Scleroza multipla este boala Lyme. Anatomia unei musamalizari (articol tradus)

Este posibil ca cel mai mare scandal medical al ultimilor 100 de ani să fie constituit de faptul că, deşi se ştie încă din 1911 că scleroza multiplă este cauzată de o bacterie, sistemul medical a ascuns acest fapt pentru a putea câştiga bani din vânzarea către bolnavii de scleroză multiplă a unor medicamente care doar uşurează simptomele. Din 1911 s-au efectuat copleşitor de multe studii care atestă prezenţa bacteriei Borrelia în creierul persoanelor diagnosticate cu scleroză multiplă.

Din 1911, deci în ultima sută de ani, în repetate rânduri, de către cel puţin o duzină de cercetători din cel puţin zece ţări. Câteva descoperiri mai vechi, dar şi mai noi, la care se fac trimiteri în prezentul articol, atestă faptul că la autopsierea bolnavilor de scleroză multiplă decedaţi, au fost găsite în toate creierele spirochete de Borrelia vii. În ceea ce priveşte pacienţii în viaţă, chiar şi atunci când pentru testarea lor au fost folosite teste renumite pentru procentajul mare al rezultatelor fals negative, s-au înregistrat uluitor de multe rezultate pozitive pentru borelioza Lyme.

Şi atunci, de ce nu ştie toată lumea aceste lucruri? Cu siguranţă aceste zeci de cercetători nu se puteau înşela cu toţii?

Să examinăm realitatea pe loc.

1. Societăţile de scleroză multiplă

Fiecare ţară din vest are cel puţin o societate de scleroză multiplă. Fiecare dintre aceste societăţi este scutită de taxe şi primeşte, în fiecare an, fonduri de zeci de milioane de dolari din diferite surse. Persoanele care conduc aceste societăţi îşi alocă salarii directoriale şi le conduc aşa cum ar conduce o mare corporaţie comercială. Pentru a aduna fonduri aceste societăţi folosesc publicitatea, dar, chiar dacă nu obişnuiţi să urmăriţi reclamele, tot vă veţi lovi de ei pe stradă, unde vă vor cerşi ceva bani. Cu toate miliardele care s-au pompat în aceste societăţi de-a lungul anilor, nici măcar una dintre ele nu a făcut absolut nimic, cu adevărat util pentru bolnavii de scleroză multiplă. Cel mai rău lucru care s-ar putea întâmpla şefilor acestor societăţi ar fi să se afle care este adevărata cauză a sclerozei multiple. O cauză cunoscută a acestei boli ar determina descoperirea unui tratament sau, cel puţin, găsirea unor modalităţi superioare de ameliorare a simptomelor şi deci, ar însemna inutilitatea maşinii de făcut bani, a găinii cu ouă de aur, dacă vreţi. Aceste societăţi lucrează în cooperare cu „cercetătorii” în scleroză multiplă, angajaţi de marile companii farmaceutice – Big Pharma.

2. Big Pharma

Astăzi, singurele entităţi care desfăşoară cercetări în scleroza multiplă sunt companiile farmaceutice multinaţionale şi folosesc pentru acestea, în principal, donaţiile făcute societăţilor de scleroză multiplă. Aceste multinaţionale decid căror cercetători li se alocă fondurile. Cercetătorii care doresc să testeze postulatul cauzei bacteriene a sclerozei multiple sunt evitaţi pentru că sunt consideraţi „excentrici”. Big Pharma câştigă anual miliarde de dolari din vânzarea de medicamente care uşurează simptomele bolii şi din acestea lasă să se scurgă milioane către „infanteriştii” lor – „experţii” în scleroză multiplă. Un leac ar reprezenta o puternică lovitură financiară. Lovitura ar fi cu atât mai mare cu cât există dovezi însemnate că şi multe alte boli neurologice au cauze bacteriene. Datorită fenomenului de privilegiu imun, în creier şi în măduva spinării răspunsul imun este insuficient, fapt care transformă aceste organe într-un mediu ideal pentru anumite spirochete care se ascund în ele, se înmulţesc şi cauzează leziuni. Întregul concept de infecţii cronice ale sistemului nervos central greu de testat şi rezistente la antibiotice, care ar duce la infirmarea existenţei sindroamelor neurologice, trebuie suprimat, iar ce nu poate fi suprimat trebuie discreditat cu viclenie. E mult mai bine să dai fiecărei expresii a unei infecţii neurologice propriul ei nume: „scleroză multiplă”, „Alzheimer”, „Parkinson”, „scleroză laterală amiotrofică” sau „fibromialgie” şi să finanţezi armate de „experţi” care să eclipseze adevărata problemă, în timp ce cleveteşti, boicotezi, cenzurezi, concediezi şi dai în judecată puţinii experţi reali care refuză să se alinieze curentului. Big Pharma face afaceri ca să câştige bani, iar banii se câştigă atunci când oamenii sunt bolnavi, nu când sunt sănătoşi. Oricine stă în drumul lor este marginalizat. Brevetele sunt cumpărate şi arhivate astfel încât să fie sigur că niciun leac nu va vedea lumina zilei.

3. Asociaţiile bolnavilor de scleroză multiplă

Asociaţiile bolnavilor de scleroză multiplă sunt, fără excepţie, populate de necunoscători pentru simplul fapt că aceia care şi-au făcut temele şi au citit cercetările cu adevărat relevante au fost proscrişi de către grup. Întotdeauna au fost şi întotdeauna vor fi proscrişi pentru ca aşa funcţionează dinamica de grup. De îndată ce încerci să-ţi exprimi o opinie care este în afara curentului general, nu contează cât de bine argumentată, vei fi un proscris, un paria. Ei nu vor activişti solitari, derbedei şi năzdrăvani care să le facă probleme. De asemenea, asociaţiile de bolnavi sunt conduse de persoane a căror principală preocupare este să se asigure că se plăteşte cotizaţia la timp. Dacă nu există scleroză multiplă, atunci nu există asociaţia bolnavilor. Bineînţeles că, dacă va apărea un grup care să insiste asupra unor cercetări microbiologice extinse în scleroza multiplă, acesta va fi etichetat ca radical şi iresponsabil şi toate eforturile lui vor fi în van.

4. „Experţii” în scleroză multiplă

„Experţii” în scleroză multiplă se numesc aşa pentru că Big Pharma le acordă girul sub forma fondurilor pentru cercetare şi a accesului la media medicală. Cu toate acestea, ei sunt experţi exact în ceea ce Big Pharma îşi doreşte ca ei să facă: să ascundă adevărata cauză a sclerozei multiple. În schimb, aceşti „experţi” primesc regulat injecţii de capital pentru „cercetările promiţătoare” pe care le fac, dar şi alte „bunătăţi”, cum ar fi vacanţe în destinaţii exotice. Nu va apărea niciun leac pentru scleroza multiplă până când scandalul nu va exploda şi noi antibiotice vor fi descoperite, antibiotice care să treacă bariera hematoencefalică mai bine decât o fac cele câteva antibiotice disponibile astăzi. Aşa cum stau lucrurile, au trecut mai bine de douăzeci de ani de când a fost descoperit ultimul antibiotic. Din momentul în care s-a aflat că minociclina ajută în scleroza multiplă, producătorul medicamentului – Lederle, i-a triplat preţul.

După o analiză îndelungată am ajuns la concluzia că, cel puţin o parte crucială a acestui dezastru se datorează unei conspiraţii reale – in principal o conspiraţie a tăcerii acelor puţini cercetători în scleroză multiplă care sunt suficient de luminaţi încât să-şi dea seama că se cunoaşte de cel puţin o sută de ani adevărata cauză a acestei boli. Aşa cum se întâmplă în toate cazurile de muşamalizări medicale, situaţia continuă să existe datorită unui amestec de ignoranţă, indiferenţă, laşitate şi corupţie. Zicala spune: „nu atribui răutăţii ceea ce poate fi pus pe seama ignoranţei”. Toţi „experţii” sunt doar interesaţi să fie „experţi”, nu să vindece scleroza multiplă. Totuşi, este vorba despre o conspiraţie. Este normal să existe conspiraţii pentru că marea majoritate a oamenilor care ar putea să le releve sunt fie nepăsători, fie prea leneşi pentru a se informa, fie se simt prea intimidaţi pentru a scoate capul deasupra. Microbiologul Tom Grier îi numeşte laşi. Faptul că fiecare conspiraţie este facilitată în tăcere de către o armată de „idioţi utili” care au un interes să o  ţină sub covor, nu o face să fie mai puţin o conspiraţie.

Dovezile conspiraţiei tăcerii

Acum mi-am expus opinia. Poate vi se va părea dură. Mie mi se pare blândă.

Nu trebuie să mă credeţi pe mine când spun că este vorba despre o conspiraţie. Credeţi-l pe expertul în Prakinson şi Alzhaimer, Dr. Alan B. MacDonald – patolog la Centrul Medical St. Catherine of Siena, care spune (publicat online la data de 10 iulie 2006 în volumul 67, numărul 4, pag. 819-832 în Medical Hypotheses):

Concepţia uzuală cu privire la formele chistice spirochetale este împărţită între două sfere polare de influenţă; una a grupului majoritar, care neagă absolut existenţa formelor chistice spirochetale şi o alta, a unui grup de persoane persecutate la nivel academic, care acceptă preceptele formulate de oameni de ştiinţă antebelici, cum ar fi Schaudinn, Hoffman, Dutton, Levaditi, Balfour, Fantham, Noguchi, McDonough, Hindle, Steiner, Ingraham, Coutts, Hampp, Warthin, Ovcinnikov, şi Delamater. Imaginile spirochetelor chistice obţinute la microscop sunt dificil de ignorant, dar, aşa cum se întâmplă în acest secol, „instituţiile” academice au îndepărtat toate imaginile cu formele spirochetale chistice din versiunile actuale ale manualelor în care se vorbeşte despre Spirochetaceae. Dacă baza de date cu imagini din ultimul secol este ştearsă, multe oportunităţi de diagnosticare se vor pierde. Profilele spirochetale chistice de diferite dimensiuni din interiorul celulelor nervoase bolnave explică următoarele structuri: corpii Lewy din boala Parkinson, corpii Pick, corpii sferici din scleroza laterală amiotrofică, placa Alzheimer. Infecţia cu Borrelia este astfel un concept unificator pentru a explica diverse boli neurodegenerative, care nu se bazează în întregime pe un profil spiralat în ţesutul bolnav, ci pe profile chistice rotunjite de dimensiuni mici, medii şi mari provenite din spirochete patogene care se ascund în plină vedere.

Reţineţi felul în care Dr. Alan B. MacDonald susţine că majoritatea cercetătorilor neagă existenţa formelor chistice spirochetale. Negarea este definită ca refuzul deliberat de a admite ceva despre care şii că există, pentru motive ascunse. Prin folosirea ghilimelelor sugerează că Big Pharma mituieşte universităţile şi editorii pentru a cenzura în manualele medicale însăşi existenţa chisturilor spirochetale.

Şi dacă vă gândiţi că Dr. MacDonald este singurul, citiţi povestea personală, teribilă şi fascinantă şi prelegerea Lyme vs scleroza multiplă ale microbiologului şi expertului în Borrelia Tom Grier. El susţine că scleroza multiplă este doar un simptom al bolii Lyme şi nu o boală în sine. Şi mai spune că sistemul medical este arogant, ignorant şi corupt.

Ascultaţi şi înregistrările audio 1, 2 şi 3 (în engleză). Tom explică tot ce trebuie să ştiţi despre boala Lyme, inclusiv de ce testele Lyme au de obicei rezultate fals negative, totul este special făcut şi situaţia se înrăutăţeşte. Politică medicală. Şi reţineţi că Tom Grier este un microbiolog care crede în ipoteza tradiţională de transmitere a bolii Lyme – prin căpuşe. Totuşi, s-a stabilit că o varietate largă de insecte pot fi cel puţin purtători de Borrelia şi că bacteria se găseşte chiar şi în spermă, urină şi salivă, pe lângă sânge. În acest fel s-ar putea explica de ce statistic uneori Lyme infectează mai mulţi membri ai familiei. Acest aspect s-ar putea datora parţial şi unei predispoziţii genetice, care să facă dificilă vindecarea infecţiei; dar şi transmiterii bacteriei, într-o proporţie mai mică decât în cazul căpuşei, prin muşcăturile unor insecte ca ţânţarii, puricii, păduchii, prin contact sexual sau chiar prin simplu sărut. În orice caz, studiile au arătat că, pe durata tratamentului antibiotic, transmiterea interumană a bolii este puţin probabilă.

Cu siguranţă, trebuie să existe mai multe dovezi ale acestei corupţii! Există dovezi, dar sunt greu de găsit şi trebuie să citiţi printre rânduri. Noi am găsit câteva dovezi, din întâmplare, într-un material de pregătire care nu era destinat publicului. Am găsit, pe un site olandez de radiologie, o prelegere a lui Frederik Barkhof, M.D. Dl Barkhof a primit fonduri considerabile de la Big Pharma pentru cercetătile sale în scleroza multiplă, cercetări care au prejudiciat serios teoria cauzei infecţioase a acestei boli. Nu vreau să spun că acest domn a făcut cercetări în direcţia greşită în mod deliberat, ceea ce  vreau să spun este că Big Pharma îi apreciază mult pe cei care fac asta. Prelegerile sale sunt folosite pentru „instruirea” radiologilor din ţară, care sunt avertizaţi cu severitate să ţină linia stabilită atunci când este vorba despre leziuni cerebrale:

„Dacă un pacient este suspect de scleroză multiplă şi imagistica susţine diagnosticul, nu sugeraţi alte diagnostice mai puţin obişnuite pentru diagnosticul diferenţial.”

„Dacă un pacient este clinic suspect de scleroză multiplă şi imagistica susţine diagnosticul, nu ar trebui să luaţi în considerare la diagnosticul diferenţial boala Lyme şi lupusul sistemic eritematos pentru că acestea au o incidenţă foarte scăzută. Trebuie să existe alte metode prin care să vă impresionaţi colegii. Aceste diagnostice merită menţionate doar dacă sunt semne clinice care să le susţină.”

Ceea ce am descoperit este foarte îngrijorător. Radiologii sunt instruiţi într-un limbaj ameninţător, peiorativ să nu contrazică niciodată „suspiciunea” de scleroză multiplă. Deci, când medicul spune: „Cred că este vorba despre scleroză multiplă”, radiologul ar trebui să tacă din gură şi să fie de acord, chiar dacă el crede că ar putea fi vorba despre Lyme. Asta ca mai târziu, când va fi evident că este vorba despre Lyme, medicul să poată spune: „Dar şi radiologul a spus că este scleroză multiplă!”. Consecinţa este că boala Lyme ca şi cauză a sclerozei multiple va fi negată în continuare, din ordine de sus, aşa cum reiese din statistici: „Boala Lyme cu simptome similare cu cele din scleroza multiplă este rară, deci nu indicaţi niciodată Lyme drept cauză.” Statistici bazate pe prezumţii false, statistici folosite pentru a respinge corectarea aceloraşi statistici greşite. Astfel, dovezile din creier, văzute de radiologii calificaţi, care examinează cu atenţie imaginile şi se bazează pe vasta lor experienţă şi pe feedback-ul primit de la sute de medici care tratează mii de pacienţi, sunt aruncate la gunoi. Ignorate. Ştim că în Olanda politica naţională este ca radiologii să fie intimidaţi pentru ca să păstreze tăcerea asupra diagnosticelor de neuroborelioză Lyme, atunci când au instrucţiuni să se exprime pentru scleroză multiplă. De regulă infecţionistul dă respectiva instrucţiune, pe care o transmite sub formă de „suspiciune”. Infecţionistul este îndemnat să suspecteze scleroza multiplă de către spitalul unde lucrează, iar spitalul este determinat prin contractul semnat cu societatea de asigurări să suspecteze scleroza multiplă. Nu are importanţă dacă această companie de asigurări este de stat sau privată pentru că în oricare dintre cazuri compania este condusă de un consiliu de administraţie care este controlat de Big Pharma. Big Pharma are „în proprietate” chiar şi politicieni cheie. Există foarte multe indicii că politica olandeză este stabilită de sus şi reflectă de fapt politica Uniunii Europene şi a Statelor Unite. Olandezii au fost doar suficient de neglijenţi încât să lase urme. Pentru că această urmă poate fi îndepărtată oricând am făcut o copie care se găseşte aici.

Instrucţiunea dată noilor radiologi sună întocmai aşa: „Trebuie să existe alte metode prin care să vă impresionaţi colegii.” Ceva de genul: „Nu face pe deşteptul şi stai la locul tău.” Probabil că au mai avut probleme cu diverşi „deştepţi”. Radiologul trebuie să se autocenzureze şi să nu pună diagnosticul de Lyme atunci când medicul care a cerut RMN-ul suspectează scleroza multiplă. În caz contrar îmseamnă că radiologul doar caută să atragă atenţia, încearcă doar „să-şi impresioneze colegii”. Pentru că „Lyme este o boală mult mai rară decât scleroza multiplă”. Sigur că da. Această afirmaţie se bazează pe părerile doctorilor, pe statisticile lor scoase din nimic, pe opiniile lor care nu au niciun fundament. Nu se bazează pe cercetările ştiinţifice reale. Cercetările ştiinţifice reale găsesc întotdeauna spirochete în creierele pacienţilor cu scleroză multiplă. Excepţie fac doar acele „cercetări” care sunt plătite de companiile care vând medicamente pentru ameliorarea simptomelor sclerozei multiple şi a altor sindroame neurologice. Am descoperit 25 (douăzeci şi cinci) de studii care atestă prezenţa bacteriei care provoacă boala Lyme în creierele bolnavilor de sclderoză multiplă. Expunem 20 dintre aceste studii în articolul de faţă şi le vom prezenta în viitor şi pe celelalte 5. Vă reamintesc faptul că, chiar şi atunci când luăm drept bune studiile „demitizante” ale „experţilor”, absenţa dovezilor în anumite studii nu înseamnă deloc absenţa lor în realitate (a spirochetelor în creierele bolnavilor de scleroză multiplă), în special pentru că, în acelaşi timp, există dovezi de netăgăduit, dovezi prezentate în cele ce urmează.

