Sportul & borelioza Lyme

Am tot mentionat de-a lungul timpului efectele miraculoase ale activitatii fizice insotita de o respiratie corecta asupra simptomatologiei mele. Am spus inca de atunci cand miscarea fizica sa rezuma in cazul meu la doua sedinte a cate 20-30 de minute de exercitii statice in casa, streching sau pillates x 4 ori pe saptamana ca ma simt mult mai bine psihic si fizic dupa un efort sustinut.

De altfel, efectele sportului nu-s ceva nou in cazul meu. Nu pot sa uit starea de beatitudine pe care o aveam dupa o alergare lunga in parc sau cum imi descarcam nemultumirile legate de scoala la sala de judo in urma cu 1000 de ani, eliberandu-mi psihicul.

Desi constitutia mea fizica e mai degraba uscativa, cam toata viata am facut sport (cu mici pauze in perioada facultatii care mi-a mancat zilele si timpul) si cred cu tarie ca in Lyme-ul cronic sportul joaca un rol decisiv indiferent de ce spun unii sau altii.

Asadar, problematica sportului in Lyme! …pentru ca evident si aici e o problema!

Omul sanatos, cand se stie sedentar si foarte lenes, tinde sa te contrazica tot timpul in legatura cu sportul, sa faza bâza de tine si sa nege efectele sportului tocmai pentru ca strugurii sunt acri cand nu ajungi la ei. De altfel, sunt convins ca o mare parte din bolnavii de orice natura din Romania sunt ultra-sedentari (uneori justificat, alteori nu).

In lyme, boala te stoarce de energie (cel putin in primele luni de tratament) si multi sunt la fel de activi precum e untul topit – „si tu-mi spui sa fac exercitii de streching, baietica”? si ii inteleg insa sport se cheama si cand faci cateva rotiri de brate, de trunchi, de cap si cateva fandari pe genunchi, genoflexiuni insotite de respiratii ample si complete pentru inceput. nu trebuie sa fii atlet de performanta pentru a se chema ca „faci sport”.

dr. Burrascano Jr. si alti medici din State ar spune NU exercitiilor aerobe in lyme (adica cea „cardio” in limbaj popular sau „acel tip de sport in care oxigenul este necesar in procesul metabolic„) dar incurajeaza si ei miscarea anaeroba (in special lucrul cu greutati pentru tonifierea muschilor).

Explicatia lor e cum ca un ritm mai intens al inimii si plamanilor ar accelera distribuirea bacteriilor prin organism si ar usura treaba spirochetelor de a patrunde prin bariera hematoencefalica.

O alta explicatie ar fi faptul ca sportul suprima productia de celule T extrem de utile in lupta cu bacteriile. Teoretic, la un om normal, dupa trei pana la 24 de ore de la efortul fizic productia de celule T revine la normal si chiar se intensifica rezultand un sistem imunitar mai puternic. Se pare ca in cazul pacientilor imunodeprimati acest fenomen nu se mai intampla si atunci daca faci sport rezulta ca-ti omori armele de lupta cu infectiile cronice.

In plus, in cazul efortului intens si de lunga durata (>1,5 ore) intins pe perioade lungi de timp, efectele imunosuprimante ale sist. imunitar ar putea tine chiar mai mult.

In concluzie, stresul cauzat de exercitiile fizice induce o redistribuire substantiala a celulelor T in interiorul organelor limfatice si non limfatice. Se poate presupune ca acest efect poate intari vigilenta sistemului imunitar. Totusi, alte investigatii sunt cruciale pentru a obtine informatii mai aprofundate despre aceste procese.

Pana aici am spune: „wow! e chiar primejdios sportul, de maine stau numai in pat si ma uit la tv iar cand utilizez metroul folosesc liftul de handicapati sa nu-mi deranjez sistemul imunitar„.

…si totusi cu totii acceptam ca lucrurile nu stau chiar asa. Stiintific vorbind inca nu se cunosc multe despre influenta sportului asupra felului in care mecanismul uman functioneaza (se apreciaza doar ca atletii de performanta sunt mai vulnerabili in fata infectiilor acute)

Tind sa fiu de acord elucidandu-mi astfel nelamurirea de ce eu, „maratonistul alpinist cioban aviator” am cazut asa repede prada simptomelor lyme, (nb. 3 saptamani de la muscatura) – pentru ca probabil am exagerat cu sportul fara o alimentatie corespunzatoare!.

Sau poate ca n-am exagerat  avand in vedere ca am tot cautat cazuri similare pe net si am descoperit ca-s o gramada de sportivi (inclusiv ultra-maratonisti) loviti de lyme.

Cum prevenim prin alimentatie o posibila imunodeficienta cauzata de sport?

– crescand ponderea anti-oxidantilor in alimentatie (un studiu dublu-orb a aratat ca patru saptamani cu suplimentare pe cale orala a vitaminei C – 500 mg pe zi si vitamina E 400 UI pe zi a avut efecte semnificative de stopare a imunosupresiei pe baza de exercitii fizice)

– crescand cantitatea de carbohidrati

– crescand cantitatea de apa consumata zilnic

Cum crestem un pic energia pentru sport? prin coenzima Q10 si prin l-carnitina, doua produse care furnizeaza prin compusii lor energie la nivel celular.

Ca si in cazul alimentatiei, o mare parte din nerespectarea unui regim de antrenament vine din necunoasterea proceselor din spatele acelei alegeri. Acelasi lucru e si in cazul sportului. Daca am cunoaste ceva mai mult din procesele ce au loc in corp atunci cand facem sport, poate ne-am schimba viziunea asupra sportului.

N-o sa tin un curs despre ce se intampla in corpul uman cand facem sport (nici macar cercetatorii nu s-au pus de acord) insa voi spune ce am mai gandit eu de-a lungul bolii si a sportului (nu stiu in ce masura am dreptate cu enunturile dar asa mi le-am imaginat eu):

– daca fac sport si transpir elimin toxine super repede si eficient pentru ca pielea este cel mai mare organ din corp. dus dupa aceea si odihna = perfect!

– daca fac sport am mai multa energie

– daca fac sport,  sangele vascularizeaza mai bine intregul organism si antibioticul o sa ajunga mai repede si mai concentrat in zone in care n-ar ajunge la 60 bpm

– daca misc tendoanele, articulatiile si tot corpul poate ca borreliile se vor muta din locurile alea si eventual or sa iasa in sange, ma gandeam eu ca dupa 1000 de flexari ale genunchiului in timpul unei ture pe munte, se mai rup din biofilmele alea din lichidul sinovial, poate… 🙂

– daca fac sport automat temperatura corpului creste lucru iarasi nu foarte pe placul spirochetelor

– sportul stimuleaza si digestia si ajuta la eliminarea toxinelor rezultate in urma antibioterapiei

– miscarea in general favorizeaza circulatia limfei care neavand o „inima” sa o pompeze prin tot organismul, are nevoie de contractia musculara care se obtine prin …sport! miscarea limfei inseamna detoxifiere.

Din experienta mea, a Scepticului si a lui Mr. M pot spune din ce am experimentat pana acum ca: daca nu facem sport zilnic (sau o data la doua zile desi unii NU FACEAM nici macar la doua zile :p ) avem slabe senzatii de muschi rigid, mici dureri la gat, de umeri si in general de articulatii. Cum spunea si Scepticul „ma cam doare cotul, azi am stat doar la calculator, niciun fel de miscare fizica„.

Tipurile de miscare in care m-am simtit cel mai bine: mers-urcat-plimbat, bicicleta si in general miscarile ce necesita o respiratie accentuata. La inceput mi-e greu dar cand se regleaza respiratia, ma simt excelent!

La miscarile ce necesita descarcare mare de energie fara efort aerobic ma simt destul de rigid si inconfortabil, la fel si Mr. M. spre exemplu catararea/escalada, ridicat butelia de aragaz :)) , carat greutati mari in maini.

Oarecum contrar deci spuselor lui Burrascano….

Ce-as vrea sa incerc mai mult pentru respiratie ar fi inotul. As mai vrea sa-mi iau si un pulsometru ca sa incerc sa nu trec cu miscarile  „cardio” de 110-120 bpm.

Tu faci miscare si cum te-a ajutat in ameliorarea simptomatologiei?

*****UPDATE(prin amabilitatea dlui Silvian Guranda)******

Dr. Călin Mărginean – Exerciţiul fizic

Dr. Doru Laza (prof. educaţie fizică Marin Plopşoreanu)
http://blip.tv/file/get/Farulsperantei-SanatoriulEden9921.flv
http://blip.tv/file/get/Farulsperantei-SanatoriulEden10803.flv

Sanatoriul EDEN (dr. Doru Laza) – terapii, kinetoterapie, arta culinară, ora medicală

10 video gratuite

http://www.lyme.ro/resurse/laza/

176 comentarii la “Sportul & borelioza Lyme

  1. Costine, m-ai uluit cu postul tau despre sport..f. interesant. Hai sa-ti spun experienta mea cu sportul , destul de similara cu a ta dpdv al frecventei (fac sport aproape zilnic de 15 ani). Am inceput cu inotul, bagam 2 km/h si apoi dupa ceva ani 3-4 km/h la Lia Manoliu unde mergeam de 3-4 or pe saptamana. Ma ajuta sa scap de stress si imi dadea senzatia ca ma scapa de durerile articulare, insa mai tarziu am descoperit ca nu e asa util. Raceam insa destul de des, mai ales iarna (urcam imediat in masina, deci cel mai probabil raceam din alte cauze decat expunerea la frig, poate cele mentionate de tine, sau poate schimbul de virusi din apa si de la vestiare ..:-) …)…

    de 2 ani de zile, dupa o vizita la un terapeut renumit, am inteles ca inotul este o miscare aeroba care nu te ajuta mai deloc in dezvoltarea musculaturii si ancorarea articulatiilor, in special a coloanei …si m-am apucat de sala, preponderent aparate si tractiuni , foarte rar greutati medii si mici …beneficiile au fost net superioare: ma trezesc fara dureri de spate, nu am mai avut dureri de spate puternice decat foarte rar, si atunci au fost cauzate de exagerea in ridicarea de greutati (mi-am invatat lectia), in timp ce pana atunci, aveam dureri de spate si dupa ce caram 2 baxuri de apa plata (24 km)….in plus, daca nu merg 2-3 zile la sala sunt ok, se pastreaza efectul….cu inotul efectul se pierdea dupa 1 zi!……

    hai sa-ti mai spun cateva supozitii sin experienta mea:

    – mai toti cei care au o constitutie mai uscativa au sau au avut ceva probleme de natura digestiva (deficiente de alimentatie in copilarie cum ar fi excesul de dulciuri, dereglari de absorbtie, poate o forma mai usora de boala celiaca, sau pur si simplu au fost afectati pe termen lung de parazitoze care i-au secatuit de unii nutrienti esentiali cresterii si dezvoltarii sistemului osos, sau au avut o dezvoltare exploziva in copilarie favorizata de un sport (volei in cazul meu), timp in care nu au avut cum sa asimileze suficienti nutrienti si minerale ca sa creasca nu doar repede, ci si corect si sanatos…)

    – mai toti cei bolnaviciosi sunt si mai inteligenti sau cel putin mai deschisi/informati (nu stiu daca vine din faptul ca in loc sa joace fotbal in fiecare zi cand erau copii, stateau in casa si lucrau cu creierul si apoi au continuat acest lucru si in carierele lor…)

    – mai toti cei bolnaviciosi (cel putin pe zona aparat locomotor) au si o asimetrie mai accentuata (un umar mai sus, un ochi/ureche mai sus, o deviatie de sept care genereaza si probleme de oxigenare etc.).. asimetria duce la presiuni asimetrice pe discurile vertebrale ce pot aluneca mai usor si rezulta hernii sau inflamatii, iar majoritatea sunt mai cocosati, pt ca luand o postura cocosata se atenueaza asimetria ….)

