Zilele Ştiinţifice ale Institutului Naţional de Boli Infecţioase “Prof. Dr. Matei Balş”

Georgiana (G.) a fost printre cei prezenti la acest eveniment.  A considerat ca cele spuse acolo trebuie cunoscute si de cei care nu au fost prezenti asa ca mi-a trimis transcriptul principalelor idei expuse zilele trecute precum si inregistrarea prezentarilor pe care am urcat-o pe youtube.

Redau mai jos textul Georgianei careia ii multumesc in numele tuturor 🙂

Nu uitati sa cititi si comentariile

Am fost, am vazut, mi-a placut. Cele doua prezentari realizate de dr.  Armin Schwarzbach și dr. Carsten Nicolaus, Germania privind complexitatea bolii Lyme Chronic- indentificare, diagnostic, tratament-. Pentru cei ce nu inteleg limba engleza, listarea principalelor idei.

Enjoy the conference!

G.

Diagnostic novelties of chronic Lyme/Neuroborreliosis – Dr. Armin Schwarzbach, Germany

Au fost prezentate principalele metode de indentificare a bacteriilor ce provoaca Lyme Chronic si implicit neuroborrelioza si problemele ridicate de aceste teste. Necunoașterea și neacceptarea acestor probleme pot conduce la un diagnostic gresit.

Testele ELISA si Westernblot

Problemele diagnosticării isi au orginiea in US. Există două metode clasice- ELISA si Westernblot. Testul ELISA, este un test de screening si este singurul platit de sistemele de sănătate, testul de confirmare-Immunoblot (Westernblot) nefiind acoperit de asigurări. Noi am descoperit prin cazurile noastre, ca și altii ca Immunoblot este un test mult mai specific fața de ELISA, ceea ce implica o pozitivare mult mai mare a Immunoblotului comparativ cu ELISA. Comparand diferite kituri de identificare, s-a consatat ca exista riscul ca peste 60% din pacienti sa fie diagnosticati gresit, ei prezentand ELISA negativ, indiferent de producator.

In stagiul cronic, am descoperit ca aproximativ 40% din pacienti nu au anticorpi luand in considerare incluziv testele Immunoblot, 28% aveau doar IgG pozitiv,  22% IgM si IgG poztiv   și  doar 10% doar IgM . Nu suntem singurii care realizam aceste cercetari stiintifice, mai exista diferite nuclee, printre care si cel din Polonia ce a demonstrat ca doar 53% din pacientii lor au prezentat ELISA pozitiv, grupul stiintific din Cehia a diagnosticat mai multe cazuri de borrelioza folosind Immunoblot, pacientii avand testul ELISA negativ.  Pacientii Lyme cronic dezvolta de cele mai multe ori o stare puternica de imunosupresie, sistemul imunitar neputand produce anticorpi. De aceea, in cazurile cronice, este vitala folosirea Westernblotului.  Literatura de specialitate  este plina de cazuri de Lyme cronic ce nu au dezvoltat anticorpi

Studiu de caz (2005) : Pacient, 43 ani,  parestezii în piciorul stang, pierderea vederii la ochiul stang, fibromialgie, toate testele au fost negative- nu s-au gasit anticorpi in lichidul cefalo-rahidian, testele ELISA SI WB negative, iar pacientul a primit diagnosticul de scleroza multipla, fiind tratat cu croticoizii, iar starea acestuia s-a inrautatit zilnic. Pacientului i s-a realizat testul LTT – testul de transformare limfocitara- indicandu-se prezenta activa a proteinelor specifice, scorul CD57 la rândul lui fiind extrem de mic, indicand o infectie cronica cu Borrelia. Pacientul a fost tratat 8 saptamani iar la sfarsitul tratamentului acesta a fost vindecat, scleroza multipla a disparut, iar testele LTT, CD57 si PCR s- normalizat. In cazul acestui pacient diagnosticul a fost de neuroborrelioza cu simptome (asemanatoare) de screloza multipla si nu altceva.

Legat de prezenta/absenta anticorpiilor- IgM si IgG din lichidul cefalo-rahidian: am auzit si  in prezentarea de mai devreme ca prezenta anticorpiilor in lichidul cefalorahidian este obligatorie pentru diagnosticul de neuroborelioza. Nu este adevarat, absenta acestor anticorpi nu dovedeste absolut nimic, si testul in sine nu dovedeste nimic. Exista suficienta literatura stiintifica bazata de cazuri clinice ce au demonstrat reactii fals negative  IgM si IgG in lichidul cefalo-rahidian in cazurile cronice.

Despre Immunoblot (pe care sper ca l-ati vazut cu totii): acesta prezinta benzi specifice si mai putin specifice. Noi folosim in clinica noastra kiturile de testare de la EUROIMMUN. Aceste kituri sunt cele mai specifice, pana la 95%  procent de specificitate insa problemele puse de testele Imunoblot nu sunt cele de specificitate ci cele de senzitivitate. De aceea, eu intodeauna verific si prin LTT- o tehnica moderna ce reflecta activitatea celulelor T in cronic lyme, si sub influenta altor virusuri ce provoaca diferite boli, iar testul a fost aprobat in Mai 2011

CD57- analizează celulele de tip ”natural killers” si reprezinta un marker pentru inflamatie de tip cronic, nu este 100% specific pentru Lyme, insa noi gasim la pacientii cu Lyme un scor destul de mic, exista cateva studii insa cercetarile nu au fost dezvoltate foarte mult in aceasta arie

PCR- cercetarile au dovedit ca aceasta tehnica prezinta un procent de senzitivitate mult mai mic decat WB, daca nu ai un PCR pozitiv, acest fapt nu exclude infectia de tip Lyme

Legat de tratament, nu trimiteti pacientii acasa dupa două săptămâni de terapie, acesta trebuie verificat.

Co-infectii: Nu se poate spune un număr exact de co-infectii posibile insa putem aminti de Babesia, Bartonella, Ehrlichia/ Anaplasma, Chlamydia, Rickettsii, Mycoplasme si viruri.  O bacterie la care ma opresc acum si care este intalnita foarte des este Chlamydia pneumoniae, parazit intracelular ce se raspandeste inclusiv prin aerul pe care il respiram, se poate transmite de la om la om, insa se poate gasi si in capuse, alaturi de Mycoplasme, dovedit prin studii.  Simptome: tuse, simptomele specifice gripei, stare de anxietate,pneumonie, etc. Există numeroase studii ce au dovedit prezenta Chlamydiei in Alzheimer, SM, Fibromyalgie, Sindromul Oboselii Cronice, Artroscreloza, Autism. Intrebarea care se pune este daca singura Chlamydia este implicata in toate aceste procese infectioase sau si Borrelia. De aceea noi facem toate aceste teste pacientilor pentru co-infectii, LTT, ELIspot,  Chlamydia IgA, IgG. Studiile au indicat ca infectia cu Chlamydia este implicata in accidentele ischemice, infectia fiind prezenta la 60.8%  dintre pacientii investigatii, IgA fiind pozitiv, ceea ce eu consider ca este foarte interesant.

Simptome: Fiecare pacient ce pe prezinta la noi i se face un check-list al simptomelor, deoarece si fiecare infectie prezinta  si simptomatologie specifica, pe langa cea comuna mai multor bacterii. Apoi se realizeaza analizele.

Studiu de caz:  Pacient ce prezenta dificultati de concentrare, probleme legate de memorie, dureri in corp, dureri in articulatii, probleme la inima, tuse, dureri puternice de cap, oboseala, dureri musculare. Am făcut un check-list si multe din simptome se potriveau Chlamydiei si Ehrlichiei. Testele au indicat infectie cronica cu Chlamydia si Ehrlichia. De asemenea, pacientul a dezvoltat si simtomatologie auto-imuna, dovedita prin ANA ( anticorpi antinucleari). Pacientul sufera de infecție multiplă, am trimis la mai multe laboratoare si pe langa Chlamydia si Ehrlichia, era prezenta si Borrelia Burgdoferi. Legat de cele doua coinfectii, la 60% din pacientii infectati cu Borrelia am găsit co-infectare activa  cu Chlamydia (IgA pozitiv).

Trebuie realizate mai multe teste pentru a vedea exact cu ce este infectat pacientul, deoarece Lyme&Co este un camelon si este foarte greu de prins. Tratamentul trebuie gandit pentru fiecare tip de infectie

Concluziile din studiile mele

1.       Senzitivitate ELISA in Lyme Cronic: 32-42% in functie de producator

2.       Senzitivitate Immunoblot (WB):  60%

Ceea ce arata ca de fapt ELISA ofera foarte multe raspunsuri false, fiind un test inutil. Absenta anticorpilor si proteinelor nu exclud o infectie cronica de tipul Lyme &Co. Persistenta IgM reprezinta un semn de infectie cronica

3. Absenta anticorpilor din lichidul cefalo-rahidian nu exclude absenta infectiei. Testele din LCR indica destul de des rezultate fals negative.

4. Mai mult de 80% din pacientii clinicii sunt co- infectati cu mai bacterii si virusuri, iar sub o simptomatologie complexa se pot ascunde mai multe bacterii ca de exemplu Babesia, Bartonella, Chlamydia, Ehrlichia/ Anaplasma, Rickettsia, Mycoplasma

5. Pacientii trebuie testati pentru fiecare co-infectie prin mai multe teste inainte de a decide schema de tratament. Atentie la pacientii ce dezvolta simptomatologie auto-imuna.


“Therapeutical standards of chronic Lyme disease – Dr. Carsten Nicolaus, Germany

Un pacient este suferind de Lyme cronic daca prezinta istoric legat de muscatura de capusa- daca isi aminteste ca a fost muscat, daca a dezvoltat EM, daca prezinta teste pozitive ELISA / Westernblot, daca prezinta teste seronegative ELISA/ Westernblot dar teste pozitive LTT, ELIspot, CD57, si simptomatologie mai mare de 6 luni. Coinfectiile joaca un rol major in infectia de tip Lyme.  Din punctul meu de vedere procesul infectios Lyme nu reprezintă o infecție doar cu o singură bacterie, -Borrelia- ci cu mai multe.  Lyme reprezintă un sindrom multi-infectios si muti-stadial. Toate aceste bacterii au rolul de a suprima sistemul imunitar,perturband/limitand activitatea sistemului nervos central. Bacteria Borrelia  poate persista in organism in ciuda tratamentului antibiotic si se poate transmite transplacentar mai departe.

Pentru stabilirea unui diagnostic este nevoie de inentificarea tututor agentilor patogeni. In clinica noi folosim un protocol complex pe care l-am numit ”Check-list”. Mai mult de 75% din pacienti prezinta simptomatologie comuna- cum ar fi starea de oboseala cronica. Noi cautam nu doar bacteriile ce se transmit doar prin muscatura de capusa ci si bacteriile ce au alta cale de transmitere. Legat de zoonoze, ne uitam atent la Babesia si Bartonella, in ultimii ani in multe tari europene numarul pacientilor infectati cu aceste bacterii a crescut simtitor, cred ca pot spune ca aproximativ 30% din pacientii europeni prezinta aceste co-infectii. De asmenea, se imune verificarea virusurilor ce sunt active/pot deveni active deoarece acestea pot pune o serie de probleme pe parcursul tratamentului, si de aceea este recomandat  ca pacientul sa fie scanat de viruri pentru a hotari daca in tratament intra anti-virale sau nu. De asemenea, este necesar inainte de a inceperea oricarui tratament, existenta diagnosticului diferentiat- alte posibile  inflamatii si raport toxicologic-

Pentru stadiul 3 exista o simptomatologie specifica- Bell’s palsy, ce se poate vedea si in stadiul 2, Lymphocitoma, Acrodermatitis Chronica Atroficans, Lyme neuroretinitis.

Borrelia &Co sunt prezente in foarte multe boli, cum ar fi SM, asa ca ar fi de recomandat inainte de a diagnostic cu SM un pacient sa fie efectuate toate testele necesare depistarii Borrelia& Co. Acest lucru nu inseamna ca Borrelia este raspunzatoare pentru toate cazurile insa trebuie  luat in calcul diagnosticul diferentiat.  Un exemplu in acest sens: 75% din pacientii diagnosticati cu sindromul oboselii cronice prezentau anticorpi anti-Borrelia. La fel in cazul multor afectiuni neuro-psihiatrice s-a demonstrat existent unei infectii cronice.

 

Exista foarte multe controverse legate de existenta Lyme Cronic. Exista doua tendinte:

1.       Ca exista lyme cronic

2.       Ca nu exista lyme cronic si doar unele manifestari ce apar dupa ce infectia a fost tratata, asa numitul „post-lyme syndrome” si nu se impune un tratament de durata

Pentru noi este important sa ne concentram pe semnele clinice ale pacientului. Din pacate Lyme cronic exista si sunt numeroase evidente ce dovedesc persistenta bacteriei in ciuda terapiei cu antibiotic. Un studiu arata ca 39% din pacienti au fost vindecati dupa un an de tratament, si doar 20% din cei cu neuroborrelioza, un  alt studiu arata ca 69 de pacienti din 182 pacienti investigati au redezvoltat simptomatologie in decursul anilor.

Efectul antibioticelor in tratamentul de lunga durata al infectiei Lyme&C0:

-cei care au facut doar 3 luni de tratament, s-a putut constata redezvoltarea simptomelor

– studiile lui donta au aratat o imbunatire considerabila dupa un tratament de lunga durata cu tetracicline,

Noi promovam un tratament de lunga durata in cazul borreliozei/lyme&co ce implica toate formele bacteriei Borrelia si dar si toate co-infectiile. Atentie ca bacteria Borrelia dovedit prin studii isi poate pastra forma chistica si in forma intracelulara. Tratamentul trebuie continuat cel putin pana pacientul nu mai dezvolta simptome. Trebuie combinate cel putin doua antibiotice, am vazut rezultatele experientelor dezastruoase folosind doar  monoantibioterapie, deci cel putin doua antibiotice combinate cum ar fi tetraciclinele impreuna cu cele anti-parazitare

In mod uzual la noi in clinica se trateaza pacientii pentru o perioada ce variaza  de obicei intre 4-6 luni, exista unele recomandari ca un tratament sa dureze mai multi ani, noi nu respectam aceste reguli, noi de ghidam dupa starea pacientului corelat cu evidentele oferite de teste si atunci hotaram durata tratamentului. Daca pacientul si-a revenit din starea cronica si testele confirma absenta activitatii bacteriei, tratamentul este oprit. In functie de starea pacientului, tratamentul variaza intre 2 si 6 luni, existand insa si pacienti in stare grava ce au necesitat un tratament mai lung de 6 luni, insa majoritatea se recupereaza dupa 6 luni de tratament. Chronic Lyme necesita tratament individualizat.

Mai jos si inregistrarea prezentarilor:

***********************************************************

LATER EDIT (o relatare interesanta de la Claudiu Miu)

***********************************************************

„”Am fost si eu vineri la prezentarea doctorilor din Germania. Am invitat-o si pe Dr. P – reumatologul meu si pe Dr. C.
La sfarsit, dupa prezentare am mers impreuna cu doctorii sa discute si sa ii explice reumatologului cum e cu analizele facute de el si care e rationamentul tratamentului antibiotic pe langa cel reumatologic.
De punctat aici ca Dr. Nicolaus nu intrerupe tratamentele imunosupresoare date de neurologi sau reumatologi si chiar el mi-a recomandat sa incep cat mai repede tratament biologic pentru oprirea degradari articulatilor si in paralel antibiotice.  Greseala pe care am facut-o eu este ca am intrerupt tratamentul imunosupresor la recomandarea Dr. Bozsik si de atunci a inceput degradarea articulatilor. Asta este o greseala pe care o fac multi doctori care trateaza Lyme, chiar si doctorul de la Inus nu recomanda si nu foloseste imunosupresoare chiar daca se impune lucrul asta. Diferenta dintre doctori este ca Dr. Nicolaus este deschis sa vorbeasca cu toti doctorii si sa se informeze, in cazul meu a luat legatura cu doctorii reumatologi din USA care au experienta mai mare.”

373 comentarii la “Zilele Ştiinţifice ale Institutului Naţional de Boli Infecţioase “Prof. Dr. Matei Balş”

 1. Multumim. Stie cineva cu aproximatie care este rata de succes a tratamentelor de la Augsburg?
  Sau altfel spus daca dupa 6 luni de antibiotice ti-au ramas simptome, in viziunea nemtior ce ar trebui sa mai faci?

  • pentru mine era destul de simplu sa ma duc la conferinta si sa nu scriu nimic despre, nu doar sa inregistrez. ca se practica acest lucru. am facut totusi asta pentru ca m-am gandit ca poate exista cineva care ar fi dorit sa fie acolo, dar din n motive nu a putut sa ajunga.

   si poate noi stim toate aceste informatii, dar poate mai exista persoane ce nu le cunosc, incepand de la medici terminand cu pacientii. cand ai o viata normala, nu stai cu microbiologia germana in fata sa vezi care este diferenta intre elisa si wb, si nu esti la curent cu toate controversele legate de boala si tratament. medicul ce m-a tratat pe mine imediat dupa muscatura, a facut exact ceea ce se spune in conferinta sa nu se faca: m-a tratat 2 saptamani si m-a trimis acasa iar pentru acest fapt eu suport consecintele si nimeni altcineva

   unii dintre noi au patit-o din aceasta cauza, altii nu. din punctul meu de vedere cu cat informatia este mai mult raspandita, cu atat sansele ca cineva sa nu treaca prin ceea ce am trecut eu sunt mai mari.

   ps: scuzati erorile de typing din articol in anumite situatii, bag mai des degetul pe langa tastatura. prietenii stiu de ce.

 2. buna treaba G. Multumim .
  Interesant ce zice de virusii activi. Deci eu am simtit pe pielea mea cat de mult influenteaza tratamentul antiviralele . Am banuit ca am virusi activi din cauza ganglionilor si am luat niste antivirale bune de la guna. Homeopate dar sunt foarte eficace… ceva cu interferon .
  Ceva de atunci s-a schimbat semnificativ in starea mea si ganglionii s-au potolit .
  Sunt convinsa ca daca le luam mai demult tratamentul avea alta eficienta si il suportam mult mai usor dar asa … nah… nu are cine sa ne invete si pe noi. Experimentam singuri .
  vai mama noastra ! .

  • tot din punctul meu de vedere in aceasta tara exista niste doctori care fac treaba mai mult decat buna. puteai sa fii vorba doctorilor din germania intr-o tara ca Norvegia si situatia cred ca era mult mai proasta decat la noi. de bine de rau la noi exista familia Moscu care isi asuma termenul de „sarlatan” insa ei merg mai departe si pun umarul la diagnosticarea pacientilor, exista doctor Ion, herr doktor si doctor rosca ce sunt facuti in toate felurile, insa ei sunt cei care incerca sa vindece pacientii si sa repare ceea ce strica altii….

   in cazul meu eu pot sa spun urmatoarele:

   1. daca eu nu intram pe tratament rapid, imi pierdeam si vedere si acum cred ca nu mai aveam nici o sansa sa scriu deoarece nu stiu in ce masura creierul meu mai functiona si aveam toate sansele sa imi pierd vederea ireversibil si pentru asta pot sa spun ca „sarlatanii” m-au salvat.

   2. in schema de tratament prezentata de dr Carsten nu am vazut nimic nou fata de ceea ce cunosc si ceea ce folosesc doctorii la care eu m-am tratat si ma tratez in continuare.

   • Domnul sau Doamna G va-ti vindecat complet si sunteti liber de simptome?Ce tratament de antibiotice ati luat si pe ce durata?Puteti sa imi detailati aici atit simptomele avute cit si cele pe care le mai aveti si tratamentul pe care l-ati urmat?V-as fi foarte recunoscator.Va multumesc.

  • Irina T, detaliaza te rog cu antiviralele acestea de la Guna.
   Ce fel,cat timp, etc.
   Si eu cred ca trebuie avuta in vedere si infectia virala daca exista.
   Multumesc anticipat.