Maşinăria medicală este condusă pretutindeni în mod dictatorial. Dizidenţii probabil că au probleme psihice, ei încearcă „să-şi impresioneze colegii”. În maşinăria medicală modernă nimănui nu-i pasă sau nu este lăsat să-i pese de ştiinţa medicală. Totul este canalizat către maximizarea profiturilor obţinute de Big Pharma şi către răsplătirea regească a „experţilor” situaţi în turnurile lor de fildeş. Medicii au degenerat în prescripţionişti grosolani de medicamente, cu o căptuşală de legitimitate. Realitatea sumbră este că medicii din Vest sunt cu totul dezinteresţi de profesia lor sau de bunăstarea pacienţilor lor şi chiar când sunt interesaţi le lipseşte curajul de a se ridica împotriva sistemului. Şi chiar dacă s-ar ridica, ar fi zdrobiţi imediat asemenea celor care s-au împotrivit şi care au ajuns exemple de dat.

Milioane de oameni suferă de scleroză multiplă. Ea degenerează încet sistemul nervos central. Şi asta se întâmplă dacă eşti norocos. Pentru că ea poate să ucidă şi repede. Repede sau încet, este oricum un fel groaznic de a muri, iar faptul că o astfel de suferinţă poate fi prevenită, dar acest lucru este ascuns şi ignorat în mod deliberat de zeci de ani, justifică reconsiderarea imunităţii, remarcabile şi nemeritate, de care se bucură lumea medicală. Numai în cele mai flagrante cazuri de neglijenţă medicală făptuitorul are de suportat consecinţe, dar şi acelea sunt uşoare. Dar ce se întâmplă cu decesele care puteau fi prevenite şi cu suferinţele nenumăraţilor bolnavi de scleroză multiplă? Wikipedia, citând acest studiu spune: „Două treimi din decesele bolnavilor de scleroză multiplă sunt legate direct de consecinţele acestei boli.” Asta înseamnă o mortalitate de 66%, ceea ce transformă scleroza multiplă într-una dintre cele mai mortale boli, mai letală decât infecţia HIV şi cancerul. Acest studiu norvegian stabileşte mortalitatea la cel puţin 34%, dar spune că nu se poate stabili exact cu cât se depăşeşte această valoare pentru că legiştii completează de multe ori în certificatele de deces informaţii eroanate şi nu menţionează scleroza multiplă. Şi, evident, studiul nu a urmărit întreg grupul de bolnavi până la deces, astfel că mulţi alţii au murit din cauza sclerozei multiple după ce studiul s-a încheiat. Aproximativ o persoană dintr-o mie suferă de scleroză multiplă în zonele geografice afectate. Aplicând aceste procente la o populaţie de zece milioane, obţinem un total de 6.600 de decese datorate sclerozei multiple.

Durerosul adevăr este acesta: nu există scleroză multiplă. Este doar un simptom. Un simptom al unei boli cu o cauză „necunoscută”. În realitate, adevărata cauza se cunoaşte de o sută de ani: spirocheta Borrelia burgdorferi sensu lato, Borrelia burgdorferi, bacteria care cauzează neuroborelioza Lyme, boala Lyme. Scleroza multiplă nu există. Scleroza multiplă este neuroborelioza Lyme. Scleroza multiplă este boala Lyme. Este o infecţie bacteriană transmisă de muşcătura de căpuşă.

Nimeni dintre cei care activează în asociaţiile bolnavilor de scleroză multiplă, nimeni din comunitatea cercetătorilor sclerozei multiple şi, cu atât mai mult, nimeni dintre „experţii” în scleroză multiplă nu va reacţiona favorabil când veţi menţiona cauza dovedită a sclerozei multiple – spirocheta Lyme. Bolnavilor de scleroză multiplă nu le place să se vadă pe ei înşişi ca fiind „infectaţi cu un bacil de căpuşă”. Un concept îngrijorător oricum, dar bineînţeles că, deşi cauza oficială a sclerozei multiple este „necunoscută”, „expertul” va exclude vehement din start eventualitatea implicării unei bacterii. Aceşti „experţi”, pentru că ştiu foarte clar că nu au nicio idee despre cauza bolii, se tem de contestarea autorităţii lor şi de multe ori aleg atacul ca formă de apărare. Ei ştiu foarte bine că sarcina lor este să prescrie medicamente inutile. Big Pharma ar vrea să păstreze monopolul asupra medicamentelor care uşurează simptomele până când nu vor mai exista pe această planetă oameni ai căror bani sa-i extorcheze. Societăţile şi asociaţiile de scleroză multiplă vă vor ruga politicos să vă păstraţi opiniile nepopulare pentru dumneavoastră. În cel mai bun caz veţi fi considerat un excentric şi în cel mai rău o pacoste care halucinează.

Oare mint toţi cei 15 cercetători care au găsit bacterii viabile în creierele marii majorităţi a bolnavilor de scleroză multiplă?

1911 Buzzard Spirochetes in MS. Lancet 1913 Bullock MS Agent in Rabbits. Lancet 1917 Steiner Spirochetes The Cause of MS. Med Kiln 1918 Simmering Spirochetes in MS by Darkfield Micro 1918 Steiner G. Guinea Pig Inoculation with MS infectious agent from Human 1919 Steiner MS Agent Inoculation into Monkeys 1921 Gye F. MS Agent In Rabbits Brain 14:213 1922 Kaberlah MS Agent In Rabbits. Deutch Med Works 1922 Sicard MS Spirochetes in Animal Model. Rev Neurol 1922 Stepanopoulo Spirochetes in the CSF of MS Patients 1923 Schlossman MS Agent in Animal Model. Rev Neuro 1924 Blacklock MS Agent in Animals. Journal of Path and Bac 1927 Wilson The Rat as A Carrier of MS. British Med Journal 1927 Steiner G Understanding the Pathogenesis of MS 1928 Steiner Spirochetes in the Human Brain of MS Patients 1933 Simons Spirochetes in the CSF of MS Patients 1939 Hassin Spirochete-like formations in MS 1948 Adams Spirochetes within the Ventricle Fluid of Monkeys Inoculated from Human MS 1952 Steiner Acute Plaques in MS and The Pathogenic Role of Spirochetes as the Etiological Factor. Journal of Neuropathology Exp Med 11: No 4:343 1954 Steiner Morphology of Spirochaeta Myelophthora (Myelin Loving). MS Journal of Neuropathology and Exp Neurol 11:4 343 1954 1957 Ichelson R. Cultivation of Spirochetes from Spinal Fluids of MS Cases with Negative Controls. Procl. Soc. Exp. Biol Med 70:411

Chiar şi publicaţiile care au încercat să demonteze etiologia spirochetală a sclerozei multiple au trebuit să se confrunte cu faptele:

„Steiner and Kuhn (86) au raporat din nou că au găsit spirochete în creierele şi măduvele persoanelor care au decedat de scleroză multiplă. Adam (87) a raportat că a găsit spirochete în lichidul cefalorahidian al maimuţelor cărora li se injectase ţesut specific sclerozei multiple, iar spirochetele erau similare celor găsite de Steiner şi Kuhn. Cu toate acestea, nimeni nu a reuşit să cultive spirochetele şi în cercurile neurologice s-a manifestat un scepticism general în ciuda entuziasmului arătat de susţinătorii acestei idei. Încercările de cultivare a spirochetelor recoltate din lichidul cefalorahidian au eşuat, dar raportări ale prezenţei spirochetelor au continuat să apară. Rose Ichelson din Philadelphia a raportat în 1957 că, cu şase ani în urmă modificase mediul de cultură unde se aflau câteva spirochete recoltate din lichidul cefalorahidian al unui bolnav de scleroză multiplă. Ca rezultat, spirochetele se reproduseseră foarte mult în câteva zile (88). Ea a raportat că 59 din cele 78 de cazuri investigate (78%) aveau culturi pozitive, în timp ce 100% din culturile din grupul de control fuseseră negative. Organismul era în formă de spirală cu o buclă la un capăt sau uneori semăna cu o rachetă de tenis. Ea a spus că arăta similar cu Spirocheta myelophthora găsită de Steiner.”

Putem să avem încredere în aceste studii vechi? Criticii spuneau, în batjocură, că, din moment ce alţi cercetători nu putuseră să cultive spirocheta înseamnă că bacteria care se vedea mişcându-se la microscop şi care fusese fotografiata, era probabil Fata Morgana. Ce e de făcut cu aceşti cercetători plictisitori care „încercau să-şi impresioneze colegii”? Până la urmă negativiştii gălăgioşi pur şi simplu nu au crezut rezultatele cercetărilor. Acesta este un fenomen des întâlnit în ştiinţă: instituţiei nu-i place să coboare de pe piedestal şi, datorită dezinteresului, incompetenţei şi unei alte cercetări similare nereuşite, dar făcute de mântuială, anunţă că lucrarea originală nu merita nici cât hârtia pe care era imprimată. Au avut impertinenţa să facă acest lucru cu zeci de cercetători care au găsit spirochete în creierele bolnavilor de scleroză multiplă. Acest tip de comportament prostesc este o regulă în ştiinţă. De exemplu: Pons şi Fleischmann – acum complet reabilitaţi – dar domeniul lor încă este ridiculizat şi chiar boicotat în mod legat de către Big Oil.

Acum ştim că este extrem de greu să cultivi spirochete şi că, pur şi simplu, în acele timpuri nu se putea face.

Dacă bolnavii de scleroză multiplă au în creierele lor spirochete viabile de Borrelia, cu siguranţă trebuie să existe şi descoperiri recente, făcute de cercetători respectabili din ţări occidentale, care utilizează tehnologii de ultimă generaţie? Trebuie să existe fotografii de rezoluţie mare ale bacteriilor Borrelia cultivate din creierele acestor bolnavi?

Bineînţeles că există! În ciuda atacurilor violente orchestrate continuu împotriva acestor cercetări, mai există câţiva cercetători suficient de naivi sau suficient de curajoşi încât să se avânte în terenul distrugător de cariere al descoperirii cauzelor bolilor care îi fac bogaţi pe exploatatorii lor. Deci da, există destule cercetări moderne care atestă existenţa bacteriilor Borrelia viabile în creierele bolnavilor de scleroză multiplă.

Cercetările ştiinţifice ascunse publicului

Am cumpărat două dintre aceste studii cu condiţia să nu le fac publice sub nicio formă. Aceasta este condiţia standard atunci când cumperi dreptul de a le citi dintr-o bază de date online. Altfel spus, cercetarea este informaţie secretă, care nu trebuie duplicată, nu trebuie discutată şi nu trebuie văzută de nimeni. Deci nu trebuie adusă la cunoştinţa plebei, care s-ar putea să se enerveze şi să devină o pacoste. Recent s-a ajuns la situaţia în care întreaga cercetare ştiinţifică, din întreaga lume, a fost încuiată într-o bază de date deţinută de editorii multinaţionali giganţi care cereau sume ridicol de mari pentru doar câteva pagini copiate din vreun jurnal. Deci, a trebuit să comit crima încălcării legii copyright-ului pentru că, cele două studii pe care le-am cumpărat (unul de 48$ şi altul de 31$) erau şi cele mai interesante – unul dintre ele includea fotografii ale patogenului Borrelia în formă chistică şi Borrelia eliminând particule ADN. Iată aici cum cercetările care susţin că scleroza multiplă nu are nicio legătură cu o infecţie bacteriană sunt disponibile gratuit pe internet! Această cercetare este copiată şi distribuită în mod gratuit de către susţinătorii ei, iar deţinătorii bazei de date medicale – editorii deţinuţi de Big Pharma – nu par a fi deranjaţi de violarea copyright-ului. Această cercetare este efectuată de un „expert” în scleroză multiplă dintr-o ţară membră a Uniunii Europene. Este foarte interesant că, singurele ţări care au publicat în ultima vreme cercetări cu privire la legătura dintre scleroză multiplă şi boala Lyme, sunt ţări din afara pumnului de fier al curentului principal al medicinei – din afara Uniunii Europene. Norvegia nu este ţară membră a UE. Nici Elveţia. Polonia şi România nu erau nici ele state membre UE la momentul efectuării studiilor. Este deja un model obişnuit. Helicobacter pylori, bacteria care cauzează 95% din ulcerele peptice, a fost descoperită în 1958 de către un „rebel” dintr-o ţară aflată la marginea curentului – Grecia. Cercetătorul abia a reuşit să facă experimente cu antibiotice fără să-i fie revocată licenţa de medic pentru malpraxis. Dr. John Lykoudis a fost hărţuit permanent de către sistem.

„S-a confruntat cu obstacole formidabile când a încercat să convingă sistemul medical, autorităţile greceşti şi industria farmaceutică. De fapt Lykoudis şi-a petrecut întreg restul vieţii activând continuu pentru a propaga tratamentul său pentru ulcer şi gastrită. Arhivele sale, făcute recent publice de către familia lui, arată clar că el era foarte conştient de importanţa descoperirii sale. Din aceste arhive transpare un sentiment de  frustrare aproape sufocant…

„Era complet ocolit de către sistemul medical de la acea vreme sau, în cel mai bun caz, considerat un doctoraş de provincie excentric…”

A fost deferit comisiei disciplinare a Asociaţiei Medicale din Atena, al cărei membru era, pentru că: a) preparase şi distribuise un preparat medicinal neaprobat şi b) îşi făcuse publică metoda pentru a atrage pacienţi… În data de 6 noiembrie 1968 a fost amendat cu 400 de drahme de către Comisia Disciplinară condusă de un medic neurolog.

O problemă mai serioasă a lui Lykoudis a fost aceea că a fost pus sub acuzare în Tribunalul Grec.

„În 1966 Lykoudis a încercat să-şi publice descoperirea în Jurnalul Asociaţiei Medicale Americane, dar manuscrisul, intitulat Ulcer of the Stomach and Duodenum a fost respins… Din nefericire, nicio copie a acestui manuscris nu a supravieţuit pentru a putea fi evaluată în lumina cunoştinţelor actuale.

În ultimă instanţă mulţi dintre foştii săi pacienţi i-au sărit în ajutor, unul dintre ei a depus chiar mărturie că Lykoudis „a tratat gratis mulţi pacienţi săraci”. Nu cunoaştem urmarea acestei puneri sub acuzare.

Lykoudis a murit în 1980 fără să ştie că avea să fie reabilitat.

Este o soartă obişnuită a inovatorilor în ştiinţa medicală – victime ale efectului Semmelweis, o expresie a unui comportament de grup la primate. Ignace Phillip Semmelweis a avut acceaşi soartă, la fel ca mulţi alţii înaintea lui şi după el. Problema medicinei este că se bazează pe o dogmă la care aderă oameni a căror inteligenţă este abia peste medie.

Iată mai jos câteva cercetări recente care atestă că scleroza multiplă este, de fapt, boala Lyme. Descărcaţi-le, imprimaţi-le şi arătaţi-le „expertului” dumneavoastră – probabil că oricum va fi în zadar.

1986 (SUA): Febra recurentă/Bola Lyme – Scleroza multiplă. Medical Hypotheses, vol. 21, nr. 3, pag. 335-343

Rezumat: În scleroza multiplă, plăcile au originea în jurul venelor din sistemul nervos central. Aceasta corespunde cu leziunile din boala Lyme. Răspândirea geografică a sclerozei multiple se corelează puternic cu temperatura medie anuală. Distribuţia geografică a căpuşelor care transmit boala Lyme este aceeaşi cu distribuţia geografică a sclerozei multiple. În trecut au existat „epidemii” de scleroză multiplă, când s-au înregistrat cu 40% mai multe cazuri decât în mod obişnuit. Aceste epidemii par a fi corelate cu perioadele de introducere în masă a câinilor şi altor animale care sunt gazde pentru căpuşe. Postulează ideea că spirochetele de Borrelia pot cauza scleroza multiplă declanşând o reacţie autoimună în care pacienţii produc anticorpi care atacă propriile fibre nervoase. Menţionează şi că Borrelia mănâncă mielina. Evidenţiază cât de multe simptome Lyme sunt comune cu ale sclerozei multiple. Menţionează un studiu de mici dimensiuni în care doi din opt pacienţi testaseră pozitiv pentru Lyme.

2000 (Polonia): Borelioza Lyme şi scleroza multiplă: sunt legate? Un studiu seroepidemic. Ann Agric Environ Med., nr. 7, 141-143

Rezumat: 10 din 26 de pacienţi cu scleroză multiplă au testat pozitiv pentru borelioza Lyme. Evidenţiază că este efectiv imposibil să se facă o distincţie între borelioza în stadiu avansat şi scleroza multiplă, nici măcar în baza RMN-ului. Diagnoza scleroză multiplă vs. neuroborelioză în stadiu avansat se face pe ghicite – nu există teste de încredere pentru niciuna dintre ele. Concluzie: scleroza multiplă poate fi de multe ori asociată cu o infecţie cu Borrelia.

