Kombucha – Ceaiul Zeilor

Imi aminteam zilele astea de gusturile „uitate” ale copilariei. De castravetii taiati direct din vrej si mancati cu sare, de rosiile care beneficiau de acelasi tratament pre-incurgitare. Imi aminteam si de celebrele bauturi ‘acidulate’. Mai ales de „socata” pe care o facea bunica’mea vara si de la care nu puteam sa ma abtin desi in cantitati mari imi producea probleme digestive 🙂 , apoi era ‘braga’ pe care eu am prins-o spre sfarsitul existentei si doar prin amabilitatea ‘batranilor’ care inca mai faceau aceasta bautura acasa dupa metode ‘din strabuni’. Apoi era iaurtul, kefirul de lapte si de apa si chiar si un soi de bere facuta in casa.

Cam toate bauturile astea pline de pre si probiotice atat de utile florei de fermentatie afectata de viata moderna au cam disparut din cultura familiei traditionale si au fost inlocuite de eventuale replici chimice de la „Coca-Cola”, „European Drinks” etc…

Dincolo de efectele detoxifiante, curatatoare, poate cel mai important aspect al bauturilor de fermentatie o constituie „gura de aer” pe care acestea o dau florei intestinale de fermentatie. Unii nutritionisti afirma ca raportul intre f.i. de fermentatie si f.i de putrefactie (din colonul descendent) ar trebui sa fie undeva la 80%/20%. Din nefericire alimentatia, stilul de viata, alcoolul, cafeaua, tigarile dar si antibioticele au reusit sa inverseze acest raport in sist. nostru digestiv astfel incat exista mult mai multa flora de putrefactie care deseori ‘ajuta’ la (re)absorbirea toxinelor in sange si (re)introducerea lor in flux.

Pentru ca situatia trebuie remediata, pe langa probioticele „de la farmacie” am zis ca e timpul sa adaug o bautura naturala de fermentatie in programul zilnic ca sa ajute la mentinerea unui echilibru digestiv. Cum lactatele nu-s prea recomandate in timpul antibioticului, am ales Kombucha.

Am reusit sa cumpar o ciupera-mama si fermentii cu doar 5 lei de pe okazii.ro de la un domn f. pasionat de chestiile astea (aveti grija sa nu aruncati banii pe prima oferta care va iese in cale, sunt firme/oameni care cer intre 30 si chiar 60 de lei pe o cultura, totusi nu este cazul pentru ca ciupera de kombucha se inmulteste f. repede si poate fi chiar donata doritorilor, nu e nicidecum o raritate).

Cum informatie despre kombucha exista in romana destula, doar am sa copiez aici cateva cuvinte despre istoria si compozitia ciupercii.

Acum mai bine de 2000 de ani, in China, in timpul dinastiei Tsin, a fost descoperita o ciuperca despre care se spunea ca ar aduce nemurirea. Era o vietuitoare stranie: crestea numai in ceai negru indulcit, se dezvolta rapid ca o masa gelatinoasa si nu prea placuta la vedere, iar lichidul galbui obtinut prin filtrarea sa avea un gust foarte placut si inviorator. Mai tarziu cu cateva sute de ani, a fost oficializata ca leac si in Japonia, in timpul imparatului Inkyo, care suferea de o boala digestiva grava, pe care nici un medic nu se pricepea sa o tamaduiasca. A ajuns atunci la curte, se spune, un medic venit din China, doctorul Kombu, care a adus cu el o bautura placuta la gust, preparata dintr-o ciuperca miraculoasa. Miraculoasa, pentru ca imparatul nu numai ca s-a vindecat ca prin farmec, dar s-a simtit si mai tanar si mai viguros ca niciodata. Entuziasmat, el a numit ciuperca dupa numele medicului care a adus-o – Kombucha. Din extremul Orient, ciuperca a fost adusa apoi de negutatori in Rusia, unde a capatat o mare popularitate, fiind cunoscuta sub numele de „ceaiul kwas”. Nu se stie exact cand a ajuns acest elixir in Europa, insa cert este ca in manastirile benedictine el era folosit intensiv de calugari, inca din secolul al Xviii-lea. Zeama acestei ciuperci era un remediu pretios contra reumatismului, a gutei, a deranjamentelor digestive, dar si a otravirilor, a bolilor infectioase si a anumitor forme de cancer. Inca de la 1915, au inceput studii sistematice, facute mai ales in Rusia, in Germania si in Tarile Baltice, despre acest remediu pe cat de straniu, pe atat de eficient intr-o sumedenie de boli. In paralel, datorita faptului ca este usor de obtinut casnic, el a devenit un leac de medicina populara extrem de raspandit, care a capatat o faima aproape oculta. Despre Kombucha se spune ca intinereste si reda vigoarea pierduta, elimina efectele otravirilor lente ale organismului si apara de majoritatea bolilor, fiind un fel de panaceu. Este folosit din Urali si pana in Elvetia sau Spania. S-a creat o mica legenda in jurul acestui remediu, care este intrebuintat intr-o multitudine de afectiuni, de la cele banale la cele mai grave.

Este o colonie de nu mai putin de 12 specii de microorganisme (dupa unii cercetatori sunt mult mai multe), care convietuiesc in simbioza, alcatuind un sistem biologic fascinant prin complexitatea si organizarea sa. In principal, colonia este compusa din bacterii „prietenoase” si ciuperci (drojdii), care transforma zaharul in care cresc, precum si principiile active ale ceaiului negru, in substante cu efecte vindecatoare remarcabile.

Desi analiza chimica a ciupercii nu a fost elucidata complet, se stie deja ca ea contine cantitati insemnate de vitamina C, precum si vitamine din complexul B (B1, B2, B3, B6, B12), ceea ce justifica in buna masura proprietatile sale reintineritoare si de stimulare a rezistentei naturale a organismului. Apoi, in acest elixir au fost descoperite substante antibiotice si antivirale foarte puternice, care explica folosirea sa cu succes contra bolilor infectioase.
Poate cea mai importanta proprietate a sa este cea detoxifianta, de unde si utilizarile sale in tratarea reumatismului, a gutei, precum si a bolilor de piele. De asemenea, contine si substante cu efecte hormonale, motiv pentru care este recomandat ca remediu pentru varsta a treia, dar si pentru copiii aflati in crestere, pentru cei aflati la pubertate si care se confrunta cu fenomenele neplacute specifice acestei perioade.

Eu am mers pe „reteta” de preparare a lui Günther W. Frank explicit tradusa in romana aici.

Amendamentul meu e ca vara perioada de fermentatie optima e mai scurta de 7-12 zile cum se recomanda pe site.  Ligia Pop spune in videoclipul ei de 3-4 zile.  Eu am tinut prima cultura 5 1/2 zile si a iesit un pic prea acida si acrisoara. Totusi buna! Asemanatoare cidrului (cativa ati incercat kombucha la intalnirea din Mai). Urmatoarea cultura o voi lasa 4 zile.