  • Nu s-a amintit nimic despre cimp intunecat si cred ca este extrem de important daca amintim cronic lyme …Deci acum putem beneficia de tratament si noi Romanii in spitalul Matei Bals?Sau continuam singuri sa fim proprii nostrii doctori si farmacisti? Si o intrebare morbida: ce formalitati trebuiesc indeplinite pentru a dona organele Institutului Cantacuzino pentru cercetarea bolii Lyme?

   • imi place umorul tau din ultima parte. ca sa-l parafrazez pe Maresalul Antonescu: „tie, institut ingrat, nu-ti va ramane nici cenusa mea” 🙂
    evident, nu e cazul aici caci intr-o nota mai optimista, eu inca mizez pe zilele in care boreliosii vindecati vor uita de nedreptatile semenilor si vor face drumetii insorite pe carari de munte ca si tratament profilactic 🙂

   • Nici vorba sa ne tratam la alti medici decat cei cunoscuti de noi, chiar luni dupa prezentare, un mare medic din Bals nu s-a multumit cu WB afzelii pozitiv de la Lymediagnostic, a cerut analiza din LCR la ei in Bals ca sa confirme boala, a recomandat un infectionist din Bals mult mai tare ca medicul de la Constanta, plus inca o vizita la neurolog care a si pus un diagnostic inspaimantator, desi alti neurologi nu s-au promuntat.

    • Parerea mea este ca medicii din Bals au fost luati pe nepregatite de cei doi medici din Augsburg. Nici in cosmarurile lor cele mai urate nu au crezut ca vor auzi ceea ce s-a spus acolo.
     Nu inseamna ca vor fi de acord cu lucrarile prezentate.
     Asa cum au mai spus altii , inertia clinicienilor este mult prea mare . Schimbarile adevarate se vor vedea peste vreo …5 ani …sa spunem…
     Trebuie sa auda aceste lucruri din mai multe surse , pentru a-si schimba mentalitatea!

     • avand in vedere ca dupa 47 de ani de la descoperirea spirochetei, in SUA unde mentalitatile, chipurile, ar trebui sa fie mai deschise, nu s-a schimbat nimic, eu ma indoiesc ca in 5 ani se va schimba ceva in Romania in sensul asta.
      Mai realist vorbind, poate generatia copiilor nostri sa prinda alte vremuri, noi ne tratam cu ce avem 🙂

   • Roxana mi-a placut asta cu donatul organelor la maxim. Chiar ai reusit sa ma inveselesti, n-am avut o zi tocmai ok.Pai la Cantacuziono vrei tu sa-ti donezi organele? Pana vei ajunge sa faci asta, spitalul o sa fie de mult oale si ulcele. Sau se va transforma in vreun impunator centru comercial.

 3. @G., nu putem compara tratamentul de la augsburg cu cel de aici. Exista mari diferente. Ei nu folosesc tinizolul, noi da. Ai vazut in schema dr. Carsten tinizol? Ei folosesc terapie continuu 2-4-6 luni sau mai mult, pe cand noi luam antibiotice cu pauze. Unde este asemanarea sa ma lamureasca si pe mine cineva… Nu vreau sa contest munca medicilor din Romania, si eu ma tratez la unul din ei dar diferentele sunt evidente. + ca in Rom nu mi-a dat nimeni pana acum tratament ptr acesti virusi… sau alte bacterii care nu se vad pe dfm (toxoplasma, chlamydia etc) cica trec cu antibioticele care le luam. E zau! Ce bine ar fi , dar nu este! La randul meu , iti multumesc si eu ptr articol este unul foarte bun din care avem ce invata.

  • nu folosesc tini dar folosesc metronidazol, multe bacterii din cele ce sunt enumarate mai sus sunt cuprinse in schemele de tratament ale ambilor medici, pentru ca o serie de bacterii raspund la anumite terapii, si aici cred ca cea mai indicata persoana sa va raspunda este dr ion si nu eu,

   important este ca sa ai aceste bacterii, nu trebuie sa te tratezi pentru ceva ce nu ai.

   • Nu cred ca mai folosesc metronidazolul in terapiile curente; eu, cel putin, sunt in tratament la ei si mi-au dat artemisia (cunosc si alti pacienti carora tot artemisia le-a fost prescrisa).

    • eu am spus ce am vazut in prezentare. nu detin prezentarile doctorilor pentru a va confirma prin poza ceea ce am vazut, insa in lista lor era atat metro cat si artemisininul.

     • Pentru cei care si-au achizitionat artemisininul, de la ce firma l-ati luat? Am vazut multiple variantae pe net, parca de la iHerb era cel mai ieftin. Eu iau capsule cu pelin, frunze macinate, dar am inteles ca nu ar fi acelasi lucru cu extractul acela si ca depinde de momentul recoltarii, soi etc pentru a avea substanta activa, nu-i de ajuns sa fie doar PELIN.
      Pana una alta, vad ca ala micul al meu e mai ok cu „scarpinatul fundului” ( l analize nu i-a iesit parazitoza, dar nici alta cauza nu am vazut, simptomatologia fiind clara, ca nici pofta de mancare nu avea, nu a luat in greutate si-mi era rusine pe strada ca se scarpina mereu) si i-am dat doar pelin autohton, usturoi, ceai cu cuisoare si seminte de dovleac crude. Eu cred ca-si fac si astea treaba. Il urmaresc cu atentie si nu l-am mai vazut plangandu-se! Ii mai dau cateva zile si-l las ca are doar 5 ani neimpliniti si…sa nu fie prea mult.
      De inlocuirea Tinizol cu Metronidazol….Din ce citisem eu, candva era considerat Metronidazolul ca unic vindecator in autoimune, vedeti varianta Wibun-Mayson. Am gasit in cartea sa cazuri de SM si artrite rezolvate. In fine, asa scria el prin 1960 😛
      Dar Tinizolul nu e mai puternic cumva?

      • Eu am achizitionat artemisia chiar de la BCA. Este produsa in Austria pentru Centrum fuer Vitalitaet und Praevention, care colaboreaza cu BCA.

       • Ok! Si cum se procedeaza, au site anume pentru comenzi sau se fac telefonic? Le trimit prin posta nu? Am vazut siteul de comenzi ptr suplimentele acelea dar nu si ptr asta. Merci!

      • Chiar nu stiu care este procedura pentru persoanele care nu sunt pacienti BCA (cand am plecat din Germania mi-am luat mai multe cutii cu artemisia, in anticiparea unui tratament de durata), dar am vazut ca ai primit raspuns pe un alt blog cu adresa de e-mail de la BCA unde poti scrie pentru a-i intreba direct pe ei sau poti suna la BCA (dat fiind numarul mare de e-mailuri pe care le primesc, poate este mai indicat sa suni, pentru a afla mai repede procedura).

 4. Multumesc pentru informatiile de la simpozion. Sunt foarte utile pentru noi, cei cu aceasta boala, ne mai facem o idee despre efectele ei.
  Eu am inceput tratamentul cu antibiotice de 4 saptamani si sunt ingrijorat la ideea ca e posibil sa dureze asa de mult(uneori ani).
  Stie cineva vreun alt simpozion sau ceva de genul asta ce s-ar preconiza in viitor la care sa fiu si eu atent poate chiar sa particip? De unde ma pot informa mai mult despre boala?

 5. Eu le am si inca le am dupa 8 luni de tratament, urmeaza sa-mi fac in pauza si virusii, asa ca nu cred ca raspund tot la antibioticele folosite pentru borrelia.
  ce e interesant… invatand pentru rezi am descoperit ca pentru coxiella burnetti (febra Q) sunt prescrie 18 luni de doxiciclina (conform unui manual al francezilor), de ce nu am da in borrelioza 18 luni de doxiciclina / minociclina continuu?
  Da, astept parerea dr. Ion pentru ca parerea dr.R o am deja. Trec toate bacteriile si virusii cu schemele astea…ei ash!

  • asta spun francezii, uite ce spun cehiii, preferatii mei legat de coxi

   ” Treatment: doxycycline, tetracycline, chloramphenicol (they shorten febrile
   period, but do not kill the intracellularly localized coxiellae), cotrimoxazole
   in children and pregnant women; a recommended combinations in chronic
   cases of Q fever are doxycycline with hydroxychloroquine, rifampicin or
   cotrimoxazole” .

 6. @roxana: am discutat cu costin ca voi reveni cu cateva completari, doream sa o fac maine insa pentru ca a fost atins subiectul microscopiei, voi scrie in aceasta seara:

  personal dupa conferinta, am discutat cu dr. armin si am intrebat de microscopie. BCA recunoaste microscopia realizata in romania, fie ca poarta amprenta moscu fie ca poarta semnatura LD. insa pe langa microscopie, sunt folosite testele enumerate mai sus

  • Eu care am doar microscopia pozitiva peste tot si zero la benzi pe toate cele 3 tulpini, in varianta lor sunt tot POZITIVA, nu? Cand am vazut testele alea am renuntat sa mai merg la Ausgburg, chit ca aranjasem cu o prietena din Germania chestia asta.
   Inseamna ca am economisti niste bani.

 7. Mulţumim frumos pentru informaţii.
  Legat de tratament, pe imaginile afişate, erau enumerate:
  plaquenil, tinidazol, metronidazol, artemisin apoi:
  cefort ,azitrox, minociclina, clindamicina, în combinaţii de antibiotice,(una din combinaţii era cefort + azitroz)
  probiotice, coenzima Q10
  Chiar m-am mirat că deşi investighează virusurile, dar n-am văzut tratament ţintit pe ele, sau n-am înţeles eu care ar fi (poate mi-a scăpat câte ceva , că încercam şi să-mi odihnesc ochii care erau roşii de la alt eveniment cu citit la lumină de neon)
  Utilizează şi rifampicina. Dr. Nicolaus chiar a fost întrebat de către cei de la Balş de ce utilizează rifampicina ştiut fiind faptul că borrelia este rezistentă la acest medicament, iar răspunsul a fost că se utilizează pentru coinfecţii.
  La întrebarea câţi pacienţi a tratat în cursul carierei sale dr. Nicolaus a răspuns, după o ezitare:mulţi. Din păcate nu l-a întrebat nimeni câţi sunt vindecaţi.
  La întrebarea câţi au dezvoltat clostridium difficile răspunsul a fost: niciunul, că avem grijă.
  Ei acceptă microscopia doar ca o investigaţie complementară, în diagnostic cea mai grea pondere o au simptomele.
  Au fost întrebaţi de cei de la Balş, cum pot fi siguri că este borrelioză dacă diagnosticul se bazează în principal pe simptome care pot fi date şi de alte boli
  Părerea mea este că au fost invitaţi nu pentru că cei de la Balş doresc să pună în aplicare metodele lor de investigare şi tratament ci doar pentru a arăta că sunt deschişi şi pentru a putea să-i pună eventual în dificultate cu întrebări.
  Personal sunt dezamăgită de modul în care s-au prezentat cei de la Ausburg , mai ales că ei au mai participat, pe aceeaşi temă, în aceeaşi echipă şi în Franţa în iunie 2012 Mă aşteptam la o statistică, la prezentarea mai multor cazuri, la ceva mai convingător. Din punctul meu de vedere nu au fost noutăţi, dar poate nu am urmărit şi înţeles chiar tot.

  • Dar cu tratamentul indicat de ghiduri si manuale , cati s-au vindecat ?
   Cred ca nici unul ! Insa acele publicatii scriu o statistica si unii o considera reala .
   Statistica are prea putina importanta in clinica ! Statistica este utilizata pentru a pune la adapost medicul , de pacientul nemultumit. Sunt prea multe variabile in medicina.
   Sunt si multe studii care nu au fost prezentate publicului larg , pentru ca nu avantajeaza sponsorul.
   Toata prezentarea indica faptul ca tratamentele trebuie individualizate ! Nu shablonate !
   Aici este problema . Daca ai 3 pacienti la care dai tratament diferit ( in functie de coinfectii ) , si toti sunt vindecati ( liberi de simptome ) , nu-i poti prezenta intr-o statistica pentru ca tratamentele sunt diferite !!!! Dar ei sunt bine ! Si daca ei nu reprezinta un procent , trebuie ignorati ?
   Iar medicii acestia , nu au venit ca sa convinga pe nimeni ,de nimic . Si-au prezentat munca . Cei din Bals aleg sa ignore . Putem s-o facem si noi ! Putem sa asteptam inca …sa zicem 30 de ani …pana vor fi suficiente statistici , si apoi sa alegem cum si unde sa ne tratam !
   Si inca ceva : atata timp cat varianta aceasta de tratament nu este acceptata si aplicata in mai multe centre clinice , nu se va face nici o statistica.

  • „Au fost întrebaţi de cei de la Balş, cum pot fi siguri că este borrelioză dacă diagnosticul se bazează în principal pe simptome care pot fi date şi de alte boli”

   doamna doctor sau pacient care a intrebat acest lucru din punctul meu de vedere avea dificultati de intelegere a limbii engleze. atat in prezentare cat si strict ca raspuns la intrebarea respectiva au fost precizati pasii catre diagnostic.
   1. anamneza pacientului si simptomatologie
   2. analize
   eu am fost in sala si doctorii nu au sustinut ca diagnosticul se bazeaza strict pe simptomatologie. va rog sa ascultati intregistrarea, de aceea am realizat-o.

   nu au fost noutati: poate nu au fost noutati pentru noi. dar poate pentru doamna neurolog de la bals ce a sustinut prezentarea inaintea doctorilor din germania eu zic ca au fost. am auzit doua opinii diferite: una comuna pe care o gasim la multi neurologi ce sustin ca nu poti sa pui diagnostic de neuroborelioza daca nu gasesti anticorpii anti borrelia in lichidul cefalo-rahidian si o opinie care sustine ca da, bazata pe muuulte studii clinice internationale, si anume ca poti sa pui deoarece in momentul in care ai un pacient stadiu cronic, egal ca e doi sau 3 el poate sa intre intr-o stare de imuno-supresie si la revedere cu anticorpii minunati. de aceea se si spune- elisa, irelevant, mai mult wb si daca wb-ul este negativ, mai multe teste, doar ca aceste teste in romania nu se fac si punct.

   si culmea este chiar in prezentarea doamnei doctor neurolog a existat fraza ca pacientul aflat in stare cronica nu dezvolta anticorpi anti borrelia.

   despre ce vorbim? nici o contradictie logica?

  • Anka,mie anul trecut pana sa ma diagnostighez am ajuns la urgente cu ameteli foarte urate si primul lucru au vrut sa-mi ia sange dar nu reuseau ,au spus ca trag ca „dintr-un cal mort”..dehhh

 8. vedeti ca am pus un update pe articol cu relatarea lui Claudiu Miu legat de imunosupresoare si Lyme…

  @Anka, doamna Rosca recomanda verificarea anticorpilor antifosfolipidici care ingroasa sange;e. eu aveam sindromul asta (si-l resimteam prin maini si picioare anormal de reci…). urmeaza sa ma retestez sa vad ce influenta a avut vessel due. acum parca nu mai am probleme de circulatie…

  • Ok, o sa ii refac ! In pauza.
   La penultima recoltare de sange pt verificarea sistemului (saptamana trecuta), mi s-a oprit sangele dupa 1 ora. Si nu cred ca e normal. A doua zi m-am dus si mi-am facut timpii de coagulare si erau in limitele normale. Nu mai inteleg nimic … :/
   Asta in conditiile in care pe schema asta nu am Vessel deloc.

  • Si la mine sunt prezenti anticorpii anti B 2 GP1 prezenti in SAFL dar si-n anumite infectii.Dar fluctueaza. de aceae am ramas de ani cu SAFL in observatie. se pare ca demielinizarile mele ar fi dupa un episod trombotic dat de astia. Imediat dupa si LA era pozitiv. Apoi l-am retestat de zeci de ori si e naegativ. Deci pot varia mult, in functie de situatie.
   La mine s-au potolit dupa sarcina si cand mi-am revenit hormonal (am sistat alaptarea).
   Acum de la Vessel prima chestie care s-a intamplat a fost un ciclu prelungit asa usor dar pana la 10 zile! Deci……face si rele!

   • Absenta AFL nu inseamna neaparat ca titrul a scazut . De fapt atunci cand vessel -ul isi face efectul , titrul de anticorpi CRESTE . Deoarece , vessel due ii scoate din complexele autoimune care se gasesc depuse pe peretii vaselor de sange si care pot duce la trombozare. Cant titrul de anticorpi este mic , este posibil ca anticorpii respectivi sa nu fie in sangele circulant ci sa fie depusi si sa trombozeze vasele de sange.
    Vessel este un antitrombotic .
    Sunt situatiile paradoxale pe care le povestesc pacientii : …”daca iau Vessel , nu am probleme cu coagularea , iar daca nu iau vessel , imi creste timpul de sangerare …!”
    Explicatie : complexele autoimune contin si trombocitele din sange, care ajuta la oprirea sangerarii . Cand complexele autoimune sunt in numar mare , numarul de trombocite liber , se diminuieaza si coagularea se produce cu intarziere.

    Problema cu SAFL-ul este mult mai ampla decat la prima vedere.

    • Dna Anca,
     Sunt asa de varza dpdv cognitiv incat nu mai inteleg nimic…
     Si emotional nu-s mai bine deloc. Am ajuns sa nu mai vad nici tunelul, ce sa mai zic de luminita …
     Care luminita ?!?! De unde luminita?! Poate daca pun eu un bec economic (ca sa fiu in trend si sa protejez natura)…

    • Am o dilema: dupa sistarea vessel due….cum va reactiona organismul. candva un neurolog s-a certat cu dr care ma trata si a spus ca el nu-si da acordul ptr asa ceva pe motiv ca „dupa” risc sa nu mai fac fata fara tratament. Si au trecut inca 4,5 ani de atunci fara sa am vre-o prb de coagulare. Acum sunt nevoita sa-i iau in cadrul terapiei.
     Stiti ceva despre chestia asta?

  • Anda, nu, nu mi-au recomandat ceva special pentru sange (oricum, cand am ajuns acolo, eram dupa vreo 5 luni de vessel, iar timpii de coagulare erau in limite normale – mi-i testasem pe la sfarsitul lui iulie, inainte sa ajung acolo).

 9. Am vazut acum , comentariul trimis de Claudiu .
  Vreau sa va asigur ca oricare dintre doctorii care trateaza Lyme-ul cronic sunt dispusi sa colaboreze cu alti medici, dar , ceilalti ( neurologi , reumatologi , etc ) au decretat deja ca cei care considera ca exista Lyme cronic in Romania ,sunt niste sarlatani , si nu au ce vorbi cu ei .
  Cand diagnosticul se confirma din exterior , atitudinea se schimba ( fata de pacient ), pentru ca in acest fel ( prin confirmarea in strainatate ) se simt acoperiti de” atacurile colegiale” !

  In ce priveste autoimunitatea , sunt mai multe aspecte pe care eu le-am intalnit in practica :
  Ceea ce voi scrie sunt observatiile noastre clinice la animale :

  Cainii pot dezvolta post tratament sau in timpul tratamentului , ceea ce se cheama : anemie hemolitica autoimuna . Adica celulele rosii sunt distruse de catre anticorpi , intr-un ritm accelerat ( cainele incepe sa urineze inchis la culoare ) sau mai lent ,si se anemiaza . Atunci trebuie sa se intervina cu medicatie adecvata , si eu utilizez medrol.
  Toate cartile scriu : corticoterapia este contraindicata ! De aceea , prima data cand am intalnit fenomenul , m-am codit sa administrez medrolul si cainele a murit , in 48 de ore dupa declansarea autoimunitatii , cu toate ca s-au realizat doua transfuzii
  Dupa acest episod , am inceput sa administrez medrol , atunci cand consideram necesar .

  Si acum urmeaza povestea negativa cu utilizarea medrolului.
  Am tratat ce era de tratat la un caine cu Lyme&co , si mi-a aparut o usoara anemie . M-am avantat cu medrol , moment in care s-a exacerbat o infectie cu stafilococ auriu , foarte rezistent.Cu alt cuvinte s-a produs o discospondilita infectioasa care a dus la paralizia cainelui .A facut abcese cu puroi in interiorul maduvei spinarii . Cainele a fost eutanasiat.