2001 (Norvegia): Asocierea dintre scleroza multiplă şi structurile chistice din lichidul cefalorahidian. Infect 29:315

Rezumat: Chisturi de Borrelia au fost găsite la toţi cei zece pacienţi subiecţi ai cercetării. La pacienţii din grupul de control nu au fost găsite bacterii. Au fost folosite metode moderne de microscopie electronică de către un specialist în acest domeniu – acest aspect ar putea explica de ce a fost obţinută de către Brorson o rată de infectare de 100%, spre deosebire de alte studii care prezentau rate mai mici. Chisturile s-au transformat în spirochete când au fost cultivate. Remarcă faptul că ideea etiologiei infecţioase a sclerozei multiple a fost abandonată pentru că antibioticele nu au ajutat. Remarcă faptul că bacteria Borrelia are mecanisme de eludare a sistemului imunitar şi supravieţuieşte antibioticelor, oferă dovezi în sprijinul acestei teorii. Concluzionează că toţi cei zece pacienţi sunt infectaţi cu o spirochetă. Respinge critica generală conform căreia „toţi acei bolnavi de scleroză multiplă erau infectaţi şi cu altceva fără legătură cu boala Lyme” şi subliniază cât de puţin probabil este acest lucru, având în vedere studiile care prezintă dovezi solide pentru etiologia spirochetală a sclerozei multiple. Concluzionează că scleroza multiplă este foarte posibil o infecţie cronică. Subliniază că există dovezi microbiologice şi clinice în sprijinul etiologiei spirochetale a sclerozei multiple. Observă că spirochetele pot fi şi de alt gen decât Borrelia burgdorferi. Probabilitatea ca 100% dintre pacienţi să aibă şi scleroză multiplă şi neuroborelioză Lyme este foarte mică, de circa 1 la 1000^10, o probabilitate mai mică decât aceea de a găsi un fir de praf pierdut în univers. Din punct de vedere epidemiologic, descoperirile lui Brorson sunt dovezi aproape absolute că scleroza multiplă este cauzată de o spirochetă.

2004 (Elveţia): Borelioza Lyme cronică la rădăcina sclerozei multiple – poate fi obţinută vindecarea cu antibiotice?

Rezumat: Observă că peste tot în lume distribuţia sclerozei multiple este aceeaşi cu distribuţia agentului patogen Borrelia burgdorferi. În America şi Europa numărul de naşteri de persoane care vor dezvolta la un moment dat în viaţă scleroză multiplă reflectă exact distribuţia sezonieră a căpuşelor Ixodes purtătoare de Borrelia. Nicio altă boală nu are grupuri atât de bine marcate epidemiologic de sezon şi de localitate. Citează studii în care s-a evidenţiat prezenţa spirochetelor în creierele bolnavilor de scleroză multiplă, studii efectuate începând cu anul 1928 şi în care se arată că în peste 250 cazuri de control nu au fost găsite spirochete. Observă că studiile au fost repetate peste decenii de către diverşi cercetători. Evidenţiază că există multe dovezi în sprijinul ideii că formele chistice L ale Borrelia burgdorferi pot cauza scleroza multiplă. Respinge cu argumente ştiinţifice scepticismul cu privire la acest concept. Respinge cu date de cercetare ştiinţifică ipoteza originii genetice a sclerozei multiple. Include grafice arătând corelaţia directă dintre numărul de bolnavi de scleroză multiplă şi numărul de căpuşe purtătoare de Borrelia. Respinge cu date de cercetare ştiinţifică ipoteza conform căreia o toxină din mediul ambiant se află la originea sclerozei multiple. Explică felul în care Borrelia poate să cauzeze simptomele sclerozei multiple. Recomandă experimente cu antibiotice pentru bolnavii de scleroză multiplă.

2009 (România): Controverse în neuroborelioza în stadiu avansat şi sclerăza multiplă – studii de caz

Rezumat: S-a găsit un procentaj semnificativ de pacienţi diagnosticaţi cu scleroză multiplă, care de fapt aveau neuro-Lyme. Concluzionează că, probabil, scleroza multiplă este cauzată de un agent infecţios şi recomandă testarea pacienţilor pentru boala Lyme.

Alzheimer este cauzat tot de o bacterie

Ar mai fi atât de multe de spus despre acest subiect! Cum ar fi faptul că leziuni ale măduvei spinării care apar împreună cu o leziune în cerebel sau în trunchiul cerebral sunt foarte rare în tablourile clinice ale bolilor neurologice şi apar aproape exclusiv în scleroza multiplă şi boala Lyme. Există foarte multe dovezi care arată că fibromialgia, Parkinson, lupus, sindromul oboselii cronice, boala Chron, boala Pick (demenţa frontotemporală), Alzheimer şi scleroza laterală amiotrofică sunt cauzate tot de spirochete. În creierele a 14 din 16 pacienţi decedaţi de Alzheimer au fost găsite spirochete Treponema viabile. Oameni buni, vă rog, nu este normal să aveţi bacterii în creier! Singura consecinţă a acestui lucru este afectarea creierului în moduri şi intensităţi care depind de tipul bacteriei, de starea sistemului imunitar şi de moştenirea genetică. Milioane de oameni mor de o moarte înceată şi oribilă datorită infecţiilor care sunt aproape imposibil de detectat prin metodele actuale de diagnostic, dar care, odată descoperite, pot fi cu siguranţă tratate în sensul în care să nu se mai producă deteriorări suplimentare şi chiar, deseori, să se obţină recuperări, aşa cum se evidenţiază în studii clinice:

Bolnavii de scleroză multiplă şi scleroză laterală amiotrofică trataţi cu antibiotice.

Graficele de mai jos arată o legătură directă şi foarte puternică între numărul de căpuşe care transmit boala Lyme şi numărul de naşteri de persoane care vor dezvolta la un moment dat în viaţă scleroză multiplă. Dovezile există peste tot în jururl nostru şi ar trebui să cerem un tratament corespunzător pentru scleroza multiplă. Antibiotice. Studiul elveţian prezintă o hartă geografică, cu prevalenţa sclerozei multiple, care explică de ce populaţiile Sami sau Inuiţii nu dezvoltă scleroză multiplă: e prea frig pentru căpuşe în Laponia. Dar Big Pharma continuă să caute o cauză „genetică” sau „autoimună”…

Nu este ciudat că harta geografică a mortalităţii în scleroza multiplă (vezi mai jos) este aproape identică cu harta geografică a mortălităţii în Lyme? Cu puncte fierbinţi identice, chiar şi în zone unde densitatea populaţiei este scăzută, dar densitatea căpuşelor ridicată.

În perioada de înflorire a cercetării ştiinţifice medicale şi generale, oricine avea suficienţi bani, timp disponibil şi talent putea să testeze un postulat în propriul laborator. Abia acum, când este infracţiune să cultivi bacterii fără licenţă (producţie de arme biologice), ne dăm seama cât suntem de dependenţi de Big Pharma pentru a face cercetările. Şi este infracţiune să vinzi antibiotice fără licenţă. Şi este infracţiune ca o farmacie să vândă antibiotice fără reţetă. Şi este infracţiune să faci contrabandă cu antibiotice. Şi este infracţiune să consulţi medical pacienţi fără a avea licenţă. Deşi este cunoscut faptul că rezistenţa la antibiotice a apărut datorită întrebuinţării scăzute a antibioticelor, nu datorită suprafolosinţei. Tuberculoza este un exemplu potrivit pentru acest această idee. Medicii nu înţeleg microbiologie şi antibioticele sunt exagerat de scumpe pentru a putea fi folosite suficient de mult timp încât să vindece multe infecţii. Acestea se ascund în sistemul nervos central unde, după ani de zile, declanşează sindroame periculoase. Pe scurt: este infracţiune să găseşti leacul pentru scleroză multiplă dacă nu eşti medic, iar dacă eşti medic şi vei încerca să-l găseşti, vei fi dat în judecată pentru malpraxis – „ai prescris prea multe antibiotice”.

Multinaţionalele farmaceutice hrăpăreţe

Din punct de vedere medical, suntem din ce în ce mai îngrădiţi. În 2000, Olanda a propus ca importul, fără licenţă, a unui test pentru depistarea de potenţiale boli mortale să fie pedepsit cu maxim doi ani de închisoare. Am fost consternată când am auzit despre asta şi nu ştiu dacă legea a trecut în tăcere, ca să fie folosită ca argument decisiv când vreun milionar va încerca să dea în judecată vreun „expert” pentru malpraxis. Bodyguarzii Big Pharma au nevoie să se simtă în siguranţă. Pentru Big Pharma eşti profitabil când mori foarte încet, dar în tăcere! Doamne, fereşte să poţi demonstra în instanţă că ai fost diagnosticat greşit! Micile protectorate ale SUA, cum ar fi Olanda şi Norvegia, sunt în linia întâi de implementare a dictatelor Big Pharma. Norvegia a implementat complet regulile Codex Alimentarius încă de acum câteva decenii, bazându-se pe recomandările unui consiliu de experţi alcătuit din persoane care lucrau în industria farmaceutică. Toate vitaminele şi mineralele sunt medicamente restricţionate în Norvegia, fiind nevoie de licenţă pentru a le importa. În afara marilor companii farmaceutice, niciunei alte companii nu i se acordă licenţă pentru a importa cantităţi semnificative clinic. Este infracţiune şi se pedepseşte cu maxim trei luni de închisoare importul de vitamina C fără licenţă. “Statens Legemiddelverk” va refuza întotdeauna o cerere de licenţă şi va menţiona că importul fără licenţă de cantităţi semnificative comercial constituie infracţiune. Am scrisoarea lor drept dovadă a afirmaţiilor mele.

Ce se poate face pentru a beneficia de tratament corespunzător pentru „scleroza multiplă”?

„Experţii” în scleroză multiplă vor continua să nege adevărul până la absurd. Întâi vor susţine ideea ridicolă că pacienţii din studii aveau şi neuroborelioză Lyme, pe lângă scleroză multiplă, acestea două fiind boli separate şi fără legătură între ele. Când li se va demonstra imposibilitatea statistică a acestei idei, vor spune că este perfect normal să existe spirochete viabile în creierele bolnavilor. Vor susţine că antibioticele ajută în scleroza multiplă deoarece „reduc inflamaţia”, dar că Big Pharma are medicamente mult mai eficiente în a reduce inflamaţia (de o mie de ori mai eficiente decât generica, nebrevetabila doxicicilă). Vor spune că zecile de oameni de ştiinţă care au făcut studiile prezentate mai sus sunt nişte nebuni adepţi ai teoriei conspiraţiei. Vor spune orice este necesar. Vor minţi şi vor susţine că, câteva săptămâni de antibiotic distrug orice urmă de bacterie din sistemul nervos central. O afirmaţie dintre cele mai hilare, având în vedere că sunt necesari ani de tratament antibiotic pentru a vindeca o simplă acnee, ce să mai vorbim despre sistemul nervos central care are privilegiu imun, unde nu ajung limfocitele T şi unde marea majoritate a antibioticelor nici măcar nu pătrund. Vor minţi şi vor spune că testele lor care ies negative sunt de încredere. Vor minţi şi vor spune că poţi avea boala Lyme numai dacă te-a muşcat căpuşa şi ai avut eritem migrator. Şi poate că peste mult timp, când adevărul nu va mai putea fi ascuns, vor ridica din umeri şi vor spune că de vină a fost un detaliu tehnic, pentru că „nu aveam cum să ne dăm seama deoarece cercetările erau greşite”, totul a fost o neînţelegere şi vor sfârşi probabil prin a prescrie nişte antibiotice extraordinar de scumpe, care vor fi singurele „aprobate” pentru tratamentul sclerozei multiple.

Când sunteţi diagnosticaţi cu vreunul din sindroamele menţionate mai sus, dumneavoastră sau cei dragi ai dumneavoastră ar trebui să faceţi următoarele:

– Să vă testaţi cu cele mai de încredere teste existente. Atentie! Chiar şi cele mai bune teste sunt dureros de nesigure (se obţin rezultate fals negative datorită erorilor deliberate de concepţie). Dacă acest lucru înseamnă apelarea la un alt laborator decât cel recomandat, „expertul” dumneavoastră ar trebui să permită asta. Dacă nu acceptă, găsiţi alt „expert”. Vă rog să înţelegeţi că este de aşteptat ca testele să iasă negative, cu excepţia cazului în care faceţi aşa numitul „test stimulator de antibiotic”, descris de mine în cartea mea despre scleroza laterală amiotrofică, disponibilă gratuit la www.als-cure.com.

– Când testele sunt pozitive pentru Lyme, insistaţi să vi se prescrie tratamentul potrivit. În majoritatea cazurilor aceasta înseamnă un tratament al cărui sfârşit este deschis. Durează cel puţin ani de zile, dar cel mai probabil este vorba despre un tratament pe viaţă cu doze mari de antibiotice, care penetrează bariera hematoencefalică. Dacă „expertul” dumneavoastră nu acceptă asta, găsiţi alt „expert”. Ameninţarea cu acţionarea în justiţie este inutilă, medicii au destul timp să înveţe toate trucurile pentru a-şi acoperi spatele.

– Cereţi „expertului” să faceţi o încercare de tratament cu antibiotice orale. Nu vă lăsaţi păcăliţi să luaţi numai antibiotice care nu pot pătrunde în sistemul nervos central! Dacă nu vă expuneţi la soare puteţi lua doxiciclină, altfel singura opţiune este minociclina. Dacă „expertul” dumneavoastră nu acceptă asta, găsiţi alt „expert”. Oricum sunt toţi de doi bani şi aproape inutili. S-ar putea să fie necesar să căutaţi posibilităţi de diagnostic şi tratament în afara ţării. Vă rog să aveţi în vedere faptul că pacienţii care au sistemul nervos central grav afectat (de exemplu bolnavii de scleroză laterală amiotrofică) pot fi uşor ucişi de o reacţie Jarish-Herxheimer, deci informaţi-vă extensiv şi serios înainte să începeţi terapia cu antibiotic. De vreme ce rezistenţa Borrelia la antibiotic este foarte rară, este necesară o creştere foarte înceată a dozelor administrate, în aşa fel încât reacţiile „herx” să fie ţinute in limite de siguranţă. Reţineţi că tratamentuşl antibiotic va detrermina deseori leziuni noi iniţial, în timp ce altele se vor diminua, deci simptomele se vor exacerba întâi, pentru ca apoi să se amelioreze. Toate acestea durează luni de zile, deci nu vă descurajaţi repede. Probabil că va trebui să luaţi antibiotice pentru tot restul vieţii, iar progresele se măsoară, în medie, de la o lună la alta.

– Dacă nu reuşiţi deloc să obţineţi un diagnostic şi tratament corespunzător, ca ultimă soluţie, puteţi să căutaţi doxiciclină în vreuna din ţările unde nu este încă ilegal să se vândă antibiotice fără reţetă. Va trebui să introduceţi ilegal antibioticele în ţara dumneavoastră de rezidenţă – dar viaţa dumneavoastră s-ar putea să depindă de asta. Autotratarea cu antibiotice nu este încă ilegală, dar s-ar putea să vă atragă un dignostic psihiatric de „parazitoză iluzorie severă cu risc pentru viaţa pacientului”, dacă doctorul dumneavoastră află. Există oameni care au fost internaţi în azile şi trataţi cu forţa (din nefericire cu medicamente nepotrivite) pentru mai puţin decât atât.

Studii medicale care arată efectele pozitive ale antibioticelor asupra sclerozei multiple

Există câteva studii (cum este acesta despre minociclina administrată în scleroza multiplă) care arată că antibioticele funcţionează, deci nu mai există nicio controversă pe acest subiect. Rămâne controversa asupra motivului pentrru care funcţionează. Oamenii, inclusiv medicii, interpretează de obicei lucrurile în aşa fel încât să nu îşi demoleze întregul mod de a vedea viaţa. Medicii preferă să creadă că infecţiile nu cauzează probleme neurologice. Aceasta este pur şi simplu o ipoteză perturbatoare. Astfel, atunci când se demonstrază că antibioticele stopează sau chiar inversează evoluţia sclerozei multiple, neagă orice fel de implicare bacteriană şi spun: „probabil că este vorba despre cine ştie ce efect antiinflamator al antibioticelor”. Studiul de mai jos arată că tratamentul antibiotic are efect asupra sclerozei multiple.

Direcţionarea MMP leucocitare şi transmigrarea: minociclina ca o terapie potenţială pentru scleroza multiplă
Brundula V, Rewcastle NB, Metz LM, Bernard CC, Yong VW.
Department of Clinical Neurosciences, University of Calgary, Canada.

Scleroza multiplă se caracterizează prin infiltrarea leucocitelor în sistemul nervos central. Întrucât metaloproteinazele matriceale (MMP) facilitează trecerea leucocitelor prin barierele matriceale, s-a testat ipoteza conform căreia direcţionarea MMP poate atenua neuro-inflamaţia. S-a constatat că minociclina, un medicament generic, cu siguranţă în folosire, a redus producerea de MMP-9 şi a scăzut transmigrarea limfocitelor T prin bariera matriceală de fibronectină. În plus, minociclina a fost eficientă împotriva encefalitei experimentale autoimune (EEA) severe şi blînde la şoareci, un model animal pentru scleroza multiplă. Când s-a indus encefalita experimentală autoimună severă, pre-tratamentul cu minociclină a întârziat cursul bolii: când s-a produs activitatea maximală a bolii, şoarecii trataţi cu minociclină erau realtiv normali şi aveau semne minime de inflamaţie şi demielinizare în sistemul nervos central. Când s-a aplicat tratamentul şoarecilor infectaţi cu EEA blândă, minociclina a atenuat severitatea bolii de-a lungul întregului tratament. Aceste rezultate indică faptul că minociclina poate fi o terapie sigură şi ieftină pentru scleroza multiplă.

(Traducere integrala: Afital –  (http://boreliozalyme.wordpress.com)

Sursa

163 comentarii la “Scleroza multipla este boala Lyme. Anatomia unei musamalizari (articol tradus)

 1. Mă uitasem şi eu pe articol şi voiam să-l traduc şi să-l pun pe blog, mai ales că mie mi se adresează direct, ca uneia care a făcut aproape 6 ani de interferon…
  Mulţumim dlui dr. Ion pentru furnizarea linkului şi ţie pentru traducere.