Cum prin partile astea se obisnuieste sa se vorbeasca despre borrelioza Lyme, am intreprins cateva cercetari in sensul asta. Evident, kombucha nu e leacul miraculos al tuturor bolilor dar poate fi un adjuvant in mentinerea echilibrului organismului pe perioada luptei cu bacteriile.

In primul rand m-am interesat de controversa candidoza vs. kombucha. Sunt cateva voci in state care spun ca aceasta bautura alimenteaza de fapt candida. Evident, chiar si din aceasta banala problema tot nu reusesti sa iesi fara sa fii confuz asa ca am citit forumurile si am ajuns pana si la studii stiintifice facute special in sensul asta. De exemplu aici este un studiu care spune clar ca ciuperca kombucha nu are activitate nici pro-candida nici anti-candida. Acelasi lucru e valabil si pentru o serie de agenti patogeni testati. Totusi, multe materiale dau kombucha ca avand si un efect bactericid.

Experienta proprie imi spune ca ceaiul nu influenteaza candidoza cat timp e consumata cu moderatie. In schimb are un efect digestiv grozav chiar si pe antibiotice. N-au reusit probioticele sa faca ce a reusit kombucha!:)

Kombucha aste f. acida (un PH pe la 2,7 – 3,2) asemanatoare bauturilor cofeinizate tip Cola de aceea eu as recomanda-o in loc de cafea (pentru aceia care vor sa se lase de cafea) pentru ca are si un efect tonifiant. In loc de zahar alb puteti sa folositi zahar brun (aroma va fi chiar mai placuta), cu miere cica n-ar merge. Oricum, nu va faceti griji, o mare parte din zahar e descompus de ciuperca in CO2 si multe alte enzime si acizi).

Eu beau in jur de 100-150 ml pe zi intre mese.

Partea buna e ca ciuperca se face si mai mare si mai mare (intinereste, face pui) si cantitatea de lichid obtinuta poate fi mai mare (in cazul familiilor numeroase :p ). De exemplu in poza de mai jos, ce e alb si gelatinos pe margini este ciuperca nou-nascuta (in mijloc, mai inchis este ciuperca mama). In alte doua cultivari voi putea incepe ‘donatiile’ asa ca daca sunt doritori din Bucuresti, nu ezitati sa-mi spuneti. Eventual pot sa „livrez” direct ceaiul obtinut dar asta nu va mai fi donatie ca implica zahar, fierbere, ceai negru si multa multa dragoste 🙂

Alte surse:

http://www.kombuchafrizzante.ro/

http://www.terapianaturii.ro/kombucha.htm

http://repository.up.ac.za/bitstream/handle/2263/19118/Kozyrovska_Kombucha%282012%29.pdf?sequence=1

LATER UPDATED (12/08/2012): bunica’mea care suferea de constipatie cronica (nu trecea cu niciun laxativ) spune ca acum se simte excelent, are scaune normale, zilnice dupa aproape 2 luni de consumat kombucha (in jur de 500 ml – 750 ml/zi).

172 comentarii la “Kombucha – Ceaiul Zeilor

  1. Si eu as vrea dar nu stiu cum poate ajunge Nevatamata la asa distanta . . Eu am mai utilizat in urma cu 15 ani si totul s-a rezolvat ca prin minune. anka ai sa poti sa-l bei ca-i bunicel. mai trist a fost la urma cand n-am avut cui sa-l dau….

  2. Am gasit un anunt al cuiva din Cluj care doneaza pui de kombucha, maine sun si sper sa primesc si eu, evident ca voi dona la randul meu. Sa umplem tara de kombucha. 🙂

  3. I-am luat si eu Silviei cu ani in urma, am comandat de cateva ori, se numea kombucco orientalis, dar credeam ca e un ceai, pur si simplu. Care se prepara prin infuzie.Nu stiu cum l-o fi preparat ea atunci, la vremea respeciva si le facea singura. Sunt sigura c-a ajutat-o, a fost in perioada celor 8 ani in care n-a prea dezvoltat cine stie ce simptome. stiu ca era indicat in SM.
    Na, Costin acum, daca-ai zis… si eu vreau, Impartim si pretul cu care l-ai achizitionat.

  4. Va pot da si eu pui de kambucha,a mea a facut destui pui si se regenereaza f. repede.Doina ,ne intalnim si i-ti dau eu, nu are rost sa cumeri ,si eu am primit-o gratis si asa o dau. .

  5. Iatã câteva din efectele raportate de utilizatorii acestui ceai:

    ajutã la curãtarea colonului si a vezicii biliare
    ajutã la obtinerea unei digestii sãnãtoase
    îndepãrteazã colita si crampele stomacale
    opreste diareea neinfectioasã
    regleazã apetitul si reduce grãsimea
    ajutã în tratamentul artritei
    are efect de remisiune a lupus-ului
    îmbunãtãteste vederea si ajutã la vindecarea de cataractã si glaucom
    eliminarea unor simptome ale diabetului zaharat
    ajutã la reducerea dependentei de alcool
    curãtã acneea, psoriazisul si alte boli ale pielii
    îngroasã pãrul si întãreste unghiile
    îmbunãtãteste simtul mirosului
    ajutã la îndepãrtarea stressului si a insomniei
    face pãrul grizonat sã revinã la culoarea sa naturalã
    usureazã vindecarea de bronsitã si astm
    actioneazã ca un laxativ usor, ajutând la evitarea constipatiei
    eliminarea unor simptome ale leuconevraxitei

  6. sad. inca un prieten pozitiv. inainte demult sa o cunosc a trecut putin prin sm, „nu stim ce aveti, inceput de sm credem, dar luati niste imunosupresoare ca fac bine’ tratamentul i-a facut rau, si intrerupt. micutii i-au afectat sistemul ocular.

  7. Gata am fost la dl dr Ion vineri la control si m-am pus pe „treaba” adica prima tura de antibiotic si eu si sotul(de azi).Copilul a scapat momentan de antibiotic pana la noi ordine.
    Am ajuns azi la birou si surpriza pe una din colege a muscat-o capusa si a vazut-o aseara si a mers azi dimineata la dermatolog sa o scoata si i-a dat tratament de 7 zile de amoxicilina si i-a spus sa nu se ingrijoreze ca e doar isterie.Doar zilele trecute se hlizeau in birou cu capusa si na acum „hat „de picior.
    Maria68 am inteles ca ai fost in aceeasi zi la control si esti din zona cu mine si poate reusim sa vorbim.