  Din pacate pentru oameni , infectionistul nu se baga peste ceea ce face reumatologul si nici invers. Eu pot sa iau decizii asupra variatiei medicatiei , dar in medicina umana trebuie sa astepti sa reactioneze colegul din alta specialitate. Daca acea alta specialitate a decis ca esti escroc , nu vad cum ar participa la binele pacientului.

  Generalizarea nu trebuie facuta in medicina.

 10. Asta e inspaimantator: m-am tratat de Lyme 1 an si 4 luni, am scapat de simptome aproape in totalitate si acum astept sa fac anemie hemolitica autoimuna. Credeam ca „o sa-mi trebuiasca un ficat nou” dupa cum a spus un medic de la o camera de garda cand faceam tratament cu abx-uri. O sa cer sa fac o hemoleucograma sa vad cum stau.

  • Wow, usor !…
   Asta se intampla la caine . Nu stiu daca exista ceva similar la om!
   Eu am facut un paralelism intre boli autoimune la animale si cele de la oameni , dar nu stiu daca exista aceasta boala autoimuna la om !!!!

  • Gina, eu cred ca sunt reversibile la sistarea terapiei. Asa si minociclina poate da lupus, cu toti anticorpii prezenti, dar dupa ei dispar treptat in luni de zile uneori poate dura si 2 ani.Din cate am inteles eu e vb de simptome mai usoare ca in boala clasica.

   • „m-am codit sa administrez medrolul si cainele a murit , in 48 de ore dupa declansarea autoimunitatii , cu toate ca s-au realizat doua transfuzii” – cat de usoare ti se par simptomele astea?

    • Asta se intampla la caine , la care metabolismul este de cca 17 ori mai rapid decat la om. Si acel caine urina inchis la culoare (cola ) . Fenomenul de distrugere a hematiilor a fost acut .
     Alti caini la care a trebuit sa dau medrol nu au avut asa o evolutie rapida .
     Nu se intampla la fel la om , asa cum nu se intampla la doi caini la fel.

     Greseala pe care am facut-o in tratamentul cainelui care a murit cu anemie hemolitica , s-a datorat si faptului ca , prima data cand a exprimat autoimunitatea , formula sangvina s-a deteriorat lent si desi i-am administrat numai antibiotic , fenomenul autoimun s-a stopat in 5 zile de tratament impotriva infectiei . Am oprit tratamentul dupa 6 saptamani
     de antibioterapie , urmand sa reiau abx-urile dupa o pauza de 10 zile. La sfarsitul primei saptamani , a reaparut fenomenul autoimun, dar mult mai rapid si am facut transfuzii ca sa castig timp si sa-si faca efect antibioticele.Dar n-a fost varianta castigatoare. Dupa aceea am adaugat in tratament medrolul , CAND A FOST CAZUL , si n-am mai pierdut nici un pacient din cauza autoimuna.
     In acelas timp , medrolul care a stapanit autoimunitatea la alt caine , a favorizat evolutia dramatica a unui stafilococ , iar finalul a fost tot moartea animalului.

     NU EXISTA VARIANTA EXACTA DE LUCRU !

     La caini , celulele albe cresc foarte mult ca numar ( in cazul autoimunitatii ) si celulele rosii scad. Uneori acest fapt determina unii clinicieni sa caute o leucemie . ( analiza arata 30000 – 50000 de leucocite , la un maxim de 15000, la caine ).

     • Trebuie sa specific faptul ca , anemia hemolitica autoimuna acuta , cu evolutie rapida ,este caracteristica in special ciobanescului german si cainilor huski.( implicatia genetica ) La ceilalti nu prea apare acest fenomen .

    • Gina, eu am citit un studie pe oameni, nu pe caini. Banuiesc ca avem alt sistem imunitar si reactionam oarecum diferit. Nu ma pricep la caini sincer, d-na Moascu stie. Am gasit doar in cautari acel studiu si asa spunea: ca simptomele sunt in majoritatea cazurilor reversibile la un oarecare timp de la terminarea minociclinei vinovata de aparitia anticorpilor lupici. Si in acel caz dr a dat cortizon in prima faza ( timp scurt) si apoi organismul si-a facut treaba.

 11. La mine hemoleucograma de saptamana trecuta arata bine. Au crescut usor si leucocitele 4.92 fata de 3.95 in urma cu o luna.
  TGO si TGP 23, respectiv 25. Plus creatinina 0.7, uree 20.7.
  Nu-i rau avand in vedere ca din aprilie tot inghit bombonele.

 12. Gina :
  “Care luminita ?!?! De unde luminita?! Poate daca pun eu un bec economic (ca sa fiu in trend si sa protejez natura)…” – las’ ca iese el Soarele si pe strada ta!

  Eu cand ma uit pe geam vad o ceata deasa de Ardeal. Noh cam asa e si in Lyme.
  Si in capul meu la fel.
  Nu se vede nici un soare Gina crede-ma! Sau poate am eu ochii impaienjeniti de la abx…:)))

  • Eu nu mai spun decat ca, in momentul cand am stins lumina acum vreo doua seri, am cazut pe covor; lipsa echilibrului ma omoara (printre altele) si daca este lumina, si daca este intuneric (bine, in ultimul caz, imi vine sa merg de-a busilea, precum copilasii, de groaza sa nu cad). Si mai am si fobia scarilor.

 13. Dar Afital, eu nu am mai avut problema asta cu echilibrul pe intuneric de vreo 2-3 ani. Si nu prea imi era dor de ea. 😦
  Oricum totul este fluctuant si imprevizibil ca reactii, simptome, stari de cand sunt pe tratament. Am simptome pe care nu le-am mai avut de 2-3 ani.
  Plus ca am niste simptome cognitive de toata frumusetea, gen word retrieving, information retrieving, short term memory deficits, word switching, etc. Imi cer scuze ca le-am scris in engleza, dar eu asa le retin mai bine.

  Dna Anca, chiar le am. Si uneori nici nu imi dau seama ca gresesc… Asta e mai grav.
  Nu imi amintesc ce fac, ce am spus/scris, etc.
  Sunt cam varza mental.
  Am momente in care am senzatia ca mi-e blocata mintea si nu mai gandesc nimic. Doar stau. Ca in banc.
  „- Ce faci Gheorghe, stai si te gandesti?!?
  – Nu mă, numa’ stau.”

  • memoria revine; eu nu imi amintem ce am facut cu o zi inainte; vorbesc de actiuni , de activitati intelectuale nici vorba; dar dupa 6 serii de tratament sunt foarte bine,

 14. Gina :
  Cand a-ti intrerupt tratamentul ati oprit toate medicamentele, nu a-ti mers o perioada pe vitaminele din schema si vessel?

  Nu .Vessel n-am mai luat deloc. Vitamine doar cand imi aduceam aminte !
  Ups! sper sa nu citeasca dl. dr. Ion.

  • Eu de la prea multe vitamine am dureri de cap. Cred ca mai trebuie si pauze. Am inghitit 4 cutii de multivitamine si minerale si luasem si suplimentar niste B-uri, B 12, Q10 si vit C, Ca, Mg+Zn etc. Acum de o saptaman am sistat astea, doar vit C iau, protectoarele hepatice si ceaiurile. Dupa pauza le reiau.

 15. Daca stie cineva un medic neurolog care este deschis la tratarea simptomelor neuro date de boala Lyme si acel medic are ceva experienta in domeniu sa mi-l recomande aici pe blog. Eu locuiesc in Constanta si daca si medicul e in zona ar fi OK, ,daca nu ma voi deplasa unde medicul ofera consultatii ca in Constanta nu am gasit neurolog pe Lyme. Urmez tratamentul cu antibiotice de 4 saptamani si nu observ nici o ameliorare.

  • @ Liviu
   In cele ce urmeaza iti voi expune o parere, astfel incat esti liber sa procedezi cum iti dicteaza constiinta: simptomele mele sunt tot neurologice si sunt destul de severe (in vara aproape nu ma mai puteam misca, aveam senzatia ca sunt aproape de paralizie; ma trezeam obosita, oboseam daca ma miscam trei pasi prin casa – sufeream de o lipsa de energie crunta, probleme cu vertijurile, un tinitus ingrozitor care ma chinuia de luni de zile, probleme de echilibru, parestezii la membrele superioare, inferioare, fata (inclusiv limba), probleme cognitive, probleme de deplasare (parca mi se dezmembra tot corpul). Toate aceste simptome au inceput sa mi se accentueze (unele chiar sa apara) dupa ce am inceput tratamentul cu antibiotice, pe care l-am urmat intr-o faza initiala de 3 luni. Ulterior, am avut o pauza de 3 luni (2 luni recomandate de doctor + 1 luna pauza din cauza altor circumstante), iar acum. dupa ce am reluat tratamentul, am intrat in a zecea saptamana de antibiotice si se vede o imbunatatire a starii generale (nu spectaculoasa, nu dramatica, dar ea exista si o pot constata atat eu, cat si cei din apropierea mea – in special persoanele care nu m-au vazut din vara).
   Concluzia mea este intemeiata pe experienta personala acumulata dupa nenumaratele vizite la neurologi (pana sa aflu ca am neuroborrelioza): te rog sa ai rabdare si sa incerci sa continui cu antibioticele si cu suplimente (vitamine si orice iti recomanda medicul curant care te trateaza de Lyme). Este foarte greu si, de foarte multe ori, iti pierzi rabdarea, dar vointa este un factor esential.
   Sanatate si putere sa lupti in continuare!

  • Sunt din Constanta, m-am perindat cam pe la toti neurologii dar din ce stiu eu…nu au auzit de Lyme sau te trimit direct la psihiatru daca pomenesti de ea. Intreaba-l pe dr. ION, poate stie el.
   Prea devreme vrei tu sa ai imbunatatiri. Mai astepata macar 6 luni. Vezi ca eu dupa prima sapatamana ma simteam zmeoaica si apoi m-a busit si mai rau. E mult mai complicat decat pare.

 16. vlad :
  Domnisoara Anca o intrebare: aceste simptome cognitive sunt provocate de antibiotice sau de infectie?Ele vor trece?

  La debutul sever al simptomatologiei in 2005 nu aveam deloc simptome cognitive. Imi amintesc clar ca citeam o carte pe zi (cand aveam timp), invatam pentru examene ca oricare al student, faceam proiecte, etc. Insa pe parcurs au aparut si simptomele cognitive, cam la 1 an si ceva dupa debut, de fapt mai clar dupa a doua cura de Solumedrol. La capitolul asta (simptome cognitive) cred ca le-am avut pe toate. Atunci nu luam antibiotice si aveam simptome cognitive.
  Dupa cura de antibiotice din 2009 (data de Bozsik, 9 sapt de mino+cipro+tini), simptomele fizice si cognitive s-au remis in proportie de 70-80%, apoi treptat corpul meu si-a revenit tot mai bine.
  Acum de cand iau antibiotice, cura 1 de mino+cipro+tini, a fost nasoala, dar cognitiv nu asa de rau; cura 2 de clindamicina a fost chiar faina – creierul meu era brici, aveam energie, etc, simptome cognitive aproape zero; cura 3 (actuala) schema de balarii si antibiotice in doze mici – sunt varza cognitiv si emotional .
  Asadar cred ca intotdeauna trebuie interpretat in context orice simptom sau semn.
  (de ex. in momentul asta nu imi dau seama daca am scris „intotdeauna” corect; de 3 ori m-am uitat la cuvant si tot nu-s sigura ca e scris corect)
  Asadar am avut simptome si cu si fara antibiotic.
  Imi imaginez acum ca de fapt creierul meu (mai degraba tot corpul) este terenul de lupta pentru bacterii, antibiotice si sistemul imunitar. Atata timp cat lupta asta continua aprog, eu nu vad cum m-as putea simti mai bine…
  Incerc sa am rabdare fiindca stiu sigur ca vor trece.
  Simptomele cognitive pot si din alta cauza : intoxicatie cu metale grele, candidoza sau alti fungi. Se cunoaste faptul ca multe dintre bacterii elimina niste substante foarte neurotoxice. La fel si fungii.
  Insa exista protocoale de detoxifiere. Din pacate mai dificil de aplicat pe antibioterapie.
  In principiu exista solutii pentru orice ! 🙂

    • Stai linistit ca nici eu nu o sa tin minte!:))) Asa ca nu-s mai breaza…
     Oricum sa stii ca daca ajung varza de tot, proiectu’ Creasta se aplica. Sau planul B – proiectu’ Glontzu.:))))

     • Tocmai cand era sa va laud ca v-a dat Domnul intelepciune ambilor, vaz ca voi va tineti de neste proiecte d`astea nu tocmai ortodoxe!
      Cred ca va ard vreo doua palmute la fund de numa` numa`!
      Prima data a inceput Costin, pricepui eu, cam greu ce-i drept cu creasta asta, acum vad ca si tu Anka ii tii isonul. La prostii va indemnati vad!

      • Oricum va pupicesc dulce pe amandoi!
       Mi-e drag sa va vad din nou conversatiile. Sunt un adevarat deliciu!
       Hai ca o scoatem noi la liman!

     • La o supradoza de mino nu te-ai gandit??
      asta e umor negru la noi, dar am momente cand si eu fac haz de necaz si rad de una singura ca restul ma iau prea in serios. Pana la urma am gauri in creier….si-mi gasesc scuza! 😛

   • Va multumesc Domnisoara Anca.Cine esteacest individ : ciobanul asta aviator care mai tot comenteaza peste tot comentariile noastre?Isi bate joc de bolnavii de pe acest site?Rusine sa ii fie!!

    • pai sa vedem cine este acest individ notoriu:
     – intai a fost dictator si nemernic pentru ca nu a publicat articolele domnisoarei Anca apoi
     – a fost rautacios alungand oamenii de pe acest site ca mai apoi sa fie
     – insensibil dand exemple de manifestari singulare ale lyme-ului, exemple ce i-a deranjat pe unii care aveau acele manifestari.
     In lumina comentariului tau cred ca mai nou este si
     – persiflanto-zeflemist notoriu!
     Deja 4 atribute! ma intreb ce mai urmeaza din partea acestui individ, domnule Vlad!:)

     • Bună seara
      Abia acum am citit postările din 24 octombrie şi am râs în hohote citind de la nr. 91. Sper să nu vă supăraţi pe mine, mi s-a părut foarte distractiv.
      Acum, că îl cunosc un pic , am realizat că Ciobanul Dictator Muştruitor, este de fapt o persoană mult mai sensibilă (în sensul bun) decât ai crede citind blogul( unde pare mai dur,căci se dă curajos în lupta cu boala şi este curajos în lupta cu muntele).
      Dragă „dictatorule” te asigur de toată simpatia şi preţuirea mea şi crede-mă , ghilimele erau, nu doar să le vezi ,ci să le şi crezi. Dacă te-aş fi cunoscut , nu m-aş fi exprimat aşa,iar dacă tu m-ai fi cunoscut ai fi ştiut că e o glumă
      Irina, tare mi-a plăcut îndemnul tău .
      Mă bucur că blogul redevine viu, plin de culoare.
      Ciobane, evident ,e dreptul tău să faci ce vrei,să cenzurezi, să închizi blogul şi să arunci cheia.Dar precis nu vei face aşa. Se pare că suntem sortiţi (grupul) să stăm mult timp încă de aici înainte pe blog, împărtăşindu-ne experienţele.
      Apropos de experienţe ( ce va râde dr. Ion citind…) tocmai am terminat 4 şedinţe de terapie cu energie, primul ciclu din tratament. Eu nu cred în acest tip de tratament , dar am zis să-l încerc că nu are reacţii adverse….Acum, serios, am zis să-l încerc pt că o persoană pe care o cunosc ,chiar s-a vindecat, Acum aleargă zilnic şi înainte nu putea umbla, din cauza afecţiunii la un genunche şi medicii i-au propus şi în România şi în Italia operaţie şi protezare.
      Primul rezultat, somn lung, de bună calitate, aşa încât nu ştiu dacă de la energie sau de la somn (care de fapt tot de la energie a venit) mă simt mai odihnită. Sper să vă simţiţi şi voi bine, cu toţii.

  • Eu ama cealasi simtome cognitive pe care incerci tu sa le descrii desi sunt pe antibiotic de o perioada destul de lunga,vreo 13 luni de zile si nu vad ca trec ci realizez ca simptomele cognitive se accentueaza doar.Sunt parca lightheaded si parca nu pot sa ma concentrez,sa gindesc ,sa citesc sau sa redau ,sa intelegce citesc,[arca sunt complet drogat sau nu pot sa imi explic ce se intimpla.Mentionez ca inainte de aceste 13 luni de antibiotic neintrerupt am avut simptome cignitive dar de intensitate mult mai mica.Nu stiu daca aceste senzatii vor trece vreodata.Am fost mai breaz si cu mintea mai limpede pe tura de Clindanicina-Biseptol-Tinidazol,vreaus a spun ca am senzatia ca memorie de scurta durata numai am mai deloc dar am probleme si cu cea de durata medie si cea lunga.

 17. Pentru cine nu e pe antibiotice, exista la liber pe net scheme de detoxifiere. Dr Klinghardt are o schema specifica pentru detoxifierea de neurotoxinele din Lyme/Borrelioza. O am si eu pe-acasa listata in engleza. Se postuleaza ca aceste toxine atat de nocive pentru sistemul nervos merg la nesfarsit pe circulatia entero-hepatica si daca nu sunt legate cu niste substante („toxin-binders”) cunoscute ca fac asta, ele se tot recircula si se acumuleaza in organism. Iar detoxifierea este esentiala pentru remedierea simptomelor, cresterea imunitarului, refacerea organismului, etc.
  n USA se foloseste cholestyramine resin (Questran) specific pentru asta. Si parca mai era inca unul, dar nu imi amintesc acum denumirea.
  Recent am citit despre Sarsaparilla (Smilax oficinalis, glabrae, etc.) ca ar fi un bun detoxifiant pe sistemul nervos. Dar nu am incercat asa ca nu stiu.

 18. iolanda :
  Oricum va pupicesc dulce pe amandoi!
  Mi-e drag sa va vad din nou conversatiile. Sunt un adevarat deliciu!
  Hai ca o scoatem noi la liman!

  Iolanda, mai stii cum se termina „Iona” de Sorescu ?!?
  Razbim noi cumva la lumina! 🙂
  Da, da, eu si Costin ne tinem de proiecte ambitioase.:))))

 19. Eu observ un lucru din ceea ce scrieti, sau deduc.Vad ca lumea se trateaza cu mai mult sau mai putin succes de vreme indelungata, luni , ani , si imbunatatirile lasa de dorit.Pai ce sa zic eu care de cam 2 ani am simptome, de un an sigur, si sunt cam in aceeasi situatie, inca chiar nu am multe din cate se povestesc, si nu am facut nici un tratament.A fost o perioada in vara cand multe se manifestau, apoi fara sa fac nimic, nici macar dieta(oricum nu exageram cu mancatul), s-au redus mult, apoi e drept ca iarsi au reaparut, fapt care ma determinat sa si fac DFM-ul., dar nu in nu stiu ce masura, si asta fara tratamente.Am avut senzatia de arsura la piciorul drept, la glezna, foarte pronuntata, ma uitam sa vad daca chiar nu e ceva, a reaparut , dar mult mai redus .( asta e un exemplu)( am stat prost cu psihicul era cat pe ce sa ma indop cu anxiolitice, acum stau foarte bine).ce pot sa zic eu, care inca nu am inceput nici un tratament, si care sper sa faca ceva, cand va aud pe voi cu atatea scheme de antibiotice la activ,si mai nimic? Incotro sa ma gandesc sa o apuc? Poate nu imi ramane de ales decat sa incerc diverse tratamente, poate s-a nimerii unul.