    – mai toti cei bolnaviciosi au si probleme de respiratie (nas infundat mai tot timpul, afectiuni frecvente de aparat respirator), deci poate si oxigenarea insuficienta are un rol in pierderea de imunitate…

    bafta in cercetarea boreliozei pe mai departe ..:-)..! asteptam rezultate/asumptii noi …

    • uite, vezi!? de asta e important dialoguri. mai afla omu’ chestii noi. nu stiam treaba cu inotul (bine, trebuie cercetata caci mie mi se pare ca inotatorii sunt destul de bine dezvoltati …)
      in schimb, ma incadrez la liniuta nr. 1. in copilarie (<3 ani) am avut probleme digestive destul de mari. din spusele maica'mii" vomitam tot ce mancam, inclusiv lapte. dupa aia mi-am revenit pana pe la 18 ani cand am dezvoltat un ulcer care m-a tinut vreo 4 ani pana i-am dat de cap (aceeasi problema, analizele imunologice de heliobacter ieseau negative pana s-a gasit un dr. care mi-a facut endoscopie cu biopsie si a iesit heliobacter…).
      ma incdrez si la liniuta nr. 4 caci am o deviatie de sept usoara pe una din nari. totusi n-am simtit ca mi-ar fi limitat capacitatea pulmonara…

      • inotatorii de performanta care arata f bine au avut parte de antrenamente de forta (sala + inot cu greutati sau cu cablu)….terapeutul mi-a confirmat ca e un mit ca cei ce fac inot se dezvolta muscular (si maratonistii ar trebui sa aibe picioare de armasar, dar sunt majoritatea f slabi..)…muschiul creste daca il fortezi, daca il scoti din regimul lui uzual….

      • buna anka, sunt bine, pe doxiciclina 100 , cipro si tinidazol….nu am curaj sa iau mino, costin stie de ce….:-)…

        e remarcabil faptul ca in timp ce iau antibiotice mi se regleaza digestia si nu mai am dureri articulare…..insa problemele reapar dupa pauza de 2-3 saptamani…

        tu ce mai faci?

        • Eu sunt binisor. Tura de clindamicina este mult mai usoara decat cea de mino. Dar si pe tura asta am facut o mica „magarie”. 😀
          Dr este insa ingrijorat ca au scazut leucocitele sub limita minima. Azi refac hemoleucograma, am recoltat de dimineata si astept rezultatul. In functie de asta decide dr ce e de facut. 😀

        • Nu imi spui si mie de ce ti-e frica sa iei mino?!?!? 🙂
          Degeaba amani, tot trebuie sa ajungi si la mino. Mai bine te bagi cu capul inainte si pe urma te descurci, fiecare zi trece si apoi cand te gandesti in urma nici nu mai pare asa nasol. 🙂 Doar cand te roaga cineva sa ii spui in detaliu cum te-ai simtit, iti mai amintesti.

          • anka, sunt studii care lanseaza multe semne de intrebare ref la efectul cancerigen al mino…in plus e un antibiotic relativ nou, fara istoric lung in utilizare si deja interzis in unele tari..si inca ceva, e f puternic…nu vreau sa trag cu tunul din prima…..

    • asta cu uscativii sunt mai inteligenti sau ma rog mai deschisi la minte cred ca e adevarat dar nu inseamna ca e neaparat sanatos sau ok…cred ca e vorba de ceva hormonal. Nivelul testosteronului probabil.

  2. Felicitari pentru articol ciobanash . Chestia cu punerea in miscare a limfei este poate punctul care cere in modul cel imperios activitate fizica de calitate, nu doar treabaluiala prin casa si enshpe ture intre bucatarie si living .
    Si eu am facut mult sport la viata mea , eram ca bugs bunny , intr-o continua miscare. saream non stop .
    Cand eram la scoala , mergeam tot timpul la Marina si faceam antrenamente cot la cot cu baietii de acolo care eau mult mai mari decat mine si faceam fatza . Ma cataram pe niste bari pe care acu` daca le vad ma ia ameteala.
    Poate ca daca boala nu m-a rapus atat de rau si inca musculatura mea rezista …e o consecinta a sportului practicat atunci. Si la tine cred ca e la fel, avand in vedere ca esti un ” caz usor” poate tocmai conditiei fizice intretinute prin sport.
    Din pacate de vreo 10 ani am avut viata sedentara datorita conjuncturii , am mers mai mult cu masina si asta s-a vazut in starea mea de sanatate si in sist. imunitar care s-a tot prapadit si pe buna dreptate , am intrat intr-o inertie statica din care greu am reusit sa ies
    acu de curand . Durerile de spate sunt crunte si da, cedeaza cand fac miscare zilnica la modul sustinut si serios .
    Am incercat si chestii mai grele, cum is eu invatata , sa fie neaparat greu… 🙂 dar am renuntat ca nu a mers 🙂 Apoi am inceput cu exercitii mai usoare de qi gong http://www.youtube.com/watch?v=yY6L5_5IZlc&feature=related , yoga cu exercitiile de respitratie aferente , oleaca streching , fandari fandoseli chestii d`astea , plimbare de voie pe coclauri . Mi-am luat timpul necesar desi ma costa cam mult acest obicei zilnic + reiki , ca trebuie sa neglijez alte activitati si alea necesare dar sunt constienta ca fara sport, exercitii de respiratie, meditatie si in general ridicarea vibratiei, nu exista cu adevarat vindecare .
    Cel mai mult ma ajuta qi gong ul. Poate pt. ca ma si fascineaza . E ceva ce mi se potriveste .
    In timpul unor astfel de exercitii , simple si la indemana pricui nu prea are conditie fizica,
    ma incarc cu foarte multa energie, tamanduitoare, zic eu , Incep sa-mi dogoreasca palmele, creste temperatura corpului cu aproape un grad si incep sa simt borreliile cum vor sa fuga ca nu le mai convine terenul 🙂

  3. borrelia nu tine cont ca esti serena williams sau pavel ce sta in poarta satului. singura diferenta este ca acel denumit generic pavel are sanse sa nu stie niciodata ca are lyme, spre deoseibire de serena.

    sport in context de lyme: poate nea burrascano stie el ce zie, dar eu am alergat si inca alerg. nu cand eram in plina simptomatologie, atunci sportul extrem era sa nu ma impiedic in ameteli.

    pot sa spun ca alergatul chiar m-a scapat la un moment dat de niste dureri insuportabile de cap si de presiune, si asta de curand. m-am simtit excelent si am reusit sa dorm dupa o perioada de insomnii cu 3-4 ore dormite pe noapte

    alergat, nu viteza, cii alergare usoara. un alt ‘sport’ ce imi place fantastic de mult este mersul. si merg dintr-un capat al bucurestiului in celalalt „la plimbare”. sunt cam pe putin 15 km pe care ii fac zilnic. si exercitiile acasa cu saculetii, si ma gandesc sa ma duc la o sala, sa ajut abxu’ sa circule mai bine

    si….nimic nu este mai frumos ca trekkingul….. sa te tot plimbi pe coclauri…..

  4. eu inca nu pot sa alerg. Cu genunchii mei partial blocati… no way . Sper sa mai ajung vreodata sa pot face asta dar acum vad foarte indepartat acel moment. Articulatiile mele au suferit mult. Plimbare pe coclauri cat cuprinde , rezist la 15 Km pe zi fara probleme .

    Mi-a intrat in cap sa-mi iau un torser http://mazgalici29.blogspot.ro/2011/06/dispozitivul-de-protectie-torser.html . Are cineva ? ce parare aveti?
    Ma simt atacata de toate undele radio printre care vietuim in Bucuresti. Antene peste tot, dispozitive wireless , laser , benzi de toate frecventele si coloratiunile. Cred ca asta ne disturba mult campul energetic cu repercusiuni asupra sist. imunitar.

    • Fata,
      Eu nu am avut, dar un amic de-al meu are. Evident ca l-a inceput era foarte entuziasmat de el, ca se simte mai bine, dar apoi a „uitat” de el. Asa ca nu mai stiu de fapt pe termen lung daca l-a ajutat sau nu.
      Eu am o chestie mult mai ieftina, primita cadou, se poate aplica si pe tel mobil, pe calculator, etc.
      http://www.adr.com.pl/pl/en/?page_id=12
      Nu stiu daca are vreo eficienta, ca eu nu am simtit nimic, dar daca am primit-o, nu era sa o arunc. 😀

      • pai ma gandesc ca dispozitivul este pentru protectie . Eu nu ma astept sa ma simt bine instant ci sa fiu protejata pe termen lung de radiatiile nocive . Ma gandesc ca efectele cele mai importante apar in timp , daca nu se dezactiveaza/consuma, chestia aia…

    • inainte sa dai 1000 de ron pe asa ceva, ar fi bine sa fii 100% sigura ca undele iti fac rau. in plus, daca chiar e atat de puternic zgomotul asta de unde electromangnetice, nu stiu daca un astfel de aparat ar fi eficient sau MAI eficient decat efectiv sa locuiesti la tara…
      nu stiu, sunt sceptic!:p

      • buna ciobanasule.din cite am citit pe aici esti f bine informat si am nevoie mare de ajutor.as vrea sa stiu ce at luat pe minociclina ca sa pot fi functionala sa merg la servici .am primit reteta de la bozik si nu stiu la ce sa ma astept.mor de frica si sunt dezorientata,nu am mai auzit pe nimeni sa ia atat de multe cite am eu pe lista.multumesc anticipat .

        • in primul rand nu te astepta la nimic pentru ca fiecare reactioneaza diferit la minociclina. unii o suporta bine si iau peste 5-600 mg pe zi, altii o suporta f. rau chiar si la 200 mg pe zi. asa ca nu te astepta la nimic. ia tratamentul si nu te gandi ce ar trebui sa simti.
          nu uita sa te hidratezi bine, nu uita de vitamine si mai ales minerale (3 x 20 de picaturi de bere’s drops pe zi te-ar ajuta), fa si turnari de apa rece pe antebrate si pe gambe si apoi sterge-te puternic cu prosopul pana se inroseste pielea, somn minim 8 ore, mancare cat mai usoara (mai bine mese mici si dese decat mese incarcate), drenaj biliar dimineata cu ulei si zeama de lamaie si multe multe probiotice pentru flora intestinala. restu’ le mai adaptezi pe parcurs! ah! acum cu serviciu nu stiu ce sa zic, s-ar putea sa te simti mega ametita (nu e obligatoriu) asa ca daca se poate, cateva zile libere ar fi ideale, daca nu se poate, redu doza, nu forta din cale afara!