    • Da ,am fost vineri la Constanta…eu sunt din Rm.Valcea,chiar mi-ar face placere …putem lasa adresa de mail aici?Daca „ciobanasul” este de acord …o sa-ti las adresa…

      • sigur, liber la adresele de mail atat timp cat va asumati posibilul spam pe care l-ati putea primi atunci cand o adresa de mail e publica. recomandarea e sa formulati asa: „adresadeemail at yahu punct com sau „gimeil punct com” pentru ca scripturile de internet cauta cuvinte cheie ale e-mailurilor ca sa le indexeze in baza de date. succes!

      • Maria68,te rog da-mi mesaj pe adresa mea de mail cu un nr de telefon si te sun eu „irina_dp18 at yahu punct com”.Multumesc

    • Imi pare bine Irina ca a scapat micutul!
      Al meu mai are ceva de tras si parca nu mai am forta.
      Am facut amandoi candida si zabaluta, cred ca si corzile vocale ne sunt afectate, el deabia vorbeste de ragusit!
      Daca al tau nu e simptomatic cel mai bine e sa il bagi pe naturiste!

      • Iolanda,trebuie sa fii tare si sigur o sa reusiti sa treceti peste perioada asta grea.Baiatul meu este asimptomatic si asa a spus si dl dr Ion sa mergem pe naturiste deocamdata.Am inteles de la receptia CMCH de la Ana Maria ca daca ai candida sa-i suni pentru a-ti recomanda ceva tratament(dar poate tu ai sunat deja).

        • Am sunat deja!
          Suntem pe nistatin, dar inchipuieste-ti ca nu il poate suge copilul, il dau sa il inghita intreg.
          Si facem gargara cu de toate, lamaie cu bicarbonat, citrosept, argint coloidal. Pe zabaluta am pus chiar si ulei de oregano…
          Dar toate astea ma consuma fizic si psihic.
          Toate cele bune va doresc tuturor!

          • Buna Iolanda!
            Nistatinul are un gust oribil. Eu sugeam tabletuta de nistatin impreuna cu una de Decasept, e mai simplu asa fiindca nu mai simti bine gustul nistatinului, iar decaseptul ajuta si el. Poti incerca asa!

              • Atunci nu poate sa suga tabletuta de nistatin impreuna cu septogal?! Acesta din urma este doar un ADJUVANT, nu constitutie linia de tratament. Ideea este ca nistatinul are efect local. Daca il inghite, efectul in cavitatea bucala este aproape inexistent. De aceea trebuie supt.

      • Iolanda, eu am făcut candida de fiecare dată când am încercat să mănânc lactate, carne sau dulciuri. Nu ştiu ce dietă ţineţi, dacă ţineţi ignoră mesajul, daca nu ţineţi, poate că nu ar fi rău să umbli puţin la alimentaţie, măcar până scăpaţi de pacoste. 🙂 Sănătate şi linişte!

  8. Un film documentar care pe mine m-a facut praf : http://vimeo.com/26004538 (nu este despre Borrelioza ci despre HIV/SIDA). Veti constata atatea similaritati cu situatia noastra incat veti fi stupefiati . Cati bani se cheltuie pentru SIDA, desi se diagnosticheaza cu aceleasi Elisa+WB, la fel de fals pozitive sau negative, faptul ca nu s-a dovedit legatura intre boala si virus, coinfectiile agravante , tratamente controversate…

    • oooh! dar cum iti permiti sa contesti (chiar si printr-un documentar) ce CDC, Dumnezeu si studiile stiintifice au enuntat legat de HIV ? crede si nu cerceta ca altfel esti categorisit de vreo distinsa teoreticiana ca fiind un retardat care crede toate balariile nedemonstrate stiintific enuntate de escroce si quakeri. Ca de aia a fost inventat scepticismul, nu? sa ne arate noua: bloggerilor casnici cat de retardati suntem si cata dreptate au ei 🙂

      revenind din digresiune, am ascultat documentarul la serviciu. ‘abar n-aveam ca sunt atatea controverse legate de diagnosticul HIV. intrebarea care mi-o pun e una: daca se marseaza pe faptul ca nu virusul HIV in sine declanseaza SIDA ci o serie de alte asocieri malefice (+micoplasme, etc) de ce totusi se moare programat de SIDA? n-a incercat nimeni un tratament neconventional care sa demonstreze ce e de demonstrat? in fond cu sida poti incerca orice ca n-ai nimic de pierdut 🙂

      • Pe mine m-a frapat faptul ca nu exista o metoda de diagnosticare 100 % si nici o diagnosticare microscopica si cu toate astea n-am auzit pana acum pe nimeni sa conteste asta.

  9. Din cate m-am informat de pe net, persoanele care consuma bautura kombucha trebuie sa nu se afle sub tratament medicamentos. Deci aveti grija!
    Apoi, daca o sa cautati analiza chimica a acestui ceai, lasand deoparte folclorul cu panaceul universal, unde se atribuie „puteri supranaturale” unui aliment, o sa vedeti ca in afara de vitamina C si niste antioxidanti, kombucha nu are nimic spectaculos. In privinta cantitatii de alcool, are un procent egal cu cel dintr-un suc proaspat de portocale, deci nu-s probleme. Celelalte substante sunt in cantitati infime sau inexistente si difera de la o tura la alta, in functie de conditiile de fermentare.
    Este o bautura gustoasa, un aport suplimentar de lichide si ofera satisfactia ca ti-o prepari singur. Mie imi place cel mai mult cu ceai verde Lipton.
    Concluzia: nu va asteptati la minuni si nu consumati cand va aflati sub tratament medicamentos.

    • Ana, pe langa vit. C si antioxidanti, kombucha are si multe enzime f. benefice pt. organism. am pus intr-unul din linkuri compozitia „defalcata”.

      Cat despre recomandarea de a nu o lua cu medicamente e cat se poate de reala. Cu amendamentul ca se comporta ca un probiotic si ca orice probiotic trebuie luat la distanta de antibiotic (minm 2 ore). De altfel, in timpul mesei si al antibioticelor, recomandarea mea ar fi sa se foloseasca doar „apisorica”. Ceaiurile si bauturile fermentate precum si probioticele intre mese si la minim 2 ore de antibiotic.
      Asta e singurul motiv pentru care nu se recomanda sa iei medicamente cu kombucha. In rest, numai de bine! 🙂 eu ma simt f. bine digestiv de la ea.