  • daca ai simtomele iti recomand sa faci analize si sa incepi tratamentul; cu cat este mai recenta boala cu atat sansele de vindecare sunt mai mari; astfel vei incepe sa mergi pe la diversi medici pentru diagnostice si tratamente gresite; eu am ajuns aici plecad de la gaucom; am si facut tratament un an si jumatate ; si medicul imi scria reteta linistit( era gratuita) si nu-si punea nicio intrebare’; iar eu aveam dureri cumplite de cap si de ochi; raspunsul oftalmologilor era ” glaucomul nu doare”………si borelia nu exista!?!? cel putin la noi

   asa ca investigeaza; insa sunt necesari multi bani 1500-2000 luna pentru tratament si multa ambitie;
   am intalnit multe persoane care nu-si permit sa se trateze; sunt 2 sau 3 persoane in familie chiar si 4 care sunt diagnosticati pozitiv.

  • exista cazuri dificile si cazuri usoare , cum esti si tu … care s-au rezolvat foarte usor.
   Cei care s-au vindecat mai repede s-au dus in drumul lor si-si vad de viata, nu mai stau sa scrie pe net. De aceea ai impresia asta .
   Trebuie sa ai incredere in tratament si in sansa ta.

 20. am citit comentariile voastre si mi-au placut; am promis doamnei doctor R ca voi scrie si eu pentru ca stiu cum este ca in fiecare zi sa lupti cu ” borelul”. Si in fiecare zi sa fii la discretia lui; si scriu pentru sunt mai bine dupa 6 serii de tratment si am inceput sa vad ” luminita de la capatul tunelului

 21. Asa voi face Ela, din cate aflu aici de la tine si ceilalti ca noi cu Lyme, va trebui sa ma inarmez cu rabdare. Pana sa aflu ca am aceasta boala am primit diverse diagnostice, Am avut intai simptome oftalmologice, apoi stari de ameteala si echilibru precar, tiuit in urechi, amorteli in brate s.a.m.d. Asadar am fost la oftalmologi, neurologi, cardiologi, ORL-isti. Cand am realizat ca tabloul asta de simptome e ciudat si am gasit referiri la boala pe net am mers la Bucuresti la Lyme Diagnostic si am facut testele.Marturisesc faptul ca am simtit o mica usurare la gandul ca cel putin stiam ce am, ca am aflat diagnosticul, pentru ca pana atunci nimeni nu imi pusese un diagnostic cert. Se mai eliberase putin tensiunea din perioada cautarii infrigurate a cauzelor simptomelor. Din cate imi dau seama suferinta asta e mult prea complexa, cere rabdare si timp dar e nevoie si de suportul celorlalti. De aceea cred in comunicarea pe blog, cel putin cei ce comenteaza aici au aceeasi nevoie de suport, de incurajare sa continue lupta cu boala.
  Sunt importante si sfaturi despre ce tratamente au dat rezultate si ce metode alternative s-au dovedit viabile.

 22. vlad :Va multumesc Domnisoara Anca.Cine este acest individ : ciobanul asta aviator care mai tot comenteaza peste tot comentariile noastre?Isi bate joc de bolnavii de pe acest site?Rusine sa ii fie!!

  Costin aka Ciobanul Aviator este un bun prieten al meu, este cel care a pus bazele acestui blog, cel care scrie periodic articole si raspunde comentariilor, care mai face ordine in zona cand e cazul. Este un om pe care il apreciez si il stimez pentru efortul si rabdarea cu care face aceste lucruri. Eu nu mi-am asumat responsabilitatea unui astfel de blog. Dar el a facut-o. Cred ca lucrurile au luat o mult mai mare amploare decat era prevazut, dar el a continuat sa sustina blogul. Iar daca i-am reprosat ceva, am facut-o in gluma, asa cum fac prietenii intre ei. 🙂
  Consider ca nu e cu nimic responsabil pentru atmosfera uneori mai putin pozitiva de pe blog, aici suntem o mana buna de oameni, nu doar el face atmosfera.

  Eu din pacate am niste motive subiective pentru care nu mai scriu.
  E ca atunci cand mergi in casa unor prieteni si te simti bine, te comporti natural, spui si faci tot ce iti trece prin minte si totul pare foarte ok, te simti in largul tau; si la un moment dat brusc auzi ca unii dintre oamenii cu care tu te simti atat de bine cred despre tine:
  – ca esti o persoana orgolioasa careia ii place tot timpul sa corecteze
  – ca esti o persoana care se crede superioara
  – ca tu ai impresia ca doar tie ti se intampla asta
  – ca de fapt ai doar atacuri de panica si iti place sa dramatizezi totul
  – ca exagerezi si iti place sa fii in centrul atentiei
  – ca acaparezi discutiile

  Imi pare rau dar nu ma regasesc in descrierea de mai sus…
  Asa ca nu pot sa ma mai simt in largul meu scriind pe blog.

 23. a mai luat cineva Bactrim/Septra?
  sunt destul de populare in SUA;
  la mine rezultatele antibioticelor folosite pana acum au fost dezamagitoare, asta cu blandete spus.
  citeam despre reactiile pe care le pot da sulfonamidele, dar nu par a fi deloc mai acatarii decat reactiile pe care le dau antibioticele uzuale prescrise in lyme cronic, deci ar merita incercat, mai ales daca esti de mai multa vreme propriul tau cobai, ca majoritatea dintre noi…
  anyone?

    • Vali, nu merge prea bine pentru ca eu de fel nu reactionez bine la doxiciclina, mereu mi-a fost rau. Dar asta nu inseamna ca trebuie sa ai tot reactiile mele, fiecare reactioneaza diferit. Eu am si o incarcatura patogena bogata de atatia ani, iti dai seama cate borrelii innoata in orgs meu 😀

  • Eu am luat doua serii de 28zile in anul acesta. Am avut ceva greata la primul tur, al doilea tur, care a fost de fapt al treilea de abx, a fost mai bine tolerat, fara efecte secundare, (si, in general fara efecte.:).

 24. E posibil sa ai neuroborelioza cronica si la RMN cerebral sa nu apara nimic??Astazi mi-am facut al 2-lea RMN cerebral la un aparat foarte bun,am folosit de data asta si substanta de contrast si a iesit totul foarte bine …ma asteptam sa-mi apara ceva,niste demielinizari…din fericire se pare ca nu am.Simptomele de borrelioza le am de 20 de ani,in principal sunt probleme neurologice+brain fog dar si de coloana,dureri articulare,oboseala cronica

  • Da, eu am neuroborrelioza si nu au aparut demielinizari nici la ultimele RMN-uri (cap si coloana) pe care le-am facut acum circa 2 saptamani, desi simptome aveam (si inca am) destule.

  • Si eu tot cu manifestari neuro eram , dar RMN-ul a fost totdeauna fara demielinizari . Cu toate acestea , un neurolog mi-a spus ca am SM si ca ma sfatuieste sa iau hidrocortizon daca vreau sa mai fiu in picioare in urmatorii doi ani !
   Simptomele mele in acel moment erau : vertij puternic , dupa care a urmat o perioada cu o stare de ameteala si de pierdere de echilibru , si lipsa reflexelor .

    • Repet , nici atunci nici acum , dupa 10 ani , nu exista nici o demielinizare pe RMN , cap sau coloana !
     Sincer , nu ma intereseaza de ce a pus neurologul acest diagnostic , dar asa s-a intamplat . Eu nu fac decat sa relatez ( fara resentimente ) ceea ce s-a intamplat .
     Dupa aceea am avut alte diagnostice terminale : leucemie, amiloidoza .
     Nu m-au ingrijorat si nu am crezut in ele . Asa cum atunci cand am aflat ca as putea avea Lyme cronic nu mi-am pus problema ca nu va trece cu antibiotic. Dar probabil ca atitudinea mea se datoreaza faptului ca am o pregatire medicala care-mi permite sa ma detasez de frica (sau preocuparea ) pe care un diagnostic sau altul o poate declansa . De asemenea , multitudinea de diagnostice pe care le-am „colectionat ” m-au determinat sa invat mai multa medicina decat am invatat in facultate .

  • Si eu am tot neuro, RMN e curat desi Dr. spune ca vede niste demielinizari acolo, dar interpretarea imagistului e de RMN normal, asa ca am sa mai cer parerea la un al treilea ca mi se pare tare ciudat.
   Pe toti cei cu simptome neuro v-am tot auzit cu tulburari de echilibru, eu nu le-am avut niciodata. Am I special? sper ca nu 😀

  • Nici eu nu am demielinizari la neuroborrelioza cronica. Am facut de doua ori RMN cerebral, in 2009 si 2012, ambele cu substanta de contrast si totul este ok. Ca simptome, am avut ceva probleme cu incheieturile dar nu foarte mari, ganglionii capului mariti in repetate rinduri, usturimi pe pielea capului, ameteli si tulburari de echilibru-pe care le mai am si astazi, oboseala cronica-care a disparut si, ceea ce m-a distrus – neuropatia optica cu afectarea majora a maculei.

   • Nici eu nu am demielinizari din fericire si probabil ca aceste demielinizari au cu totul alta cauza/sau multiple cauze infectioase sau mai putin infectioase – printre care mycoplasma si chlamydia. Atata timp cat nu exista dovezi clare sa ne conduca pe „drumul adevarului” eu tind sa ignor supozitiile.

    Asa cum spune si Dr. Rau si alti medici eu tind sa cred ca e vorba numai si numai de imunitatea pacientului, predispozitia de a dezvolta demielinizari sau complicatii mai grave.

    Cu toate ca nici eu nu am demielinizari am si am avut tulburari de echilibru destul de suparatoare (care sigur ca pot avea si alte cauze).

    Nu poti sa pui toata vina pe borrelioza.

   • Pentru detoxifiere limfatica(ganglioni mariti),activare enzimatica si detoxifiere la nivel celular cei de la Heel Gmbh (germania) au niste produse homeopatice foarte bune:Kit Detox,Lymphomyosot,Ubichinon Compositum,Coenzyme compositum,Engystol..

 25. Anda :
  … nu putem compara tratamentul de la augsburg cu cel de aici. Exista mari diferente. Ei nu folosesc tinizolul, noi da…

  Asta pentru c se folosesc de alte antiparazitare ceva mai scumpe! Si in Ro cind putem sa inlocuim tinidazolul il inlocuim.

  Anda :
  … Ai vazut in schema dr. Carsten tinizol? …

  NU! Dar ati vazut ce PIB au nemtii?

  Anda :
  …Ei folosesc terapie continuu 2-4-6 luni sau mai mult, pe cand noi luam antibiotice cu pauze…

  Nu-i chiar asa! Doza si durata terapiei se stabileste in functie de capacitatea de a monitoriza pacientul. Doze mici durate lungi fara supraveghere stricta. In Romania sa poti supravhegea pacientul inseaman costuri enorme cu deplasarea, astfel ca trebuie sa cauti o solutie optima intre doza/durata si absenta toxicitatii acestor antibiotice. CHIAR SI ASA unde in majoritatea cazurilor cu toate ca in Ro se folosesc dozari mai inalte ca in Germania analizele ies bine, exista destui comentatori pe internet care explica ca ramaneti fara ficat, rinichi si tot felul de organe.

  Anda :
  … + ca in Rom nu mi-a dat nimeni pana acum tratament ptr acesti virusi… sau alte bacterii care nu se vad pe dfm (toxoplasma, chlamydia etc) …

  PAI nici cei de la Augsburg nu dau tratament pentru virusi CI DOAR FAC ANALIZELE, dar stiind exact ce virusi ai stii cam de ce n-o sa scapi de la antibiotice. Si in Romania este simplu sa afli ce virusi ai, numai ca majoritatea celor bolnavi de borrelioza NICI MACAR n-au capacitatea financiara de a diagnostica complet borrelia!

  Este adevarat ca legat de CHLAMIDIA in Romania exista deficiente mari, numai ca aceleasi deficiente exista si in Germania. Faptul ca sint capabil sa caute chlamidia pneumonie insa nu-i califica cine stie ce, desi aceasta este destul de raspindita, este doar o SPECIE DIN CEL PUTIN 100! Adica la chlamidii situatia este cel putin asemanatoare borreliei sau chiar mai rea, astfel ca situatia prezentata de BCA legat de chlamidii, este ca si cum Bals-ul ar indrazni sa deschida discutia despre borrelii in conditiile in care SINGURUL test care l-au avut vre-o data ar fi fost cel de Borrelia burgdorferii.

  Sa stiti ca anaplasmele/ehrlichiile se vad foarte bine pe DFM, babesiile la fel, chiar foarte usor iar tratamentul acestora ESTE UNUL RELATIV SIMPLU. Este insa adevarat ca legat de borrelii, micoplasme si chlamidii exista atit difucultati de diagnostic cit si de tratament, dar daca acestea pentru spitalele romanesti sint uriase, in general se pot depasi.

 26. HBOT :

  PAI nici cei de la Augsburg nu dau tratament pentru virusi CI DOAR FAC ANALIZELE, dar stiind exact ce virusi ai stii cam de ce n-o sa scapi de la antibiotice. Si in Romania este simplu sa afli ce virusi ai, numai ca majoritatea celor bolnavi de borrelioza NICI MACAR n-au capacitatea financiara de a diagnostica complet borrelia!

  ooh, asta e o noutate pe care pana acum ceva vreme n-o mentionati 🙂
  poate ar trebui sa-si faca totusi pacientii testele de virusi INAINTE de inceperea antibioticului ca sa stie daca merita sa se apuce sa-l faca sau sa se ocupe de virusi atat cat se poate si apoi sa faca antibiotic…

  • De virusuri nu prea ai cum sa te ocupi – mai corect ar fi sa ne ocupam de imunitate in cazul in care un pacient are 5, 10, 20 de virusuri. (si sunt cazuri destule, in fapt cred ca tot cei care sufera de borrelioza cronica au o lista de virusuri destul de lunguta).

 27. Oricum , eu n-am înţeles nimic legat de imunitate .
  Dacă mă poate ajuta cineva cu un răspuns, aş aprecia.
  Există vreun pericol în a întări prea mult imunitarul? În sensul că având alte boli autoimune şi ţinând cont de faptul că şi în borrelioză ar fi o latură autoimună s-ar putea să stimulezi o dereglare în organism şi să faci mai mult rău decât bine?

  • In situatia lui Claudiu , asa s-a intamplat , dupa cum a spus chiar el.
   Adica , in situatia lui , anticorpii de tip autoimun au inceput sa creasca si articulatiile au inceput sa sufere mai tare .
   Acest lucru este posibil si cred ca ar fi bine sa se monitorizeze titrul autoanticorpilor pe durata tratamentului pentru a se evita o astfel de situatie.
   in acelas timp , imunitatea este importanta in Lyme& co , pentru a nu permite evolutia celorlalti patogeni existenti in organism , si care nu sunt „loviti ” de antibioterapia administrata.

   Pot sa va spun ca , stiu o situatie in care titrul autoanticorpilor a inceput sa scada cam la a patra tura de antibioterapie . Este vorba despre o colega de-a mea , diagnosticata cu SM.Ea nu a utilizat deloc cortizonice. Fenomenul de reducere a titrului de anticorpi a aparut fara interventie medicamentoasa specifica .( fara hidrocortizon )

   Si mai stiu o situatie in care un copil a fost diagnosticat cu leucemie desi el avea bartoneloza evolutiva . Dupa prima administrare de cortizon , copilul a intrat in coma . Acum este bine , dar a fost un veritabil razboi pentru stabilirea diagnosticului. Salvarea a constat in administrarea de antibiotice + transfuzii.

   Fiecare organism poate reactiona diferit fata de altii. Monitorizati starea dumneavoastra imunitara si interveniti adecvat .Vorbiti cu un imunolog.

 28. Noutăţi borrelioză:

  Centrul de Cercetare Publică pentru Sănătate CRP Sante din Luxemburg efectuează un studiu plurianual privind borrelioza .

  Ei arată că doar 16% dintre căpuşe transmit boala, deci aşa se explică de ce nu dezvoltă boala toată lumea muşcată de căpuşă.

  În cadrul studiului se urmăreşte îmbunătăţirea diagnosticului în borrelioză prin găsirea de NOI BIOMARCĂRI şi au lansat o invitaţie publică persoanelor cu risc (pădurari, vânători, apicultori, proprietari de păduri) pacienţilor şi medicilor care tratează borrelia să se înscrie în studiu şi să accepte recoltarea de probe de sânge după un program prestabilit.

  Deci totuşi se efectuează cercetări şi de către oficialităţi

  http://www.ctp-sante.lu

 29. din experienta mea pot sa va spun ca daca nu stimulam prea mult imunitatea eu ma redresam mult mai usor si nu ajungeam sa am azi atatea sechele de recuperat. Stimuland imunitatea s-a declansat un proces autoimun care mi-a afectat articulatiile , coloana, muschii, ochii, creierul etc.
  Cel mai bine ar fi sa ne axam asupra reglarii metabolismului caci acolo este cheia , in functionarea optima a tuturor glandelor endocrine, a deblocarilor energetice , in diminuarea stresului oxidativ si evitarea intoxicarii informationale si cu produse de sinteza.
  Trebuie privita problema holistic si nu obsesiv pe paraziti desi…. inca nu am inteles daca a fost mai `nainte oul sau gaina… daca parazitii au declansat dereglarea metabolica ori
  dereglarile au permis parazitilor sa castige teren si boala sa se manifeste. In orice caz… este necesara o abordare cauzala dar si simptomatica . Nu ne putem axa doar pe lovitul borreliei in crestet ,in timp ce distrugerile sistemice continua sa se produca .

  • Irtina, pana unde stimulam imunitatea? Asta e intrebarea care ma macina si mine f tare in ultimile zile. De cateva zile am primit rezultatul RMN-ului, sunt modificari semnificative fata de cel precedent. A crescut nr leziunilor, sunt si mai mari. Asta pe antibioterapie. Nu cred ca antibioticul e cauza, ma tot gandesc la cele 3 imunoglobuline administrate in prima parte a tratamentului. Acum mi-e teama sa-i mai dau ceva pt stimularea imunitatii…

 30. Roxana :
  Nu s-a amintit nimic despre cimp intunecat si cred ca este extrem de important daca amintim cronic lyme …

  Conceptul terapeutic al BCA este mai degraba unul bazat pe o serie de semne indirecte ce confirma boala sau succesul, precum LTT sau CD 57. Nu inseamna ca e rau sau ca e bine, ci PUR SI SIMPLU acesta este conceptul lor terapeutic cu care au succes. De asemenea acestia acorda o importanta secundara WB-ului sau DFM-ului, DAR TIN cont de aceste analize daca sint facute.

  Inus-ul spre deosebire de BCA chiar fac ei DFM si il considera ca fiind punctul de plecare in diagnostic. BC Hannover in schimb se orienteaza mai mult dupa WB-uri.

  TOTI, fara exceptie, considera ELISA inutila. Acum am observat ca principala problema/reactie a medicilor din Romania legata de acestia consta in faptul ca ei nu au vorbit de DFM.

  Va dati seama de ce nu pot dormi acum medici bucuresteni, ca astia n-au vorbit de DFM! Desi acestia au adus o multime de informatii despre care multi licentiati prezenti in sala probabil ca aveau dificultati de ai urmari, ce-i freaca pe acestia este ca astia nu au explicat pe larg DFM-ul. Asta in conditiile in care BCA merg pe LTT-uri, CD-uri si analizele complementare de infectii.

  Daca i-ar fi invitat pe cei de la Inus si acestia ar fi vorbit despre DFM, probabil ca ar fi priceput cam tot atita cit au inteles despre LTT si n-ar mai fi putut dormi de grija CD-urilor.

  Desigur ca situatia se va schimba, pentru ca la un moment dat vor intelege ca si ei sint un rezervor de borrelii si ca trebuie sa faca ceva daca vor sa nu mai fie!