 2. Chiar ma gandeam cand ai avut timp sa traduci tot articolul. Eu am citit azi din Inshight into Lyme Disease si sunt asa multe lucruri interesante, dar mie nu imi place sa traduc, imi consuma prea mult timp. Insa am un articol aproape gata, sper sa il finalizez in seara asta si sa ti-l trimit. 🙂
  Dar vorbim pe mess.

 3. Aceasi poveste care se intampla si intre Big Pharma (medicamente psihostimulante) si medicii care „inventeaza” zilnic noi boli si diagnostice psihiatrice. Multi din medicii psihiatrii chiar din Romania sunt mituiti si cadorisiti de anumite firme de renume sa prescrie un medicament anume.

  Eu am fost la circa 10 medici psihiatrii si fiecare avea o schema diferita de tratament pentru anxietate/depresie. (In functie de sponsori normal).

  Daca cineva de aici a fost la psihiatru/psihiatri cu siguranta a vazut afisele de pe pereti cu Zoloft, Zyprexa, Xanax, Seroxat si altele. (la fel pixuri, carnetele, halate) toate BRANDED.

  De ce ar dori psihiatrii sa faca un diagnostic diferentiat? Sa-si piarda pacienti?

  Nu o vor face niciodata.

 4. „Negarea este definita prin cunoasterea a ceva ce exista, dar refuzul deliberat de a-l recunoaste”. Prin fraza asta, autorul articolului descrie intru totul ce se intampla si la noi in zilele noastre.

  • Mihaela81,
   Oricat de mult poti. Substantele active din cistus incanus inhiba dezvoltarea spirochetelor (demonstrat de nemti). Eu nu pot sa beau foarte mult fiindca imi accelereaza tranzitul intestinal, dar il beau pe reprize mai mici. Acum beau aprox 1 l pe zi, dar inainte de antibiotice beam 1,5-2 l. Ceaiul de pelin este anti-parazitar, o cana pe zi e necesar si suficient fiindca e toxic. Ganoderma este recomandat fiindca este un bun agent de chelare al metalelor grele. Iar rolul echinaceea este de a creste sistemul imunitar. Asa ca din acestea 4 este ideal sa faci combinatia pana la 4 l pe zi.

   • multumesc mult anka27. Imi poti spune cum preparam infuzia de cistus? Cata „iarba” la 1 litru de apa? Asta cu accelerarea tranzitului ….”e de bine”….ajuta si la silueta :)…..impuscam 2 iepuri deodata 🙂
    Ganoderma iau sub forma de pulbere in capsule combinata cu alte ciuperci organice.

    • Asta cu accelerarea tranzitului intestinal este ok pana la un punct, de la punct se pierd nutrientii, medicatia, se irita mucoasele si se produce deshidrarea.
     Eu nu prea masor cantitatile la ceaiuri, le pun la ochi. 😀 Cred ca la cistus pun aprox 2-3 linguri la un litru de apa, dar niciodata nu masor. Ideea este sa nu nu fie prea concentrat, ceaiurile concentrate irita mucoasele si pot deveni usor toxice.

  • pana dai faliment mihaela, ca la ce pret are si ce repede se duce…:-)…daca gasesti o sursa mai ieftina sa-mi zici si mie …eu am gasit prin germania si parca prin grecia (ca cica acolo creste planta) si vreau sa comand o cantitate mai mare ca ies mai ieftin ….(daca vrei iti dau linkul cu magazinele astea)

 5. Atentie si la suplimente . Eu am mari dubii ca imunostimulatoarele fac bine cand avem reactii autoimune . Pelinul e recomandat nu mai mult de trei zile conform indicatiilor de pe cutia de ceai . Chelare ? hmmmm…
  asta se face in terapie separata, distincta si e altfel . Nu ne jucam cu frectii.

  … si cateva chestii despre suplimente larg intrebuintate .
  http://www.adevarul.ro/magazin_de_duminica/sanatate/Cat_de_eficiente_sunt_suplimentele_alimentare_0_215978765.html

  • ma uitam si eu la suplimente si nu stiu ce sa zic. Sunt un pic sceptica mai ales cand vad firme care vand ceaiuri si pastile minune + detergenti si sapunuri, intr-un sistem piramidal.
   Cum te simti azi Irina?

   • Si produsele Pharmanex se vand in reteaua Nuskin (tot un sistem piramidal), dar asta nu le scade cu nimic valoarea. 😛 Sunt considerate printre cele mai bune suplimente nutritive de pe piata. Si Gillete a fost la inceput intr-un sistem piramidal daca nu ma inseala memoria afectata de mino si spirochete.
    Am verificat pretul de cistus in Germania, e aprox acelasi. Nu as castiga nimic daca mi-l cumpara cineva si mi-l trimite.

   • astept sa ma simt mai bine . de fapt eu sunt destul de Ok ca simtire dar ma ingrijoreaza ganglionii. E mai mult un deranj psihic pentru mine . Stim cu toti ce inseamna sa se inflameze ganglionii.
    Am intrerupt de urgenta zinatul si azitroxul si am schimbat schema la indicatia Dlui Doctor. Vom vedea mai departe ce se intampla . Eu inca ma tin batzoasa 😀

  • Eu am facut detoxifiere de metale grele cu EDTA si inainte homeopat. Asa ca la mine ganoderma e mai mult de mentinere. Cat despre echinaceea, nu prea ma dau in vant fiindca mi se pare oribil gustul. Mai bine beau pelin decat echinaceea. 🙂 Sunt un fenomen, stiu.
   Eu merg pe mana dlui dr Ion. Daca el asa zice, eu execut. Daca nu merge, schimbam strategia. Dar daca nici nu probam, atunci cum stim?!? Pe mine m-a ajutat enorm cura pregatitoare in care am baut cistus, ganoderma, pelin si echinaceea conform indicatiilor. Asa ca sunt convinsa de efect. Acum nu mai reusesc sa beau ceaiurile conform indicatiilor fiindca mi-e foarte greata, cistus imi accelereaza groaznic tranzitul intestinal si de multe ori e mai facil sa beau apa. Dar m-am convins de eficienta lor.
   Insa, tin sa subliniez ca nu sunt chestii 100% general valabile. Fiecare organism raspunde in maniera proprie la stimuli, alimentatie, medicatie, etc.
   PS: Ma bucur ca esti mai bine !

 6. „Inca din 1911, o cercetare medicala copleşitoare a fost efectuata acolo unde Borrelia a fost gasita in creierul oamenilor diagnosticati cu SM.”

  In 1911 nici macar nu exista televizorul, nu stiu de unde ai luat informatia asta mihai da e oarecum hazlie.

 7. hmmmm , am dormit mult is ma simt mai binisor dar ma ingrijoreaza ganglionii .
  O sa renunt la toate suplimentele pentru ca am impresia ca sist. imunitar e cumva suprasolicitat .
  Cred ca ar trebui sa ne axam pe curatarea/ fluidizarea limfei, pe drenarea bilei , antiinflamatoare gen curcumin , MSM . Daca ficatul functioneaza bine, absorbtia ok si circulatia buna, sist. imunitar se reface fara excitante si stimulante de draci laci.
  Cine stie ce stimuleaza echinacea si alte alea pe acolo.
  Iar cu accelerarea tranzitului iarasi ,atentie !Nu e bine sa fortam organismul nicicum .
  NU NU NU . eu nu mai iau niciun supliment in afar de curcumina , MSM , dandelion .
  dar ma gandesc sa le inlocuiesc cu tumericul condiment si ceai de papadie
  Vreau sa vad cum reactioneaza ganglionii dupa ce nu le mai iau .

  Multumesc de intrebare fluturas . Astazi o sa fac terapie prin shopping. Ajuta ! 😉

 8. ma bucur mult ca esti mai bine, iar daca ai si minim chef de shopping e excelent. Insa, atentie cu aglomerarile de oameni, mai ales in magazine. Ne solicita energetic foarte mult, asa ca macar alege ceva mai aerisit 🙂 Eu de azi incerc sa fac si miscare (deocamadata imi place de mine ca, dupa obiceiul propriu, vorbesc mult despre asta, dar nu fac absolut nimic si zac in continuare cu dosul pe scaun). Eu iau curcumin + silimarina + supradyn + redoxon, cred ca e suficient. Am adaugat laptisorul de matca si sincer de ieri ma simt mai bine, cel putin la cap, nu mai e asa in ceata. De fapt ieri chiar mi-am simtit creierul functionand natural. Imi venea sa il pup de bucurie 🙂

  • ce bine ca te simti ok…

   Eu daca stau acasa parca trag a boala. Simt nevoia sa ies , sa-mi distrag atentia de la ale mele si sa nu mai citesc nimic pe net
   As sta zile in sir printre tarabe.
   Acu ma dor urechile, imi tiuie … parca sunt oala sub presiune.
   Cre ca dupa fiertura asta de creieri, ori ma dilesc definitiv , ori ajung ca aia care spun din minte catu- i 54689 x 380, ori invat limba rusa in sase zile fara profesor.

    • pai mai mult am cascat gura ,ca-s mofturoasa . M-am invartit pe la costume de baie si palarii dar n-am gasit nimic pe moftu meu
     Era cat pe ce sa scap fara gaura in buget daca nu ma opream la un salon de masaj unde m-a enervat o toanta fara aptitudini . crezuse ca m-am dus sa ma stearga de praf .:)

   • Irina, foarte bine faci …. aerul liber, miscarea, socializarea e „vitala” asta normal daca ai timp. Presiune intracraniana si titinus am si eu si cateodata nu este FUN deloc.

    Stai linistita, eu recent am un nou simptom 🙂 Hipnagogia …. pe langa altele cum ar fi sleep paralsys si iesirea din corp care nu sunt deloc placute.

    ––––

    In starea hipnagogica, pe masura ce parasim starea de constienta, din adancuri si parca de nicaieri apar viziuni, voci, introspectii ciudate si senzatii neobinsnuite. Chipuri umane, infricosatoare sau comice, peisaje, cu panorame si munti in fundal, forme geometrice, bijuterii, diamante si structuri complicate danseaza in fata ochiului mintii, dar nu cum sunt cele percepute sub influenta unor substante psihoactive. Fulgerari de culori, lumini, scantei si forme nebuloase cunoscute sub numele de „lumini entoptice”, „fosfene” trec agale prin fata constiintei noastre molesite, insotite de fraze stranii, fara sens, care par sa prevesteasca evenimente funeste. Putem avea senzatia ca plutim sau ca trupul si-a marit dimensiunile peste masura sau ca am descifrat deodata enigma Universului.

    ________

    Alex

    • cum ti s-a diagnosticat tie presiunea intracraniana? ca e o treaba f greu de depistat fara investigatii invazive …si daca ai presiune ar trebui sa investighezi f antent si sa incerci sa gasesti cauza …am citit stiva si am umblat pe afara pe tema asta si nu e de glumit …vezi ca infectiile in organism contribuie si la calcifierea/aterosclerozarea vaselor de sange sau a altor canale cum este Sylvius Aquaduct care face legatura intre ventriculul 3 si 4 si a carui stenozare este o cauza principala de presiune intracraniana ….

     • Salut,

      Nu am fost diagnosticat cu presiune intra-cranian, eu AM presiune intracraniana constanta. Nu am facut nici o angiograma pana acum dar probabil o sa fac.

      In neuroborrelioza e tipic sa ai presiune intra-craniana.

      La inima mi-am facut investigatii sunt perfect sanatos…..

      Ramane sa mai fac un RMN si o angiograma…. Dar atata timp cat am facut cel putin 10 CT Scan-uri eu zic ca nu am nici un fel de probleme cu vasele de sange. (s-ar fi vazut pe CT)

      Alex

      • Alex, las-o mai usor cu CT scanurile ca doza de radiatie este de 50 de ori mai mare decat cea a unei radiografii….CT-ul se face de obicei atunci cand e nevoie de un rezultat rapid (ex. accident rutier, pacient in coma) insa nu in mod repetat cum ai facut tu …..

  • Fluturas, laptisorul de matca e fantastic. Ajuta foarte mult, mai ales la cura cu minociclina.
   Irina, si eu ma bucur foarte tare ca te simti mai bine. Ne auzim maine…

   • Sa stii ca il simt pe bune, iau de vreo saptamana cred, dar de doua zile imi simt creierul. Azi nu am atipit la pranz, am facut si miscare (multumesc Costin, de mare ajutor ce ai postat referitor la asta, desi m-am cam pierdut la pilates, dar m-am straduit, maine clar va fi mai bine), am facut si mancare, am fost si la cumparaturi. Bine, am si plans de deprimare, dar acum zburd intocmai ca fluturii dupa vestea Doinei 🙂

    • am uitat totusi sa specific ca e ideal sa faci exercitiile fie dimineata inainte de masa (si antibiotic), sau/si/fie seara, inainte de cina (si antibiotic). in rest, abs baby, abs, abs abs! si nu antibiotice ci abdomene!:)
     Uite inca unul pe care il poti pune pe calculator in timp ce faci exercitiile. faci o data cu ea daca uiti ce trebuie sa faci 🙂
     important: nu forta!

      • Eu iau laptisor dar de data asta nici el, saracul, nu ma mai poate ajuta prea mult. Am o stare…de nu-mi vine sa ma dau jos din pat. Ma doare capul, ametesc, nu pot sa merg drept, ma ustura ochii, mi-e foame tot timpul, sunt molesita toata.

       • Nu. Saptamana asta ar fi trebuit sa iau 300 dar nu am reusit. Voi incerca zilele urmatoare sa cresc la 300. Sotul meu ia 250 mino +300 doxi iar restul ca si mine si e perfect ca stare.

      • Da, si eu consum si tot crud si este intr-adevar o minune. Mai mult, eu consum (nu tot timpul, pentru ca este destul de scump) si energizant apicol pe baza de pastura, laptisor, polen si mere. Mi-l iau direct de la un producator care mi-l face pe loc. Datorita acestuui energizant am putut duce anul trecut, in vara, tratamentul.

     • Nu. Saptamana asta ar fi trebuit sa iau 300 dar nu am reusit. Voi incerca zilele urmatoare sa cresc la 300. Sotul meu ia 250 mino +300 doxi iar restul ca si mine si e perfect ca stare

      • Ginuta, ia-le in timpul mesei cum zice dr, ca nu zice degeaba. Si poate niste odihna nu ti-ar strica. Banuiesc ca te agiti si cu munca, si cu casa si cu copiii, dar trebuie sa iti mai conservi energia ca altfel nu se poate. Adica baga si o doza de nepasare 🙂

       • Fluturas, draga mea, toata ziua mananc fiindca am niste gusturi prin gura…si niste caderi de glicemie…le iau in timp ce mamanc. De nepasare sunt plina, in curand nu o sa ma mai suporte nimeni in preajma. La munca saptamana trecuta nu am muncit nimic, am stat cu capul pe birou si nimeni nu m-a trimis acasa sa dorm. Iti dai seama cam ce doza de nepasare am.Sunt la a 5-a tura de minociclina, cred ca nu boreliile ma chinuie acum ci efectele adverse.

  • Am aruncat un ochi pe blogul respectiv si am remarcat cat de nou este ! Adica cea mai veche postare pe care am gasit-o este in februarie 2012 .
   Iata ce cred eu :
   1. este o incercare de a contraargumenta bloguri ca al tau ,Costine, sau a altor bloguri ale celor bolnavi de borrelioza care relateaza ceea ce s-a intamplat pana la diagnosticare si dupa…

   2. nu cred ca autoarea blogului este o studenta ! Cred ca este vorba de unul sau mai multi medici care incearca sa explice eventualele erori ce pot aparea in postarile lor , prin aceasta prezentare puerila: sunt student /a .

   3. Modul in care a raspuns vis-a-vis de link-ul postat de tine Costin, demonstreaza EXACT ce scrie articolul incriminat .( totul se incadreaza la marele motiv : ” ba nu !” , la care unii au renuntat inainte de adolescenta )

   4. sigur ca asteapta replici ale celor care scriu pe net , pentru ca vor sa numere IP-urile ( probabil ca incearca sa se lamureasca daca sunteti asa multi cum pare )

   Jalnic!

    • Aviatorule, pe mine ma macina un aspect …de ce din ce 90% infectati doar unii au simptomele?…nu cumva e un dezechilibru generat de sistemul nostru imunitar? poate bacteriile astea cu care traim mai toti in noi nu sunt altceva decat un mediu intern normal si nu e vina lor directa, poate cei afectati sunt cei cu sistem imunitar slab , care sunt de obicei afectati de mai toate bacteriile si virusii….cum discernem intre cei sanatosi si cei afectati semnificativ ….? cum decidem daca e sau nu cazul sa luam antibiotice pe termen lung? …cum evaluam daca dupa cateva cure de ABX sistemul imunitar poate mentine acel echilibru (sa scapam de ele pt totdeauna e o utopie …)…cred ca medicii/certatatorii, pe langa interesele lor multiple si ale producatoriilor de alopate si alternative care ii finanteaza au si ei aceste dileme, insa dpdv stiintific nimeni nu poate inca demonstra care e abordarea corecta ….si probabil ca nu vom trai acea clipa prea curand….in plus, atata timp cat e neclara e bine pt toata lumea medicala, ca toti traiesc din asta …….:-)…incep sa cred ca va ramane in dezbatere f mult timp ….