      • Bucata asta spune clar ce contine: „Roussin determined by High Performance Liquid Chromatography and Mass Spectrophotometry identification that fructose, acetic acid and gluconic acid were the primary constituents of the fermented sweetened black tea (8). These and all
        constituents tested were shown to vary in batches and different colonies tested (8). Roussin also noted that the vitamin content of the fermented tea was not in sufficient concentrations to assist human health (8). This investigation also revealed that no glucuronic acid was present in the samples tested”
        De aici concluzia: majoritatea proprietatilor sunt de fapt ale ceaiului in sine, iar propietatile antimicrobiene sunt de la acidul citic. Se spune ca daca vrei sa puifici apa pe care o bei, sa adaugi in ea zeama de lamaie pentru a reduce numarul bacteriilor patogene. Din cate stiu eu, kombucha nu contine lactobacili, ci doar enzime. In cazul asta, pentru a ajuta la refacerea florei intestinale, este mai bun kefirul de lapte sau de apa.
        Uite, citeste si aici: http://www.kevinmd.com/blog/2010/07/kombucha-tea-dangerous-health.html

        • depinde unde te uiti, unii ar scoate Cola ca fiind sanatoasa si Kombucha daunatoare. Eu spun doar ce s-a intamplat la mine si anume (desi pe antibiotic) am o digestie mult mai buna decat o aveam chiar si folosind probioticele din comert. O sa continui sa-i dau cu 100-150 ml pe zi de kombucha 🙂
          Uite un studiu mai amplu care demonstreaza printre altele si proprietatile probiotice ale bauturii:
          http://repository.up.ac.za/bitstream/handle/2263/19118/Kozyrovska_Kombucha%282012%29.pdf?sequence=1

          • Valeu! Nu sunt specialist in biologie moleculara si genetica umana! :)) Am citit in mare … ideea este ca sistemul imunitar porneste din tractul digestiv, iar daca acesta este sanatos si bine intretinut, si noua ne este mai bine. Nici eu nu am observat imbunatatiri ale digestiei cu probioticele cumparate, asa ca daca tu te simti mai bine, analizele sunt bune, continua s-o folosesti. Dar sa nu uitam cu lucrurile trebuie privite subiectiv, nu obiectiv.
            Keep up the good work!

    • Bine ai revenit cuisoara mea!
      Dupa replica de mai sus esti cat de cat in forma. 😀
      S-au mai redus si la mine durerile de oase, de sambata am fost in chinuri. 🙂
      Dar nu ma las, orice ar fi!

  10. anka27, scuze vroiam sa te intreb in legatura cu bubitele care mi-au aparut, tu mi-ai recomandat sa ma dau cu lacoit. Inrebarea mea ar fi daca pot sa folosesc betadina, vad ca s-au marit cu lichid iar de ieri am inceput cura 4 de antibiotic si vad ca le cam deranjeaza ca ma inteapa. Dna Dr mea zis sa vedem in 3 zile cum se prezinta dar parca as da cu un unguient. Tu ce zici? ca nu am mai patit asa ceva si m-am cam speriat. Mersi mult

    • Buna Aly!
      Betadina este un dezinfectant si atat. Poti incerca insa nu cred sa ajute prea mult. Eu sunt in saptamana a 5-a de tratament si ma uit la ele cu drag cum se inmultesc, ca de obicei pe mana stanga. Inca nu le tratez, sunt doar atenta sa nu se sparga si sa imi faca rana, ca nu am chef sa umblu cu mainile bandajate ca boxerii in toiul verii. Nu prea se potriveste bandajul pe maini cu garderoba mea de vara. 😀
      Iti recomand crema, nu unguent, indiferent pe care il alegi. Eu mi-am luat tinctura de marul lupului (am intels ca exista si ceva unguent) tot pentru ele, dar inca nu am reusit sa o probez sa vad cat e de eficienta. Astept sa se opreasca din inmultire fiindca altfel le tratez intr-un loc si ies in altul.
      Locoid crema m-a ajutat pe mine.

  11. Mie mi-au aparut acum cateva zile, nu am mai avut vreodata, in saptamana cu pauza. Acum 5 zile erau ca niste mici cosuri iar azi s-au marit si par ca niste vezicule pline cu lichid (cum ar fi niste basici cu apa) ce s-au inmultit in jur. Oricum abia astept sa vad cum vor reactiona la antibiticul pe care il iau deoarece vad ca acum am intepaturi in locul lor.
    Borelia asta tot mai inventeaza reactii dar o sa se lase pana la urma invinsa.

    • Mie mi-au aparut in pauza de 7 zile dintre tura 2 si tura 3, le-am avut cam 12 zile si am folosit nidoflor, foarte eficient. Cred ca si baile cu sare pe care le-am facut la doua zile au avut efect, pentru ca sarea are multiple proprietati benefice…

  12. Buna ziua tuturor ,
    Am postat pe site-ul nostru dar scriu si aici : CONCEDIU din 23.06.pana pe 2.07 .
    In fiecare an luam concediu ultima saptamana de iunie si ultima saptamana de august.( nu este nimic „fortat” ) Motivele sunt aceleasi in fiecare an : zilele noastre de nastere .

  13. Iolanda cel mai sigur tratament anticandida la cei mici este badijonarea cu glicerina boraxata 1o% si inainte de masa si dupa masa (are gust placut si copii accepta tratamentul ), ca altfel din cauza durerii refuza alimentatia si seara inainte de culcare il badijonezi iar si nu-i mai dai nimic sa bea pana dimineata ,si in mod normal dupa 3 zile trebuie sa fie tot mai bine dar continui badijonarea o saptamana . Sanatate.

  14. Multumesc mult Nicoleta, am sa incerc maine sa cumpar nidoflor, am citit prospectul si face referire si la spirochete. Azi am dat cu baneocin si betadina dar nu s-au ameliorat. Offf

    • Aly, in seara asta testez tinctura de marul lupului pe eczema, sa vedem daca are vreun efect. Revin cu un update pe tema asta. La mine sunt tot mai multe si nu imi plac deloc. Mai bine ma durea ceva decat sa am iar eczema asta pacatoasa. 😦

      • Mai copii, unde aveti voi eczemele astea? Eu am avut pe palme acum vreo 6 ani si am tras de ea 2 ani, dar doctora zicea ca e psoriazis. Acum, de cand am lasat tratamentul, vad ca s-a ingrosat pielea pe palme si parca vrea sa apara.

  15. A avut (sau are) cineva dintre voi senzatia de greutate si rigiditate la picioare in timpul tratamentului (sau dupa)? Eu nu mai pot.

  16. Nicoleta ,te referi la crampe musculare dureroase ??? Da, crampe am avut si trebuie sa consumi magneziu, s-ar putea ca tocmai cantitatea de lichide pe care suntem nevoiti s-o consumam pe timpul tratamentului sa ne spolize organismul de minerale . Eu personal am luat Magnerot si apa minerala care contine magneziu si am scapat de ele. Ti-ar fi foarte bun in aceasta etapa ceaiul de pe ciuperca lui costin care reechilibreaza organismul din toate punctele de vedere. Daca nu e vorba de aceste crampe ,te rog sa revii cu mai multe detalii. Multumesc si sanatate. !