 31. D-nul dr, ati intalnit vreun neurolog sau infectionist diagnosticat cu borrelioza? Sau cu SM? Ma intreb daca vreunul si-o fi facut vreodata un DFM… oare acestia nu se infecteaza?
  simptomatic- ma refer…

  • Doina :
   D-nul dr, ati intalnit vreun neurolog sau infectionist diagnosticat cu borrelioza? Sau cu SM? Ma intreb daca vreunul si-o fi facut vreodata un DFM… oare acestia nu se infecteaza?
   simptomatic- ma refer…

   un neurolog tanar , rezident ..
   manifestari neuro , parestezii +altele ;DFM pozitiv la borrelii , …

  • Scuzati-mi interventia , stiu ca nu pe mine m-ati intrebat , dar cred ca domnul doctor nu poate sa dea astfel de detalii despre pacientii dumnealui .

   • Multumesc, Doamna Anca. Nu ma interesa nume, eram doar curioasa… Ma gandeam, daca vreun neurolog celebru care considera ca neuroborrelioza se trateaza de la sine… oare cum ar proceda daca s-ar procopsi cu asa ceva?

    • pai…ma bag si eu in seama putin si prin analogie, cred ca ar proceda ca si doamna neurolog de la bals, in studiul de caz prezentat:

     facem o elisa, negativ, facem un wb negativ (nu intram in discutii despre specii, ca ‘e grele’) facem o punctie, si acolo n-avem nimic, si atunci ii dam imunosupresor, hopa stai ca pacientul se simte mai rau, hai sa il bagam pe antibiotice, stai ca pacientul se simte rau, dar stai sa ii mai dam niste imunosupreosor, iii mai dam niste antibioitc, hopa pacientul incepe si se dezamorteste, dai stai sa mai pulsam niste antibiotic, si mai pulsam niste anitbiotic, hopa pacientul se simte mai bine , si toata chestia asta poarta denumirea de diagnostic diferentiat, iar la final se intreaba: a fost neuroborrelioza? a fost boala autoimuna?

     de niste teste pentru diagnostic diferentiat ati auzit cumva? asta asa, ca sa nu mai orbecaiti prin intuneric? cica niste extraterestrii folosesc niste teste….unii extraterestrii chiar in aceeasi tara…..

      • de unde atata iertare doamna moscu? iertarea din ce stiam eu nu reda creierul nimanui, ar fi fost frumos sa fie asa dar nu este. nu au nici o scuza! se numeste pune mana pe carte sau mai bine stai departe de pacient ca sa nu il omori. eu asa vad.

      • Macar mai dam si niste antibiotic, hopa, ca lucrurile au avansat totusi.Ehe, imi vine in minte situatia unei amice (care poate confirma, posteaza din cand in cand si pe blog) care a ajuns la un celebru infectionist, a fost trimisa, bineinteles la Cantacuzino pt teste, ea fiind inca de pe atunci pe antibiotic. Rezultatele au iesti, cum credeti, pozitive. Eee, nici cu confirmarea diagnosticului de acolo n-au lauat-o in seama. Raspunsul: Uitati de povestea asta, da, ati avut probabil infectia dar v-ati tratat 🙂

    • Stiu eu o neurologa f celebra din Mures despre care se spunea ca are SM si ca era pe imunosupresoare (cand am trecut eu pe-acolo acum cativa ani). Totul se discuta neoficial. Mi-a fost jena sa o intreb direct.

  • Hai ADI incearca-l tu mai ca e de doar 6 luni si 2000E( cu taxe)! Exact cam cat mi-am propus eu sa iau ABX-uri :P. Daca esti ok, incerc si eu 😀 .
   –––––––––––––––––
   Stiti omaeni de la tara cu borrelia si simptome neuro-reumatice? Ca ma gandeam ca astia care traiesc pe langa paduri, fanete ar trebui sa fie jale, nu? Asta sa facem si noi asa un calcul: stil de viata-imunitate-microb.
   Ma gandeam sa las toata civilizatia balta, am agsit niste casute mai la munte cu posibilitate naveta la oras la maxim 25-30km. Verde cat vezi cu ochii, iazuri sau izvoare si logic capuse frate, ca e patria lor. Acum insa ma tot gandesc, cu antibiotice nu aud decat asa zisi vindecati, care se simt miraculos maxim 6 luni de la sistarea antibioticelor si apoi o iau exact de la capat cu boala. Cu naturiste, inca nu am gasit unul vindecat complet cu diagnosticul meu. Ma gndeam doar ca nu ar fi misto sa evolueaze boala si pe meleagurile verde la aer curat….Macar la oras ma tarai pe asfalt, acolo insa m-am aranjat de tot.
   De am putea sti exact ce va urma…..cum va evolua si care e varianta corecta..
   –––––––––––––-
   Am intrat de cateva zile pe mino, direct cu 200. Sunt ok! Le suport cu brio! Ma temusem tare ca acum 5 ani am avut soc anafilactic si nu am aflat niciodata de la care dintre ele si crezusem asa in mintea mea ca mino era vinovata.
   Tura de clinda am terminat-o in ultimele sapt cu 1800/zi fara absolut nici un efect advers.
   Mda! Macar de m-as vindeca! Asa ca doar le suport…nu ma ajuta prea mult. Am pus si 3,5 kg in 6-7 saptamani. Imi dau pofta de mancare astea.

   • Tatiana,daca am face analize oamenilor din mediul rural, sunt sigura s-ar depista multi infectati.E adevarat ca nr celor afectati e mai mic comparativ cu al celor din urban, insa si populatia e concentrata in nr mai mare in orase.Sigur ca da, mai putins stres, aerul mai putin poluat si alimentatia sanatoasa (pe cat se poate si aici),fac ca simptomatica sa apara mai rar. Dar sa fim seriosi, cati oameni de la tara n-au probleme reumatice sau afectiuni neuro? Insa nu stiu cauza, pur si simplu se intampla.Eu stiu foarte multi care, spre exemplu, au paralizat. La o varsta mai mult sau mai putin inaintata.Si unii nu prea si-au pus problema de ce (asta cu zeci de ani in urma), unora li s-au pus diverse diagnostice. Am certitudinea ca cei din mediu rural au mai multe atuuri din punctul asta de vedere, insa la fel, am convingerea ca dincolo de toate astea trebuie sa existe si alte elemente pt care devenim simptomatici. Nu stiu exact, poate o predispozitie genetica… Chiar am sa discut cu un genetician (care a elaborat o teorie si un tratament alternativ) aspectul asta.

    • si totusi depinde de „esantion”.
     in Romania, 49% traiesc in rural deci sensibil la fel cu urbanul iar cei din rural sa nu credeti ca-s modele de viata sanatoasa. poate or fi aia prin catune uitate de timp insa f. multi au imprumutat si au dus la extrem stilul „orasenesc”. pai cat se bea la sat nu se bea nicaieri, dormitul in sant e la ordinea zilei. multi dintre betivi nici nu prea mananca iar cand mananca in mod sigur nu au un meniu variat ci 4-5 soiuri de legume, branza, carne proaspata, cereale…
     initial asa credeam si eu…ca e alimentatia insa as sterge asta de pe lista si as lasa doar sportul, aerul mai curat si absenta smogului electromagnetic si a stresului (desi cand nu-ti ploua 7 luni si nu ti se face recolta ma gandesc ca esti totusi stresat).
     s-ar putea sa fie si genetica treaba, de ce nu? din toti muntomanii care merg pe munte frecvent sau isi petrec timpul in outdoor (si-s multi) doar de Claudiu stiu sa aiba boala asta, restu’ n-au nimic. Apoi, ma indoiesc si de sport pentru ca f. multi cu care am vorbit spun ca erau persoane active, sportive inainte si totusi au facut boala. in timpul asta sunt unii care n-au mai miscat un deget de ani de zile si n-au niciciun lyme.
     unii au leziuni si nu au simptome neuro, alti au simptome neuro si nu au leziuni, altii le au pe ambele. dupa atata studiu, lyme ramane un mister pentru mine si singurele directii unde as explora e testarea pacientilor pt. cat mai multe virusuri si bacterii (luat din aproape in aproape), metale grele, probleme emotionale atat de mari incat produc manifestari psihosomatice. borrelia singura cred ca se linisteste si nu mai produce leziuni sau simptomatica (asta daca presupunem ca acum ea e cea responsabila cu simptomele).

     • Hm, deci sa inlocuiesc eu tocurile inalte, mall-urile si plajele intinse ale insoritului litoral cu… viata in tihna la tara, la munte oare???? Asta e intrebarea! Oare teoriile astea batranesti cu vindecarea prin viata simpla si naturala, or avea un sambure de adevar???
      Eu chiar imi pun serios aceasta intrebare, de cateva luni studiez piata in anumite zone ptr un „chilipir” de casuta. Dupa ce termin cu antibioticele, vindecata sau nu, pe calea asta as apuca-o! Sa-mi fac gradina mea ( daca nu ma ankilozeaza spondilita incat sa nu ma mai pot apleca deloc), sa mananc toate proaspete si crude cum imi plac, sa respir seara in tihna aerul tare si curat de langa padure, sa merg la pescuit in fiecare duminica pe iaz si…sa ma joc cu cainele pe dealurile din apropiere.
      Ma gandesc si la reversul medaliei: acolo e mai frig si vai de oasele mele, sa framant niste noroaie asa ca pe vremea bunicilor, sa fac zilnic naveta 25+25 km pana la scoali gradinite sau..de ce nu pe viitor asa vindecata si strong JOB!!!
      Care o fi calea corecta????
      Citesc, citesc zilnic carti despre chestiile astea. Fiecare are argumentele lui in acea metoda de vindecare, car nu stiu care e chiar viabila in cazul meu.

    • Predispozitie genetica, da Doina, este sigur. Eu una am vb cu geneticianul cand mi-am facut acel HLA B 27 si-l am poztitiv. Si mi-a zis ca sunt muuulti alti markeri care ne arata predispozitii catre boli. Sunt sute! Nu ajuta sa-i stim ca oricum nu prea sunt solutii in privinta asta. Important este insa ca nu toti care au aceeasi predispozitie fac si boala. Sunt multe alte elemente care duc la declansarea ei si…mentinerea in timp. De la clima in care traiam si poluare, la stil de viata, stres, alte boli asociate etc. Suntem un INTREG si asa ar trebui sa fim tratati de catre orice medic!! Ati vazut cum se desfasoara un consult serios homeopatic? Astia se leaga de la vise la ce pofte ai sau traume din copilarie si chestii recente…ca sa-ti dea un remediu ptr o alergie de exemplu. Suntem mai complexi decat ne inchipuim.

   • De ieri am crescut la 300 mino si 1500 cipro. Raman asa! E ok! Astept sa treaca 2-3 sapt si apoi „ordine de la CENTRU” 😛
    Cica luate simultan isi potenteaza efectul de 100 ori decat luate separat ( citat din Boszik). Mda..de ar fi!

 32. Doina :
  … Ma gandeam, daca vreun neurolog celebru care considera ca neuroborrelioza se trateaza de la sine… oare cum ar proceda daca s-ar procopsi cu asa ceva?

  S-ar trata la Bals! Indiferent ca ar vrea sau nu!

  • Pai, D-nu Dr, cum asa? Deoarece tocmai infectionistul de la Bals i-a spus amice mele (cu wb pozitiv la Cantacuzino) sa uite de povestea asta, ca… daca o fi avut vreodata borrelioza s-a tratat de la sine.

   • Simplu! Fiecare este responsabil pentru afirmatiile lui iar toate aceste atacuri facute mai mult inoficial decit oficial si in special sub centura, la adresa mea sau a disciplinei pe care o reprezint, vor avea consecinte oficiale si destul de grave.

     • Eu cred ca ati inteles gresit! Nu este vorba de persoane, care foarte probabil nici daca ar avea o nevoie acuta nu vor apela la mine, mai ales ca probabil isi pot permite alternative precum Wiena, Ankara sau Athena.

      Eu ma refer la cu totul altceva! Desigur ca este „nesanatos” sau chiar periculos sa-ti pui in cap reprezentati importanti ai medicinei de urgenta, mai ales cind vorbim de urgentele majore. Dar nici macar despre asta nu este vorba ci de consecinte pe plan profesional, la care putini se gindesc sau le realizeaza. Probabil pentru ca habar n-au cu cine au de-a face!

   • Multam’ de postare !
    Important din prezentarea lor este :

    …..” In ultimile doua decenii mai multe grupuri de cercetatori au incercat sa imbunatateasca diagnosticul borreliozei prin evaluarea raspunsului imun celular specific fata de Borrelia burgdorferi cu ajutorul mai multor variante de LTT.

    Testul efectuat in laboratorul nostru utilizeaza 3 antigene endogene (Borrelia burgdorferi sensu stricto, Borrelia afzelii si Borrelia garinii) provenite din lizate bacteriene impreuna cu antigenul recombinat OspC. Validarea testului a fost realizata pe un numar de 180 subiecti:

    – 100 persoane sanatoase seronegative;

    – 36 persoane sanatoase seropozitive;

    – 44 pacienti seropozitivi cu manifestari clinice de boala.

    Sensibilitatea testului LTT in borrelioza clinic manifesta, inaintea administrarii tratmentului antibiotic, a fost de 91%, alaturi de o specificitate de 94%. In aceste cazuri un test LTT pozitiv indica expunerea actuala a sistemului imun la patogen si prin aceasta o infectie activa.

    Intr-un alt studiu pe 820 pacienti cu suspiciune clinica de borrelioza rezultatele obtinute la testele serologice si la LTT au fost concordante in 77.3% din cazuri. Un numar de 165 pacienti (20.1%) au prezentat serologie pozitiva si LTT negativ; in majoritatea cazurilor acesti pacienti urmasera tratament antibiotic pentru borrelioza. 21 pacienti cu serologie negativa (2.6%) au obtinut un rezultat LTT pozitiv; 7 dintre acestia au manifestat eritem migrator. Dupa tratamentul antibiotic LTT s-a negativat sau a devenit echivoc la pacientii cu borrelioza in stadiu precoce, in timp ce la pacientii aflati intr-un stadiu tardiv al bolii LTT s-a mentinut pozitiv, insa cu o regresie a indexului de stimulare SI. Monitorizarea pe o perioada de un an de zile a 6 pacienti tratati in stadiu precoce a depistat un singur caz de reactivare a infectiei in comparatie cu 8 din 10 pacienti tratati intr-un stadiu avansat de boala care au prezentat reactivari frecvente, respectiv un LTT persistent pozitiv. „….

 33. eu am vazut ca se face CD 57 la universitatea de medicina si farmacie Craiova si chiar la
  Inst. oncologic Fundeni dar trebuie sa ai indicatie clara pt. analize, trimitere , context clinic… astia nu prea stiu de borrelia … dar cine vrea cu adevarat cred ca o poate face pan` la urma . Eu nu prea am vrut sa ma confrunt cu realitatea. Prefer sa ma iluzionez ca nu am
  nimic, sau doar niste deranjamente sechelare 🙂

 34. am fost placut surprinsa ieri, mergand la o clinica pt. recuperare medicala, cu trimitere de la med. de familie , sa intalnesc o doctora ce stia multe despre borrelioza si dezastrele pe care le face boala lyme. Am primit kineto, masaje , drenaj limfatic si niste stimulari electrice pe coloana, totul gratuit. Mi-a recomandat si tratament de recuperare cu produse apicole si coenzima Q10 in concentratii mari. Interesant.

  • vreau si eu!!!! Cebine mi-ar prinde acum la oasele mele astea!
   Sa stii ca mi-am gasit azi niste hartii de acum 5 ani de cand am fost la Boaszik. mi-am dat aseama ca am ajuns pe acelasi tratament :)). Si am recitit precizarile lui ca terapia de recuperare si sutinere e cea mai importanta. amintea si de q10. asta reface tesuturile si creste imunitatea. totusi ai grija ca si in autoimune creste anticorpii din pacate. Am facut eu o cura de 3 cutii cu Q 10 si am intrat in puseu urat cu coloana.
   De produsele stupului…. numai de bine!
   Imi iau albine daca-mi merge planul meu cu casa la tara 😀 Sa vezi ce ma intep eu free cu ele ca asta din C-ta are niste scoruri sa puna 5 baze pe spinarea ta :)) ( apiterapeuta)

  • Poţi să-mi spui, te rog, ce dozaj de coenzima Q10 ţi-a recomandat? Eu iau, de ceva timp, 120mg pe zi şi voiam să ştiu dacă e prea mult/puţin. Eu cred ca mă ajută mult această coenzimă, de când am introdus-o mă simt mai în formă şi nici palpitaţii nu am mai avut.

 35. mie mi-a dat polen si pastura, propolis … chestii d`astea. Nu m-as complica cu venin , nu!! dracudoamneiartama , mai bine ma bag la intr-un injector d`ala de abator si rezolv scurt 🙂
  Coenzima Q 10, minim 600 mg./zi.
  Mi-ar fi dat si inot ca cica e cel mai indicat in cazul meu dar nu aveau bazin acolo .
  Tatiana, tu ai facut recuperare gen kineto, gimnastica , inot, diverse sporturi ?

  Uite, eu am doua pisici de aceeasi varsta ( 7 ani) din aceeasi mama si care au trait in acelasi mediu ( casa) , au mancat aceleeasi mancare, au baut aceeasi apa etc… aceeasi rasa, aceeasi predispozitie genetica … eh, una s-a imbolnavirt destul de grav iar cealalta e foarte bine, nu are nimic.
  Singura diferenta dintre ele este ca una era mai molcoma asa… mai statica, statea mult pe canapea in timp ce cealalta e fasneatza si tot alearga , sare pe te miri unde si e destul de nervoasa . Aia care nu prea alearga s-a imbolnavit si ma gandesc ca din cauza asta. Metabolismul ei fiind incetinit , s-a bulit mai repede . Asa o fi si la oameni.

  • Nu am facut, dar daca vara viitoare ma prinde tot in Constanta, ma apuc de astea si de Techirgiol…Oricum eu astept imbunatatiri vizibile clar dupa 6 luni…de abx, daca nu NU! Nu am zis ca trece boala de tot, dar daca aceasta ar fi calea……ar trebui sa dea semne. De altfel, o dau strict pe naturiste, recuperare si-mi vad de viata asa cum e ea.
   Maine merg sa vad daca pot face analize prin CAS ca am o trimitere, asa sa vad ce soptesc ficatelul, rinichii si sangele dupa atata antibiotic. Ma astept sa fie toate ok ca nu am reactii nasoale , dar nici imbunatatiri. e prea devreme… astept!

   • Afital, as vrea sa te intreb ceva Off topic, dar e important pentru mine. Ti-ai facut rmn dupa ce ai renuntat la imunosupresoare? S-au produs modificari? Iar de cand ai inceput antibioterapia si pana in prezent ai mai facut RMN? Pe antibioterapie au survenit modificari Multumesc, te intreb pentru ca si tu ai facut imunosupresoare, acum nu mai stiu la cat timp dupa ce ai intrerupt betaferonul ai trecut pe antib.

    • De când am întrerupt interferonul şi până am început antibioticele au trecut 3 luni. Ultimul RMN pe care l-am făcut a fost în 2008, deci nu am făcut RMN nici după ce am sistat interferonul, nici după ce am început antibioticele. M-am ferit să fac des RMN-uri pentru că le suportam foarte greu (făceam un fel de criză de claustrofobie şi tremuram incontrolabil). S-a pus la un moment dat problema efectuării unui nou RMN după începerea tratamentului antibiotic, dar eu nu m-am arătat deloc nerăbdătoare să-l fac, aşa că problema a rămas în aer. 🙂

 36. deci eu am fost la un sanatoriu de recuperare pe la eforie unde era foarte fain, foarte civilizat . Mi-au facut bai de namol, plante, masaje si rasfatz complet , totul pe baza de trimitere si nu am platit nimic. Nu inteleg de ce nu faci, mai ales ca tu ai diagnostic de spondilita. Eu nu aveam niciun diagnostic atunci.

  • Pentru ca mie mi-au dat trimitere doar la clinici private cu contract cu CAS, decontat doar 20 % restul pe banii mei, pe aici in oras. Am cerut acolo si nu a vrut sa-mi dea si m-am suparat. Cica e mai complicat. pe naiba! Stii cum e..fiecare cu interesul lui!