    • irina, recuperare pt genunchi te-ai gandit? in functie de problema si daca medicul iti recomanda se pot face diferite exercitii ce sunt benefice pentru genunchi.

  5. Pentru mine inotul a fost salvator ! Merg de 2 ani la bazin de 3 ori pe saptamina, am incercat si zilnic timp de o saptamina si a fost ok , iar acum pe perioada cit este inchis, am incercat sa inlocuiesc cu aerobic , sarit coarda, dar nu are acelasi efect . Cind ies de la bazin simt ca pot face orice, am energie si un tonus grozav, iar somnul este muuuult mai bun. Bineinteles ca sint unele „riscuri”, poti raci mai usor, poti contacta fel de fel de „lighioane” mai mult sau mai putin virale, bacteriene , etc. Dar asta mi se poate intimpla in fiecare zi de servici, ideea este sa ai grija , sa te protejezi si sa facem sport ! Pentru mine este necesar sa fac sport, si imi place !

    • Fata, sunt ceva plase care se pun imprejurul patului de protectie electromagnetica asemanatoare celor pentru insecte. Nu mai stiu cum se numesc nici daca ma bati cu blisterul de minociclina peste degete. Costin stie ca am vorbit despre asta. Am si cautat candva, parca gasisem la nemti.

        • Forpost-1 se gaseste si la noi in tara(adus din Ukraina)la un pret mult mai mic decat Torserul…se merita investitia mai ales pt persoanele care locuiesc in zone cu antene de telefonie mobila,transformatoare sau petrec mai mult timp in fata monitoarelor

          • mda. e 300 lei . pai eu vietuiesc intre antene. Sunt bruiata maxim . Poate ca de aceea ma simt bine la munte , ca-s mai putine radiatii electromagnetice .

      • mai important este sa te protejezi si la birou, printre tot felul de aparate, pe strada… Trebuide sa fii protejat oriunde , nu numai in pat .
        Daca umbli cu un beltronics d`ala senzitiv prin Buc. si imprejurimi, ala bipaie non stop.
        in tarile civilizate oamanii au inteles de ceva vreme pericolul si tot cauta mijloace de protectie .

  6. OFF-TOPIC
    Pentru ca „am primit reclamatii” ca raportez doar modificarile negative din investigatiile de sange, ma vad „obligata de circumstante” (just kiding!:)) sa anunt ca dupa 10 saptamani de mino+cipro+tini si 4 saptamani de clinda+biseptol+tini, am urmatoarele valori:
    Creatinina serica 0.7 (normal 0.6-1.3)
    Gamma GT 14 (normal 0-32)
    TGO 15 (normal 0-31)
    TGP 24 (normal 0-31)
    Uree 16.1 (normal 15-43)
    Adica sistemul functioneaza.

  7. Pasajul la care probabil că ai făcut trimitere, Costin, este, bănuiesc, acesta:

    „In accordance with the elevations of circulating IL-6, IL-10, and IL-1ra, strenuous exercise decreases the percentage of type 1 T cells in the circulation, whereas the percentage of type 2 T cells does not change (21)”

    Dar „strenuous” înseamnă mai mult decât acel „sport” la care faci referire în articol. Înseamnă „intens, care cere mult efort, obositor, extenuant” (v. de pildă la: http://www.hallo.ro), or asta sună foarte diferit, implică o cu totul altă nuanţă. Se poate face sport – sau, mai larg vorbind, se poate face mişcare – fără să-ţi dai sufletul. Şi se poate face, desigur, gradat, corpul se adaptează la efort şi se căleşte. Şi aşa şi trebuie, să fie un efort uşor spre mediu, dar desfăşurat pe perioade mai lungi de timp, zilnic. E mai înţelept şi mai de folos să te plimbi pe jos, sau să mergi cu bicicleta (mai ales!) sau să faci gimnastică ori să înoţi brass, decât să faci jogging, sau să înoţi crawl / delfin, să tragi de fiare, ori să faci tracţiuni, flotări, abdomene şi genuflexiuni până-ţi iese sufletul. De fapt, cine, încă grav bolnav fiind, ar încerca să facă aşa ceva, s-ar nenoroci şi ar vedea foarte curând că nu de un astfel de efort „strenuous” are nevoie. După cum şi cel care va proceda cu înţelepciune, va descoperi că mişcarea uşoară făcută pe blocuri mai mari de timp în fiecare zi, îi este nu doar de mare folos la nivel fizic, ci mai ales psihic în lupta cu lyme.

    Ai menţionat o listă frumoasă de avantaje ale mişcării. Cine e interesat, să adauge şi pe acestea:

    Dr. Călin Mărginean – Exerciţiul fizic

    Dr. Doru Laza (prof. educaţie fizică Marin Plopşoreanu)
    [video src="http://blip.tv/file/get/Farulsperantei-SanatoriulEden9921.flv" /]
    [video src="http://blip.tv/file/get/Farulsperantei-SanatoriulEden10803.flv" /]

    Să nu uităm principiul: un efort uşor sau uşors spre mediu, în blocuri de timp mai lungi, zilnic, însoţit de respiraţii ritmice şi ample, şi urmat de odihnă de calitate şi suficientă. Mai ales la început, în primele luni, moderaţie. Corpul îţi spune când a venit vremea să dărâmi munţii. Sau să-i escaladezi altfel decât pe poteci.

    Ambiţie şi disciplină! Zilnică.

    Silvian Guranda

  8. Buna dimineata! Eu merg la gimnastica medicala cate o ora de trei ori pe saptamana de 1 an si jumatate si pot sa va spun ca ma simt excelent cu toate ca am avut perioade in care intepenisem de coloana si piciorul nu mai puteam sa-l ridic si trag dar ma chinuiam.Acum dupa inceperea tratamentului fac exercitiile ca in scoala cand am fost la un liceu sportiv si participam si la competitii.Nu i-mi vine sa cred ca toata intepenirea mea de la coloana era de la borelii si nu de la problemele cu spatele deoarece de doua saptamani zici ca sunt Nadia Comanici(ha!ha!ha!).
    Irina_t si mie mi-a facut cu ochiul torser-ul dar nu stiu ce sa zic ca am un coleg care are un cocon si l-am avut o perioada dar ori a fost prea putin ori eu nesimtita.
    Eu am un spiridus elf de 5 ani pe care l-am mai schimbat intre timp ca ne avand un sistem de prindere a mai aterizat si in wc sau a cazut pe gresie si pa….dar eu chiar am simtit efectele lui benefice.

    • nu trebuie sa fii nesimtita sa nu simti. Undele electromagnetice in general nu se simt deci nu ar trebui sa sa simta nici absenta lor ca o stare de bine instant desi unii spun ca se simt bine purtand un astfel de dispozitiv, eu cred ca-i de fapt autosugestie. Daca el blocheaza undele sa interfereze cu campul tau, efectul apare in timp, prin faptul ca SNC e mai protejat si probabil nici nu poti sa-ti dai seama exact, nestiind ce deranjamente ai fi
      avut fara folosirea lui. Eu asa vad chestia asta.
      Spiridusul e altceva, E de la polul opus, in sensul ca el emite radiatie electromagnetica de frecventa joasa . L-am folosit si eu o vreme . Adormeam mai usor cu el dar am simtit ceva nefiresc , cand ma trezeam dimineata parca nu mai eram eu cu damblagelile mele si asta nu-mi convenea . In plus, creste mult imunitatea si ma dureau articulatiile mai tare .
      E destul de primejdios cu aparatele astea . Trebuie sa stii foarte bine cum si cand sa le folosesti.

  9. Legat de undele electromagnetice şi din nou prof Luc Montagnier.
    Am mai scris pe blog, că în 25.06.2012 la Paris s-a prezentat un documentar „Sacrificaţii undelor ” urmat de o dezbatere . Printre cei care au intervenit în film sau în dezbatere era şi Luc Montagnier Ideea era că trebuie eliminat stresul oxidativ dat de poluare,vaccinuri, unde.Acest stres creează o sensibilitate la nivelul mucoasei intestinale care provoacă o alterare a barierei hematoencefalice. Aceasta este o poartă deschisă invaziei bacteriene în sistemul nervos central. Borreliile profită şi se instalează în biofilme. Simptomele Lyme şi simptomele sensibilităţii la unde sunt aceleaşi. Poate aşa se explică de ce echipa Lyme pe munte nu are simptome.

  10. Am avut doua zile proaste dupa vreo sase saptamini fara simptome.numai stiu ce sa cred.Am avut niste reactii ciudate de Herx dupa o saptamina de 900-1000 mg de minociclina.(arsuri la ochi sau nisip in ochi ,usoara ametealaprobleme usoare cu memoria si concentrarea,dureri de incheieturi sau articulatii,dureri de oase de glezna ,fasciculatii musculare)Sper ca sunt cauzate de moartea acestor nenorocite de bacterii.Sunt deja pe cura cu numarul 9 sau altfel zis am vreo 11 luni de antibiotic la activ numarat efectiv.Cred ca infectia asta este pe la sfirsit in cazul meu dar mai da cu picioarele si ma mai chinuie.Astept sa imi scrii.Mersi mult.

    • Aceleasi simptome le experimentez si eu, dupa 3 saptamani de mino,din care ultima la 600 mg.arsurile in ochi,durerile de articulatii, atat la maini cat si de la genunchi in jos.Cel mai mult ma enerveaza cele de la glezna ( sunt noi), si furnicaturile din talpa.Mai ales dimineata am piciooarele grele de parca ar lipsi irigarea sangvina.Ca si tratament am aun an si sase-sapte luni…deci ture,,,,fara numar.

      • …si doctoru’ ce zice? sunt rare spirochetele sau sunt ca la ele acasa? cate ture ar mai trebui sa urmeze? in cele 19 luni cate luni ai luat antibiotic?…si de cata vreme ziceai ca ai boala? deja ce e peste 18 luni efective de antibiotic deja mi se pare ca intrece cu brio alte infectii deosebit de grave cu care dl. dr. tot obisnuieste sa compare borelioza….