  17. eczemele acelea sunt cel mai probabil de la eliminarea toxinelor.
    Atentia marita la dieta .
    Deci fara carne si produse din carne !!
    daca se poate fara lactate si oua ar fi ideal.

    • Draga mea Irina_T,
      Eu fara proteine animale pe antibiotic sunt cam „varza”. Adica atunci cand mananc preponderent frunze, cruditati, fara proteine animale si grasime, mi-e mai rau si am reactii mai severe de la medicatie. Poate are legatura cu faptul ca sunt in grupa de sange a carnivorilor, poate nu. Eu cand iau antibiotic nu pot sa traiesc fara proteine. Imi pare rau pentru toate dietele vegetariene care exista in lumea asta. Dar nu pot !
      Iar bubitele (adica eczema) se inmultesc cu drag fiindca bacteriile sunt intr-o perioada de crestere, iar imunitarul intr-una de scadere.
      Oricum de ieri am mai plusat 50 de mino si iar m-a pus la pamant. Asa ca strang din dinti si astept sa ma obisnuiesc cu doza.

      • ca orice dependenta, si dependenta de proteinele animale da sevraj. Daca reusesti sa treci si sa strangi din dinti , la un moment dat organismul nu mai cere proteina animala si incepe sa se curete. Atunci sa vezi satisfactii !
        Cata vreme il tot intoxicam cu carnuri, e normal sa reactioneze asa.
        Bubitele nu-s de la bacteriile care se inmultesc. Nu exista asa ceva. Se produc de la eliminarea toxinelor prin piele, fenomene intalnite si in lupus si in psoriazis si care se rezolva
        foarte bine cu dieta .
        Exista atatea mancaruri vegetariene delicioase . Trebuie sa le descoperim si sa ne adaptam organismul .
        Si eu am grupa zero si sunt genul ” devorator” .
        Mi-a fost greu la inceput dar am depasit momentul pana la urma. Acum daca vad fripturi in fata mea nici macar nu-mi fac pofta. M-am convertit psihic.

    • mda, nu stiu ce are dar uneori comentariile intra in spam si din cauza asta apar mai greu ca trebuie sa fiu eu conectat si sa verific spam-ul. ideea e ca ele de aparut apar dar mai cu intarziere asa 🙂 nu incercati sa scrieti de mai multe ori mesajul…
      sau schimbati adresa de e-mail.

      • pai pana si softul blogului stie ca trebuie sa existe o limita in comentarii/ora :p
        si eu patesc la fel cand scriu mai des, chill out!

        • Costin,
          Cred ca s-a molipsit si blogul de la noi, e plin acum de spirochete si mai face cate-un scurtcircuit, mai dezvolta un brain fog, ceva, ii creste latenta raspunsului, etc. 😛

  18. Nicoleta , ti-am scris inainte despre durerile musculare si ce ar trebui sa faci dar nu stiu de ce nu a intrat postarea. Daca nu apare iti mai scriu odata cand ma intorc diseara . Ia putin magneziu sau mamanca miez de nuca ca-i bogat in magneziu pt crampele musculare. Sanatate.

    • Multumesc pentru raspuns.Am avut si crampe musculare si am luat magnerot si apoi a fost mai bine. Acum insa, am picioarele grele si rigide, parca sunt un robot atunci cand ma misc. Cu lichidele stau bine, beau uneori si 5 litri pe zi de apa (min si plata) +ceaiuri. Sper sa-mi treaca repede, dar imi creeaza o stare teribila de disconfort. Ca sa nu mai pun la socoteala ametelile si starea de confuzie, de biumaceala pe care le am adeseori.

  19. Fratilor, d-l dr. Ion ne-a pus ceva in reteta de minoooooooooo! Urlu de cind am inceput tura asta, adica de 8 zile, nu ma pot opri! Si mi-e rau si o frica de moooooooor!

  20. Pe mine m-a ajutat foarte mult laptisorul de matca in curele cu antibiotic. Cele 3 cure le-am suportat destul de bine. Mai nou acum am inceput sa mai iau si Colustrum Prime Life. E greu dar nu ne putem opri!!!

    • Si eu i-am dat Silviei Colostrum pe mino… si doza dubla de laptisor. Cred c-au ajutat-o, in primele doua saptamani n-a avut reactii dure.

  21. Vali, te inteleg, am luat 5 ture de mino! Nu o sa mori! Ia laptisor cum a zis si aly si o sa-ti fie mai bine. Lichide cat de multe, stai in pat si ai rabdare. Hraneste-te bine ca o sa ai caderi de glicemie. Daca chiar crezi ca numai poti, mai sari cate o doza ca nu-i bai. Inteleg ca iei minociclina nemteasca ca minozul romanesc nu face chiar asa cu noi.

  22. Am inceput de 4 zile prima tura de antibiotice cu mino si momentan ma simt chiar bine deocamdata singura reactie e ca s-a incetosat privirea si am trecut la ochelarii pe care nu prea i-am folosit.Dar la mine nu e nici mare doza de mino si e si inceputul si poate de asta.Astept cu emotie fiecare zi care urmeaza.

  23. Multumesc mult, fetele….da, e nemteasca. Dar ce pat spuneti voi?? la munca cine se duce?? noroc ca mai am doua saptamini pina la concediu. Si da, astazi am mincat un gratar de pui, mi-e ruine de mor, dar n-am mai rezistat! Miine „zbor” ca rima si dupa Colostrum. N-am pic de vlaga, imi vine sa ma tirasc pe jos! ……..ca sa nu va mai spun de bufeurile de menopauza, amestecate cu cele, probabil, de …eliminare ( sper).
    Som usor si odihnitor!

    • VALI, pt bufeuri eu am luat niste pilule naturiste pe baza de salvie si beau ceai de salvie, m_am simtit bine cu el.La tura cu mino si eu aveam bufeuri si transpiram foarte rau.Multa sanatate .

    • Deci nu are borrelioza! Mai greu te intorci pe scena cand ai ALS, dar tot ce e posibil. Pe LymeMD citeam cazuri tratate, defapt Dl. Serban Ionescu are o paralizie indusa prin muscatura de capusa, ca este sau nu ALS (medicii trebuie sa stie), cert este ca neurotoxinele i-au cauzat paralizia.