     • marian, fix la asta m-am gandit si eu doar ca eu sunt unul din cazurile cu sistem imunitar bun (n-am avut niciodata probleme de sanatate – decat un ulcer duodenal care a trecut repede si care n-a mai revenit), am facut sport din greu, nu pot sa zic ca mancam prost (poate doar shawormele erau o problema), fara tigari, alcool, femei :)) si totusi nah, m-am imbolnavit si da, poate as fi crezut si ce zici tu ca sist. imunitar le tine sub control daca n-as fi cunoscut povesti ca ale akai27 si ale altora care au ales sa „traiasca’ cu ele pentru ca mai apoi sa-si descopere leziuni demielinizante. si sunt multi care au facut o luna de antibiotic, le-a trecut complet si dupa 3 ani s-au trezit cu o mana paralizata pe fondul unei infectii vechi (IgG+) si de aia am ales sa merg pana la negativitatea probei. sigur, un negativ nu inseamna ca nu mai sunt dar sunt cateva si sist. imunitar chiar le poate tine sub control. ba unde mai pui ca daca ai grija de tine, te alimentezi corect, te odihnesti suficient si daca stai departe de stress s-ar putea sa nu mai ai probleme toata viata….
      inca nu sunt lamurit daca borrelia e o bacterie eminamente patogena sau face parte din fauna noastra care s-a rasculat deranjata fiind de diversi factori (electromagnetismul exacerbat dupa cum zicea dr. Klinghardt, acum mediul e mult mai incarcat cu frecvente, e suficient sa masori doar sa vezi ce nebunie e…)

      • Aviatorule, dar tu ti-ai facut RMN si ai demielinizari? nici eu nu m-am destrabalat in viata si am mancat destul de sanatos / partial chiar BIO si nu am avut boli semnificative dar asta nu inseamna ca avem un sistem imunitar bun..:-)…mai tine si de genetica …pe mine ma pune pe hold faptul ca sunt oameni care se simt f rau pe antibiotice in timp ce eu ma resimt la stomac dupa 1 saptamana de ierburi …:-)….tare ma tem ca mai rau imi fac daca trec pe mino…

       si mai e o problema, inca nu se cunosc efectele secundare pe termen lung ale acestor antibiotice….

       • efecte pe termen luung ale antibioticelor este adevarat ca nu se cunosc (sau poate se cunosc? in cazul celor tratati de alte boli cronice infectioase ca tuberculoza?) insa se cunosc efectele pe termen lung ale borreliozei si sigur nu-s prea ok.
        oricum, nici eu nu-s fan antibiotic (dupa cum se observa in articolele mai vechi de pe blog) insa am realizat ca sunt un rau necesar deocamdata si oricum nu intentionez in niciun caz sa trec de un an cu antibioticul.

        acum, nu stiu ce sa zic de sist. imunitar si cum se cuantifica daca e bun sau rau. eu n-am nici in familie vreun caz de ruda „plapanda”. acum nah, nu stiu ce sa zic…

        Nu mi-am facut rmn din doua motive, 1. n-am avut simptome neuro (decat poate arsurile de piele…) si 2. mi-e frica de ce as putea sa gasesc…si daca gasesc la ce m-ar ajuta? ok si am 10 leziuni demielinizante, si? la ce ma ajuta? oricum nu le poti repara.

       • Mie dr Ion mi-a recomandat RMN cerebral (eu mi=am tot monitorizat coloana pana acum, dar nu am facut niciodata cerebral) , probabil in ideea identificarii unor eventuale demielinizari …in caz ca as avea demielinizari, asta ar fi un semn evident ca trebuie sa tratez sustinut boala asta si probabil ca voi fi mai deschis catre ABX pe termen lung…

        INTREBAREA RAMANE: cum stii ca esti afectat suficient de tare ca sa iei antibiotic pe termen lung? pt neuroborelioza e clar ca RMN-ul poate fi un indiciu , dar pt restul afectarilor? ca sa iau antibiotic doar pt ca sunt printre cei 90% care au spirochete si de teama de a nu suferi afectari grave ale Lyme pe termen lung mi se pare fortat si riscant, poate cu riscuri mai mari generate de efectele secundare ale ABX…

       • Ma mai gandesc ca inainte de a incepe antibioticele sa-mi fac o antibiograma. Este ok? Ce parere aveti? Imi foloseste la ceva? Cand citesc ce reactii au oamenii, nu mai stiu incotro s-o iau. Dar ceva inauntrul fiintei imi spune ca musai sa trec prin purgatoriu. Prietenul meu, pana acum, l-a ajutat Domnul si in afara de candida, durerile obisnuite si ametelile tot obisnuite (deja) n-a avut.

       • Costin, leziunile se refac. Cele ireversibile, cred. Spun asta pt ca am un amic, un prieten de familie diagnosticat cu SM, acum in tratament pt neuroborrelioza (nu ne mira, nu?). Asa deci, omul asta, cat stia ca are SM, a facut toate terapiile posibile si imposibile, injectii cu venin de albine, cam tot ceea ce-a auzit el c-ar fi benefic. Tipului, cu ani buni in urma, i-a murit o sora de SM (cine stie ce-o fi avut de fapt biata fata), asa ca a luptat si lupta incredibil cu boala asta. Cu cativ ani in urma ajunsese rau de tot (dupa un tratament cu betaferon), sotia ii lua piciorul si i-l ridica efectiv. Avea multimple demielinizari in per aia. Apoi si-a facut un transplant cu celule stem in China, injectii cu venin de albine, nici eu nu mai stiu ce. Cert este ca la cateva luni dupa aceste proceduri si-a refacut RMN-ul, leziunile i se redusese considerabil. Stiu ca nici medicilor nu prea le venea sa creada, cert este ca omul se simte acum mult mai bine.

 9. Salutare si scuze de off topic.
  In urma zvonurilor, stie cineva cum pot lua legatura cu Dna Rosca? Mai e la Sf Pantelimon ? Sunt la mijlocul tratamentului si vreau ajung din nou la ea pentru continuare.
  mutlumesc,

  • Irina, stiu eu un nene. Cica e tare bun, l-a incercat si Silvia.Tipul e tinerel, insa deabia mai vede. Dar face treaba bine de tot.Venea acasa sa-i faca Silviei masaj, numai ca incepuse sa-i cam placa si lui, ca uita sa mai plece. Ii placea sa stea la taclale, ca daca ar fi facut numai masaj ar fi fost ok.In final l-a agasat pe cumnatul meu.Daca te risti…

   • wow, genial !! Eu sunt cam incordata , asa ca… are de muncit
    Si daca n-o sa fie suficient de extenuat dupa , si ii mai arde de flecareala … il pun sa spele vasele si sa dea cu aspiratorul. 🙂 Sa vedem daca se risca el … 😀

    • Irina, mi-e teama c-o sa ramai fara farfurii, tipul are niste diptrii si vede ca prin ceata.Ti-l trimit daca te risti. Macar sa-l probezi o data, ca de, vorma aia, poate ca nici nu stii ce pierzi..

    • Multumesc,doamna Anca. De saptamana viitoare va incepe kinetoterapia, dar dupa 10 sedinte de hiperbara e mult, mult mai bine.

 10. ~~~ Neurologii trateaza un simptom (adica scleroza multipla). (Eu nu vreau sa generalizez, MS nu este provocat doar de boala Lyme (nicidecum). In schimb o mare parte din pacientii cu MS au Lyme…. asta s-a demonstrat.

  Pe neurologi nu ii intereaza daca pacientul cauta sau nu cauta un diagnostic diferentiat (la un medic specialist infectionist). Au invatat in facultate ca scleroza multipla nu are o etiologie bine definita, au mai invatat ca este un proces inflamator si o boala auto-imuna, prin urmare trateaza „SIMPTOMUL” cu imunosupresoare.

  La fel si cu boala Chron (un proces inflamator cu cauza necunoscuta, majoritatea pacientilor se simt mult mai rau pe imunosupresoare. (Boala recidiveaza in majoritatea cazurilor de cel putin 5 – 6 ori pe an, multi pacienti de boala Chron stau internati cu anii prin spitale).

  Am citit cel putin 50 de articole pe tema bolii Chron unde se precizeaza clar ca o bacterie cauzeaza inflamatiile si leziunile la nivelul intestinelor. Pai ce sa faca domnii internisti? Sa piarda pacienti? Imposibil. It’s all about the money.

  Diagnosticul diferentiat in Romania este aproape non-existent.

  • da, corect, si eu m-am lovit de asta in privinta stenozarii/aterosclerozarii a carei cauza nu e cunsocuta …dar nu e treaba medicilor sa rezolve asta! oricat de mult ne-am dori sa existe asfel de genii, medicii sunt practicieni si aplica o practica medicala agreata la nivel intrenational/national….daca ar face altfel si le-ar muri pacientii a cui ar fi vina? rezolvarea ar trebui sa vina de la cercetarea medicala , acolo ar trebui facute teste si studii relevante statistic pe diferite metode alternative de tratare a cauzei „reale” a SM si a altor boli neexplicate inca….faptul ca cei care au SM au si borelia e irelevant statistic atata timp cat 90% au borellia in sange …mai relevant ar fi sa aflam cati din cei testati de Dr Moscu sau de Lyme Diagnostic sau de laboratoare din Germania NU AU BORELIA IN SANGE! ca daca nu au gasit astfel de cazuri ar fi mult mai evident ca nu se poate spune ca Borelia e cauza SM…..avem stiva de bacterii in noi si toate genereaza niste reziduri care pot favoriza stenozarea/aterosclerozarea vaselor de sange ai a altor canale, de ce anume doar Borelia ar fi de vina? ….asta pe langa alte efecte adverse sau benefice necunoscute inca….

   • Treaba cu borrelia si infestarea in masa este partial adevarata! Adica este posibil sa existe o infestare in masa cu SPECII de borrelia, dar probabil procentul celor care au numai afzeli sau numai garini sau afzeli si garini sau burgdorferii si afzeli sau numai spielmani sau numai spielmani si bavariensis sau lusitanie sau lusitanie cu afzeli sau bavariensis cu garini….. SI TOT ASA, sa fie MIC!

    ADICA chiar daca foarte multi din societate au borrelii in singe (ceea ce vedem pe microscopie) testele de afzeli, garini si burgdorferii nu ies pozitive clar, adica pe PROTEINELE ULTRASPECIFICE (benzile din teste inchise la culoare), decit la cca jumatate dintre acestia, ceilalti fiind borderline sau pozitivi pe proteinele de grup Lyme, ceea ce ar impune de fapt diversificarea testelor.

    Pe urma sint si oameni cu trei specii de borrelii sau, de ce nu 4.

    ASTFEL chiar daca infestarea societatii cu specii de borrelia este masiva, grupele cu componenta asemanatoare sint procentual reduse, datorita BIODIVERSITATII speciilor de borrelii si a faptului ca un pacient poate colectiona NU O SPECIE DE BORRELIA ci mai multe fara prea mari probleme.

    Adica situatia pe care o cunoasteti cu: eu am afzeli sau eu am garini, este asa ca noi in Romania n-avem teste decit de afzeli si garini si inca nu poti spune eu am si spielmani sau eu am si bavariensis si pina la 300 mai este un drum lung, mai ales ca in fiecare luna se mai descopera cite specii….

 11. Cu SM se mai face diferentiat dar cand e vorba de alte sindroame, e gravisim .
  daca se duce omul cu oboseala, slabiciune musculara , inflamatie abdominala,
  dureri de articulatii , probleme cu ochii , nimeni nu se gandeste macar din greseala sa-l suspicioneze de borrelioza iar aici eu nu banuiesc nicio conspiratie ci pura ignoranta .
  De multe ori la un diagnostic de boala autoimuna se ajunge greu, poate in ani … intrucat nu sunt destule semne sugestive . E clara treaba ca nu se pricep .
  Eu sunt un exemplu in acest sens. Initial a fost oboseala cronica , vreun an… apoi insomnie si probleme psihice dupa care a aparut fibromialgia si dureri articulare.
  Eu eram convinsa ca aveam o boala autoimuna si urlam sa-mi dea imunosupresoare dar ei nu si nu, ca nu exista boala autoimuna fara anticorpi si cu analize bune.
  pana la urma am primit diagnostic de artrita reumatoida in observatie dar cu pile si interventii, ca niciun medic nu voia sa-si asume treaba asta.
  Prin urmare eu zic asa.. ca ii vedeam cum isi zmulg parul din cap sa afle ce am… dar pur si simplu nici unul nu s- a gandit macar o secunda sa -mi propuna o banala analiza de borrelioza . Pentru ei aceasta posibilitate practic nu exista !
  Poate aveam borrelioza sau poate nu dar trebuia facuta analiza , macar asa ca si excludere , avand in vedere ca oricum nu gaseau nimic altceva si se mergea numai pe excluderi. Simptomele erau arhisugestive pentru borrelioza, asta stiu eu acum,,, dar atunci nu stiam iar ei, medicii , erau praf . Nu conspiratie , prostie PURA oameni buni.
  Eu salvam foarte mult din mine daca eram diagnosticata atunci si faceam trat. corect.
  Undeva in zona asta trebuie sa se schimbe ceva

 12. Off topic, ce spray anti-capuse folositi? ieri, dupa ce m-am intors din parc, am descoperit o capusa pe mine….chiar am fost norocoasa…inca nu se infipsese in piele….dar mi-a distrus seara!

 13. Autan, eu ieri mi-am dat copiii din cap pana in picioare ca am fost la Brasov la Aventura Parc, se uita lumea la mine ca la nebun, dar stiu ca in Brasov au fost multe cazuri. Bineinteles ca si eu si sotul ne-am dat, nu numai pe picioare, peste tot, am dat atat pe piele cat si pe haine.

 14. Dora,
  Atentie la spray-urile anti-capuse si alti hematofagi, sunt toxice ! Se recomanda utilizarea cu moderatie direct pe piele tocmai pentru ca ele nu raman doar pe piele, ci se absorb prin epiderma in organism. Nici prea mult nu este ok, mai ales in cazul copiilor.

  Irina_t,
  In cazul diagnosticului de SM e incompetenta si interes, in celelalte cazuri este doar INCOMPETENTA ! Prostia o ai de la natura, e genetica (adica natura e inexorabila!), incompetenta insa e data de faptul ca nu ai studiat de destul, ca esti un medic iresponsabil ! Daca ar fi numai prostie, nu ar fi asa grav. Dar e incompetenta + iresponsabilitate + orgoliu nemasurat.

 15. Merci mult, Dora. Caut ceva care sa nu fie foarte toxic, am o groaza de alergii, iar Autan nu-mi suna chiar a ceva ce as avea nevoie. Alte recomandari, va rog?

 16. pentru cei ce stau la casa si vor eradicarea pe cale eco a capuselor din iarba le recomand produsul: bibilica))))…nu e o gluma…am o cunostinta care a dus la stana 2oo de bibilici ,,,mananca capusele intro veselie

  • da’ cred ca si gainile au acelasi efect. tin minte ca pe vremea cand zburdau gainile prin curte, cei doi caini pe care ii avea bunica’meu (tinuti in curte) nu aveau capuse de nicio culoare….

   • Am inteles. Deci o bibilica sau gaina, „animal” de companie si succesul este garantat . Totusi, eu cu cine votez? Voi ce folositi, oameni buni, in afara de Autan?

 17. Am inteles ca si crema aceea antialgica chinezeasca in cutie rosie de la farmacie se utilizeaza pe incaltaminte si poti da si pe piele ca nu e toxica dar are un miros strident care nu-i pe placul capuselor. . Eu am utilizat-o si deocamdata e bine… adica au fugit din calea mea . Incercati ca nu-i scumpa. Mai este bratara anticapusa pe baza de ulei de lamaie dar aceea este sigura o perioada scurta si apoi trebuie alta si alta deci mai buna-i crema chinezeasca.

 18. Astazi am fost la Cantacuziono (nu special, am ridicat niste analize de la Institutul Victor Babes) si le-am spus ca medicii m-au diagnosticat cu SM, dar de curand mi-am facut testele pt lyme si au iesit pozitiv. Le-am spus ca as vrea sa fac si punctie din LCR, i-am intrebat daca imi pot face acolo aceasta analiza. Medicul de la virusologie m-a luat la intrebari, unde mi-am facut eu testele si au iesit pozitiv.Le-am spus ca la Fundeni, la lymediagnostic si ecoparadiagnostic.Ca se certifica din trei centre, deci diagnosticul e real, ca doar n-or fi tot sarlatani.Raspuns: Nu facem punctie din LCR, nu avem momentan WB, ca a fost asa o explozie de pacienti, si nici nu luam in seama analizele facute de Dvs. Eventual repetati-le la Sinevo, daca si acolo ies pozitiv mai discutam.

  • Practic cei de la cantacuzino dicteaza unde sa faci analizele? – Ai 3 analize pozitive si ei nu vor sa le i-a in considerare? Eu cred ca trebuie sa mergi sa vezi o comisie sa le spui cam cum sta treaba la Cantacuzino.

   Azi am compilat o lista intreaga cu circa 10 cabinete/spitale/clinici unde se fac analize (Defapt sunt mai multe, unele fac parte din lanturi de clinici de toata tara….)

   Vreau sa spun ca cei de la Cantacuzino (cel putin au listate la ei pe site) cele mai complexe si variate analize din Romania pentru borrelioza si co-infectii. (azi am dat si eu de site-ul lor)

   La synevo din nou, au un set de analize cu mult mai complexe decat la LD, Fundeni si alte clinici particulare.

   **

   • Borrelioza, spune-mi tu la ce comisie sa merg si merg. La una care sa ma si ai in seama daca le duc un wb la fundeni, lyme diagnostic si ecoparadiagnostic.Comisia formata din cine??? Cei de la Cantacuzino nu recunosc decat testele facute la Synevo. Nu inteleg totusi de ce apare reactia asta daca spui de lymediagnostic, este un laborator autorizat de Ministerul Sanatatii.

   • Cata marlanie….pai daca acele clinici sunt autorizate de ministerul sanatatii din republica romania cum adica nu recunosc ???astia merita plwzniti…cum isi argumenteaza afirmatiile?ar trebui dati in judecata atay de pacienti cat si de clinicile care au realizat testele..