        • Inainte de a primi un diagnostic orientat catre Lyme am bajbait vreo 4 ani cu diverse suspiciuni care le stim toti Sm,Sla,etc.(cel putin analizele catre directia asta erau indreptate).Din momentul in care am inceput turele de abx, simptomele au scazut in intensitate ,sa zicem pe o scara de la 1 la 10 , am mai ramas cu ceva spre nivelul 2 ( cu indulgenta 3).Ca sa ti faci un calcul in 19 luni am urmat ture de abx de cate 4,6,8,saptamani, cu perioade de pauza in care luam naturiste(cat claw,para free,goldenseal).O singura perioada de vreo 2 luni a fost in care am urmat un marshall ( doar naturiste), dar dupa cum spuneam in topata aceasta perioada de 19 luni,nu a existat zi in care sa nu servesc pastile.Acum vreo 4 luni am avut ceva sperante(ca am scapat0 ins ensul ca la microscopie am gasit foarte greu spirochete( mai exact in a sasea zi de cautari am vazut 2 , 3 ganganii lesinate in sange).Speram ca dupa urmatoarea tura voi fi clean. Am mai facut o tura de cateva saptamani si apoi am repetat.Din parti ca animalele tot acolo erau. A urmat ultima tura de 500-600 mino de 3 saptamani(ultima in momentul de fata) dar nu mi pun mare speranta., deoarece vad ca tot ma mai zgandare una alta.Cea am observat eu de cand am inceput tratamentul este ca au scazut simptomele pana la un nivel, sub care nu am reusit sa mai scad.desi logica spunea ca trebuie sa se intample,DAR TOT INAINTE….
          Referitor la subiectul paginii,legat de sport exact ca tine am gandit si eu, Chiar si inainte de a primi un diagnostic si sa incep tratament ,ma simteam cel mai bine cand faceam miscare,mai exact mis e intampla sa stau in pat seara ,ma dureau picioarele de nu ma puteam odihni,nu puteam sa dorm sau sa ma relaxez, si ce faceam: puneam adidasii in picioare, si iarna vara ieseam si alergam, ma intorceam , o baie si toate erau ok.Indiferent ce spun unii eu unul stiu ca miscarea face bine.De acum exact un an am inceput sa merg la sala,bag cardio,ceva aparate de forta, si sauna de fiecare data(de 4 ori pe saptamana acelasi program)..Exact pe principiul tau am mers si eu,ce daca spun unii ca nu i buna alergarea(cardio eu bag 3-4 km sa transpir si sa plimb sangele imbibat de abx uri prin toate cotloanele sa gaseasca animalele si sa le omoare. ..Ce pot spune sigur este ca rau nu mi face ,poate solicit mai mult organismul (conform teoriilor),,dar dupa cum am mai spun ma simt bine facand miscare

          • eu?! notabil mai am niste probleme la ochi ca am „flocoane”, senzatie de „scame in ochi”, uneori ii am iritati iar dupa mai multe ore la calculator(munca) incep sa vad in ceata cu unul din ei. in rest sunt ok si operational 99% (ca mai am uneori cate o f. slaba jena pe la genunchi sau coate…).
            cat mai cred ca trebuie sa iau antibiotic? depinde pe cine intrebi, probabil ca dl. dr. spune vreo 18 luni (adica inca 10 luni pe langa ce am facut pana acum) insa se pare ca Ilici a trecut de pragul de 18….cea mai mare problema e….cat mai am EU incredere in antibiotic?….

    • Ti-am trimis mail. Sa nu te sperii de lista de reactii, simptome si efecte adverse! Eu m-am speriat cand am vazut cate au fost.:)))) Si sigur am uitat sa mentionez cateva. 😀

  11. Revin cu update-ul pe valoarea leucocitelor.
    Am refacut hemoleucograma azi si leucocitele sunt 4.75 (normal 4-10). Vineri erau 3.65.
    Posibil/probabil sa fi gresit aparatul la numaratoare. Peste 3-4 zile refac. Mi se pare cam mare diferenta intre cele doua valori.
    Decizia dr : continuu tura de clinda.:((((((
    Si eu care credeam ca scap mai usor. 😀

  12. Ciobane,
    Se spune liftul pentru persoane cu dizabilitati, nu handicapati. S-a renuntat la denumirea aceasta de mult timp tocmai pentru ca are o incarcatura discriminatorie si negativa.
    Avem si printre cititori probabil persoane care au fost sau sunt nevoite sa utilizeze scaunul cu rotile. Asta nu ii face mai putin oameni decat noi.
    Sorry pt corectare, nu e cu rautate. 🙂

    • da anka, ma bucur ca ai citit abia acum articolul 🙂

      p.s: ca si in cazul tigan/rom, conteaza mai putin titulatura. nu putem ascunde problema sub presul stralucitor al unei denumiri.
      „handicapat” a devenit oarecum peiorativ tot din cauza limbajului desantat al Romaniei capitaliste si de aici si remarca ta.
      totusi, pentru orice om cu ceva materie cenusie, denumirea „stigmatului” e mai putin importanta ci problemele profunde, in ansamblul lor.
      nici tiganul n-o sa se schimbe daca ii zici rom si nici depresia persoanei fara o mana n-o sa-i dispara pentru ca e doar cu „dizabilitati”, „nevoi speciale” si nu handicapat.
      p.p.s: la ora la care am verificat, in dexonline zicea asa:
      HANDICAPÁT, -Ă, handicapați, -te, adj., s. m. și f. 1. (Persoană) care are o infirmitate. 2. (Persoană, echipă etc.) care este în dezavantaj într-o întrecere (sportivă). – V. handicapa.

      deci noi suntem boreliosi sau „persoane dragute si gingase cu o bactericutulitza draguta si frumusica in ei care atunci cand moare emite parfum de lavanda si regina noptii?”

      • Nu sunt de acord cu ce ai scris mai sus.
        Conteaza mult felul in care exprimam un lucru.
        Asa cum ti-am spus frumos ca e vorba de „persoane cu dizabilitati” , puteam sa te si fac troaca de porci ca ai folosit cuvantul „handicapat”. Nu cred ca impactul asupra ta a celor spuse de mine e acelasi. Tu ce zici??!

        • eu zic ca avem pareri diferite, tu esti cu gardul, eu-s cu leopardul.
          de acum incolo voi fi extrem extrem de atent la semantica fiecarui cuvintel pe care il vei scrie. be aware! ba chiar diseara, acasa, voi face o analiza riguroasa asupra articolelor tale publicate aici pe blog!

          • Eu zic mai bine sa imi verifici comentariile.:)
            Articole am doar doua, pe celelalte nu ai vrut sa le publici. Asa ca nici nu mai scriu, nici nu mai traduc nimic.
            You want war ?!?!? You can have it anytime baby!:)))
            Hai te pup!
            Sigur esti tu??! Pare mai mult o atitudine a la Comana. 😛
            Vad ca se tine tare pe pozitie, azi nu a scris nimic.

            • nu vreau draga niciun razboi, mi-e suficient razboiul „sexelor”. ma enervezi ca te iei de mijloace si nu vezi scopul (ti-am dat si eu o mostra de cum sa nu vezi padurea de copaci la articolul tau). nu lucrez nici in comunicare nici in PR tocmai pentru ca nu mi-a placut sa ma ascund in spatele diplomatiei. daca as avea o problema fizica atat de mare incat sa ma puna in categoria celor cu un handicap sau mai multe atunci n-as avea nicio problema sa ma numesc ceea ce sunt: HANDICAPAT, DEZABILITAT, BORELIOS! ori adopt conduita mistica si imi spun ca boala mea sau invaliditatea mea nu are niciun nume.
              evident ca am o atitudine a la Comana ca sa mai balansez levitatiile si spiritualitatea de aici :p

  13. costel :
    Tu ciobane cum te mai simti?Ce simptome mai ai?Cit crezi ca mai trebiue sa stai pe antibiotice pina sa te vindeci?

    Buna dimineata Costel!
    Iti faci regulat analizele de sange?!? Ai ceva modificari in afara limitelor normale la hemoleucograma sau TGO, TGP, uree, creatinina, etc. ?!

  14. Buna Anca.Imi fac la fiecare o luna doua analize de singe si rezultatele sunt intre limite normale.Astea depind si de ce maninc, de faptul ca daca maninc nesanatos atunci functiile hepatice se cam deterioreaza(ele depasesc cu putin valorile normale) dar ele revin in citeve zile.

  15. vis a vis de subiect. Consider ca inotul este de departe cel mai bun sport de practicat pentru cineva cu afectarile noastre. Nu solicita articulatiile dar lucreaza toate grupele musculare. Ajuta mult .

    • Mi s-au asezat si mie oasele cumsecade la loc, asa ca am reluat miscarea. Evident ca ma simt mult mai bine, as indrazni sa si alerg asa usor de tot, mai ales ca seara e placut. Dar am observat ca ametesc cand imi creste pulsul, dar asta pe abx, inainte nu era asa.

  16. Ankuta, pai tu te zbati pt. drepturile dizabilitatilor, Comana este reprezentantul febril al alora napastuiti cu duhul … mai era o doamna pe aici care milita intens pentru drepturile cetatenesti ale sobolanilor … dar pt. borreliosi saracii cine lupta ?? Ei nu au nevoie de protectie, de intelegere, de compasiune? 🙂

    • mai ciudat e ca nimeni nu s-a legat pana acum de termenul borelios care suna oribil, suna ca un fel de „ciumat!lepros!”/”paria societatii!”.

      oare pentru ca nu asta e esenta problemei? oare pt. ca ma doare in cot (si la figurat si la propriu) ca-s numit „borelios” ? oare pentru ca in loc sa dau peste nas unei persoane si sa-i spun ce-i „corect” prefer sa vad cum poate experienta celorlalti sa produca sinergie pentru a invata chestii noi? (cum a fost interventia lui marian de mai sus?)

  17. Ciobanasule, mie nu imi place sa mi se spuna borelioasa tocmai fiindca suna urat. Prefer sa mi se spuna nebuna dar borelioasa-nu. Fiecare cu pasaricile lor in jurul capului. Nu am corectat totusi pe nimeni. Lasa tonul asta ce cearta fiindca nu te prinde. Ma declar fanul tau daca-ti revii in comportamentul matur si echilibrat de care ai dat dovada pana acum.
    Te pup!

    • Pe mine m-a corectat cineva de pe blog. Imi cer scuze dar nu mai stiu cine exact pentru denumirea „borreliosi”. Nu am mai folosit-o de atunci.
      Nu e o chestie de diplomatie, ci de grija pentru celalalt.
      Cum esti Gina?!
      Rezista coafura ?!? 😀

      • anka si ciobanas, eu sesizez ca aceasta boala (de fapt suna urat, sa i zicem afectiune, nu anka..?) genereaza comportament certaret pe bloguri…:-)…sau sa fie de la mino?

        inca o observatie (in sensul ca am sesizat, nu ca fac o observatie ankai…:-)..) ar fi ca mare parte din efectele simtite de cei pe mino sunt pe prospect, si tot acolo se mentioneza si pierderea vederii….f rara, dar probabil si pt faptul ca putini din cei orbiti de mino mai pot raporta sau scrie ce au patit pe forum…:-)…sper ca mi-ati inteles mesajul…:-)

  18. Coafura mea rezista, ca am luat 41 de saptamani de abx-uri. A voastra e important sa reziste ca mai aveti de inghitit abx. Am renuntat de sambata si la laptisor, sunt in faza de readaptare la viata fara tratament. Va tin la curent.

      • Offf Costele, dragule, mare parte din simptome s-au dus. Am scapat de ameteala crunta care ma scotea din circulatie, de durerile de cap, de ceata de pe creier, de tahicardie si palpitatii, de starea subfebrila si de senzatia de lesin. Mai am in cate o zi o vaga stare de ameteala, ma mai deranjeaza ochii iar cateodata ma simt obosita fara motiv. Cam astea ar fi in mare.