      • Doina, eu cunosc un pacient care a fost la BCA la Augsburg dupa ce in prealabil isi facuse analizele in Romania-filiera cunoscuta, unde i se confirmase borelioza, iar in Germania rezultatele au fost negative…

    • Din cate stiu eu este internat tot in Germania si tot la clinica de borelioza,nu a fost plecat … clinica nu a fost inchisa asa cum ne-a dezinformat presa,deci, o clinica este o clinica in Germania ,nu e o taraba pe piata….asta se intampla numai celor de la marginea Europei…sunt alte interese la mijloc….sunt si banii …exista si intrebari…de ce pt.unii „da”si pt.unii” nu”.???Pana la o noua dezinformare….”sanatate maxima „si nu mai asteptati tratament compensat….nu mai schimbati medicii de familie ,nu mai faceti galagie…ca deranjeaza…

      • Maria, sper ca nu doar dai cu presupusul cum fac multi pe „interwebs”. Clinica chiar a fost inchisa si este pana pe 24 iunie.

        „The Medical Partnership in the Borreliose Centrum Augsburg will be closed from 06. June, 2012 – 24. June , 2012 .
        Please contact your GP/family doctor, if needed, or in case of an emergency call your local emergency number”.

        Nu cred ca dl. Ionescu e inca acolo, probabil o sa se intoarca cine stie.

      • da, un fel de „ciocu mic si joc de glezne”.
        in felul asta, peste alti 35 de ani ne vom afla tot in situatia asta. e ca in politica, pe vremea lu’ ilici si a lui nastase era bine ca era „liniste”, acum nu e bine ca e scandal.

        • Eu nu cred ca are rezultate negative din Germania. Ar fi iesit la atac toti neurologii, Ministerul Sanatatii, practic ar fi desfiinatat de-a dreptul acest ,,grup conmspirativ” care diagnosticheza si trateaza borrelioza. Atat ar fi asteptat, n-ar fi ratat ocazia…

          • E posibil ca dupa cateva luni de antibiotice sa iesi negativ la analize,trebuie sa treaca ceva timp ,adica o pauza mai lunga pentru a avea un rezultat corect….Ai dreptate Doina ,ce-ar mai fi facut spuma la gura inzorzonata de Pop….Nimic nu ne mai surprinde….

            • Maria, cei de la BCA nu cred ca n-ar lua in seama acest aspect. Sigur informeaza pacientii ca testele se fac la un anumit timp dupa antibioterapie, altfel ies fals negative. Nu diagnosticheaza si trateaza boala de ieri…

              • Chiar daca pare incredibil , analizele s-au facut in timpul tratamentului cu antibiotice …

  24. Rezultatele din Germania de la Augsburg , confirma infectia.
    Presa nu va scrie acest lucru.Pe langa borrelia exista ehrlicia/anaplasma , si mycoplasma pneumoniae.
    Pot sa va spun ca manifestarile neurologice la animale in evolutia ehrlichiozei sunt foarte dramatice. In plus , frecvent raman sechele.
    Nu va asteptati sa fie recunoscuta boala. Nu veti citi in presa ca este vorba de infectie.

    • D-na Dr.Anca , la noi s-a omis doar ehrlicia…in rest pare ca totul s-a confirmat…sigur presa ne va pune pe o alta pista…singurul care ne poate ajuta este insusi Serban Ionescu si eu cred ca o va face cu siguranta…

    • Analizele i s-au facut in timpul antibioterapiei si totusi BCA a confirmat infectia??? Asta e foarte tare, se si explica de ce nu se mai combate atat de vehement ,,supradiagnosticarea borreliei”. Totusi, nu pricep cum de BCA poate face o asemenea greseala, pare colosala… Cei de la lyme diagnostic anunta pacientii ca wb-urile se fac numai la o per. de cel putin 3 saptamani dupa administrarea de antibiotic.

      • analizele autoanticorpi sunt pentru bolile autoimune. in cazul in care ar fi fost pozitive ar fi insemnat ca s.i. ar fi avut o boala autoimuna. ceea ce nu este cazul.

    • acum cateva saptamani a scris cineva aici exact ceea ce a spus si doamna moscu. eu aleg sa ii cred pe ei si am si dovada in cazul meu. doamna cu placenta m-a intrebat daca nu cumva m-am autosugestionat eu sa cred ca am lyme si nu sm, vorba lui mandrutza, sa ma agat de o boala la moda doar doar sa implor fortele divine sa nu mor peste un an doi. mi-ar fi placut sa cred ca am forta psihica atat de mare incat sa imi repar ochiul, insa acesta s-a reparat in urma tratamentului medicamentos.

      • G, ce rozalie esti… sper ca esti vesela si intr-o forma maxima. Vreau si eu o culoare mai vie, de la verdele asta am obosit. Macar nu mai e ala fosforescent pe care-l afisam inainte…

        • da, cunosc, eu am schimbat cateva adrese de mail fictive pana am gasit un un zambaret haios, la o adresa pe care am si pastrat-o. da, sunt in forma maxima si abia astept sa incep urmatoarea tura sa le dau in cap celor mici, ii voi omori pe toti, unul nu va mai exista

  25. Minociclina sau ciprofloxacina, sau ambele combinate imi dau starile astea de ameteala, ca de betie? Le iau si eu de 3 zile si din a doua zi au aparut.

  26. se pare ca toata lumea e pe mino zilele astea.
    si eu am inceput de trei zile mino si sunt huhu. ametit si cu tot felul de stari, ba senzatie de maini reci, ba calde. in special dimineata.
    e efectul minociclinei potentat de ciprofloxacina.
    totusi nu-s suficient de amentit incat sa nu conduc, poate cand voi creste la doze si mai mari.

    • Minoparty! A trecut abia o saptamana…..mai sunt 5 🙂 Nu stiu cum sa fac sa dorm 5 saptamani 🙂
      Ieri vorbeam cu o fata din Spania, care sufera de 1 an de zile de aceleasi simptome ca si mine, acelasi parcurs pe la specialitatile medicale din Spania ca si mine in Roamnia, numai ca ea acum este pacient de psihiatrie. I-am spus ce am eu, ce analize se fac, cum se trateaza si uimitor si-a adus aminte ca acum 1 an a avut 4 muscaturi de ceva cu eritem mare. Asadar, uite ca si-n Spania acelasi probleme cu medicii, cu diagnosticarea etc. Bag mana in foc ca in august va merge in Costanta, dupa cum a si spus.

      • nu cred ca e prima „straina” care se trateaza la constanta. uite inca un motiv de mandrie!:)
        in curand le vom acorda suportul necesar fratilor nostri de peste nadlac pentru a ajunge de la aeroport la constanta sau in alte orase „renumite” ale tarii.

  27. Dragii mei,dupa cum va spuneam ieri sunt la prima tura de mino si a 5 zi.Ieri va spuneam ca sunt ok si nu am nimic si vreau sa dezmint …de azi noapte ma dau in barci sau am ramas cu valurile in cap de la mare ???cine stie?