   • Costin, n-aveam nimic la mine.As fi vrut sa stiu daca fac punctie din LRC. Ca tot spunea celebrul prof neurolog ca neuroborrelioza se stabileste numai la Cantacuzino. Numai acolo aceasta analiza e relevanta.

    • Eu am facut o singura punctie LCR si mi-a ajuns. Am fost vai de spirocheta mea dupa! Si rezultatul ei a „sustinut” diagnosticul de SM. Oricum mi-era f rau, dar dupa tura 2 de cortisol si punctie, eram pe nicaieri. Nu mai puteam nici sa ma ridic din pat. Sa faca ei punctii de 10 ori pe zi daca eu chef.

     • Anka, neurologii nu recunosc neuroborrelioza fara punctie din LCR. Acum insa ma intreb, daca avem un wb pozitiv, de ce n-am avea si un rezultat din LCR pozitiv? Daca as face analiza asta la lymediagnostic, iarasi nu m-ar lua nimeni in seama…

      • Doina, îndrăznesc să-mi exprim şi eu opinia, poate că ar fi bine să nu o chinui pe Silvia acum cu o puncţie. E şi o procedură care implică riscuri, pe lângă faptul că este neplăcută.

       • Afital, inainte a incepe antibioterapia trebuia sa mergem la o clinica din Budapesta, iar cei de acolo stabileau diagnosticul de neuroborrelioza numai prin punctie din LCR. N-am vrut s-o mai duc, tocmai pt ca mi-a fost teama de asta.Nu stiam exact ce riscuri implica, dar numai procedura in sine imi dadea fiori. Nici acum n-as vrea s-o supun unui asemenea procedeu, inca nu stiu si nici n-as vrea sa-mi asum vreun risc, oricat de mic.Suntem in situatia de a nu i se mai prelungi pensia medicala, deoarece le-a comunicat neurologilor ca nu-si mai administreaza betaferon, ca se trateaza de neuroborrelioza. Si acum nu mai are nici una nici alta, desi ea e in incapacitate de munca. Pe de alta parte si ea ar vrea sa demonstram ca are neuroborrelioza, nu SM.

 19. http://www.dovepress.com/articles.php?article_id=7341

  Conclusion: Antibiotics have varying effects on the different morphological forms of B. burgdorferi. Persistence of viable organisms in round body forms and biofilm-like colonies may explain treatment failure and persistent symptoms following antibiotic therapy of Lyme disease.

  La autori in capul listei e Dr Sapi un cercetator care are oarece experienta in Lyme

 20. Doina, nu erau 4 punctii pozitive necesare ca sa se puna diagnosticul de neuroborrelioza?! Ce om e atat se masochist sa se lase la 4 punctii?! Recoltarea in sine nu are nimic spectaculos sau dureros, dar eu nu mai eram in stare de nimic dupa. Sunt si cazuri care au ramas cu sechele.
  Nu, nu multumesc! Fara punctie!
  Asta cu 4 punctii e clar o masura de descurajare in a pune acest diagnostic. Si daca ai 4 punctii cu rezultat pozitiv si schimba regula, o sa zica 10 sau 20 sau 30. Oricat va fi necesar ca sa descurajeze acest diagnostic?! Fiindca de fapt acesta este scopul acestei masuri cu cele 4 punctii.

 21. Sfatul meu ar fi sa nu treci printr-o punctie din LCR deoarece e groaznic. Pe mine m-au chinuit si mi-au facut punctie pentru a-mi demonstra ca am SM , eu le-am cerut sa-mi faca si pentru borelia dar nu au vrut. Asa ca nu te baza pe neurologi , nu vor sa recunosca adevarul. Si referitor la Synevo sunt in relatii directe cu spitalele de la noi si aici ma refer ca au incheiate contracte tocmai pentru a nu recunoaste borelia la pacienti. Am trimis analiza de sange si mi-au spus sa o repet deoarece a iesit o banda slab pozitiva si nu e concludenta, in timp ce la celelalte centre mi-a iesit clar. Acum ma tratez de borelia sunt la a 3 cura cu antibiotic si ma simt foarte bine. Nu trece printr-o experienta traumatizanta!!!

  • aly, multam, n-am stiut ca este asa de rau. Ma gandeam sa-i fac sorei mele tot setul de analize la Ausgburg, sa n-o chinui aici degeaba. N-as suporta sa stiu ca trece prin asa ceva…

   • Doina :
    aly, multam, n-am stiut ca este asa de rau. Ma gandeam sa-i fac sorei mele tot setul de analize la Ausgburg, sa n-o chinui aici degeaba. N-as suporta sa stiu ca trece prin asa ceva…

    Doina, nu e chiar asa rau! Adica procedura in sine nu are nimic spectaculos sau dureros, problema este cum te simti dupa. Eu nu mai eram in stare sa merg nici pana la baie. Am stat 6 ore in pat nemiscata dupa si nu am ramas cu sechele pe termen lung. Am respectat indicatiile de dupa punctie. Pe de alta parte, a fost o tipa in acelasi salon cu mine, tot de varsta mea care dupa 3 ore s-a ridicat si a iesit la tigara. 😀 Nu avea nimic.
    Oricum o consider o investigatie de evitat.

   • Este un raport de Ig-uri cu albuminele si ceva proteine parca „tipic pt SM”. Nu mai stiu exact ce scrie pe externarea mea, dar cand voi fi acasa ma uit.

 22. Synevo cotizeaza pe unde trebuie. Ce nu e clar ? In tara asta nu se poate face NIMIC
  de anvergura fara aranjamente la cel mai inalt nivel.

 23. Draga Irina, dar si noi cotizam lunar, in contul casei de asigurari. Oare mai bine ceream niste conturi personale? Zic si eu, sa nu mai dam banii pe comisioanele bancare, daca tot intr-un anume loc ajung banutii nostri.

 24. Mi se pare incredibil acest protocol (vorbesti serios, sunt necesare 4 punctii?). I l-as pune in cap idiotului care a instituit asta, sa faca el macar una si apoi vedem. Scuze, dar nu mai am rabdare. Frate-meu a facut pt altceva in 1992, dar a ramas cu dureri de cap. Si nu-i trec decat cu algocalmin. Referitor la analize – laboratoare si mie imi spusese o doctorita de la Colentina sa nu ma duc la Lyme Diagnostic.Dar in urma celor scrise de voi si a faptului ca prietenul meu si-a facut bine merci acolo, m-am dus si le-am facut. Inca o problema care m-a nedumerit mereu: daca mergeam cu un set de analize la un spital mi le repeta la laboratorul lor. Fiind spitale de stat ar trebui sa aiba aceiasi reactivi, etc. O chestie ce n-am inteles-o niciodata. Sa mai spun ca am facut prin 2002 o analiza simpla la pol. cu plata, la Cutitul de Argint si rezultatul a fost eronat. Ma scotea bolnava si eu nu aveam nici un simptom. Noroc ca am o prietena medic si m-a indrumat sa repet analiza in alta parte, altfel ma indopam ca un curcan cu cine stie ce medicamente degeaba. Eu ma tot intreb cum dorm unii stiind cate porcarii fac ziua. Costache T, doamna Rosca este si la Pantelimon.

 25. Si uite asa se raspindesc PROSTIILE!
  Protocolul lor prevede doua punctii facute la 14 ZILE. Nu ca ar EXISTA un astfel de protocol, dar la Constanta chiar exista o facultate de medicina si acolo exista un prof. de boli infectioase care la televizor a sustinut ca ar fi un protocolol care prevede asa ceva si cum in Constanta inca n-a existat NIMENI care sa vrea sa faca asta, ei n-au neuroborrelioza. PUNCT!

  Eu am facut o gluma: si chiar daca ar gasi pe unul dispus sa faca 2 punctii din LCR la 14 zile, probabil ca tot nu vor accepta si vor ridica stacheta la 4. Si asa s-a ajuns la timpenia asta!

  CA IDEE smecheria cu LCR-ul este simpla: e WB-ul din singe negativ atunci si din LCR iese negativ (ca n-are cum sa se pozitiveze).

  CUM daca WB-ul are putine proteine deseori si din singe iese negativ, atunci la fel va iesi si din LCR! DE FAPT astfel se INCEARCA dezcurajarea, deoarece WB-urile vor iesi negative din LCR daca sint negative din singe.

  DACA insa ati REUSIT sa identificati specia de borrelia care pozitiveaza testul, ADICA aveti un WB pozitiv in singe, atunci, NICI O PROBLEMA! Punctii cite doriti (am experimentat deja cu Dr. Butte): WB-urile pozitive din singe IES si pozitive din LCR, dar chiar numai alea care sint pozitive in singe.

  Toata tevadura cu LCR-ul este una simpla: WB-ul trebuie sa iasa pozitiv la Cantacuzino sau la Sinevo, dar ALEA nici din singe nu ies pozitive, asa ca lumea isi pierde cheful de a mai face un WB pe un test mult mai performant (cu multe proteine) si astfel s-a terminat cu diagnosticul de neuroborrelioza!

  IDEEA este alta: PENTRU MINE, indiferent din ce este facut WB-ul, daca acesta este pozitiv si se contureaza datele unei infectii cu borrelia, din grupul Lyme, indiferent daca pacientul are sau nu si altceva (de ex. parul saten), atunci se intrerupe corticoterapie, asa cum este normal in infectiile sistemice cu potential EXTREM de grav (cum este borrelioza) si se administreaza antibioterapia, care oricum nu agraveaza nici bolile autoimune si nici cele de cauza necunoscuta si nici nu deranjeaza daca pacientul are parul saten.

  Desigur ca daca se doreste efectuarea WB-ului din LCR, pasii sint urmatorii: WB din singe pe diferite teste, eventual imunostimulare pina cind un test (din ZECILE DE WB-uri existente) se pozitiveaza, apoi punctie si testul respectiv facut proaspat, o data, de doua ori si ori de cite ori simtiti nevoia sa faceti asa ceva.

  • Stimate domn, inteleg acum povestea cu cele 4 si va multumesc pt lamuriri. Dar si 2 mi se pare mult atata timp cat exista posibilitatea depistarii bacteriei in sange. Adica ce sens are sa chinuim omul daca putem sa nu? Ma rog, poate nu am inteles exact cum sta treaba cu invazia, desi logica imi spune ca-i suficient sa existe in sange, doar nu infecteaza selectiv: imi place la cap, nu, maine imi place la picioare samd. Sangele circula in tot organismul din putinele mele cunostinte de anatomie si este seva lui. Oricum, toate chestiunile acestea necesita publicitate si merita efortul de a lupta cu sistemul. Unde putem gasi, oficial, acest protocol? Sunt si eu curioasa cine isi asuma raspunderea pt el. Si unde ma pot interesa, tot oficial, ce kituri au spitalele noastre de infectioase si renumitul nostru Institut Cantacuzino. Eu stiu un lucru: statul poate fi invins. Dar avem nevoie de probe. La nemti cum se probeaza neuroborrelioza?

 26. La nemti este mai simplu: este de ajuns sa aiba un test indirect (LTT, CD 57 sau WB) pozitiv ca se prescrie antibioterapie. DAR si la nemti este greu, in sensul ca NEUROLOGII, de regula, se cam fac ca ploua, adica fac un WB cu 7-8 proteine si daca P 41 iese pozitiv, dar testul negativ nu comanda automat un WB-um mai complex. ORICUM fac WB-uri in draci, DAR deseori acestia nu merg mai departe. In general insa nu ai nici un motiv sa reprosezi ceva deoarece fac, iar daca suspiciunea este mare trimit la centrele specializate in borrelioza.

  Acum sa nu credeti ca Nicolas este cel mai iubit dintre germani, sau Ledwoch. De regula oameni se duc la ei, dar sint si trimisi de doctori.

  De exemplu in cazul meu in Germania, peste 95% dintre pacientii mei din Institut erau trimisi de alti doctori sau din spitalele din jur, adica aveau o indicatie clara de tratament.

  In Romania exceptie o fac citeva clinici de ortopedie: Floreasca, Sp. SRI, Iasi, Cluj si citeva cabinete de neuropsihiatrie care trimit pacienti, marea majoritate a pacientilor insa vin fara sa fie trimisi de colegi

 27. Borrelioza :
  Dl. Doctor Ion,
  Despre LCR-ul din ser ce ne puteti spune? Ma tot gandesc la o alta analiza la Synevo, sau unde recomandati sa fac un LCR din ser? (WB)

  Pai AICI este de fapt SARLATANERIA cu WB-ul din LCR!

  Toti care citesc aceste forumuri stiu sau au aflat ca:
  1. exista o multime de WB-uri. Unele au putine proteine cautate, altele au proteine ultraspecifice, dar care nu tin cont de biodiversitate, altele pur si simplu sint facute cu proteine de bacterii care poate ca traiesc in Franta, dar in Romania sint extrem de rare, iar altele chiar cauta proteine de bacterii de pe alte continente. Desi aparent un WB este la fel ca altul, IN BORRELIOZA nici un WB nu este la fel ca si celalalt. De exemplu Euroimunul care este principalul producator pentru piata vorbitoare de germana, alaturi de Mikrogen, PRODUC fiecare mai bine de o DUZINA de teste. DECI care test facem: cel care bate mai bine in nordul Germaniei sau acela care merge mai bine pe Alpi, PENTRU ca pe nemti ii DOARE fix la basca de ce tipuri de bacterii aveti voi in tara, iar daca exista fraieri care sa le cumpere testele, fie ca acesti fraieri stau in Romania sau poate Japonia, ei vind testele, ca nu-i obliga nimeni sa le cumpere. La fel si un producator de teste din America isi vinde testele unde le cere cineva, iar daca cineva din Bucuresti le cumpara, de ce nu le-ar vinde, chiar daca aceste teste sint facute cu bacterii din America, care n-au nici cea mai mica legatura cu bacteriile din Europa sau Estul Europei

  2. daca tot exista dubii cu perisabilitatea anticorpilor, atunci de ce sa nu se faca pe loc? Pai simplu! Daca trebuie sa trimiti proba in Germania, doar daca dai rezultatul din BURTA il dai in 5 zile!

  3. Daca tot fac teste, atunci sa prezinte si buletinul de analize cu pozitionarea testului si titrul fiecarei proteine, ca doar nu sint secrete de stat.

  Deci legat Sinevo, dar si de biomedica sau celelalte laboratoare generale, intrebarea care se pune este OARE CITI dintre voi nu au facut si un test la Sinevo (ma refer la testele pe bune, in care erau proteinele explicate si nu la cele din ultimile doua luni care vin sec negative), ori acolo era optiunea de a face CLIA / ELISA, care aproape ca nu iesea de loc, decit extrem de rar sau WB-ul in Germania unde iesea in 4 saptamani P41 in titruri mari, din cele 8 proteine cautate.

  Cei care au facut testele Euroimun sau cele de la Mikrogen, dar cele complexe si nu testele acestea de screening, ce au vazut? Pai acea proteine p 41 a iesit pozitiva, alaturi de alte doua sau trei din cele 17, proteine care insa nu se afla pe testul din Germania. De aceea un test a fost negativ si celalalt pozitiv, desi amindoua testele sint CORECTE, unul fiind negativ la proteinele cautate, iar celalalt cautind citeva proteine in plus, care se pare ca se regasesc in BORRELIIOLE din Romania, a iesit pozitiv.

  Deci avem un laborator care NU TINE CONT de realitatea romaneasca si foloseste teste care nu ies pozitive pe bacteriile din Romania decit foarte rar, in conditiile in care intre timp sint sute de pacienti declarati negativ pe WB-ul de la Mikrogen de 8 proteine folosit de acest laborator, dar pozitivi pe WB-ul de 17 proteine de la Euroimun.

  Atunci daca aceste teste NU IES din singe, VOI CUM VA GINDITI Ca ar putea IESI din LCR? ACEEASI intrebare este si pentru testul folosit de Cantacuzino, cel de la Virotech, care nu iese decit extrem de rar pozitiv si chiar doar pe Bbss?

  Pai daca s-ar FOLOSI aceste teste pentru LCR probabil ca n-ar iesi decit extrem de putine pozitive, DEOARECE, iarasi daca este sa ne luam dupa colegii din afara care cer aceste WB-uri din LCR, ei zic asa: DACA a iesit un WB din SINGE pozitiv, atunci pentru identificarea anticorpilor in LCR ar trebui facut un test, DAR NU CU ALTE chituri, ci cu acela care a iesit pozitiv.

  ADICA s-ar discredita metoda, ADICA ar iesi iar o tanti la tv si ar zice: uite ca LCR-ul e negativ!

  Deci daca va iese TESTUL la laboratorul X pozitiv, atunci puteti sa mergeti la ACEL laborator sa va recolteze si din LCR! La lyme dg. recoltarea din LCR (sau LICHID sinovial: artroborrelioza) se poate face la Spitalul Militar Central, dupa care IMEDIAT DUPA recoltare se executa testul, acela care a iesit pozitiv.

  Ce este cu lichidul sinovial:

  PAI la fel ca si cu neuroborrelioza, artroborrelioza sa o poti diagnostica trebuie sa iei lichid dintr-o sinovie si sa-l testezi. Nu ca n-am putea recolta LCR sau sinovie in Constanta la CMHC, dar eu consider acest lucru inutil, daca insa se vrea desigur ca se poate, DAR si pentru aceasta investigatie: LA FEL! Testul care a iesit pozitiv din singe se face si din sinovie!

  Asa ca:
  – intii singe, pentru orientare
  – apoi cautat testul care bate cel mai bine
  – imunostimulare pentru o reactie evident pozitiva
  – apoi puteti repeta testul si din lichid seminal daca n-aveti altceva de facut, iar daca iese pozitiv sa stiti ca nu se numeste sexy borrelioza ci tot borrelioza si la fel se trateaza!