  19. eu consider ca exprimarea cu ” borrelios” e o modalitate facila de comunicare, o simplificare ci nu o etichetare omului. Cum borrelia este o bacterie pe care o au 95 % dintre oameni , conform americanbilor, a fi borrelios e o stare de sprit, ceva gen Emo, flower power , abstract, mistic, nevazut si neinteles. Ce e asa rusinos sa fii numit borrelios ?
    Iaca na ! fitze de buftea. 😀

    • Fata, eu nu mai zic nimic.
      Oricum si dr a zis ca eu creez panica pe blog.
      Ma fac mica-mica si tac chitic. 😦
      Nu e o chestie de rusine sa fii numit borrelios. Dar asta nu inseamna ca trebuie sa ne si placa asta. Dar daca cineva ne spune asa care nu e in aceeasi oala cu noi, sa vezi cum ne sare tandara. Sau daca suntem discriminati pentru asta, nu cred ca vom pleca jos capul si tacea. Cel putin eu nu.
      Pentru mine e important sa respect dorinta celuilalt. Daca il cheama Gheorghe si nu ii place, vrea sa ii spun Ion, ii spun Ion. Nu ma deranjeaza.

      • pai cata vreme nu ne tatuam pe trunte, n-o sa stie nimeni ca esti unul dintre cei 95 % purtatori de borrelia de pe acaesata planeta . Nu vezi ca si eu activez sub pseudonim, taman din acest motiv . Acu nu e cazul sa ne facem probleme noi intre noi ca care cum a zis si de ce a zis , a se observa cacafonarea intentionata 😀 Importanta este ideea si ce a vrut omul sa transmita in esenta. Esti psiholog , ce naiba ?
        Te uiti dupa forme sau dupa fond ?

        • Fata, in psihologie nu se mai foloseste termenul „handicapat” tocmai pentru ca e discriminatoriu. Nici mie nu mi-ar placea sa mi se spuna asa daca as avea o dizabilitate de orice fel.
          Nu retrag ce am spus.
          Mi-am cerut scuze fata de Costin daca l-am jignit cu ceva sau l-a deranjat postarea mea, dar referitor la termenul de mai sus imi mentin pozitia.
          Si cu asta am incheiat discutia.
          Daca mi s-a atras atentia asupra termenului borelios, nu l-am mai folosit. O alta discutie incheiata.
          Asta sunt eu si alta nu e. Sorry!
          Ne consumam timpul in discutii inutile.
          Vezi Comana chiar ne-a parasit. Mai inveselea el atmosfera pe blog.

          • pai da, ca l-ati alungat cu ideile voastre cotrare alor lui 😀 Voi nu stiti ca oamenii precum Comana marca inregistrata nu trebuie niciodata contrazisi ?! nt nt nt , mare greseala , mare greseala
            E ca si cum as vorbii io cu ungurii astia de pe la Miercurea Ciuc.
            Ei tot zic acolo sha … io ighen ighen ca mai mult nem tudom
            iar eu daca le spun ceva ei nu pricep nici jumate dar zic intruna da da si iata cum toata lumea e fericita si zambitoare ! Daca ma mai invart mult ma iau si cu szeretlek dar totul pana la posirca si la zahar in salata ca atunci fac urat , ioi !!

          • fata, eu ca sa contrazic pe cineva , trebuie mai intai sa-l respect . Asta e un semn ca parerea lui conteaza pentru mine si il consider cel putin egal mie ca nivel de intelegere .
            dar daca nu -mi da ghes sa-l contrazic , atunci e grav 🙂

  20. ,mie-mi place de cioban cand ” se cearta” 🙂 si cand e provocat. E o sursa nesecata de surprize pentru mine care n-as fi crezut veci ca un om la varsta lui poate sa surprinda atat de corect lucrurile si in esenta. .

  21. Sunt eu asa mai pusa pe harta in special cand sunt pe mino, dar nu sunt rautacioasa sau revoltata fara motiv.
    Nu am vrut nici sa il critic nici sa il supar pe Costin.
    Imi pare rau pentru toata situatia!
    Nu vreau nici sa creez panica pe blog sau sa ma cert cu dr, nu vreau nici sa se sperie lumea de reactiile la medicatie.
    Imi pare rau daca doar asta am reusit sa fac.
    Daca nu reusesc sa ma fac inteleasa, inseamna ca eu am o problema de comunicare.
    Voi fi mai atenta la felul cum vorbesc, mai exact scriu.
    Voi incerca sa nu mai vorbesc despre reactiile la tratament, despre probleme de terminologie, despre controverse in tratament, despre partea energetica, despre vindecare, despre suplimente nutritive, despre lucruri in afara temei.
    Desi nu inteleg asta.
    Mi se pare incorect sa vorbesc doar despre partile pozitive ale tratamentului. Consider ca pacientul trebuie sa stie in ce intra, sa inteleaga ce i se intampla, sa fie pregatit in caz de o reactie sau alta. Daca stie ce i se intampla, nu interpreteaza aiurea simptomele si reactiile. Mai mult complianta la tratament pe termen lung creste daca pacientul stie de la inceput cat de dificil e drumul spre vindecare, daca intelege de la inceput ca e necesar sa aiba rabdare si ca toate cele negative trec in definitiv.
    Dar din nou, asta e parerea mea.
    Devreme ce feedback-urile negative cresc cantitativ inseamna ca eu sunt prea transanta, nu stiu sa comunic si/sau nu ma incadrez in peisaj.
    Imi cer scuze pentru toate lucrurile pe care le-am scris si au lezat, deranjat, suparat, speriat, intrigat, iritat pe cineva, pe toata lumea, pe oricine.
    Imi pare rau !
    Nu asta e intentia mea, iar scuzele sunt sincere.

    • Eu zic sa nu-ti faci prea mari procese de constiinta. Daca cineva e lezat asa de usor s-ar putea ca problema sa fie si pe la el. Pe de alta parte, toti avem si zile mai proaste, asa ca nu e bine sa sarim la scandal din prima. Mai ales in perioada tratamentului avem nevoie de indulgenta si ingaduinta celor din jurul nostru fiindca de multe ori devenim iritati din nimic. Nu pricep ce v-a venit sa sariti asa unul la gatul celuilalt, o fi ca cine se iubeste se tachineaza…?
      Comanaaaaaaaaaaaaaa, imi lipsesti, vino inaopoi! Hai nu mai fi morocanos.

      • Gina, eu sunt calma.
        Sunt trista, nu m-as putea enerva nici sa vreau acum. Cred ca numai un transportator m-ar putea determina sa ma enervez, dar in rest „am o pace ca o mare in inima mea”, ca sa citez un vers dintr-o piesa. Nici nu am sarit la Costin, nici nu m-am certat cu el. I don’t know, sorry!

        Si mie imi lipseste Comana. 😦
        L-am stresat pe mess, dar nimic, nici o reactie.
        Cine ma mai alinta pe mine cu „sarpe”?!?!:(((((

  22. Acuma chiar te rasfeti ! Esti cea mai adorabila fiinta care a dat cu subsemnatul pe blogul asta. Vorbesti prostii. Nici tu nu crezi ce spui.

    • Ba da, cred.
      Eu recunosc ca mie imi place sa fac scandal, asta am invatat la birou. Dar aici nu imi place sa fac scandal. Ma amuz si cand ma cearta dr online, ma simt ca o scolarita.
      Dar eu nu am vrut sa supar pe nimeni cu exceptia dl nuamnume. Aia a fost cu intentie si directie. Pe Comana doar l-am necajit ca mi-e simpatic si imi place ca ma contrazice.
      Nu mai stiu nimic. Nu mai zic nimic.

    • Buna seara Emil!
      Bine ai venit printre noi!
      Presupun ca nu esti degeaba pe blog, ci esti unul dintre noi.
      Daca ai rabdare sa ne spui povestea ta, atunci te ascultam. 🙂

      • Asa este, cred, ca fac parte din acest club select.Totul a inceput acum apoximativ 1 an(iunie 2011) cand am inceput sa am probleme cu somnul(transpiratii abundente,furnicaturi pe spate), sa uit lucruri la care tocmai ma gandisem,intepaturi in talpi etc.De atunci am trecut pe la diversi medici(de familie,ORL,neurologie,cardiologie,endocrinologie etc), dupa foarte multe analize(de sange,eco Dopler de vase cervicale,radiografii de plamani si coloana,RMN de craniu,coloana cervicala si lombara etc), nici un diagnostic clar(am trecut prin otita,spondiloza cervicala,SLA,tiroida Hashimoto) am apelat la internet si am descoperit boala lyme.De aici am facut DFM si WB RNAT la LD cu urmatoarele rezultate:
        – flagellin borrelia garinii(p41) intensitate 35
        – anti human IgG intensitate 64
        – control (Co) intensitate 86
        – prezenta anticorpilor anti-borrelia IgG senso lato la intensitate mare demonstreaza existenta infectiei in antecedente, fara insa a reprezenta un martor al vindecarii.
        – western-blot RN-At IgG in ansamblu testul este negativ, dar se evidentiaza prezenta unei proteine cu specificitate pentru Borrelia garinii(p41) celelalte proteine avand activitate redusa.
        – rezultatele se coroboreaza cu examenul direct(DFM) care evidentiaza prezenta spirochetelor cu morfologia clasica pentru Borrelia garinii,Borrelia afzelii asociate cu Hemobartonella.
        – se recomanda interpretarea rezultatelor in context clinic.
        Pasul urmator a fost vizita la d-nul dr. ION si pregatirea cu naturiste pentru IgG de afzelii, garinii si microgen(le voi face vineri la LD).In speranta ca nu v-am plictisit cu povestea mea va doresc sanatate maxima.

  23. Anka, eu consider ca e bine sa vorbim despre toate reactiile neplacute aparute in timpul tratamentului. Problema pe aici este ca povestesti mai mult tu si altii nu prea, ceea ce face sa para un pic exagerat. Pe mine , de pilda, m-a ajutat foarte mult tot ceea ce ai scris tu pe softpedia referitor la reactiile nasoale si am citit de atatea ori pana am invatat pe dinafara tot ce ai scris . Eram in perioada de inceput pe mino cu stari de rau extreme , fara un medic care sa me vegheze si foarte speriata . Singura mea alinare venea de la cei care au scris pe net pentru ca citind ca iti era atat de rau ca-ti venea sa te arunci pe geam si apoi dupa cateva luni ti-a fopst bine, am prins curaj si am putut sa trec mai usor prin momentele de cosmar pe care le stim toti. Unora le este mai usor altora mai greu… eu nu pot sa discut in comparatie dar cert este ca la mine a fost extrem de rau si aveam momente cand nu mai speram sa prind a doua zi. .