 37. Nu pot sa nu observ urmatoarele :
  in prezentarea de la Synevo despre LTT borrelia este scris :
  ” …Sensibilitatea testului LTT in borrelioza clinic manifesta, inaintea administrarii tratmentului antibiotic, a fost de 91%, alaturi de o specificitate de 94%. In aceste cazuri un test LTT pozitiv indica expunerea actuala a sistemului imun la patogen si prin aceasta o infectie activa. „…

  in prezentarile analizelor
  http://www.synevo.ro/anticorpi-borrelia-burgdorferi/

  http://www.synevo.ro/borrelia-anticorpi-igg-igm-westernblot/

  nu vad nici o senzitivitate sau specificitate …….
  De ce oareeeeee?

 38. O intrebare! Stiti macar o unica persona cu spondilita ankilozanta si musai cu HLA B 27, care sa se fi vindecat( cu antibiotice sau altceva)?????Dar sa fi avut diagnostic cert, nu confuzie cu altceva. Eu incapatanata tot cred ca autoimunitatea e data de microbi, dar…
  Cand ma rup durerile in doua…nu mai cred in nimic parca. 😦
  Observ ca majoritatea au prb neurologice in prim plan. La mine insa cele reumatice-mi dau rau de tot de furca.Pe neuro s-au mai estompat iar.
  M-am trezit de dimineata cu o durere de scaroiliace si mijloc de nu pot sta nici in fund.
  Asta bonus pe langa „ceata” din creier data de mino.
  Of, si in conditiile astea mai merg si la interviuri ptr job! Asteptand imbunatatiri ajung de nu o sa mai am nici unde sta , da sa am bani de pastile.

  • probabil ca sunt clasicele persoane care „nu vor sa-si aminteasca de boala” si nu stau pe net sa-si spuna povestile 😀
   deci raspunsul este nu:)

   si eu cred ca autoimunitatea e data de infectii necunoscute dar chiar daca presupunem asta, ce putem face?

   in ultima vreme sunt destul de morcovit pentru ca repetam mereu aceleasi fraze despre cum se greseste diagnosticul, cum si de ce nu iese borrelia la microscop si in wb, cum sa cautam tulpinile care trebuie, etc. bun! dar acum ca multi sunt diagnosticati cu lyme, ce facem? ca degeaba te-ai diagnosticat daca nu te vindeci. ca e sm, ca e lyme, tot dracu’ ala e.
   si eu nu vad vindecati, pe bune! ah, ca a mai auzit de unul de altul care s-au vindecat prin puterea lui Dumnezeu sau cu bioenergie data de parintele xulescu care are „har” e o alta poveste insa nimic alopat, documentat, nimic studiat, nimeni nu stie ce tratament au urmat acele persoane, ce incarcatura patogena aveau, ce vechime a bolii, ce virusi, etc, etc. probabil nici macar doctorii care ii trateaza mai ales ca multi pacienti fac „bouncing” intre medici!
   deci din punctul meu de vedere, pana la proba contrarie e ca si cum n-am avea vindecati. punct.
   eh? am fost suficient de ofuscat? 😀
   pot mai mult chiar! pe bune!:)

   • Eu consider ca am obtinut negativarea , alopat …dar… sigur ca puteti sa nu ma credeti . Si nu numai eu. Dar si acest lucru puteti sa nu-l credeti .

    • eu vorbesc de valoarea statistica/stiintifica a vindecarii. de crezut ii cred pe toti cei care spun ca s-au vindecat insa statistic vorbind nu avem idee daca cei vindecati alopat nu cumva sunt intr-un procent asemanator cu cei vindecati prin „har” ca sa putem face distinctia catre calea cea dreapta. adica, ma repet: statistici 0 , cazuri documentate 0, studii care sa ateste teoria infectarii in masa 0, documentarea temeinica a cazurilor vindecate 0, rapoarte pe rata de succes 0, tratament personalizat? right! nimeni nu spune exact CATI vindecati din miile de tratati alopat sunt. eu cum iau decizia daca sunt bune bulinele sau „clismele cu ghiata”? ca cel putin scorul vizibil pe internet in Romania e 2:1 pt. naturistii Szanto si Guranda… daca ii pun si pe cei vindecati ce tamaie deja depasesc numarul de negativi anuntati pana acum:)

       • cred ca nu mai e cazul sa repet ca ma refer la statistic si stiintific in privinta celor care trateaza boala asta nu a celor care stiu de ea din carti. or nici din partea asta nu se intampla nimic cu tot ajutorul pe care am putea sa-l dam si noi, pacientii: studii clinice, statistici, analize, culturi…

       • DA! Asta e adevarul: cei care stiu, nu OFICIALII, vad eu ca nu ofera statistici! Adica aia au dar le tin secrete? HM! Raspunsul primit va fi: nu avem timp de statistici, cine sa urmareasaca pacientii. Eu sincer, nu prea cred asta! Si ma si infurie acest raspuns! Dar fiecare stie ptr el…iar noi trebuie sa gandim si singurei care-i raspunsul. Sunt chestii care nu se discuta inca…existe reguli de la care inca nu se pot abate ca stiti foarte bine ce patesc aia care le incalca pe fata.

     • Credeam ca doar eu sunt aia care nu crede pana nu vede! Mda, o sa asteptam mult si bine pana atunci.
      Valeu, Doina, lipitori? Numai alea nu le-am incercat! Da nici nu mai vreau…….cobai!
      Brrrr!

      • Tatiana, deci iti jur c-am postat asta cu gandul la tine 🙂

       Ma asteptam sa-mi spui cum e,placut, neplacut, eficient sau nu….Am inteles ca dau niste efecte si senzatii de zile mari vampirii astia. Cine stie, daca si vedetele de la Hollywood se trateaza cu lipitori din Romania.
       Eu propun s-o incercam in grup terapia asta, ca de, vorba aia, nici nu stim ce pierdem.

     • Unul dintre doctorii care trateaza aceasta boala, s-a inscris la un congres medical , cu trei lucrari ( trei prezentari ) Una dintre lucrari se referea la” boala care nu exista in nomenclatoare” . Acea lucrare a fost RESPINSA de catre comisia care organiza sesiunea de comunicari stiintifice .
      Asa ca nu veti avea prea curand acele statistici pe care le asteptati.
      Toti vor date clare ,( inclusiv pacientii ), dar cand sunt pusi in fata unor informatii pe care le-au solicitat , le resping inainte de a stii despre ce este vorba.
      Cum sa se adune date din moment ce lumea medicala NU VREA sa auda nimic legat de acest subiect ! Datele trebuie adunate din mai multe clinici , de la mai multi clinicieni . Dar clinicienii care au curaj sa se ocupe de voi , sunt catalogati drept sarlatani si nu sunt lasati sa -si prezinte munca .

   • Sa va mai povestesc una :
    un domn este trimis catre spitalul Bals , din spitalul militar , cu indicati sa i se faca urmatoarele analize : serologie pentru borrelia, micoplasma , chlamidia , citomegalovirus , si inca …altele. Nu-mi aduc aminte tot .
    Analizele se intorc cu urmatorul rezultat : pentru infectiile enumerate de mine NU EXISTA REACTIVI .
    Domnul isi ia hartiile si se intoarce la medicul de la militar. Medicul citeste rezultatele ( care lipseau cu desavarsire ) si , IL TRIMITE LA PSIHIATRIE !
    Un prieten i-a spus sa-si faca microscopia . Cand am stat de vorba cu dumnealui , bietul om era convins ca raspunsul Balsului se referea la reactivitatea lui imunologica. Credea ca expresia : nu exista reactiv , insemna ca el are o imunitate foarte scazuta si ca nu reactioneaza la nici o infectie !
    Dupa ce i-am explicat ce spun buletinele de analiza , a fost suparat pe medicul de la militar care nu-i indicase sa refaca analizele in alte laboratoare . Pe buna dreptate !

    Ganditi-va la toate implicatiile acestei intamplari .

    • Nu numai ca nu l-a indrumat catre un alt laborator care sa detina reactivi, dar l-a mai trimis si la psihiatru. Halal medic! Si vai de pacientii care ajung pe mana unor astfel de incompetenti.

    • cred ca docentul respectiv nici macar nu stia ce inseamna ‘nu exista reactivi’ , altfel nu imi explic. pai sa ne spuna si numele acestui eminent, daca suntem tot la capitolul „stiinta”.

 39. salutare.am si eu o intrebare daca a auzit cineva de medicina vibrationala am inteles ca a dat rezultate dar am doar un singur caz,si doar partial s-au vazut la microscop multe borelii moarte.si am mai vazut pe un site despre bio-magnetism la fel cica ar da rezultate,as incerca desi sunt destul de scumpe sedintele.si apropo stiti ceva ca sar lua si prin saliva??? ati testat in familie? sunt derutata si numai stiu ce sa cred …

  • nu stiu in ce masura se ia prin saliva insa in mod aproape sigur toti cei cu care locuiesti sunt purtatori asimptomatici sau nu de borrelii, trebuie doar sa-i testezi.
   eu n-am intalnit pana acum caz de familie care sa nu fie infectata 100% (ma refer la cei care locuiesc sub acelasi acoperis).
   acum ca se ia prin tantari, aer sau saliva, prea putin imi pasa.

   • Eu sunt curioasa daca exista microscopii negative. Asta inainte de a face cineva vreo cura cu antibiotic. Sincer, chiar nu cred ca se transmite prin saliva, sarut sau strangere de mana.Si cu intepaturile de tantari am foarte mari dubii.Eu cred le avem deja, habar n-am, ereditar poate. Si sa fim asimptomatici. Ma gandesc ca simptomatica apare la o noua reinfectare, iar pt asta sunt si multi alti factori care duc la declansarea si evolutia bolii in sine.

   • am programare pt simbata la o sedinta care ar tine cam 8 ore , apoi mi sa spus ca pot face analiza dupa si sa vad daca mai sunt desi el vede la acel aparat cam cite ar mai fiu.promit sa va tin la curent cam cum o sa ma simt si ce va face .nu pot face multe sedinte ca ma duce la nebuni la ce costuri are dar incerc si eu numai pot inghiti atatea pastile mor de stomac .pfffff.va anunt simbata seara

     • buna doina.ce sa zic am stat 8b ore conectata la un aparat gen cel care se face electrocadiograma timp in care nu am simtit nimic doar discomfortul de a sta in pat eu fiind mai activa.cam cu 2 ore inainte sa ma ”deconecteze” am avut o gheara in piept ce m-a tinut cam 20 min dar a spus ca asa se intimpla mai ai reactii de astea .in rest o sa mai fac cateva si apoi la analize sa vedem cite au scazut.el a garantat ca nu ma lasa pina nu e negativa micrioscopia.asta in conditiile in care eu am facut 5 luni de antibiotice apoi am avut o pauza cam de 5 luni deoarece am facut analizele in ungaria si a durat pina am avut rezultatul,rezultat care nu e prea grozav .adica am in continuare si avzeli,garini si bartonela.simtome mai am .acum sunt si in tratament dar e slab fata de ce am luat inainte asa ca nu pun baza pe ce iau acum .va tin la curent si va mai spun daca a dat la mine rezultate.

  • Adita, si eu am auzit de curand ca doua persoane si-au negativat microscopia prin terapia cu fagi. Ca altii s-au tratat de vitiligo.Uite pe aici ceva informatii
   http://www.descopera.ro/stiinta/9467402-virusurile-arma-terapeutica-a-viitorului
   sau aici:
   http://www.starcatalog.ro/blog/?p=303
   Am citit ca institutul de microbiologie din Georgia (Tbilisi) practica terapia asta cu un succes fantastic. Am tot explorat insa si am gasit, spre ex, ca stafilococul auriu nu a cedat cu bacteriofagi produsi la Institutul George Eliava (bacteriofagul PYO BACTERIOFAGUM ), ca, in schimb, infectia asta a cedat cu bacteriofag polivalent luat din Rusia, deci bacteriofagii de la rusi sunt eficienti.
   Informatii despre terapii care te scola si din morti gasim cu duiumul, eu insa, asa cum spunea si Ciobanul, pana nu vad oameni vindecati pe bune, sunt destul de sceptica. Si la fel de ofuscata ca si tine, Ciobane! Pana una alta, nu facem decat sa bijbaim intre teorii, ipoteze si presupuneri…

   • Doina,fix acum un an am gasit informatii pe net despre bacteriofagi dupa operatia la coloana cand am crezut ca am luat o inectie spitaliceasca si am citit atunci ca este foarte ieftina dar ca se gaseste doar la rusi.Nu imi mai aduceam aminte cum se numeau .
    Multumesc pentru informatie dar sunt curiosa domnul dr Ion ce parere are?

    • Nu pot sa vorbesc eu pentru D-nul Dr Ion, Irina. Sa retinem insa ca nu este o metoda de tratament omologata. Si da, este foarte, foarte ieftina. Mai putin decat 2 saptamani de tratament cu… azitrox, sa spunem. Am intrat in posesia acestor fiole, insa repet, e doar un experiment. Am discutat cu cativa care au facut tratam asta si n-au avut reactii adverse. Ei spun ca se simt foarte bine.Insa imi pastrez rezervele mele, pana la proba contrarie. O sa va anunt daca este asa cum se spune, n-am sa dispar si eu de pe aici…

   • A si imi aduc aminte ca am citit ca se gaseste in farmacii la liber dar ca nu ai voie sa o scoti din tara.Poate s-a ma schimbat ceva ca a mai trecut fix 1 an.

 40. Foarte interesanta metoda cu bacteriofagi.Eu nu am auzit pana acum de ea, poate or sa puna baza pe asa ceva, numai ca peste vreo 20 ani, de nu mai mult, pana atunci abx-uri la greu, si la noroc.

  • Cristi,neoficial se administreaza inca de acum..Asta daca esti deacord sa sa fii cobai, zic eu. Nu stiu, am sa anunt daca vad modificari semnificative. Ce pot spune cu certitudine e ca unei tipe care isi adiminstreaza terapia asta i s-au pigmentat aproape in totalitate petele produse de vitiligo (destul de mari si dese, concentrate pe o suprafata destul de mare a corpului). Dar sunt cazuri izolate, deci…cine stie…

 41. a.moscu :
  Unul dintre doctorii care trateaza aceasta boala, s-a inscris la un congres medical , cu trei lucrari ( trei prezentari ) Una dintre lucrari se referea la” boala care nu exista in nomenclatoare” . Acea lucrare a fost RESPINSA de catre comisia care organiza sesiunea de comunicari stiintifice …..

  Este vorba despre congresul organizat de asociatia medicilor radiologi din Romania unde am dorit sa prezint o lucrare despre stadializarea necrozelor avasculura prin imagistica RMN (prima lucrare), a doua era despre corelarea clinica a leziunilor de demielinizare cu DFM si Western Bloot de borrelia: evolutii, date statistice. Iar cea de-a treia era o lucrare deosebita deoarece cuprindea o baza de date IMPRESIONANTA despre necrozele avasculare sistemice, necroze despre care aproape ca nu exista referiri stiintifice, deoarece sint destul de rare in general, si raspindite pe zeci de clinici, dar CMHC dispune de sute de astfel de cazuri de pacienti cu multiple leziuni necrotice articulare grave, MULTE PROVOCATE iatrogen prin administrarea de corticosteroizi la pacienti cu borrelioza, probabil FIIND UNA DINTRE PUTINELE sau chiar singura colectie atit de consistenta de astfel de cazuri din lume. De asemenea cu corelarea clinica si paraclinica, DFM si WB-uri. Ultimile doua au fost respinse, asa ca nici pe prima n-au mai putut sa o urmareasca si nici nu vor primi ocazia prea curind sa mai vada aceste cazuri.

  Mai mult chiar vorbim de cazuri de pacienti romani nu de miile de cazuri pe care le-am avut in Germania. Eu competentele obligatorii in Germania pentru specializarea mea legate de interpretarea RMN, le-am facut pe vremea cind in Romania radiologii auzira din filme despre aceasta technica si cum in medie de mai bine de 15 ani vad peste 1000 de RMN-uri pe an, pe care le si stochez la fiecare pacient in parte, va puteti da seama despre ce baza de date dispun pentru a genera lucrari stiintifice pentru zeci de congrese. In plus, tinind cont de modul in care eu imi documentaz cazurile aflate in hiperbara, probabil ca CMHC dispune la ora actuala una dintre cele mai consistente banca de date despre diferitele tipuri de borrelii corelate cu imagistica RMN si nu numai.

  Legat de studii si statistici. In general inca nu are nimeni de zis mai mult decit ceea ce se stie in mare si despre care s-a scris deja. Date concrete exista si sint anumite specii de borrelia destul de bine cunoscute cu un protocol de tratament suficient de bine pus la punct. Medicina insa se supune si ea legilor economiei de piata, astfel ca acela sau aceia care vor putea elabora protocoale concrete de tratament in borrelioza vor marca medicina urmatoarelor decenii, astfel ca aceste informatii cu siguranta nu vor fi accesibile chiar tuturor medicilor, ci doar UNORA!

  La fel cum si terapia hiperbara in Romania nu va fi multa vreme accesibila tuturor spitalelor, ci doar unora, unele datorita distantei, altor spitale datorita lipsei unui protocol de colaborare cu centrele de medicina hiperbara, protocol care probabil ca multa vreme de acum incolo nu va posibil sa se incheie, chiar daca aceste spitale mari si-l vor dori!

  Anda :
  Eu nu inteleg ce vorbiti… ce s-a intamplat?….

  Ce n-ati inteles Dna Dr.? Probabil ca stiti din timpul carierei Dvs, ca sint sefi de clinici cu care e mai bine sa nu incerci sa-ti masori muschi! Ce credeti ca s-ar fi intimplat daca sectii intregi din Municipal s-ar fi luat continuu de cineva ca Dr. Arafat? Daca as fi fost in locul lui stiti ce as fi facut? As fi zis bine, si mi-as fi instruit toti subalternii ca de miine la Municipal sa nu mai livreze decit boschetari fara asigurare! Institutul de Medicina Hiperbara care se construieste in Sp. Babes si care se vrea un Institut al Bucurestiului, in parteneriat public-privat va fi condus de mine si va avea o colaborare cu mai toate spitalele din Bucuresti in sensul ca acestea vor primi un numar de pacienti pe care pot sa-i trimeata la acest Institut. Expresia „mai toate spitalele” inseamna ca vor exista spitale in Bucuresti care nu vor fi beneficiare ale acestui acord, adica in clar text nu vor beneficia de avantajele acestei terapii, multa vreme de acum incolo!

  • „Este vorba despre congresul organizat de asociatia medicilor radiologi din Romania unde am dorit sa prezint o lucrare despre stadializarea necrozelor avasculura prin imagistica RMN (prima lucrare), a doua era despre corelarea clinica a leziunilor de demielinizare cu DFM si Western Bloot de borrelia: evolutii, date statistice.”

   de ce nu le trimiteti la JID, Acta Parasitologica, Folia Microbiologica, etc? deocamdata am vazut doar doar 2 articole scrise de romani si destul de proaste comparativ cu standardele acestor jurnale.