  28. O fi bine asa, cu starile astea? O fi stricata, ma? Mino zic…:). Ca am luat unele roamnesti care expira la sfarsitul lui iulie. 😦
    La doxi, ceftriaxona, levofloxacina nu aveam starile astea.
    De condus conduc si eu, parca uit de ele, dar cand stau la computador, ma ia cu un pic de ameteala.

  29. Pai nu e bine deloc cu starile astea! 😀
    Dar din pacate ele apar cu drag pe parcursul tratamentului.
    Eu am ajuns cu bine la 300 de mino, dar in a patra saptamana de tratament. La inceput numai eu stiu cum mi-a fost, insa de la 350 mg in sus e problematic la mine. De aici incepe dezorganizarea mentala, stare de panica severa continua, senzatie de slabiciune cu vagi tentative de lesin (da, am mancat si am baut apa!), senzatie de vertij, tahicardie, etc.
    Mino penetreaza bine bariera hemato-encefalica (care are o permeabilitate foarte foarte selectiva de altfel) si asta favorizeaza aparitia de simptome neurologice, psihice, cognitive.

      • La cum ma simt eu acum, cred ca as avea nevoie sa ma tina de mana un medic de urgenta (ca sa imi monitorizeze semnele vitale) si sa aiba pregatite dozele de adrenalina + cortizol.
        E a doua oara cand sunt la limita intr-o singura cura. 😦
        Dar nu-i bai, va trece si de data asta. Mai am putin si o sa ma bucur de pauza dintre cure ca de o binecuvantare mult asteptata. 😀

  30. Multumesc Doina si Irina! 🙂
    Nu ma las eu asa cu una cu doua. Chiar daca mi-e rau, nu ma las.
    De fiecare data ma indarjesc si mai tare.
    Nu am ajuns pana aici sa ma las mancata de bacterii. :p

  31. Ankuta, draga mea . Nu forta prea tare. Nu cred ca asta e solutia.

    Si eu parca´s lovita cu leuca da´umblu ca zombi , nu ma las .
    Astazi vreau sa suplimentez cu fractia , sa ajung la 350 .
    oricum ma dor toate articulatiile si ce mai conteaza un atac de panica in plus sau in minus ?!

    • Irina_t, cuisoara mea,
      Eu am fost atat de varza incat am fost nevoita sa intrerup medicatia. Si mor de ciuda pt asta. I-am indicatii Mamei ce sa faca, unde sa sune, ce sa spuna, cui sa ceara ajutor daca lesin si nu ma mai trezesc. 😀
      Si eu nu sunt genul care exagereaza.
      Stateam in pat si eram semi-lesinata, cvasi-lucida, puls 100 bpm, mi-a scazut tensiunea f tare, nu mai simteam nici o durere (algoreceptorii mei erau pe spate toti), aveam o senzatie continua de coborare (ca si cand cobori cu liftul), depresie cardio-respiratorie, plus o stare de panica.
      Dar sa moara de ciuda toate bacteriile daca ma las!
      Daca sunt mai bine maine (acum sunt intr-o stare similara, dar mai putin intensa), o iau de la capat.
      Nu ma las, pur si simplu nu ma las!

      • Ce bine le zici Ankuto ! Si eu am trecut prin astea de nenumarate ori. De cate ori voiam sa cresc prea repede dozele de mino !
        Trebuie evitate reactiile cardio respiratorii severe cu orice pret. Mai bine o lungesti si cresti incetisor. De aceea tratamentul se intinde uneori pe ani.

        Eu ieri am luat 350 mino si inima mi-a rezistat eroic . Problema e ca mi-au revenit toate durerile de articulatii de la inceputul bolii. Az` dimineata abia imi taram un picior. Ce nasool. !!
        Ieri nu m-am abtinut si am mancat niste clatite cu ciuperci . Observ ca tot ce contine faina alba imi face foarte rau ,
        amplifica procesul inflamator.

        • Fata,
          I’m back on mino. Azi dormit pana la 11.30 azi (ceea ce rar se intampla), iar somnul acesta lung si profund mi-a facut foarte bine. Am luat o super-doza de laptisor de matca+pastura si pak-pak am reluat medicatia. Ceea ce ma face foarte fericita. Nu ma las si nu le slabesc nici o clipa pe bacterii.
          Daca m-am hotarat sa le elimin din peisaj, nu mai dau inapoi. Al dracului sa fie toate spirochetele daca ma mai las. :p

            • Deci la mine nu se vede nimic din link-ul postat de tine mai sus. 😦 Asa ca nu stiu despre ce e vorba… Dar ceva de inveselire (care nu contine alcool sau substante interzise!), e oricand binevenit! 🙂
              Am reluat usor la 200 de mino, plus restul. TREBUIE sa mai rezist macar o saptamana pe mino, oricat de chinuita ar fi.
              Nu ma las, mama lor de bacterii astazi si nu maine! 😛 (vorba bunicii)

  32. @ Doina ,
    Rezultatele analizelor despre care eu am scris , sunt analizele facute in martie . ( nu vorbesc despre cele de acum ) , Analizele din martie au fost facute la insistenta unor medici romani ( altii decat cei implicati in fenomen ) . A existat aceasta discutie atunci , ca este in timpul tratamentului , ca nu se fac asa analizele , dar nu s-a tinut cont de acest lucru. Nu Augsburg-ul a decis sau a recomandat analizele .
    La infectioase in Bucuresti o sa auziti ca si Augsburg-ul este doar o clinica particulara cu mari interese financiare ,( tot niste escroci ) care fac analize nerecunoscute de alte laboratoare ( nestandardizate ) ,care nu sunt acceptate de ghidurile de diagnostic.

    • Pai da, doamna Anca, numai escroci peste tot. Escrocheria cuprinde axa romano- maghiara-germana. Niciodata in istorie n-am avut un asemea complot. E de ras, daca n-ar fi de plans. Si sigur, numai la Cantacuzino (unde de cele mai multe ori n-au nici WB-uri) se dagnosticheaza corect boala lyme. In rest, sarlatanie si interese… Norooc ca oamenii nu mai pot fi indusi atat de usor in eroare…

      • Doina,
        L-ai uitat pe Burrascano! Si el trateaza borrelioza si in plus foloseste si microscopia in camp inchis. Deci axa este americano-maghiar-germano-romana. Si daca vom cauta cu atentie, sigur mai gasim cativa „sarlatani”.

  33. @a.moscu

    Nu ne-ar fi nimic de mirare, ei practic neaga tot/orice ceea ce poate duce la un diagnostic de borrelioza. In Romania nu avem bolnavi de borrelioza! Sunt doar cativa pe ici pe colo care sau tratat cu 14 zile de doxy.