    • Mie mi-e usor sa scriu, sa descriu, sunt obisnuita sa ma monitorizez, metacognitia functioneaza si am pornit pe drumul asta in care incerc sa raportez lucruri tocmai pentru ca alte persoane sa poata invata din experienta mea, sa nu faca greselile pe care le-am facut eu, sa inteleaga ce li se intampla si sa aiba incredere ca va fi bine.
      Pare exagerat doar pentru cei din afara problemei.
      Tura 1 de mino chiar a fost crunta in sensul adevarat. Not nice! Eu incerc sa nu mai privesc in urma, dar cand mi-a zis Costel sa ii spun ce simptome am avut pe tura de mino, mi-am amintit. Oricum toate trec indiferent cat de rau ar fi.
      Eu pot sa privesc cu detasare ceea ce mi se intampla, e un soi de coping. De aceea mi-e usor sa vorbesc despre ele. Nu mi se mai pare nimic deosebit. Nici nu m-am gandit ca ar putea parea exagerat cu atat mai mult cu cat nu ma plang si incerc sa raportez lucrurile cat mai acurat. Oricum indiferent daca vorbesc despre un lucru sau nu, el exista in realitatea obiectiva. Faptul ca ne place sa modelam realitatea prin perceptia subiectiva poate fi adaptativ, dar pe termen lung nu e cu necesitate cea mai buna solutie. Iar faptul ca am ajuns sa imi explic comportamentul denota clar ca s-a pierdut esentialul, intentia, motivatia din spatele comportamentului. Asta e usor trist.
      Oricum, multa bafta tuturor! Si rabdare!

  24. Am primit si eu rezultatele de la Lyme Diagnostic. Sunt 100% negative. Am zero pe benzile specifice si ultraspecifice. Si sunt teste desfasurate cu multe benzi. Deci nu am borrelii. Am primit insa si filmele atasate. Sunt foarte clare si din pacate e si mai nasol ca apar „viermisori” si „locatari” intracelulari.
    http://dlf.transfer.ro/transfer_ro-18sep-02f82f19cd345c36.zip
    Stiu ca stau pe trasfer doar cateva zile astea….
    Ideea e ca eu nu ma pot trata de NIMIC ca nu am nici una din speciile garinii, sau afzeili sau burdoferi… Inainte apareau hematobartonele cate una in celule acum sunt zeci asa ciorchine. Din pacate nu ma ajuta cu nimic. sunt doar imagini care pot semana cu „ceva” testele aratand clar ca nu e ceea ce cautam.
    Pe filmul al 3-lea apar si „viermisori” asa bifurcati la un capat cu 2 bumbi. pe 4-5 apar obisnuiti si au in jur de 4 microni. Teoretic seamana cu garini dar nu am nici o banda nici macar slab pozitiva, deci nu e asta.
    Pe testul de afzelii am p41 usor pozitiva….dar nu inseamna mai nimic( pe ala de garinii are alta semnificatie, dar acolo e ZERO). Poate fi orice altceva, o specie inrudita. Exact asa am avut si rezultatele acum 5 ani de la dr. BOSZIK.
    Acum ce sa ma fac?
    Iau si baiatul si ne prezentam la reumatologie si intram pe val. Apoi ajung la neurologie iar….Sunt in faza de acum 5 ani..doar ca in prezent nu mai cred in povestea cu se va descoperi ceva si am sa scap. Am aflat ca trece timpul dar nimic nou in cazul meu nu apare….doar boala evolueaza si creste suferinta.
    Nu am nici cea mai vaga idee pe ce cale sa o apuc, incotro e drumul corect. Simt doar ca nu am nici o sansa de scapare.
    Sunt extrem de dezamagita! Mcar daca tot sunt testele asa de curate sa fi fost si DMF-ul sa stiu si eu ca am boala genetica autoimuna si ma tratez ca tot poporul. dar si acolo dau dr din umeri ca nu am niciodata factori de inflamatie si anlize de sange modificate. Doar imagistic apar distrugerile.
    De suparare nu ma dormit deloc si dimineata am mancat o prajitura cu ciocolata amara facuta ptr familie. Dupa regim strict atata timp…..m-am razbunat. Daca tot e in zadar!

    • ai o sansa Tatiana. Sa mergi la dr. Ion si sa ai incredere ca esti pe drumul bun sau sa mergi la reumato neuro si ce-o mai fi si sa nu gasesti solutii ever.
      Si la mine tot asa arata WB ul, stai linistita.
      Ti-am mai spus. Am vazut peste 100 WB uri facute de pacienti si familiile lor cu care tin legatura .
      Aproape fara exceptii simptomaticii au benzile scurte si testele ies negative in timp ce asimptomatiocii au cateva benzi full . Dr. Ion stie sa interpreteze testele . Totul e sa ai incredere in dansul.

      • irina_t, sunt azi foarte suparata. Eu mi-am dorit stii foarte bine o dovada dar ea nu a venit ba din contra. Logic ca am sa arat testele domnului dr chiar si ptr o parere deoarece dansul a vazut foarte multe filme si are experienta.
        Am aratat dr de familie si mi-a zis ca nu sunt spirochete ca nu au forma spiralata si e posibil sa fie o alta specie nu musai borrelia dar ea nu stie ce. Insista ca am doar boli autoimune : SA si SM!!!!.
        Pe de alta parte din cate stiu eu si hemobartonelele sunt un fel de micoplasme si tot cu minociclina se trateaza si dau reactii autoimune ele singure, cu sau fara borrelii.
        Sa-mi arati si mie pe e-mail cum arata la tine benzile alea daca vrei. La mine sunt curate si frumoase…..Sunt sanatoasa tun si paranoica, cu gauri pe creier si articulatii stricate si dureri de nu mai rezist.Tocmai buna de dus la ospiciu, nu?

  25. Imi dau si eu cu parerea ca poate nu ma strange nimeni de gat. L-eam comparat cu filmele din colectia familiei si nu mi se pare ca vad babesia in filmuletele tale, borreliile alea care sunt pe filmulete sunt destul de obosite si sunt mai lungi decat ale noastre de garini. Par a fi afzeli. E o parere de nespecialist, deci nu ma linsati prea tare. Interesant ce va spune domnul Dr. Ion care se pricepe intradevar la ce se vede in filmulete.

    • D-na dr Butte de la Lyme Diagnostic asa a scris: „spirocheta cu aspect sugestiv pentru Borrelia garinii (aprox 3-4 microni)” .
      http://youtu.be/uLu_IZ6GwNI Asta e cu 2 capete ca balaurii !!!
      http://youtu.be/iN_2uU-U9Oc Astea sunt normale si chiar seaman cu garinii.

      Am „aspect sugestiv pentru haemobartonella” si cred ca aici le vezi ff bine: http://youtu.be/1lYTlakNIC0
      Sunt asa gramada!
      S-au inmultit fata de anul trecut cand era cate una la dr. Moscu. Le-a priit cu vitaminele cred si regimul meu.
      Si chestia asta : „babesia ” http://youtu.be/TlGO7vhsQ1M
      ––––––––––––––––––––––––––––––––

      Am pus pe youtube ca de pe transfer dispar in 6 zile si ….
      Iti dai seama ca eu una am terminat o facultate de informatica…. asa ca habar nu am ce sunt. Dar acum ce fac? Teste suplimentare nu stiu sa fie… Astea apar mereu la orice laborator in sangele meu de 5 ani incoace. Si coinfectiile aceleasi, deci nu s-au inteles astia intre ei e clar.
      Dr sunt seriosi nu inventeaza nu dau pozitive din burta cum ziceau unii. Mi-au zis clar ca sunt negativa la teste si sa vb cu un infectionist si sa arat astea….
      Stiti si voi ca si dl. dr. ION vrea rezultate clare. Asa ca eu….nu mai am ce face. Am vb acum cu asistenta de la dr de familie ca suntem amice de povesti pe mess. Spunea si ea ca e clar ca sunt animale vii acolo dar….. nici ele nu ma pot ajuta ca nu stiu ce sunt clar alea si tratament nu se poate da la nimereala.
      Eu pe echinaceea si vit C cate 4 si tot mormanul de vitamine am o imunitate asa de „strong” ca am eruptie herpetica, am iar inflamatie pelvina si recidiva de e-coli renala si ma misc ca mortul adorm pe unde apuc….Deci nu are efect la mine!
      Ce sa fac???????????????

  26. Am si o intrebare, pe vremea asta mai musca capusele, am o colega care in wk a fost la o ferma de animale, si a doua zi copilul a facut febra si avea 2 pete rosii pe corp, apoi acele pete au disparut dar au aparut alte 2 in alta zona a corpului. Nu i-am zis nimic ca nu vreau sa o panighez, medicul pediatru zice ca este doar o coincidenta petele si febra si ca are rosu in gat. E posibil dar mi s-a facut pielea gaina. Ma gandesc ca nu mai musca ca e cam frig.

  27. 1. Comana a fost ieri la intalnirea cu laureatul premiului Nobel , asa cum a spus .
    2. Pacat ca nu ati venit mai multi.
    3. s-ar putea ca el sa nu mai scrie pe blog datorita situatiei create.

    • Si nu ne spuneti si noua despre ce „situatie creata” e vorba????? Ce a patit???
      A vrut musai sa vb si nu l-au lasat… sau l-a luat paza pe sus ca a fost prea insistent?
      Trebuia sa merg si eu…..inca o nebuna care crezuse ca are borrelii si are doar „chestii necunoscute”.

    • Dna Anca,
      Eu consider ca nu s-a creat nici o situatie. Faptul ca unul alege sa participe la o conferinta si altul nu, nu reprezinta un motiv de disputa.
      Asa cum nici o terminologie nu reprezinta un motiv de disputa.
      Mi-ar placea sa ne impartasim in continuare experientele, evolutia in tratament si informatiile intalnite, dar ceva s-a intamplat cu atmosfera de pe blog.
      Eu nu o sa dispar precum Comana, dar voi scrie mai rar si mai putin.
      Nu mai vorbesc despre cum ma simt pe tratament, despre suplimente nutritive, despre abx, despre neurologi, despre razvratirea mea privind sistemul medical de la noi, nu mai postez in afara temei, nu ma mai plang, nu mai creez panica pe blog, etc. Practic nu mai pot sa scriu aproape nimic fara sa am un feedback negativ (de la Costin, de la dr, etc.).
      O sa mai scriu cate ceva ca sa nu creada ceilalti ca am murit, dar in rest asta e situatia.
      Pana la urma nu e blogul meu si nici responsabilitatea mea sa raspund la postari si/sau la intrebari.
      Daca primesc e-mail-uri, voi raspunde la ele! Nu dispar ca patrupedul in ceata.
      Daca sunteti atat de draguta sa ne impartasiti experienta conferintei, va „ascultam cu toti ochii” si va multumim !

      • Nu fugiti de pe blog ca eu am devenit dependenta de voi!!!! Ce ma fac apoi? Nu mai am prieteni ….nimeni altcineva nu ma intelege decat cei care sufera la fel ca si mine.
        Cand simt ca ma sufoc de boala asta vin si ma descarc aici…..

  28. Nici eu nu inteleg prea bine ce s-a spus asa de grav pe blog. Atitudinea de „IMI IAU JUCARIILE SI PLEC” este specifica celor mici. Comana imi lasase impresia ca e ceva mai mare, dar nu e singura data cand ma insel. Asta vrea, asa sa faca! Traim intr-o tara libera si cred ca fiecare poate hotari in ce vrea sa se amestece si in ce nu.
    Comana, daca mai citesti cumva ce se scrie pe blog, imi permit sa iti spun ca atunci cand te vei adanci mai bine in tratament iar starea ta fizica va fi alta ai sa razi de cum gandesti acum. Ar fi bine sa-ti dai timp si sa nu iei nici un fel de decizie (ma refer pe plan personal) pana ce nu vei fi ok din punct de vedere fizic.
    Te pup!
    adresa de meil a mea poti sa o iei de la Ciobanas.