  • Dl. Doctor,

   Eu ajung la o singura concluzie in privinta testarilor –

   Trebuie un cabinat ultra-modern care sa poata cauta toata tulpinile si co-infectiile prin diferite metode. La nivel national saracii oameni poate cheltuiei miliarde pe niste analize care nici macar nu sunt de folos. (avand in vedere ca multi nu au acces la informatia care o publicam noi pe site-uri,bloguri etc).

   Problematic……. Eu am sa sun la Synevo, chiar daca imi este frica de LCR, sa ma interez exact ce tulpini cauta si detalii exacte despre testul pe care il fosesc. Totusi sa dai 650 RON pe o analize care poate fi „inutila” e complet aiurea.

 28. Dle dr Ion,
  Explicatia dvs este pertinenta si foarte draguta! Mi-ati inseninat seara, ca de obicei! 🙂
  Sexy borrelioza !?!?!? (aici e un emoticon care rade evident)
  Cred ca rolul acestor criterii (4 punctii pozitive) este strict de a descuraja diagnosticarea, nicidecum de a intari sau clarifica un diagnostic.
  Deci (intentionat am pus deci la inceputul frazei, e un side effect de la mino), daca mor, va las prin testament creierul meu ca sa il duceti la autopsie sa le aratati ca am spirochete in el. 🙂 Bonus : LCR oricat e disponibil, sa faca 15 WB-uri din el daca vor. Asta (moartea mea) evident daca se intampla pana nu ies negativa la microscopie. 😀
  Si tenta ironica si seaca e tot de la mino, o sa imi treaca dupa tratament. 😀

 29. Stimate domn, m-am pierdut intre atatea proteine, P41…. sincer, habar nu am, este un limbaj dificil pt mine. Dar in simplitatea si prostia mea din cele putine ce le-am inteles imi pun o intrebare: daca Romania achizitioneaza aceste teste, de ce nu cere la contractare niste teste adaptate specificului tarii noastre? Presupun ca nu se produc la scara industriala (posibil sa ma insel), linia de productie poate suporta anumite modificari. Sau la noi nu exista specialisti si se ia la gramada, cum se dau la pachet. Normal, habar nu au ce sa ceara. Iar daca testele sunt standardizate si producatorul nu le poate adapta, sunt bani aruncati in vant, pacientii morti cu analize ok. Deci, nu-si au rostul. Iar de aici intervine spaga, pt ca cel care se ocupa de contractele acestea, individul platit din banii nostri si care are menirea sa-si bata capul in interesul contribuabililor, pe ce criterii incheie aceste contracte paguboase din toate punctele de vedere? Ca nu are decat 2 raspunsuri: prostie sau spaga. Daca-i prost sa stea acasa si daca ia spaga, in alta parte. Dar trebuie sa existe ceva, undeva, scris, parafat, sa stipuleze ce si cum in materie de achizitie a acestor teste. Unde sa caut? O sa incep a ma interesa. Asta in ceea ce priveste testele din institutiile sanatatii de stat. In ceea ce priveste privatul, inteleg ca trebuie sa-mi fac tema si cand aleg un laborator pt efectuarea analizelor sa stiu ce sa-i cer in materie de testare. Problema este ca cei mai multi suntem habarnisti in proteine, P41, etc…. deci, in general ramane tot la constiinta si profesionalismul privatului. Va multumim frumos pt tot ceea ce ne invatati.

 30. Azi am reusit sa primesc rezultatul de la Lyme doar pt mine si sunt putin confuza daca ma poate ajuta cineva care a facut igg afzelli deoarece a iesit pozitiv doar P31 -valoare 17.Asta inseamna ca e borelioza sau nu? Oricum saptamana viitoare mi-au zis cei de la Lyme ca-mi dau rezultatele si pentru sot si copil ca dureaza mult analiza in camp intunecat.Abia astept sa ajung la dl dr Ion cat mai repede dar pana nu vin toate rezultatele mai astept.

 31. Borrelioza :
  …. Eu am sa sun la Synevo, … Totusi sa dai 650 RON pe o analize care poate fi “inutila” e complet aiurea.

  Nu este aiurea si nici nu este inutila! DAR si laboratorul in cauza face din LCR testele care le face din singe, adica o ELISA IgG si IgM Borrelia burgdorferii, despre care nu specifica daca este recombinata sau nu si un WB de la Mikrogen, dar WB-ul este in Germania si recoltarea se face in Romania!

  La LCR probabil ca se folosesc aceleasi teste. Daca faceti testul din singe si acesta iese pozitiv, atunci nu vad de ce cel din LCR n-ar iesi pozitiv, deoarece INDIFERENT pe unde umbla borreliile in ORGANISM, anticorpi umbla peste tot, deci si testul din LCR iese pozitiv.

  Daca testul din singe iese negativ, atunci si testul din LCR nu are cum sa iasa pozitiv.

  NUMAI ca prin aceasta metoda se incearca descurajarea de a mai face teste, prin pret si mai ales daca ies negative se insamanteaza neincrederea in pacienti, in sensul ca greu va mai fi cineva motivat sa REFACA testul pe chituri complexe.

  ORICUM un test iesit pozitiv din singe iese pozitiv si din LCR, deoarece aceste teste masoara anticorpi, si nu BORRELII, care oricum sint peste tot!

 32. Buna seara,
  Am si eu o mare nelamurire, am facut analizele la lyme diagnostic si au iesit:
  Prezenta anticorpilor anti-borelia ign senso lato la intensitate mare demonstreaza existenta infectiei in antecedente, fara insa reprezenta un martor al vindecarii.
  Wb rn-at ing in ansamblu testul este negativ, dar se evidentiaza prezenta unei proteine cu specificitate inalta pt. B garinii (p 41-slab pozitiva), celelalte proteine av and activitate redusa.
  Wb afzelii in ansamblu este negative, dar pe test sunt dezvoltate proteina specifica p41 si p60.
  Wb garinii ing este negative.
  Iar la camp intunecat facut in alta parte este:
  Bartonella like present
  Spirochete like present.
  Nu stiu ce sa fact si unde sa ma duc, astept sugestii din partea voastra.
  Va multumesc.

 33. După lupte seculare care au durat treizeci de ani 🙂 , cu cei doi neuroni ai mei rămaşi viabili, am reuşit să termin de tradus articolul. Spune-mi cum facem, ţi-l trimit pe email să-l publici? Eu l-am pus sus la mine pe blog. Aştept instrucţiuni.

 34. Pentru Dumnezeu!!!!!!!!! nu mai aveti incredere in tot ce se scrie pe aceste site…. rugati-va, mancati naturist, faceti miscare…alungati orice urma de rautate si negativism din suflet si din viata…. bucurati-va de tot ce va inconjoara… si mai ales… multumiti puterii DIVINE pentru aceste incercari care vin peste noi pentru a ne curata sufletele….

 35. articolul este interesant, insa oare de ce producatorii de antibiotice nu fac nimic sa-si promoveze produsele? sunt aceiasi Big Pharma si oare fac mai multi bani din celelalte produse? Daca nu sunt aceiasi poate ar trebui sa sprijine cercetarile medicilor care sustin Lyme. Sunt foarte multe necunoscute in medicina, tind sa cred in teoria Lyme insa oare de ce nu apar studii pe cazuri clare tratate de Lyme cu antibiotice? sunt din ce in ce mai multi medici care „trateaza” Lyme cu antibiotice si pana acum ar fi trebuit sa aiba un portofoliu larg si relevant statistic de pacienti tratati cu abx de ani de zile pe care sa-si fundamenteze rezultatele studiilor…oare de ce nu apar aceste studii …apropo, revin insistent cu intrebarea: s-a tratat cineva complet cu ABX? sau cu orice alta schema de medicamente sau suplimente? cred si eu ca Lyme se transmite si altfel decat prin capuse si ca incidenta infectarii este mare, cum este si cea a helicobacterului (>70%) ….insa traim cu bacterii in noi de mult timp pe pamant si genetica a gasit mereu calea corecta (pt noi cel putin, nu sunt sigur daca pt pamant..:-)..)..oare aceste bacterii nu au si un rol de reglare a ecosistemului? la urma urmei ne adaptam sau murim…eu am terminat doua cure de ABX, ultima cu doxi….ma simt ceva mai bine in sensul reducerii semnificative a durerilor articulare si a durerilor de cap insa ma simt ceva mai prost cu stomacul , per total un efect pozitiv ….minociclina nu iau pana nu vad studii care sa infirme efectele cancerigene (costin stie la ce ma refer), mai ales ca e un abx relativ nou si poate avea multe necunoscute….oare posesorul patentului este tot un Big Pharma? ar fi interesant de stiut cine a patentat-o si cine o produce? daca este un productor mic ar fi o explicatie / sustinere a teoriei sustinute de acest articol…

  • si tinidazole-ul a provocat cancer in cobai, marian si totusi l-ai luat….in cantitati mari…
   minociclina in plus sau in minus, tot dracu’ ala e. ideea e cum traiesti pe langa antibiotic ca daca mai bagi si tot felul de prostii in gura si mai ai si niste obiceiuri cancerigene gen fumat, riscurile sunt si mai mari si nici macar daca multumim puterii divine cum spune Ana mai sus nu prea mai avem sanse.

 36. Metronidazolul a generat cancer cobailor, tinidazolul nu a fost inca studiat ..eu unul nu am gasit decat prezumptii cum ca fiind din aceeasi clasa e posibil sa fie si el cancerigen ..probabil ca vor aparea studii in cativa ani (la fel fac si producatorii de E-uri alimentare cangerigene, modifica putin formula chimica, ii dau alt nume, si in felul asta mai dureaza 5-10 ani pana apar studiile doveditoare, timp in care ei vand la greu :-))…cu atat mai mult minociclina este si mai noua si foarte puternica, si am decis sa nu o iau decat daca am afectari majore …de ce sa trag cu tunul cand ma descurc cu arcul cu sageti, mai sunt si arbaletele, pistoalele si mitralierele…:-)…apropo, ai aflat cine detine patentul pt mino?

 37. sal, hai ca m-am documentat eu putin despre producatorii de minociclina si nu prea se sustine teoria conspiratiei pt ca e produsa de lideri farmaceutici globali …

  uite in tabelul de aici se vad posesorii de patente pt mino:

  http://drugpatentwatch.com/ultimate/preview/ingredient/index.php?query=minocycline+hydrochloride&archive=2009

  iar aici vezi cine e Barr si pt cat a fost cumparat:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Barr_Pharmaceuticals

  sigur, ramane sub semnul intrebarii de ce se aloca fonduri disproporionat mai mari pt cercetarea antiinflamatoarelor in loc sa se incerce eradicarea bacteriei cu antibiotice, si intr-adevar poate fi o justificare financiara, de profitabiliate, dar poate si una de eficacitate a medicamentelor produse si de putinta tehnico-stiintifica (atata timp cat nimeni nu a reusit sa eradicheze borellia cu antibiotice e mai simplu sa produci antiinflamatoare care amelioreaza starea pacientilor si imbunatatesc calitatea vietii )

  asa cum stiu eu oamenii care administreaza si comenteaza pe acest forum, nu cred ca este in firea lor sa o dea in teoria conspiratiei …as reveni la „facts” , si l-as ruga pe dn dr Ion pe care il apreciez sa ne spuna daca are vreun pacient tratat complet de borelioza cu antibiotice (nu as include aici pacientii care trebuie sa ia antibiotice pt tot restul vietii…) sau daca stie de alti medici din strainatate care au gasit „cheia” si au eradicat borelia din pacienti cu antibiotice ….eu personal m-am tot uiat pe forumuri si am tot intrebat oamenii si nu am gasit unul care sa sustina ca a scapat de borelia cu ABX-uri….a, ca unii s-au mai curatat de bacterii/paraziti si ca se simt ceva mai bine, da, am gasit astfel de oameni ….dar in rest doar oameni care lupta cu Borelia sau cu efectele /afectarile ei ….

  complicat, f complicat ….sper ca medicina sa evolueze si sa se gaseasca solutia cat mai curand …

  • marian,
   la fel era si cand am debutat eu in boala acum………..18 luni. nu era nimeni vindecat 🙂
   n-ar fi fost o problema daca treceau simptomele cu antiinflamatoarele lu’ peste, problema e ca majoritatea suferim de o forma generalizata a boreliozei cu nshpe simptome. nu poti sa iei anti inflamatoare pentru tot. ca asa daca singura manifestare a boreliozei era ca imi mai slabeste vederea, asta e! vorba lu’ bunica’mea: „am si eu o varsta!” dar asa…cand te aduce in pragul renuntarii la job si la viata sociala deja e o problema.
   iar sa iei antibiotic „pentru preventie” cum lua o tipa din franta o luna pe an lua antibiotic si se simtea bine…pai n-o duci mult. in 5-10 ani de cureti.

 38. costin, si cum explici ca sunt milioane de oameni infectati cu borelia care o duc pana la 80 de ani cu suferintele lor uzuale (pe unii ii doare capul, pe altii spatele, altii au probleme digestive etc) si diagnosticate gresit sau neclar (ex.: sindrom X) si nu stiu nici ei si nici doctorii lor nimic de borelia sau nu cred in ea? la acei infectati e clar ca sistemul imunitar lupta eficient …. daca toti acesti oameni ar lua pe term lung antibiotice oare ce s-ar intampla cu ei si cu Borellia? inca astept raspunsuri daca s-a vindecat cineva…si mai pun o intrbare : ia cineva antibiotice de mai mult de 2 ani permanent? cum se simt ? ce alte probleme au de la ABX-uri?

  • pai e cum zicea dl. dr. Ion….au specii nepatogene sau putin patogene sau sisteme imunitare puternice care il tine pe garinii si afzelii sub control decent.
   bunica’mea de exemplu de vreo 30 de ani are probleme cu spatele, articulatiile de la umeri si o dor si muschii bicepsi si niciun tratament pentru reumatism n-a fost eficient. singurele care dadeau roade erau terapii dintr-alea gen aerosoli, bai fierbinti cu sare, impachetari cu namol dar si astea pentru scurt timp ca dupa aia ii reveneau simptomele. ma gandesc ca si ea ar putea avea lejer un afzelii insa are 80 de ani, e activa si traieste decent pentru ca n-o dor toate pe cand daca avea probleme si cu genunchii si cu ochii si cu capu’…era jale.
   si da, daca iei toate simptomele minuscule in calcul atunci probabil ca 80% din populatie e purtatoare simptomatica de borrelia insa nu cred ca era cineva pe aici pe blog daca singurele manifestari era cate un muschi care se mai zbatea, niste oase caremai trosneau sau mici junghiuri pe la genunchi si coate….

   • Eu am manifestarile astea (cate un muschi care se mai zbate sau mici junghiuri pe la genunchi si coate) si tot mai scriu pe aici :). Constat ca durerile de muschi in zona tibiei piciorului stang au disparut aproape in totalitate. Au mai rams cele descrise mai sus. Plus azi, iar m-a luat durerea la genunchi deasupra rotulei, dar nu asa tare ca data trecuta adica acum o luna. Nu stiu de ce, dar suspectez fie o meteodependenta dobandita recent fie, fiind pe antibiotice, ceva reactie herx, eliminare toxine. Data trecuta eram pe cat’s claw si ciumperci :)) cand am patit-o.

 39. Ce simptome minuscule? Vai de capul nostru! Incercam aseara sa-i explic cuiva ce ma doare si am ales varianta mai simpla: ce nu ma doare! Ca de durut ma doare cam tot! Ce viata sociala sau job??? In vise! Da sunt inca in miscare dar numai eu stiu ce indur la fiecar pas.
  Acum m-am intors de la scola de la baiatul meu. De 3 ori am fost…azi. Profesorul de sport mi-l lasa repetent la clasa a 3-a!!!! Ca cica exista „NORME” si al meu nu-i in stare ca oboseste prea usor, e nervos, se plange mereu ca-l doare asa random cad un genunchi, cand coste cand coloana, nu poate alerga ca restul, nu sare la fel etc. Am incercat eu sa-i explic cate ceva dar m-a lut de nebuna s i pe mine!!!! Acum ori ii fac rot de scutire( el mi-a indicat) ori ii incheie media insuficient si-l lasa!
  Ce sa mai zic eu de borrelii si alte dracii?? Nu au auzit si nu-i intereseaza. Cica normele’s norme!!!
  Dupa ce ca de abea am fost in stare sa ma dau azi jos din pat de dureri de oase si ameteala, m-am mai si enervat.
  Acum ce sa-i spun medicului sprtiv?? Stiti am HLA si borrelii si e posibil sa aibe si bietul copil?? Ne dau trimitere la balamuc la toti, ca doar nu exista asa ceva? Dracii exotice, nu?
  –––-
  Mai voi de la mino patiti la fel: nu mai sunt in stare sa tastez.Trebuie sarecorectez textul de cateva ori. O litera apare 2 ba! Ma apuca mama stresului. Mi-am pierdut total dexteritatea.
  Am is niste halucinatii, visez iepurasi albi… Mi-a zis sotul sa-l rog pe dr. ION sa-i impuste!
  OOFF! Macar de as vedea rezultate!! Mi-am zis sa fiu eu cobaiul….si daca merge sa chinui si copilul. Si na….ca e tot mai naspa!

 40. da,Tatiana. Si eu de la mino is varza cu capul . Uneori ma intreb cum mai supravietuiesc, nefiind in stare sa fac mai nimic. Nici nu stiu daca sa-i multumesc sau sa-l injur pe doamne doamne ca ma sustine sa mai vegetez neproductiv ca un raspuns tre` sa-i dau acu` daca s-a decis la nivel cosmic ca nu ne mai putem ignora reciproc cum o faceam in vremurile bune .