  • La Babes e din punctul meu de vedere un centru unde eu m-as duce mereu cu incredere. M-au scos din multe belele dr. radiologi de acolo. E adevarat ca am platit, dar calitatea serviciilor primite nu se compara cu mizeria din spitalele in care ajunsesem si nivelul ridicat al mitei care se practica pe acolo. Din cate stiam eu medicii radiologi de acolo sunt oarecum tot impotriva astora din spitale. Sa va dau un exemplu: sa fac o embolizare de fibroame uterine, pe care medicul de la Babes s-a oferit sa o faca prin CAS fara a accepta nici cea mai mica recunostinta din partea mea financiara, a trebuit sa ma lupt cu niste sefi din spitalul de stat care te asigura ca e o metoda proasta, ca vei ajunge sigur sa faci cancere si sa mori in chinuri. Chiar m-a socat teoria lor. Si e logic! Astia cu medicina radiologica interventionala hemodinamica le luau painea chirurgilor care casapeau tot ce prindeau. Era clar conflict de interese! Dar regulamentul cerea ca ptr orice operatiune de acest gen sa aprobe tocmai acei chirurgi-ginecologi internarea pacientei pe sectie. Stiu foarte multe cazuri care pur si simplu au fost convinse sa accepte cutitul si nu metoda moderna si usoara de tratament.
   Medicii astia mai vechi in breasla care stiau doar ce invatasera pe vremea rezidentiatului lor, adica sa taie, nu numai ca nu informau pacientile tinere despre posibilitatea de a-si rezolva problema modern si pastrandu-si capacitatea de a ave copii, ba chiar faceau pe dos si le speriau, aduceau argumente stupide…tocmai ptr ale opri la ei si nenoroci. Eu altfel nu pot numi situatia in care o tipa de 21 de ani e taiata si i se scot toate organele reproducatoare ptr un banal fibrom care se presta la embolizare. Cei din Constanta faceau orice ca pacientele lor sa nu beneficieze de serviciile moderne de la Bucuresti, culmea prin CAS.
   Nu are legatura cu problema noastra, dar e doar un aspect ca sa ne lamurim cum functioneaza sistemul asta si cat le pasa unora de noi ca omeni si cat de profitul propiu, buzunarul lor. Sa nu ne asteptam ca un neurolog specialist in Sm sa recunoasca candva ca boala e infectioasa de fapt, sau un reumatolog, sef de sectie pe undeva ca e artrita Lyme. Ei ar deveni automat inutili, nu? Minuni nu se vor intampla in sistem peste noapte.
   Candva la inceputul bolii, acum 5 ani, cineva ma incuraja sa stau calma, ca-s foarte tanara si in ziua de azi medicina evolueaza rapid si sigur in maxim 5 ani se vor gasi solutii la aceste boli. Uite ca trecura si nimic nou. Nu ar renta sa se gaseasca o solutie definitiva. Va dati seama ca nimeni nu ar sustine asa ceva! Cine? Miile de faprici de medicamente sau clinici de reumatologie si neurologie? De fapt ei fac testele si trag concluziile. Sunt cu „frica de Dumnezeu” si corecti? Asta e o idee asa din visele noastre.
   Chiar daca unul ar incerca sa se puna impotriva curentului, il scot restul nebun sau ii dau in cap ca nu respecta protocoalele. Faza cu protocoalelele astea e ca si cu lupul care pazeste oile. Logic ca nu vor schimbari! Lor le e mai comod asa.
   Vai de fundul nostru, astia bolnavii!
   Costinee, uite cine e iar suparata pe tot si toate!
   ––––
   Ca o completare: voi aveti reactii adverse asa psi de la minociclina aia?? Aseara am ras vre-o 2 ore din orice si am enervat toti cunoscutii. De la stare de ameteala si betie, confuzie, balbaiala la…ras in hohote si voie buna! Pana la urma e ok, bine ca nu plang!

   • mie mi se pare ca tocma reactii adverse psihice sunt proprii minociclinei. e suficient sa te uiti pe aici pe blog de-a lungul vremii sa vezi agresivitate, depresie, bipolaritate, depersonalizare, etc asa ca e dreptul tau sa fii suparata pe tot si toate cat timp nu uiti ca-s reactii la minociclina si ca probabil aia nu esti tu, cea reala 🙂
    in rest, din pct meu de vedere, faci progrese…parca nu mai transpare atitudinea descurajanta din scrierile tale 🙂

  • Da, Sabi este o amica de-a mea, corespondez cat pot de des cu ea. E o fata minunata, are o multime de calitati, face niste fotografii exceptionale.Nu este cea din imagine.Ea e mult, mult mai draguta. Si ea a suferit destul de tare, dar n-a rezistat tratamentului alopat. Si-a revenit insa foarte bine prin metode naturiste, O buna perioada de timp s-a retras la bunica ei, in Maramures.Acum se simte foarte bine, si-a reluat toate activitatile, e plina de energie, de viata…

   • Si inca ceva, Costin a spus ca avem 2 cazuri vindecate naturist. D-nul Guranda si Iosif Szanto. Eu cred ca o putem adauga si pe Sabina in categoria asta.Tocmai mi-a spus cat de bine se simte. Ea poate confirma asta, daca va dori.

     • Mesajul era pentru Ilici, pe el il urmaresc de mult, misuna mama lor si la mine dupa un an de antibiotic, tot misuna, nici nu pot sa ma uit la microscopia aia.

      • Voi va protejati cand aveti contact cu partenerul care nu se trateaza de Lyme? Fiind inrudita cu alte spirochete e clar ca se iau si prin contact sexual. Poate de asta microscopiile sunt pozitive si dupa 1 an! Sau…nu? Nu pot intelege de ce nu mor alea daca asta e tratamentul… Sau poate ca nu e asta???? Sau poate nu ele-s cauza?

       • eu zic ca va protejati degeaba. daca ar fi fost asa, primele victime ar fi fost prostituatele (ca mai sunt si d’alea care o fac neprotejat) iar familiile ar fi mult mai simptomatice pe de-a intregul decat sunt acum cand doar unul din familie are simptome.
        In plus, ar insemna ca aia care traiesc „monahal” se vindeca in 2 timpi si 3 miscari ceea ce nu cred ca e cazul…

      • Raspunsul meu este da, de cand am inceput tratamentul m-am protejat. Nu cred ca este vorba despre o reinfestare, pur si simplu ele nu au murit. Eu altceva nu inteleg, de ce ma simt mai bine daca alea tot misuna?

       • pai din acelasi motiv pentru care sunt asimptomatici cu multe spirochete de toate natiile in sange si hemobartonella la greu si totusi n-au nimic. dl. dr zice ca „inca” nu au nimic. eu urmaresc o persoana de genul asta de un an si n-a dezvoltat nicio problema fizica si traieste mega haotic, stress, alimentatie proasta 🙂
        sunt obligat s-o mai urmaresc 4 ani macar sa pot spune: „uite dom’le ca nu e obligatoriu sa ai simptome daca ai borrelii”!

       • ma gandeam ca poate aia care dupa antibiotic se simt bine dar inca mai au borrelii popate ca au nimerit cu tratamentul exact ce le dadea simptomele….si poate ca borrelia nu era cauza!

       • am auzit mai nou ca se ia si prin saliva s ca ar fi studii demonstrate.asa ca nu am cum ar insemna sa divorteze sa sa al iming in bratele alteia esti om si nu poti sta intr-oo cutie de sticla si doar sa ma priveasca si sa imi faca toate poftele .eu nu mam protejat si stiu si un caz aproape vindecat care nu sa protejat.asa ca num ai cred in toate astea.

      • Rezultatul la microscopie a venit saptamana trecuta.Din pacate pozitiv,si la mine si la prietena(care este asimptomatica),Perioada de tratament??? Nici nu mai stiu exact un an si sapte ,sau opt luni.Ma asteptam la mai bine,,dar asta este,,tot inainte.

  • Iulia, ozonoterapie am facut eu…luni de zile, cu autohemotransfuzii mari, concentratii mari. Suplimentar si autohemotransfuzii mici si… punctii in articulatii, cap etc. Vrei sa-mi vezi microscopia si cat mino iau acum??? Nu mor borreliile doar din atat! Nu stiu ce scrie pe net sau zis altii, cel mai bine stiu ce am incercat eu. Dar, da va ajuta foarte mult pe terapie, asa complementar. Dupa 250 ml sange bogat ozonizat aveti o energie de zile mari si e cam ceea ce ne lipseste noua. Reduce si depresia, scade presiunea aia de pe creier, intinereste fizic. Chestii din astea.

   • Multumesc de raspuns Tatiana. Cred ca pana la urma asta este tot ce conteaza, sa te simti bine. Sa scapi de oboseala, ameteli, dureri si toate simptomele care nu se duc nici cu antibiotice.

 42. TATIANA :
  La Babes e din punctul meu de vedere un centru unde eu m-as duce mereu cu incredere. …

  Confundati Spitalul Babes, cel de boli infectioase, cu o clinica privata (de altfel buna) care se cheama la fel, deschisa in curtea spitalului. Primaria Capitalei n-are nici o legatura cu acea clinica privata, ci este coordonatoarea prin ASSMB a spitalelor de stat din Bucuresti. Atit Floreasca cit si Elias au depus de multa vreme memorii pentru infiintarea unei sectii de terapie intensiva hiperbara. Primarul capitalei de asemenea doreste acest lucru, in Municipal. Cum insa eu vreau in Babes, acest Institut se va deschide in Babes, adica in cadrul spitalului de stat Victor Babes sau nu se va mai deschide!

  • Da! Despre clinica privata vorbeam. Dr de acolo lucreaza si prin CAS, dar in alte spitale.
   O chestie super! Si daca faceti acolo hiperbara va fi si prin CAS? De fapt asta ar fi chestia ideala, deoarece din pacate se imbolnavesc si cei cu 700lei salariul lunar si va dati seama ca din start nu au nici o sansa la un tratament care e 400/sedinta. Dar, parca nu-mi vine a crede ca ai nostri accepta usor prin CAS asa ceva. Banuiesc ca va fi pe bani, nu?

 43. Salut,
  Am o intrebare off topic. Am citit in prospectul de Azitrox ca nu trebuie luat in timpul mesei, ci cu cel putin 1 ora inainte sau 2 dupa, deoarece nu se absoarbe. Am inteles ca azitromicina este cea mai dura pentru stomac?!
  Voi ce ati facut?
  Multumesc

  • Trebuie sa o iei asa cum scrie pe prospect, la 2 ore de masa. E nenorocita pentru intestine, sa iti iei probioticele, sa ai grija la alimentatie, mai putine alimente crude pe durata tratamentului cu azitrimicina.

 44. Si in timpul mesei, cand luam 2 bucatzele, ma lua moalele, dar nu al capului. Cam nasol.
  Ca tot intervenii. Plaquenil a luat cineva si a avut/are probleme cu vederea de la el? Parca e tot antiparazitar, inlocuieste tinizadolul, nu si se ia impreuna cu azitromicina/claritromicina?

 45. am luat plaquenil . Am avut probleme cu vederea dar nu de la el.
  acu ` iau doar artemisinin. fara plaquenil, fara tinidazol. E mai binisor.
  Azitroxul e criminal. Mi-a facut matele franjuri. Il urasc !

 46. @dora:

  tu poti sa te simti bine, dar asta nu inseamna ca infectia nu mai este prezenta. faptul ca cineva se simte bine nu este echivalent cu absenta bacteriilor care genereaza infectia.

  @costin:
  iar cauti tipare in borrelioza? tu poti sa il urmaresti pe amicu’ tau inca patru ani, acesta poate sa fie ok o perioada mult mai mare de 4 ani/ 5 ani, poate sa fie asimptomatic toata viata lui sau poate la un moment dat sa dezvolte simptomatolgia. poti sa tragi vreo concluzie general valabila asupra populatiilor, simptomatici ori ba?

  • caut tipare pentru ca eu chiar nu cred ca ala care e asimptomatic acum o sa fie in mod sigur asimptomatic pe viitor asa ca nu vad rostul tratamentului la cei asimptomatici. ba din contra…s-ar putea sa le faca mai mult rau decat bine.
   in plus, judecand la rece…obsesia de a scapa de spirochete e absolut derizorie nu atat prin prisma faptului ca nu se poate scapa ci ca riscul de a te reinfecta e imens! ce-o sa fac? o sa-mi verific prietena de bartonella si daca are pana nu ia 2 ani de antibiotic n-o sarut? hai sa fim seriosi ! ce fac daca de exemplu am microscopia negativa si urmeaza sa petrec 2 seri la cort in delta alaturi de un bun amic care il doare in paishpe ca are spirochete pentru ca se simte perfect, ii zic ca nu mai merg? sau ca trebuie sa mai cumparam un cort? deci asta cu pastrarea sangelui „clean” e un mit decat daca nu cumva vrei sa-ti petreci tot restul vietii intr-o sfera de sticla caz in care traiesti degeaba 🙂
   Sigur, poti sa te protejezi de muscatura de capusa ca sa nu-ti bage iar o doza de patogeni si s-o iei de la capat dar de purtarea asimptomatica a borreliilor nu te poti detasa ca-ti place sau nu.

   • pai poti sa cauti tipare, asta nu inseamna ca intra-devar le si gasesti sau ca tiparele pe care le gasesti sunt si universal valabile. daca ar exista, toti am fi pana in prezent vindecati, si nu doar liber de simptome, cei care sunt.

    ceea ce am vrut eu sa spun este ca nu ai nici o garantie.

    literatura de specialitate e plina de studii- unele care arata ca unii pacientii, liber de simptome, dupa o perioada de 2- 3 ani au redezvoltat simptomatologie( imi amintesc de un caz simpatic din portugalia in care pacienta respectiva avea toate testele negative, de la elisa, wb, lcr, pcr, iar tratamentul i-a fost acordat pe baza istoricului ca a mai avut infectie lyme, si dupa o perioada de tratament, infectia a dat inapoi) si studii ce arata ca unii pacienti nu au mai dezvoltat simptomatologie.

    judecand la rece, eu nu cred ca „obsesia” de la fi liber de infectie este derizorie. unor persoane aceasta obsesie le-a salvat viata.

    desigur, fiecare este major si face cum considera ca este mai bine pentru el.

   • ai perfecta dreptate costin,sunt de aceassi parere cu tine.eu mai am putine simptome mai fac acum luna asta si apoi ma bag pe naturiste dr bozozik zicea de propilis mult si tot ce ne poate da albina.am si eu colege care au si nu au nimic si muncesc zi de zi 12 ore mai putin duminica si maninca ce gasesc nu ca mine falafel toata ziua.asa ca fara borelii nu cred ca vom exista riscul de reinfectare e la fel de mare si daca stau la o terasa si ma pisca un tintar care la rindul lui a pioscat unul de la alta masa infectat.

   • Mie mi se pare inevitabil să căutăm tipare.
    Dar noi nu vom reuşi, că nu avem bază şi nici nu e cazul s-o facem,trebuie să o facă cei care se ocupă de tratarea borreliozei.
    În cadrul Colocviului European ILADS care a avut loc în 18-19 mai 2012 la Klagenfurt Austria :

    -dr Burrascano ( care mai mult de 2 decenii a practicat şi cercetat în domeniul borreliozei, s-a retras şi se ocupă doar de cercetare) a arătat că proiectul la care lucrează acum este Associated Diseases Registry prin care pacientul selectat este urmărit de la debutul până la sfârşitul bolii : simptome,analize, tratament,rezultate.
    Se consideră vindecat dacă dispar toate simptomele şi nu reapar timp de 3 luni(!!!) Ce zici Costine de recădere, reinfestare ?!

    – dr. Carsten Nicolaus ( care a fondat în 2006 BCA unde este director executiv şi medical) arată că terapiile aplicate în cei 5 ani nu au fost evaluate prin studii, dar că în curând va fi elaborat un studiu făcut de un profesor din Munich .

    (La această lipsă a studiilor=statistică cum m-am exprimat eu, m-am referit când am spus că sunt dezamăgită de felul în care s-au prezentat cei de la BCA la Balş.Şi nu cred ,- cu tot respectul pentru alte opinii-, că statisticile se fac pt a pune la adăpost medicii în faţa pacienţilor ,ci pentru a avea baze ştiinţifice în terapii)
    BCA aplică o abordare holistică(corp, gândire, spirit)
    90% din pacienţi sunt trataţi cu abx + terapii complementare, 10% doar naturopat

    -dr.Armin Schwarzbach recomandă analize Immunoblot, Elispot (LTT) CD3-, CD 57+evaluare pe grila de 15 pagini de simptome

    -dr. Ginger Savely arată însă că măsurarea CD 57 trebuie făcută cu mare atenţie pentru că variabilitatea naturală a celulelor NK este foarte mare atât la bolnavi cât şi la sănătoşi, diferă de la o zi la alta, diferă de la o oră la alta , această variabilitate nu poate fi explicată

    -medicina naturală devine din ce în ce mai vizibilă:

    -dr. Ann Corson utilizează med naturală (germană) bazată pe „terenul „pacientului
    =med clasică+fitoterapie+homeopatie+bioenergie + filozofia medicinii vechi chinezeşti

    dr. Lee Coeden care a elaborat protocolul Cowden arată că samento + banderol elimină biofilmele

    -dr. Stephen Haris -2 abordări

    -abordare nonantibiotică, protocoale:Beyond balance protocol, Zhang protocol, Cowden protocol……

    -abordare antibiotică- dozele mari sunt eficace împotriva infecţiei dar pot fi chiar fatale (herx) pacientului
    propune începerea tratamentului cu un antibiotic slab dozat timp de câteva săptămâni,se urmăresc efectele, apoi se adaugă un antibiotic din altă familie, apoi combinaţie de abx şi tratament 2 ani de zile !!

    -şi dr. Christine Green susţine că tratamentul durează 36 de luni cu abx combinate

    Sunt multe referiri la întrebările noastre( zic referiri, pt că nici specialiştii nu au răspunsuri la toate ):

    -dr.Robert Bransfield fost preşedinte ILADS psihiatru- persoanele bolnave de borrelioză sunt mai active decât media, au dificultăţi în a accepta deteriorarea stării de sănătate şi limitele impuse de boală, sunt afectate de reacţia celor din jur la această „boală invizibilă” care este greu de înţeles şi acceptat pentru cei neafectaţi

    -teoria lui Koch (1884) un agent infecţios aflat în organism duce obligatoriu la boală , este depăşită: poţi fi purtător asimptomatic

    – preşedintele ILADS Leo J. Shea a arătat că până în noiembrie 2012 când va fi colocviul de la Boston se vor publica directivele

    Concluzia :
    -fiecare bolnav are propria sa combinaţie de agenţi infecţioşi care acţionează pe terenul specific fiecăruia şi tratamentul tb personalizat
    rezultatul ideal ar fi vindecarea, adică lipsa simptomelor şi prea puţin ar conta analizele

    Concluzia mea rămâne aceeaşi:”s-ar putea să nu se ştie”

    Dacă eu aş fi medic şi aş trata borrelia, aş face fişă fiecărui pacient, cu înşiruirea simptomelor, a altor boli pe care le are, cu analize, poze ale erupţiilor , evidenţa tratamentului, efecte adverse ale tratamentului etc. Aş cere consimţământul scris al acestuia pt a fi contactat periodic(la 6 luni, apoi la 1 an, la 3 ani, la 5 ani) pt a afla evoluţia.
    Presupun că oricare dintre pacienţi ar fi de acord , doar nu ar cădea în depresie dacă ar fi întrebat:eşti ok?

    • Conferinţa-colocviul de la Boston s-a ţinut în 2-4 nov 2012 sub deviza „făcând diferenţa în diagnosticarea şi tratarea LD” , organizatorii spun că a fost un succes uriaş dar abia la sfârşitul lunii noiembrie, început de decembrie vor fi disponibile informaţii.

    • Ileana, ca de obicei, contributia ta e foarte valoroasa prin noutatile pe care le aduce. nu stiam de conferinta.. asa ca am sa o iau si-am s-o includ intr-un articol de sine statator pentru a fi mai vizibila. mi se pare ca ofera o imagine mai ampla asupra bolii si indeamna in acelasi timp medicii care se ocupa de boala sa monitorizeze mai mult decat verbal.

     • Se vede că n-am de lucru la birou.
      Tot noutăţi.
      În revista PloS One din data de 25.10.2012 s-a publicat un articol referitor la un studiu făcut de cercetătorii de la Universitatea UTHealth din Huston carea u identificat genele bacteriene ce conferă virulenţă şi remanenţă borreliei burgdorferi. Pr Steven Noris ,autorul principal al studiului, crede că descoperirea este una dintre cele mai semnificative pentru anii următori şi va duce la progresul cercetării inclusiv pt alţi patogeni care au aceleaşi proprietăţi ca Bb., va duce la crearea de vaccinuri şi chiar medicamente ţintite pe borrelia. Nu ar fi frumos?