    🙂

  34. Draga mea Anka, ai avut dreptate. Prima saptamana a fost rea. Acum mai mi-qm revenit. Ma gandesc cu groaza ca urmeaza minociclina dupa tura asta si la cum va vad pe voi, nu stiu cum o sa rezist eu 😐
    Aveti/ati avut si voi nasul infundat ca unul din simptomele borreliozei?

  35. Anda,
    In primele 3 saptamani de pe cura asta de minociclina am avut secretii nazale abudente desi nu am racit si/sau sa am vreo rinita sau viroza sau altceva care se le cauzeze direct. Apoi am avut ceva ce parea o rinita alergica (mama dracului mai stie de la ce!) si iarasi am avut simptome de gen.
    Si eu m-am gandit cu groaza la tratament si totusi am ales sa il fac, fiindca am un singur creier si nu se mai regenereaza, iar articulatiile sunt tot unice si vreau sa le pastrez functionale. 😀
    Am reluat medicatia de azi si sper sa pot merge inca 1-2 sapt pe cura asta, chiar daca la o doza mai mica. 😦 Am deja 5 saptamani, trebuie sa mai rezist macar una in plus.

  36. Buna, as dori sa va inntreb daca pe perioada de pauza pot lua un antiinflamator, eu am terminat prima cura cu minociclina si am 2 luni pauza, dar ma dor foarte tare articulatiile.Sanatate la toata lumea.

  37. Any,
    Cel mai bine ar fi sa intrebi medicul despre asta. Poti folosi unguente/creme locale cu efect anti-inflamator ori de laborator, ori naturiste (Apireven, Artophyt, mai sunt cu puterea ursului sau cam asa ceva, etc.).
    Chiar nu stiu ce face medicatia anti-inflamatoare in cazul acesta. Si sunt doua grupe de anti-inflamatoare : steriodiene si nesteroidiene.

    • Anka27,da o sa merg la Rosca peste o saptamana , pt ca o sa intru in concediu, dar azi dimineata m-am trezit cu niste pete rosii pe spate usor umflate si care imi provoaca mancarimi ,oare sa fie tot de la boala?Nu stiu o sa vad cand voi merge la medic.Multumesc pentru sfat, multa sanatate.

  38. Si eu donez pui de kombucha. Locuiesc in Bucuresti.Andrada ,din experienta ta stii cam cat timp poti sa nu schimbi ceaiul?Plec in concediu si nu stiu cat rezista ,sa nu moara de ,,foame ” pana ma intorc.Aceasi problema o am si la chefir.

    • fa un ceai mai „dulce” decat de obicei, pune ciuperca in ceaiul respectiv si incearca s-o pui in cel mai racoros loc al casei. eu zic ca poate sa reziste mai mult de 7 zile fara sa-i schimi ceaiul. ideea e sa fie intr-un loc racoros ca sa-si incetineasca procesul de fermentatie.

  39. din cate stiu sub 20 grd moare – poate spun prostii dar astea sunt informatiile pe care le am; referitor la perioada: o prietena a plecat in concediu 2 sapt si a lasat ciupercuta acasa in borcan cu un ceai preparat in mod obisnuit – dupa 2 sapt de concediu a gasit ceaiul inasprit bine ca si gust ( aproape otet ) dar kombucea era bine-merci :).

  40. Buna! Imi puteti lasa si mie datele de contact ale domnului f. de pe okazii(as vrea sa cumpar kombucha ,dar sa fie cineva de incredere si dupa cum am vazut e si ieftin). Sau daca nu stiti pe cineva din cluj care are. Multumesc anticipat.

    • buna Andreea. Domnul e din Bucuresti si nu cred ca trimite prin posta, de altfel nici nu ti-ar recomanda sa recurgi la metoda asta pentru ca ciuperca s-ar putea sa moara pe transport.
      Cel mai bine e sa cauti oferte din Cluj. E si un grup de yahoo pt. kombucha si kefir, poate gasesti informatii acolo despre cei care doneaza pui de kombucha in zona Cluj

    • Buna Andreea!
      Am gasit eu pe un site de anunturi o persoana din Cluj care doneaza. Daca imi scrii pe adresa mea de mail anka27 at yahu punct com, iti dau numarul sau link-ul. Eu nu am mai luat kombucha, cand am fost la Cj nu mi-a fost prea bine si nu am reusit.

  41. Buna dragii mei – dragele mele, va urmaresc sporadic, e bine ca scrieti, eu sunt Teodora, la final de runda V-a, cu experienta de 1 an de abx si suplimente simpatice la gust si aspect, cunoscatoare a diverselor simptome…
    As vrea un pui de ciuperca, sunt din Bucuresti, poate cineva sa-mi dea si mie?
    Multumesc

  42. As dori sa cumpar si eu un pui sau o ciuperca matura de kombucha. Sunt din Bucuresti si pot ajunge in orice zona. De asemenea, pot primi un colet din tara cu plata ramburs, daca in Bucuresti nu are nimeni de vanzare. Astept un raspuns rynth00@gmail.com. Multumesc anticipat.

  43. Buna, nu stiu daca acest blog mai functioneaza, dar as fi interesat sa fac rost de un pui de Komucha, la Cluj Napoca/Targu Mures/
    daca exista cineva care doneaza sau vinde la un pret rezonabil, si are timp sa ma contacteze via mail, (letheionicos@yahoo.com) si fi foarte recunoscator 🙂

    multumesc anticipat
    Peter

  44. Numele meu este Victoria de la Oslo care trăiesc în Marea Britanie, vreau să depună mărturie despre Dr. Michael Osas, Dumnezeu va continua să vă binecuvânteze din belșug pentru faptele bune pe care le faci în viața oamenilor, voi continua să scriu bine și postarea de marturii despre te pe internet, am fost testat HIV pozitiv în 2011 și s-au simtit deprimat tot acest timp, până când am văzut un blog despre Dr. SAOS Micheal vindecat oameni cu ierburi și puteri spirituale, nu am crezut, dar am decis să-i dea un încerca, l-am contactat și a urmat instrucțiunile date spre surprinderea mea, am avea, de asemenea, vindecarea mea, eu sunt atât de fericit să fie vindecat, așa că am promis pentru a transmite acest mesaj către lume. Dacă aveți orice problemă sau vă sunt, de asemenea, infectate cu orice boală cum ar fi HIV / SIDA, Staphylococcus, herpes Cancer vă rugăm să trimiteți e-mail la dr.Micheal Osas-l acum herbalcure4u@gmail.com. Eu garantez pentru el 100%, poți să-mi adăuga pe facebook: coolbabytp sau coolbabytp4u@facebook.com

  45. Pingback: Kombucha | delia52

  46. Buna seara , mai este cineva activ pe acest blog?
    Cineva care poate da o informatie despre borrelioza? Vad ca ati trecut prin aceasta experienta in 2012 !

Lasa un comentariu