  Durerile sunt normale, zic eu. Initial se rascoleste boala si apoi se potoleste, o sa vezi !
  Pe mine in fazele astea ma ajuta sa stau in apa fierbine cu sare si sa beau ceaiuri de chimen si cimbru cu busuioc … d`astea . Prca ti-am mai zis. uite asa am devenit si muratura 🙂

  cu scrisoare medicala de la Dl dr. te duci la medicul de familie si tre` sa-ti dea scutire pentru baiat . Nu te consuma prea mult ca nu e bine . Cu cat ne agitam mai mult cu atat se incurca treburile . cu cat nu faci nimic, cu atat mai bine . NIMICUL e singurul pur, nepervertit de gandurile si actiunile noastre imperfecte .

  • O Irina, ce ma faceam eu fara tine! Tu mereu ma incurajezi „Initial se rascoleste boala si apoi se potoleste, o sa vezi !” .Cat astept sa vad odata asta!
   Cred ca si de la mino si de la tot stresul din jur(azi sotul a primit iar hartia de disponibilizare si acum ne zbateam sa ramana pe un job pe undeva macar pana trece iarna ca na chirie plus caldura..plus copiii si tratamente! Toate se aduna parca gramada! Si ma stresez! Si de la dureri nu dorm si mai si plang ca eu sunt o mare plangacioasa acum mai nou…
   Da e bine-n apa fierbinte…da dupa ma ia mai rau parca..
   Vineri ajung iar la domunul dr… Poate a facut intre timp un curs de phihologie sa nu mai vin de acolo demoralizata asa… Sunt tare sensibila perioada asta la orice aud. Parca nu ma mai recunosc. Miam rugatsotul sau rude sa mearga cu mine dar nu au vrut. 😦

 41. dragilor, am ajuns la o concluzie interesanta cu privire la curele intensive cu vitamina C….pe langa efectele negative asupra stomacului meu sensibil am descoperit ca am mult oxalat de calciu in urina (din sumar de urina) si documentandu-ma am gasit ca acest lucru poate fi cauzat de vitamina C si favorizeaza formarea calculilor in rinichi ….stau si ma intreb cum se impaca vitamina C in doze monstruoase (1000 unitati este f mult!) cu aciditatea din organism care favorizeaza Lyme si alte bacteritoze gen Helicobacter ….incep sa am retineri fata de vitamina C…

  in plus am inceput sa mananc toate prostiile d ecateva saptamani si nu reusesc sa pun pe mine (am 66 de kg fata de 80 kg cat aveam inainte de tratament si modificarea alimentatiei)…oare cat de mult s-a schimbat metabolismul meu dupa tratament si alimentatie sanatoasa de mai reusesc sa ma ingras ….se mai confrunta cineva cu problema asta?

  in rest ma simt f bine, am energie, glicemia mea este sub 90 dimineata fata de 125 cat aveam inainte de tratament/cura …deci overall sunt mai bine, mai putin faptul ca sunt cam schilod …:-)

  daca nu reusesc sa ma ingras cu porcarii gen carnati grasi si alte specialitati de porc, cred ca reintroduc la greu lactatele grase in alimentatie …:-)

  • eu am tot 66 kg (la 1,80 m inaltime) venit de la 71 kg dar nu vad ce e rau in asta. indexul de masa corporala arata ca-s bine iar prejudecata romaneasca legata de „barbatii solizi si sanatosi” e o prostie care nu are legatura cu notiunea de sanatate.
   nu vad ce ce ti-ai dori sa te ingrasi daca zici ca te simti f. bine si ca ai energie….poate o sa-ti fie mai rau asa (mai ales punand colesterol rau pe tine).

 42. Eu am trecut la vitamina C din sursa naturala fiindca imi erau iritate toate mucoasele de pe digestiv. Cand mi-a dat dr pe pauza schema aceea cu cresterea dozei de vit C tot cu 1-2 gr in fiecare zi, m-am simtit mai rau decat in mod normal.
  Cat despre ingrasat, este ok. Faptul ca nu te ingrasi desi mananci porcarii, arata ca ficatul tau functioneaza bine. Daca chiar vrei sa te ingrasi musai si neaparat, incearca combinatii interzise gen cartofi (copti, fierti, piure, cum vrei tu dar nu prajiti) cu carne. Slanina sau sunca de porc (cea care e numai grasime) are 600 de calorii pe 100 de grame, untul de arahide tot asa parca vreo 500-600 de grame.
  Cel mai bine te uiti pe regulile din diete si faci exact pe dos. 😀
  Carbohidratii ingrasa cel mai repede, in special cei „empty calories”. Dar sunt nesanatosi.
  Aproape tot ce ingrasa e nesanatos sau trebuie consumat in cantitati mari.
  Eu inca nu am reusit sa slabesc tot ce am pus pe tura de mino, desi mananc slab (doar la dulciuri mai pacatuiesc din cand in cand) si cat mai putin. Asta ne arata ca ficatul meu nu prea mai poate procesa. De ex azi mi-a fost rau dupa ce am mancat un ou. De carne nici nu vreau sa mai aud.
  Cred si sustin cu tarie ca am nevoie de scheme de detoxifiere inainte de, in pauze si dupa tratamentul cu antibiotice.

  Cred ca toti ar trebui sa verificam glicemia periodic fiindca borrelia poate crea rezistenta la insulina si leptina. Mare atentie!
  Amicul meu, dl X, are si glicemia marita. Plus ca e suspect de hipertensiune arteriala si glaucom. (la aprox 40 ani) Astea pe langa afectarea oculara.
  Bacteriile nu stau degeaba. Si nici el nu duce cel mai sanatos trai.
  Iar rezultatul de saptamana trecuta la DFM a evidentiat aceleasi cocomarle (afzelii, garinii, bartonella).
  Daca nici acum nu se lasa de fumat si sa se apuce de tratament, eu nu ii mai zic nimic de tratament cat traiesc.
  Vorba dr, fiecare pasare pe limba ei piere.

 43. ciobabas, eu am 1,82 m si arat foarte slab la 66 de kg, din profil nu prea ma vad…:-)…eu vreau sa mai pun pe mine ceva masa musculara dar nu reusesc, merg si pe la sala, iau si niste proteina din zer si nimic….nu vreau neaparat sa pun grasime pe mine , ci sa nu mai fiu asa piele si os ….ce greutate ar trebui sa avem noi la inaltimea noastra ? de ce crezi tuca suntem ok la 66 kg? uite am calculat p toate schemele si imi da peste 73 kg ..:

  http://dieta.romedic.ro/formule-de-calcul-ale-greutatii-ideale

  anka, am luat vit C din surse naturale si am aceleasi dureri de stomac de la ea ca si de la CETEBE, mai am de incercat tamponata….in plus scoate calciul din organism si eu oricum nu prea am o structura osoasa solida (sunt osteopenic), deci am decis sa o scot din schema (mai ales ca stimuleaza productsia de colagen si eu am colagen in exces)…asa este, borelia dar si banalii paraziti intestinali asociati modifica metabolismul si cresc glicemia

  • Marian, indicele de masa corporala e ok, 19.92, esti in limitele normale. Pe vremuri am avut si 18.5. 😀
   Daca mananci mult si tot nu se pune nimic nimic, ne punem intrebari asupra metabolismului. Oare tiroida ai verificat-o?!

 44. da anka, am facut toi markerii tiroidieni si totul e perfect …nu-ti imagina ca mananc ca disperatul, mananc ca si inainte cand aveam 80 kg, mai putin exces de dulciuri …insa manac orice poftesc si oricand doresc (ultima masa din cele 4-5 zilnice este pe la 22.00)

 45. marian :
  anka, tu ai facut oxigen hiperbar ? cum te-ai simtit in timpul si dupa procedura ?

  Marian, acum am vazut postarea asta a ta. Scuze!
  Si ma gandeam sa raspund, sa nu raspund… A trecut jumatate de an de la intrebare. 😀
  Nu am facut hiperbara. Eu am reactii exagerate la orice. Sunt sigura ca ar fi doar o chestiune de timp pana mi s-ar implini visul de a „vedea” cum e sa fii resuscitat(a). :)))
  Adica pot sa si pun pariu pe asta oricand.
  In alta ordine de idei, mi-am luat un supliment alimentar de pe iherb cu oxigen stabilizat.
  Asta e http://www.iherb.com/OxyLife-Stabilized-Oxygen-With-Colloidal-Silver-and-Aloe-Vera-Mountain-Berry-16-oz-473-ml/12974.
  Nu mi-a fost prea bine cand l-am luat. Doar ieri l-am folosit si am luat putin de tot, azi am facut o pauza. Maine incerc din nou. Pot doar sa imi imaginez cum as reactiona la hiperbara… 😀

 46. Scleroza multipla este o afectiune neurologica cronica, care afecteaza sistemul nervos central, in mod special creierul, maduva spinarii si nervii optici. Scleroza multipla poate provoca dificultati in forta si controlul muscular, tulburari de vedere, de echilibru, ale sensibilitatii si tulburari ale functiilor mentale.
  Creierul, maduva spinarii si nervii optici sunt conectate intre ele prin nervi si fibre nervoase. Un invelis proteic numit teaca de mielina inconjoara si protejeaza fibrele nervoase. Atunci cand mielina se inflameaza sau este distrusa (proces denumit demielinizare) rezultatul este intreruperea fluxului normal al impulsurilor nervoase la nivelul sistemului nervos central.
  Procesul de demielinizare si consecinta acestuia, intreruperea fluxului impulsurilor nervoase, constituie o boala cunoscuta sub numele de scleroza multipla. Afectarea tisulara, denumita leziune sau placa, se formeaza in zonele de demielinizare.
  Simptomele timpurii (de debut)
  Cele mai frecvente simptome timpurii ale sclerozei multiple sunt:
  – simptome musculare sau motorii, precum slabiciunea, tararea piciorului, rigiditate, tendinta de a scapa lucrurile din mana, senzatia de ingreunare, neindemanare sau stangacie sau lipsa coordonarii miscarilor (ataxie)
  – simptome vizuale, precum vederea incetosata, intunecata, cu pete sau neclara, durere la nivelul globilor oculari (mai ales la miscarea lor), orbire sau vedere dubla
  – nevrita optica, care consta in pierderea brusca a vederii si dureri oculare; este o manifestare destul de comuna la debutul bolii, aparand in pana la 23% din persoanele cu scleroza multipla
  – simptome senzoriale, precum furnicaturi, senzatia de intepaturi de ac, amorteli, o strangere ca in banda in jurul corpului sau a picioarelor sau senzatii electrice care se deplaseaza de-a lungul spatelui si in jos, in picioare.
  Simptomele de debut mai putin frecvente pot fi:
  – simptome de echilibru, precum senzatia de cap usor sau ameteala si senzatia ca totul se invarte in jur (vertij)
  – simptome vezicale, ca de exemplu incapacitatea de a tine urina (incontinenta urinara) sau de a goli complet vezica urinara sau pierderea senzatiei de mictiune (o incapacitate de a simti ca vezica urinara se umple, pana cand apare o nevoie brusca, urgenta de a urina).

  Simptomele cand boala avanseaza
  Pe masura ca scleroza multipla avanseaza, simptomele pot deveni mai severe si pot include:
  – accentuarea dificultatilor musculare, precum slabiciunea, tararea piciorului, neindemanarea, stangacia sau lipsa coordonarii
  – miscari rigide, mecanice (spasticitate) sau tremor care nu poate fi controlat, care pot face mersul dificil; poate fi necesar un scaun cu rotile uneori sau tot timpul
  – durere sau alte simptome senzoriale
  – incontinenta urinara sau mai rar, o incapacitate de a urina (retentie urinara)
  – constipatie si alte tulburari intestinale
  – la barbati, disfunctie erectila (impotenta)
  – la femei, disfunctie sexuala
  – probleme cognitive si emotionale, frecvente la persoanele care au scleroza multipla de mai mult timp:
  – probleme cognitive, precum pierderi de memorie, dificultati de concentrare, scaderea atentiei sau dificultate in gasirea cuvintelor adecvate
  – simptome emotionale, precum depresia, anxietatea si mania; un simptom rar este veselia excesiva, care pare inadecvata.
  Cauze:
  1. Factori infectiosi
  Agenții virali sunt cei mai frecvent menționați ca factori infecțioși în SM. Dintre aceștea cel mai recunoscut este virusul herpes simplex uman 6 (VHU-6), al cărui ADN a fost izolat în LCR și țesutul cerebral al persoanelor cu SM. Caracterul infecției herpetice, și anume capacitatea de a se reactiva sub acțiunea anumitor trigeri, s-a propus ca argument pentru a explica natura fluctuantă a SM, cu atât mai mult că stimulii care activează infecția herpetică în mare parte sunt comuni și pentru SM (stress, intoxicații, infecții intercurente s.a).
  Un alt virus presupus a fi implicat în etiologia sclerozei multiple este virusul Epstein-Barr (EBV), dat fiind că anticorpii contra EBV au fost indentificați practic la 100% din pacienții cu SM, în comparatie cu 60% în populația sănătoasă. De altfel, istoricul de mononucleoză infecțioasă (provocată de EBV), în special la o vârstă mai mare, este asociat cu un risc crescut pentru SM.
  Dintre agenții microbieni au fost menționați în literatură Micoplasma pneumoniae și Mycobacterium tuberculosis, dar rolul lor nu a fost confirmat pe deplin.
  2. Cauze autoimune
  Demielinizarea în scleroza multiplă nu este altceva decât distrugerea tecilor de mielină prin intermediul limfocitelor T sensibilizate. Ținta acestor limfocite sunt componentele mielinice care dintr-un motiv anume au fost recunoscute ca străine și atacate. Dintre acestea principalele sunt proteina bazică a mielinei (MBP), proteina mielinică ologodendrocitară (MOG) și proteina proteo-lipidică (PLP). Limfocitele T sensibilizate contra MOG au fost depistate atât la persoanele bolnave cât și la cele sănătoase. Totuși diferența constă în locul de legare la proteină.
  Tratament naturist:
  -curcuminul: experientele pe soareci de laborator ale Dr Natarajan si Dr. John Bright de la Universitatea din Los Angeles, California au constatat ca curcuminul incetineste sau opreste evolutia Dementei (Alzeimer) si a Sclerozei Multiple.
  -laptisorul de matca: sub actiunea laptisorului de matca crud, portiunile de tesut afectat de demielinizare se pot, pur si simplu, regenera, lucru pus in evidenta de analizele obtinute prin rezonanta magnetica nucleara, facute pacientilor doctorului Cristina Aosan. Mai multe studii japoneze foarte recente, ale dr. Furukawa si al colaboratorilor sai, demonstreaza si ele, in premiera mondiala, ca celulele nervoase se pot regenera. De altfel, trebuie spus ca intre dr. Aosan si cercetatorii japonezi sunt relatii stranse de colaborare, doamna doctor fiind din 2007 membru de onoare al “Asociatiei Japoneze de Apiterapie”.
  – gotu kola este unul dinre cele mai puternice plante de regenerare a sistemului nervos.
  -ashwaganda
  -Brahmi sau Gotu-kola (Hydrocotyle asiatica) – stimulent al memoriei şi inteligenţei, este considerat cel mai bun reîntineritor pentru creier şi sistemul nervos.
  Brahmi sau Gotu-kola (Hydrocotyle asiatica) – stimulent al memoriei şi inteligenţei, este considerat cel mai bun reîntineritor pentru creier şi sistemul nervos
  -acidul alfa lipoic: acidul lipoic neutralizeaza radicalii liberi care afecteaza celulele si contribuie sa bolile imbatranirii. Inca se efectueaza studii care au ca scop evidentierea beneficiilor acidului lipoic asupra afectiunilor precum cataracta, scleroza multipla, boala Alzheimer si atacul de cord.
  -vitamina D: consumul zilnic de vitamina D poate preveni îmbolnăvirea de scleroză multiplă, conform unui studiu realizat de cercetători britanici care au descoperit existenţa unei legături între acest tip de vitamină şi o genă care măreşte riscul apariţiei sclerozei multiple.
  -rhodiola rosea
  -acidul orotic(vitamina B13): ajuta la tratamentul unor afectiuni neurologice (scleroza multipla).
  – Bai aromatice , la 37g C, timp de 20 de minute cu: coada calului, muguri de pin,
  levantica, busuioc, tei, amestecate in parti egale.
  – Masajul partilor afectate cu tinctura de tataneasa si ulei de sunatoare. Coloana
  vertebrala va fi masata cu ulei de musetel.

  Pentru retete individualizate contactati-ma pe adresa plantevindecatoare@gmail.com
  Adrian,fitoterapeut,nutritionist

 47. Pingback: All 4 One I Swear Tradus In Romana | Song Lyrics

 48. ​Titan Gel a reprezentat pentru mine o adevarata gura de aer proaspat, iar asta pentru ca gelu a fost capabil sa imi salveze relatia. Nu pot spune ca am o varsta chiar atat de inaintata, dar cu toate acestea problemele de natura sexuala nu au intarziat sa apara. A inceput sa imi fie din ce in ce mai greu sa obtin o erectie, de mentinerea sa nici nu mai putea fi vorba. Practic mi-am pierdut libidoul, iar cum nici penisul meu nu avea dimensiuni mari, se intelege ca nevasta-mea a devenit din ce in ce mai prost dispusa atunci cand venea vorba sa face (sau ma rog, sa incercam) sex. Titan Gel mi-a fost recomandat de un prieten foarte bun, deci nu am ezitat si l-am comandat imediat. Dupa doua luni in care l-am aplicat pe penis in fiecare zi acum pot spune ca sunt din nou taurul din facultate in dormitor. Recomand cu incredere tuturor barbatilor care au nevoie de ajutor! Titan Gel în România

Lasa un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s