    • Da am fazut intr-un film cum faceau chestia asta. Tarau hematiile apoi in toate directiile!!!! Sa le fie rusine! Proasta educatie mai au si borreliile astea, nu?
      Fiul meu ii zice „balaur cu 2 capete”.
      M-am enervat, apoi am vb cu o tipa „draguta tot” de pe aici la mobil si m-am mai relaxat nitel.
      Nu au avut chef sa arate ce sunt ele( garinii sau afzelli) dar nu scapa ele oricum. Tot le dau eu in capul ala bifurcat cu ceva. Inca sunt in viata si am chef sa ma iau de ele. e mai tare fiimiu ca mine ca ma tot incurajeaza. Cica „vezi ca sunt mai mici ca tine..deci esti mai tare mama ca ele!” Gandire de 9 ani 😛

      Inspir, expir si ma adun ca nu ma las eu pe „dintii” lor sa ma pape cu totul!!!
      Vine mama la mine si saraca e cardiaca si am mai speriat-o si eu acum de plangea( vai nu aflam ce e cu voi, ce se va intampla daca nu putem trata etc)…..ma calmez rapid ca se panicheaza toata familia la final si nu e ok!

  29. Dragii bunicii,
    Liniştiţi-vă !.
    Ciobanul şi noi , cu permisiunea lui , am făcut blogul „casa noastră”.
    Dar în orice casă sunt şi probleme. De obicei ele apar din lipsă de comunicare sau proastă comunicare.
    Dar noi toţi ştim că simptome Lyme sunt şi lipsa de concentrare şi chiar accesele de mânie, deci e firesc s-o mai dăm în bară cu comunicarea. Suntem toţi scuzaţi, pe noi ne-a muşcat căpuşa.
    Să nu stricăm frumuseţea blogului unde fiecare scrie ce crede şi nimeni nu trebuie „să dovedească” nimic.

  30. No, cred ca eu vin cu nuiaua, chiar daca nu sunt adepta violentei….
    V-am cam lasat sa va faceti de cap si voi vad ca ati degenerat in certuri.
    Anka, Comana si Ciobanas va dau termen pana maine sa va reveniti in fire!
    Va inteleg pe fiecare in parte, fiecare aveti dreptate in felul vostru, dar eu am o vorba, adevarul e intotdeauna la mijloc. E adevarat ca vorbele noastre uneori ranesc sau deranjeaza fara sa realizam, iar efectul e amplificat si de spatiul public in care se desfasoara aceste conversatii.
    Dupa ce ca avem necazurile si mahnirile noastre mai ne necajim si din cauza unor prostioare.
    Parca nu realizam gravitatea adevaratelor probleme prin care multi dintre noi trecem sau au trecut.
    Irina t , tu ca fata cumintica si ascultatoare ce esti, ia vezi cum ajuti la restabilirea echilibrului blogului.
    Hai , pupici!

    • Iolanda ,chiar asteptam sa-i certi si sa faci putina ordine ca si-au luat lumea in cap copiii astia.
      Eu apreciez foarte mult ca Anka a spus prin ce trece cand lua mino pt ca altfel ma speriam daca nu stiam ca e normal sa te simti mai ciudat.Ce face baiatul cum se simte?Baiatul meu a inceput a doua tura de naturiste(peroada de pauza)si il supara un genunchi din pacate.Eu care zburam de doua zile ma simt cam rau dar sunt inainte de ciclu si stiu ca atunci mi se accentueaza simptomele.Problema e ca noaptea amortesc la maini tare si azi am fost obosita la servici dar si muncesc foarte mult si intr-un ritm alert.

  31. Fetelor,
    Faptul ca am fost foarte deschisa si am vorbit despre ce se intampla cu mine a fost pentru ca experienta mea sa fie un exemplu.
    Nu fac asta pentru ca am nevoie de atentie. Nu exagerez si nu vreau sa creez panica.
    Si nu cred ca sunt neaparat lucruri cu care sa te lauzi. Vai de mine ce colectie impresionanta de patogeni am si ce numar zdrobitor de leziuni.
    Daca cineva crede ca e usor sa vorbesti despre asta sau sa iti expui asa problemele in public, sa recunosti ca ai ajuns la nivelul in care nu te mai controlezi si ajungi sa spargi farfurii pentru ca nu ai ce sa mananci cu kecthup si mustar, ca te-ai dus la urgenta, ca te simti mai rau decat ultimul caine. ca viitorul poate iti este sumbru, etc.
    Nu, chestiile astea nu dau bine in CV. Si nici nu te fac atractiv ca om.
    Am sperat ca ceilalti sa invete ceva din experienta mea, la fel si eu din a lor.
    Insa in momentul in care am constant feedback-uri negative e clar ca incep sa ma intreb daca mai am ce cauta aici.
    Nu am dispozitie de cearta, mi-am cerut scuze sincer.
    Dar voi evita sa vorbesc despre experienta mea fiindca dr si Costin imi dau feedback-uri negative constant.
    Mi se pare ca viata in general si a noastra in special e atat de fragila incat e stupid sa ne ocupam timpul cu asa ceva. Eu nu vreau sa iau parte la asta.
    Daca intentia mea nu este clara, inseamna ca nu stiu sa ma fac inteleasa.
    Nu pot sa vorbesc doar despre lucrurile dezirabile. Ce era?! Sa mint ca ma simt bine?!
    Ori pot fi eu autentica, ori daca nu, ma retrag. Nu imi place sa imi controlez comportamentul si vorbele. Inseamna ca nu ma mai incadrez in peisaj. Eu sunt genul „take it or leave it”, nu am de gand sa ma schimb pentru un context.
    You win some, you lose some. That’s the way it is.
    Viata merge inainte.

      • anka , zi-mi ce vit c tamponata ei tu ca eu am incercat ceteb si tot imi da cutite in stomac…cu cat o iei? am mai luat una de la secom dar nici nu am mai avut curaj sa o incerc…:-)…mai ales ca de la abx am permanent dureri in capul pieptului…

        • Neatza Marian,
          Tu de fapt scrii acum ca sa stau eu pe blog si dup’aia iar dispari si nu mai stim nimic de tine vreo 1-2 luni. 😛
          Eu imi iau vit C de la Swanson din USA. O cutie are vreo 240 sau 250 tb. Pot sa iti trimit cateva sa le probezi, daca o tolerezi, poti sa iti comanzi pe urma. Insa nu e avantajos ca si costuri aditionale decat daca cumperi mai multe suplimente, costa transportul, se face vama (24% tva, 9% taxe), la noi cere recomandare de la medic altfel nu ne face vama.
          Daca imi scrii pe mail anka27 yahu com, pot sa iti trimit cateva sa le probezi.
          Eu nici nu iau omez si nu ma doare stomacul, iau doar cand e necesar.
          Si imediat apare dr si iar se ia de mine ca vorbesc de suplimente nutritive si nu iau omez.:))))

        • PS : Poti incerca vit C din surse naturale si neaparat sa o iei in timpul mesei. Asa nu mai are de ce sa te doara stomacul. E mai mare probabilitatea sa tolerezi o vitamina din sursa organiza, nu una de sinteza. Dar ai nevoie de vit C.
          Aoleu daca i-as spune eu dr ca nu iau vit C ca ma doare stomacul, cred ca m-ar mustrului ca pe un copil de gradinita care a spart vaza educatoarei.:)))

            • merci mult anka! iti scriu pe mail chiar acum ca sa te am in contacte, in cazul nefericit in care nu mai comentezi pe aici vreau sa fiu sigur ca pot comunica cu tine! sper sa ramai activa pe forum, si ca sa te sustin iata vorbesc si eu de efectele negative ale abx-urile…:-)..de o zi nu mai iau pt ca m-am simtit foarte rau acum 2 nopti, a trebuit sa ma folosesc de degete …:-)…cred ca aceste abx-uri (eu acum sunt pe chestii usore: cipro, doxi si tini) au un efect toxic foarte puternic si iti dezechilibreaza sistemul digestiv …pe de alta parte, cu ele ma simt mai bine decat inainte (tranzit intestinal perfect pana la criza mentionata, dureri de articulatii estompate semnificativ, mai multa energie (dorm doar 4-5 ore pe noapte si sunt mult mai activ) ….)…o sa incerc sa reiau astazi tratamentul , sa vedem ce se intampla (pe de alta parte, cand bacteriile mor, virusii isi gasesc loc mai repede in teritoriile eliberate de bacterii…poate am luat un entero virus ceva…)

  32. Multumesc mult chiar nu stiam ce sa fac .Eu nu am o parere prea buna de pronatura dar ma gandeam ca daca sunt de 1000 e ok.De ce zici ca nu se absorb?
    A si au si supradyn ieftin 26 lei si silimarina 1000 la 90 capsule cu 78 lei .

  33. organismul foloseste o cantitate limitata, cat ii trebuie de vit. C si pe restul o elimina. Astfel e bine sa iei de 1000 dar sa fie cu absorbtie lenta sau sa iei de 500 si lei mai des .

  34. Irina,
    Stiu ca ai vrut sa ma ademenesti.
    Irina_t are dreptate, vit C ar trebui sa fie in doze mai dese si mai mici sau cu eliberare prelungita si de preferinta tamponata.
    Si cel mai misto ar fi sa fie din sursa naturala, nu de sinteza.

    • Simteam ca esti inteligenta dar da m-ai prins telepatic ca asa am gandit .M-ai prins si recunosc dar sunt pe site-ul lor si chiar nu stiam ce sa fac asa ca ma opresc la supradyn si silimarina.Esti tare!

      • Iti dau nr meu de mobil sa ma suni cand mai ai nelamuriri. 😛
        Cand mai vorbesti cu carmen.diac poti sa il ceri si ti-l da.
        Eu intotdeauna cat ce imi trebuie intai la farmaciatei, cred ca au cele mai bune preturi. Apoi ma indrept spre alte site-uri.
        Eu nu sunt suparata, dar m-am cam plictisit sa se ia lumea de mine si sa fiu interpretata gresit.
        Cand ajungi sa fie nevoie sa iti explici comportamentul, vorbele sau atitudinea e un semn ca nu te mai integrezi.

        • Cu mare placere am sa te sun si da stiu ca au preturi mici la Tei dar nu am card . E nevoie de tine aici crede-ma ca marea majoritate doar citim nu si scriem si e foarte important ca un om care se diagnosticheaza sa stie ce are de facut.Stam asa la taclale ca fetele si din cand in cand il asteptam si pe Cioban cu o informatie noua .

    • Bravo, copii, asa va vreau!
      Au mai ramas baietii!
      Ei trebe sa se lase mai greu, ca asa da bine la niste baieti adevarati, nu?
      Comana, Costin, hai, randul vostru.
      Adevarul e ca parca dintre atatia bucuresteni sa nu il insoteasca nimeni pe Comana la simpozion, nu prea a dat bine.
      Dar tot atat de adevarat e ca unii nu au timp, iar altii sunt reticenti dupa atatea incercari esuate de a aduce lucrurile pe fagasul normal.

      PS
      Macar ati facut si voi asociatia aceea, ca va expira rezervarea de denumire?
      Chiar nu sunt trei asociati macar? Si un bunic care sa cedeze dormitorul pentru comodat?

  35. dragilor,

    faceti voi ce faceti si la cateva luni pe aici va certati. numai luati si voi totul personal. incercati sa respectati parerea fiecaruia si porniti un dialog constructiv nu distructiv. fiecare are dreptul la o parere, chiar daca este opusa fata de ceilalti. discutati idei, nu persoane.

    si asa suntem singuri impotriva lumii, daca ne mai si certam intre noi, unde ajungem? hai sa nu mai dam vina pe abx-uri si sa incercam fiecare sa ne ascultam reciproc.

    as dori sa il rog pe dl comana r sa faca un mic rezumat al intalnirii

    gracias,

    ps: iar daca nu mai intra pe blog rog sa ii comunice din randul celor apropiati rugamintea mea

  36. salutare. sunt noua pe blog. sunt pe a 2 tura de antibiotice (azitro si zinat) si nu ma descurc foarte bine, fac tahicardie si imi creste tensiunea. rog un sfat, cum v-ati descurcat voi, cum sa depasesc situatia…?

    • Fiecare a avut reactii mai mult sau mai usor de suportat,sunt normale.Multe ,multe lichide si fiecare si-a observat singur reactiile organismului.pe unii i-a ajutat laptisorul de matca,pe altii mierea cu propolis,sportul,bai fierbinti,sauna.Citeste din postarile vechi si ai sa regasesti cum am trecut fiecare peste fiecare perioada de antibiotic.

    • Mie-mi pare asa „fioros”. Si daca o face „telepatic” deja mi-e frica. Asa ca mai bine sunt ascultatoare! 😀  

      ________________________________

  37. nictatiana :
    http://www.scritube.com/biologie/ORDINUL-SPIROCHETALES43773.php
    Habar nu aveam ca exista asa de multe tipuri!!! …..

    In link-ul citat este o descriere interesanta despre treponema palidum si cum se manifesta aceasta:

    ” Sifilisul tertiar este in principal un raspuns celular la prezenta Tr. palidum in organism si a produsilor ei metabolici.

    Apare dupa 5- 4o de ani de la inoculare, intervalul de timp pina la debutul fazei tertiare numindu-se perioada de latenta aparenta, fara simptome dar cu titru mare de Atc.

    Dupa aceasta perioada de latenta apare sifilisul teriar care se manifesta prin granuloame (gome sifilitice), boala se generalizeaza, apar atrofii de tesuturi ( nasul in sea prin atrofia oaselor bazei nasului).Alte consecinte pot fi : rperea cordului, a vaselor, orbirea, alterari ale SNC ce duc la tabes si PGP ( paralizie generalizata progresiva). ”

    Adica dupa inoculare (dupa ce pacientul a luat sifilis) are o perioada scurta in care predomina aspectul STRICT infectios al maladiei (cu „bubite”, adica un fel de eritem migrans, sindrom pseudogripal, etc.), apoi dispar cam toate semnele PENTRU:

    5 pina la 40 DE ANI!

    ADICA daca nu te uiti jos sa vezi bubitele specifice, 5 ani pina la 40 de ani, aceasta infectie se propaga in organism, se inmulteste, aparent fara semne, ADICA FARA ca pacientul sa simpta ceva, pina cind se declanseaza ceea ce stim ca ar fi sifilisul tertiar, adica o dereglare metabolica profunda cu afectari multiple de organ:
    – atrofii de tesuturi
    – afectari articulare, unele dintre cele mai grave (gome sifilitice)
    – orbire
    – PGP, adica o paralizie generalizata progresiva. Ca sa fim asa mai exacti, in sensul ca descrierea de mai sus este simpatica, dar undeva la nivel de anii 70 (ca de altfel o buna parte din nivelul spitalelor si al personalului acestor institutii din Romania), adica sa ne referim in termeni specifici RMN-ului (adica sa reusim oarecum saltul in anul 2000): leziuni de demielinizare!

    Acum desigur ca nu vreau sa scriu ca toti cei cu SM ar trebui investigati cu WB-uri desfasurate si complexe de sifilis (pentru ca exista si asa ceva), DAR este OBLIGATORIU numai la gindul ca cineva ar putea fi confruntat cu acest diagnostic, adica CHIAR SI ATUNCI CIND UN NEUROLOG si-ar baga propria mina in foc ca este un SM, ar trebui efectuate WB-uri complexe, atit PACIETULUI CIT SI INTREGII FAMILII!

    Desigur ca este posibil ca borrelioza sa nu aiba o evolutie asemanatoare ca sifilisul, DAR DACA AR AVEA atunci cu siguranta atit cei din familia pacientului suspicionat cu SM cit si medici si cadrele medii care vin DES in contact cu astfel de pacienti si produsele lor biologice in 5 pina la 40 de ani risca sa afle pe pielea lor si a celor din jurul lor cum se trateaza borrelioza!

    Ori dintre toate speciile de borrelii, garini este de departe cea mai cumplita!

    • Treponema palidum „are lungime de 6-16 milimicroni si o grosime de o,25 milimicroni” iar borrelia este „microorganism filamentos cu spire largi, neregulate cu o lungime de 8- 18 milimicroni”, ma intreb cum se face deosebirea intre ele la microscopie in camp intunecat??????????????

  38. nictatiana :

    Eu pe echinaceea si vit C cate 4 si tot mormanul de vitamine am o imunitate asa de “strong” ca am eruptie herpetica, ….Deci nu are efect la mine!
    Ce sa fac???????????????

    In primul rind sa RESPECTATI schema! Echinaceea are si ea rolul ei, dar in in borrelioza cistusul, samento si artemisininul sint principii naturale care cit de cit au convins in studii si reactiile pacientilor.

    Aceste infectii tradeaza un deficit imunitar si acest lucru poate intr-o oarecare masura explica si rezultatele negative ale WB-urilor.

    Oricum foarte probabil nu aveti borrelia afzeli iar lucru acesta este tradat si de un alt aspect simptomatic deosebit de important: desi aveti acel HLA pozitiv si o multime de simptome articulare, simptomele tipice spondilitei anchilozante (Bechterew) nu le aveti. ASTA, dupa parerea mea, se explica prin lipsa infectiei cu Borrelia afzeli. MAI MULT eu am CONVINGEREA ca modificarea fenotipala HLA B27 chiar daca constituie factorul determinant al SA, acesta apare IN PREZENTA infectiei cu Borrelia afzeli!

    De asemenea legat de intrebarile si mai ales dubiile Dvs., eu am convingerea ca daca veti reusi sa va tineti departe de borrelia afzeli probabil ca nu veti ajunge sa manifestati simptomatica tipica Bechterew-ului, cu tot HLA-ul!

    WB-ul de garini insa chiar daca este negativ, indica o activitate crescuta si prezenta unor anticorpi, este adevarat nespecifici, dar care ridica o serie de semne de intrebare.

    • Eu sunt ala care nu o ia de buna vorba „crede si nu cerceta”. Pe de alta parte nu am studii medicale deci sunt asa idei propii.
      Nu prea cred ca iese fum fara foc….si aceasta autoimunitate indiferent de modul in care se manifesta are la baza o infectie, parazitoza ceva care o alimenteaza permanent. De asta tot auzim „cauza necunoscuta” la toate. Problema e ca nu stiu exact cauza dar si neaga orice varianta de „cauza probabila”.
      In fine!
      Nu stiu ce am in sange dar nu-s componente normale ale celulelor asta e clar. Eu ma abtin in a da nume. Ptr mine e doar „ceva in neregula” am simptomatologie care ma chinuie ca sincer aveam de facut lucruri mai palpitante in viata asta decat sa scotocesc solutii ptr o boala inchipuita….(asa cum unii dr ii considera pe cei ca noi). Trebuie incercat sa omor chestiile alea ca nu-s venite in vacanta in sangele meu si pariu ca au alte treburi pe acolo.
      Azi cineva ma convingea ca avem toti asa ceva si nu are sens sa le omoram. Ca a facut teste si sotului si mamei si altora si aveau. Pai logic daca ea e pozitiva la toate testele de borrelia de acum 5 ani incoace??? Aia nu au simptome, si ce? Predispozitii genetice, combinatii nefericite la fiecare cu alti virusi, bacterii sau paraziti, un moment de depresie imunitara… declanseaza fenomene autoimune deoarece organismul nu mai face fata.
      Cei care acum nu au simptome….peste 5-40 de ani vor avea dar vor zice ca au reumatism de batranete, probleme cardiace sau boli mintale..ca asa e la varsta aia sau mai stiu eu ce motiv.
      Ce patesc de 5 ani incoace mi-a mancat tineretea si mi-a spulberat toate planurile de viitor. E usor sa-i spui pacientului accepta ca e incurabil..dar eu nu stiu nici de la ce a pornit boala!
      E o tampenie!
      In prezent nu vreau sa-mi fac nici un fel de sperante, sa dau verdicte ca va fi ok sau nu.
      Incerc, vad ….analizez pe parcurs
      Cand va apare o varianta mai sigura o sa o iau in calcul.
      –––
      Simptome de Sa „cica” am: redoare matinala, durere axiala in pusee dar cu senzatie de incorsetare si durere sacaitoare clipa de clipa, durere de sold care uneori nu ma lasa sa urc trepte, glezne si mai nou absolut toate articulatiile mici. Nu am avut uveita si nu am factori inflamatori VASH proteina c reactiva etc……niciodata! Asta e!!!!
      Am dreptul sa aleg ce incerc si ce nu….ca e corpul meu.

  39. Tot in linkul pus de Nictatiana am gasit: „Sursa este omul bolnav si animalele bolnave / rozatoare, soarece, sobolan, hamster).

    Calea de transmitere este prin vectori (paduchi, capuse).

    In acest caz vectorii sunt infectati, nu contaminati deoarece fac infectia cu Borrelia.

    Borrelia se transmite prin intepatura vectorului insa nu direct; linga intepatura vectorii isi depun dejectele, care apoi patrund in piele prin scarpinat.

    Receptivitatea generala, la orice virsta.

    Profilaxia este nespecifica si consta in distrugerea vectorului.”
    Interesanta treaba cu scarpinatul dar si cea cu „omul bolnav”.

  40. nictatiana :
    ….
    Azi cineva ma convingea ca avem toti asa ceva si nu are sens sa le omoram. Ca a facut teste si sotului si mamei si altora si aveau.

    Acesta este de fapt MARELE risc al convietuirii ‘pasnice” cu spirochetele! Faptul ca vom ajunge intr-o zi nu sa ne miram ca toti au borrelii in singe, ci ca au mai multe specii. Acest fapt insa ridica o problema uriasa legata de transfuziile de singe. La un moment dat nu vom mai avea singe si produse biologice fara astfel de bacterii.

  41. Pingback: Borelioza sau boala Lyme – Mit si adevar | Lupul Dacic

Lasa un comentariu