 47. mah, eu zic ca mai bine ar fi ne calugarim si scapam astfel de toate ” micile” probleme lumesti. ca prea ne da tarcoale ispiita si nu-i bine pt. niste borreliosi simptomatici. Oricum borreliile or sa ne suptavietuiasca dar barem murim impacati ca ne-am reinfestat in monastire de la maici si nu prin dracudoamneiartama ceva contact neprotejat la ceas de seara. 🙂

  • Irina, de la maici? Hm! Ai mai…ca mie nu-mi plac maicile.Stiam una cu poliartrita reumatoida. Asa ca erau borrelii si la ea.
   Si daca e la ceas de dimineata la rasarit, poate dorm boreliile mai!
   –––––
   Nu stiu ce sa mai zic de tratamentele astea. As vrea sa vad numai vindecati peste tot :)) si asta doar daca ar fi halucinatii de la mino s-ar putea intampla.
   Eh!

   Azi am facut un tort cu fiul meu si astept sa ma scoata-n oras, ca el e sarbatoritul. A facut 9 ani!
   Azi, fara borrelii in discutii!
   Sanatate !

    • Multumesc tuturor!
     Copiii sunt cei mai de pret , ei ma ajuta sa nu cad de tot, sa ma lupt, sa merg inainte in fiecare zi. Nu face toata terapia cat face un zambet de al lor sau pupatul ala de „Noapte buna!”.
     Andrei si-a facut ioeri tortul singurel si i-a iesit foarte bun. M-am incumetat sa-l gust chit ca nu era in lista mea de regim. Nu puteam dezamagi baiatul!

 48. TATIANA :
  Da! Despre clinica privata vorbeam. Dr de acolo lucreaza si prin CAS, dar in alte spitale.
  … Si daca faceti acolo hiperbara va fi si prin CAS? De fapt asta ar fi chestia ideala, deoarece din pacate se imbolnavesc si cei cu 700lei salariul lunar si va dati seama ca din start nu au nici o sansa la un tratament care e 400/sedinta. Dar, parca nu-mi vine a crede ca ai nostri accepta usor prin CAS asa ceva. Banuiesc ca va fi pe bani, nu?

  Nu va fi prin CAS! Sau mai bine zis nu in clinicile unde lucrez eu. Nu cred ca ar fi o problema luarea HBOT in normative si decontarea de catre Statul Roman, deoarece este o terapie alopata validata si scumpa. Adica n-ar fi probleme sa se dea bani ca este validata si daca se dau bani multi in general asteptarile decidentilor romani la spagi groase sint mari. Problema insa consta ca mie astfel de primate, adica de genul celor care va conduc pe voi, imi repugna, adica cind vor vedea maimutelea astea de prin ministere spaga de la mine, atunci inseamna ca partidul comunist a cistigat alegerile in Germania. Probabil ca altcineva va trebui sa militeze pentru luarea in normativ a acestei terapii si foarte probabil ca daca aceasta terapie va fi luata in normativ eu unul nu ma voi inghesui sa fac contract cu CAS-ul, adica sa fac un contract prin care sa astept decontarea unui serviciu pe care il prestez in functie de bunavointa unui functionar sau de marinimia recompensei pe care o dau! NICIODATA! Adica n-aveti decit sa va decontati serviciile medicale unde vreti, dar pe mine lucrund pentru CAS n-o sa ma vedeti! Acum desigur ca pentru multi aceasta este o condamnare la moarte pe care eu o execut, desi nu o semnez, numai ca organizarea sistemului vostru medical de urgenta nu este problema mea. Mie mai mult imi convine sa existe un sistem national organizat in cadrul spitalelor de terapie hiperbara de urgenta care sa se ocupe de cei mentionati de Dvs., deoarece asa am mai mult timp sa ma ocup de cei care isi pot permite onorarul pe care il percep.

  Acest Institut se vrea de catre primaria Bucuresti in forma unui parteneriat (ca si coproductiile romano-germane sau italiene: cai vostri si actorii lor), adica primaria pune spitalul la dispozitie si noi tot ceea ce inseamna logistica. Pentru acest lucru va exista un bartner in sedinte pentru spitalele bucurestene. Mai multe detalii nu pot da mai departe, dar acest proiect este departe de a fi finalizat si eu chiar asa de optimist precum sint reprezentantii primariei nu sint!

  • Da, eu. Am avut nopţi consecutive în care nu am dormit deloc sau extrem de puţin, ajungeam efectiv ca o epavă, parcă eram într-o transă. Dar întotdeauna problema se rezolva dacă luam o pastilă de ketotifen. Ştiu că e ciudat, ketotifenul este un antihistaminic, dar eu dormam buştean de la el.

  • de pe iHerb iau eu artemisinin si aproape toate suplimentele. Imi e comod asa .
   Am avut si eu insomnii crunte dar am scapat de ele de cand fac reiki . Erau probabil consecinta unor dezechilibre energetice .

 49. IliciCt :
  Rezultatul la microscopie a venit saptamana trecuta.Din pacate pozitiv,si la mine si la prietena(care este asimptomatica),Perioada de tratament??? Nici nu mai stiu exact un an si sapte ,sau opt luni.Ma asteptam la mai bine,,dar asta este,,tot inainte.

  Si crezi ca dupa atata timp…solutia ar fi sa mai bagi antibiotice??? Eu am mari dubii! E clar ca nu cedeaza la asa ceva! Solutia e in alta parte…daca exista solutie! Cand aud faze din astea cu nu stiu cati ani de antibiotice luate cursiv si CORECT si fara nici un rezultat, nu mai stiu ce sa cred. Pai degeaba luam antibiotic daca avem viroza sau daca respectivul microb nu raspunde deloc la acel tratament. Daca era sa moara murea frate-n „x” luni, daca nu… nu va muri nici dupa 7 ani!!!! Luam asa de intretinere sau…ce?
  In chestiile astea ceva e in neregula, clar!!!!

  • Tatiana, eu astazi am fost cu sora mea la un neurolog care mi-a placut foarte mult. Dupa o consultatie lunga si amanuntita, dupa ce s-a uitat foarte atent pe toate RMN-urile ei si a analizat evolutia, dupa ce si-a notat si a analizat evolutia ei pe antibioterapie, mi-a spus ca diagnosticul de SM pus de o gramada de neurologi de top este, din puctul dansului de vedere, foarte putin probabil, daca nu imposibil. Mi-a aratat forma unor leziuni si anumite puncte negre de pe RMN si mi-a spus ca asa ceva nu exista in SM.Nici reflexele ei , mai ales cele abdominale, nu sunt specifice pt SM. Pe de alta parte, forma anumitor leziuni (pete albe, de fapt) in jurul encefalului a zis ca nu sunt date numai de borrelii.Mi-a recomandat si alte teste, un tratament (pe care mi-l va trimite din Canada) pentru refacerea structurii nervoase.Dansul a confirmat ca este o bolala autoimuna, care are o cauza nu numai infectioasa, dar mai ales una virala. Nu a pus diagnostic Sm si de borrelioza.
   Mi-a placut foarte mult acest medic, am stat mai mult de 2 ore in cabinet, desi consultatia trebuia sa dureze o ora. Si-a si trimis asistenta la plimbare, spunand ca sunt cazuri si cazuri si nu trebuie sa se incadreze intr-un termen limita. L-as fi luat acasa sa tot vorbesc cu dansul…

    • Irina, n-a facut niciun test, nimeni nu i-a indicat asta.Dr Mi-a zis ca se fac teste pt o serie de virusi, herpetic, mi-a zis ca e o lista intreaga. M-a trimis inainte de toate la institutul national de neurologie sa-i fac ex lcr, benzi oligoclonale.

   • Buna, DOINA! de mult vroiam sa te mai intreb cum mai este sora ta si ce mai faceti….fiindca eu sunt la pamant , numai dupa 4 luni de antibiotice si nici alea in dozele prescrise initial(nu ma mai pot misca mai deloc, picioarele sunt si mai intepenite, cu parestezii groaznice si totul de fapt s-a accentuat…atât fizic cât si psihic…sunt bulversata pur si simplu… si mai ales când va mai citesc si pe voi cu atâtea luni de antibiotic si nimic special…

    Spune-mi si mie unde este medicul la care ai mers pentru ca si eu cred ca este mai mult decât atât?? Pupppp

    • Buna Anca,

     Eu am avut parestezii puternice in picioare. Anul trecut pe vremea asta, am stat o luna acasa in concediu medical, eu care nu avusesem in viata mea nici macar o zi de medical, nu puteam sta nici macar in fund, nu puteam dormi in nicio pozitie. Cu rabdare si tratament, usor usor trece. Acum, dupa 7 ture de abx am ramas doar cu senzatii de arsuri usoare in diverse locuri pe corp, fugitive si de intensitate mai mica.

     • Multumesc Mihaela, iti multumesc tare mult…pe mine ma ingrijoreaza ca mi-a evoluat f tare si pe doze foarte mici, iar acum sunt in pauza de o luna si este si mai greu. Tu când ai inceput tratamentul? Si cum a fost la inceput?

      • anul trecut, la inceputul loui octombrie, au inceput „simptomele”. Mai intai imi amorteau degetele mainilor( credeam ca este de la statul prea mult cu mana pe mouse-ul calculatorului), apoi a aparut o durere bilaterala in zona inghinala care cobora pe interiorul picioarelor spre genunchi, durere acompaniata de parestezii puternice la nivelul picioarelor( intepaturi, electrocutari), atat de puternice incat nu puteam sta in fund mai mult de 1-2 minute. Mergeam incontinuu pentru ca era foarte rau cand stateam. In fine povestea e mai lunguta, am ajuns la neurologie initial, am facut RMN pentru zona sacroiliaca unde s-a evidentiat edem minim acut de sacroileita acuta. De la neurologie m-au trimis la reumatologie, desi nu aveam redoare matinala, nu aveam dureri de articulatii, doar paresteziile puternice. La reumatologie mi-au dat o serie de analize pentru boli autoimune si markerii specifici pentru poliartrita, HLA etc. Acolo mi-au pus diagnosticul de artrita reactiva( artrita declansata „cica” in urma unei infectii care nu mai e dar a ramas raspunsul autoimun al organismului, HLA negativ). Eu nemaiavand parestezii si atat de puternice niciodata, le percepeam ca fiind ceva infectios, mai ales ca aveam si oarece stare „de rau”. Am vorbit cu reumatologul si I-am spus ca eu vreau antibiotic ca simt ca infectios. Raspunsul a fost daca vrei tu antibiotic, ia niste doxiciclina, 2 pe zi ca asta merge „pe mai multe”, dar iti spun eu ca nu mai ai infectie. Luand doxi, ce-i drept impreuna cu tratamentul de la reumato si neuro( antiinflamator, calmante, thiogamma….sulfasalazin)timp de 2-3 saptamani, am observat ca durerea inghinala a disparut, paresteziile s-au redus in intensitate, dar au inceput alte simptome. Mi-a aparut ca o acrodermatita acuta pe dosul mainilor, imi apareau dungi rosii pe corp care dispareau in cateva minute, a inceput sa ma „jeneze” pe la articulatiile mainilor, am inceput sa simt intepaturi in alte parti ale corpuui, a inceput sa ma jeneze un ochi, ma durea rau degetul mare de la picior, senzatie de febra musculara, de picioare grele, oboseala, puls mare, insuficienta respiratore, plus ca aveam o stare de „rau” general( simteam ca am o infectie puternica). Nu am mai rezistat si m-am intors la reumatolog, spunandu-i ca mie imi este si mai rau si ca au mai aparut simptome. In momentul ala nu a „mai stiut exact ce diagnostic am”, a inceput sa bajbaie, eu i-am zis ca nu mai iau sulfasalazin si ca vreau alt antibiotic. Mi-a spus: ia ciprinol si intre timp mai faci analize pt infectii ( imi daduse un pomelinc de analize pentru infectii, fara a se gandi la borrelioza). Eu tot cautam pe net pe forumurile celor de la reumatologie( unde se discuta de poliartrita, spondilita anchilozanta, etc)si asa am dat de postarile domnului dr. ION. Am citit, mi s-a parut logic, asa ca pe 3 ianuarie, m-am postat la Fundeni pentru excluderea sau confirmarea borreliozei. S-a confirmat, am cautat doctor sa ma trateze, din ianuarie am urmat 4 runde de abx cu primul doctor. A fost o perioada groaznica, mai ales pe cefort, aveam impresia ca se jupoaie pielea de pe mine, aveam dureri in muschi, junghiuri, intepaturi…etc. Cu fiecare luna de abx finalizata, simptomele scadeau putin atat in intensitate cat si ca durata dealungul zilei. Apoi a urmat 2 luni de pauza, am schimbat doctorul curant din cauza unor imprejurari la momentul respectiv(doamna doctor se retrasese o perioada, eu depaseam deja alea 2 luni si nu aveam tratament). Apoi au urmat 3 luni de abx la actualul doctor, inca sunt pe abx si ma confrunt doar cu senzatii de arsura pe piele pe suprafete mici, fugitive, de intensitate mica si medie. 90 % din simptome au disparut. Adresa mea de email este: mihaela.andritoiu@yahoo.com

    • Anca, buna! Sora mea este de ceva timp mai bine, mai ales dupa ce-am stat o luna intr-un spital de recuperare.Acum poate face pasi, o pot duce dintr-o camera in alta, la baiechiar daca sprijinita. Este o imbunatatire evidenta, spun eu, tinand cont de starea de dinainte.
     Anca, eu zic ca nu este cazul sa fii atat de speriata, astfel de manifestari pot aparea in primele luni de tratament. Eu spun sa ai incredere si rabdare, insa trebuie sa ai o permanenta comunicare cu medicul tau.Mie d-nul dr Ion mi-a spus ca, dincolo de reactiile adverse ale tratamentului, de starile de rau, voma sau dureri de cap, la cel mai mic semnal de afectare neurologica sa-l anunt imediat, pt ca nu intotdeauna asfel de manifestari inseamna ca se produce un lucru bun, lizarea bacteriilor. Crede-ma, stiu ce spun atunci cand afirm ca este important sa ai o buna comunicare cu medicul tau curant, sa stie intotdeauna ce ti se intampla.Eu nu mai pot da acum timpul inapoi, insa terapia trebuie sa fie orientata si catre pacient, nu axata strict pe schemele de tratament si pe distrugerea bacteriilor cu orice pret.
     Daca vrei sa-ti spun numele medicului neurolog scrie-mi, te rog pe adresa doinapunctdavid2000, pe yahoo.com

  • Multumesc, Irina. Si ati luat ceva pentru asta?? Pe mine ma omoara gindul ca isi face si ala de cap! Dar din cite am citit, tratamentul este groaznic.

 50. Intrebare OFF-TOPIC :
  A facut cineva analize specifice pentru a vedea functionarea pancreasului?!
  Daca da, ce anume?! Eu am facut doar amilaza pe tura trecuta de abx si era in limite normale. Insa la reflexoterapie ma doare zona din talpa aferenta pancreasului mai ceva ca durerea de rinichi.
  Multumesc anticipat pentru toate informatiile! 🙂

 51. Doina, pai si ai de gand sa o punctionezi pe silvia? de ce vor toti lcr? pana la final cu lcr eram ff incantata de acest medic si chiar urma sa te intreb cine e ca sa merg si eu dar cand am vazut ca a cerut lcr m-am lasat pagubasa 😦

  • ca neurolog, pentru a putea sa mearga mai departe si a nu fi atacat in justitie, el trebuie sa prezinte informatia pacientului. mie nu mi-a spus de lcr pentru ca la mine rmn-ul a fost relevant si eu nu am dezvoltat raspuns autoimun, am reusit sa o prind pana sa dezvolte, si faptul ca nu am luat imunosupresoare a contribuit fantastic. demielinizari nu inseamna automat deja raspuns autoimun, dar pentru asta trebuie ca neurologul sa isi fi facut temele si sa nu fie un specimen care sa se uite pe rmn si in stil oligofren sa spuna ” sm”

   • Exact, G a spus-o foarte bine. Anda, medicul e foarte ok, nu trebuie sa fii dezamagita. Numai ca situatia Silviei e ceva mai complicata.Cred ca titudinea dansului e perfect justificata.

  • Mi-e groaza si mie de punctie, nici nu vreau sa ma gandesc. Mai ales ca nu e tocmai simpla, iar Silvia a devenit sensibila la durere. Nu stiu in momentul asta ce o sa facem. Pe RMN-ul -ei sevad leziuni provocate de tip autoimun, insa medicul spune ca nu poate fi vorba de SM.

  • Anda, medicul nu mi-a spus sa-i fac Silviei punctie pentru a stabili daca este sau nu neuroborrelioza, ci pentru a clarifica daca este sau nu vorba de SM.Benzile oligoclonale, daca am inteles eu bine, este o analiza obligatorie atunci cand avem chiar si un prezumtiv SM. Dr a studiat foarte atent RMN-urile ei facute de-a lungul anilor si a concluzionat ca sunt foarte multe dubii pentru SM.Si din consult a spus ca nu prea pare a fi asa ceva, spre ex.in SM nu mai exista reflexe abdominale (culmea, asta mi-a spus-o si un neurolog de la Universitar), insa la ea nu sunt deloc modificate. Repet, diagnosticul pe care mi l-a scris este cel de borrelioza, nu de SM. Crede insa ca, pe langa asta, exista si un proces autoimun dintr-o cauza virala.

   • Doina,dar despre ce produs din canada era vorba?ti-a zis doctorul cum se numeste? era impotriva virusilor?
    Eu nu inteleg. daca suntem pe tratament antibiotic adevat (atat cat se poate spune) cum de continua procesele autoimune la multi dintre noi? DL dr spune ca treaba cu virusii e o prostie, ok,atunci care e solutia daca tratamentul antibiotic nici macar nu tine in loc boala daramite sa o mai si stopeze?

    • nu este regula generala, afectarea de tip autoimun, poate sa fie prezenta atat timp cat agentul cauzator este inca prezent, poate sa inceteze din timpul tratamentului, sau poate sa mai dureze o perioada dupa ce tratamentul a fost stopat in conditiile in care agentul cauzator a fost distrus. nu exista un model standard, de aceea trebuie in permanenta urmarit si monitorizat,. nu este o explicatie scoasa din burta ci un raspuns pe care il am de la medicul. neurolog.

     • am uitat sa aduag ca afectarea nu (neaparat) de tip autoimun poate sa continue si pe tratament,din cauza toxinelor. sinonimul pentru toxina este otrava, nu este nimic benefic in prezenta acestora in corp, sange ,etc. insa iar nu este o regula generala. afectarea pe snc poate sa fie de doua tipuri: cu exagerbare de functii, iar perioada de recuperare este rapida, de la saptamani la luni sau afectare asociata cu pierdere de functii, cand pacientul isi revine foarte greu dupa o perioada mare sau deloc, cele mai multe cazuri schimbarile ce intervin sunt de tip ireversibil, desigur mai este si cazul miracolelor unde stiinta se uita si nu stie ce sa spuna, insa aceste cazuri de obicei se pot numara pe degetele de la o mana.

    • Un produs care contine acid dezoxiribonucleic si ribonucleic. Se numeste RNA-DNA. Se gaseste si la liber, altfel nu postam denumirea.
     La treaba cu virusii n-am nici eu inca un raspuns.

     • Doina,iti multumesc ca mi-ai raspuns. n-as vrea sa starnesc si eu mai multa confuzie,ma bucura ideea ca poate chiar exista ceva medicament mai bun din Canada dar din cate citesc acum pe net chestia cu suplimente de ADN e mai mult un „gag” comercial cum zicea dl dr de virusi. pai, din ce stiam si eu tot ce mancam are ADN…n-are de ce sa fie mai special adn-ul dintr-un supliment…uite ce am gasit pe ehow:You take in nucleic acids every time you eat because they are found in all living cells. Significant natural sources of nucleic acids can be found in nuts and fish…. Experts at the National Academies of Science have stated there is no conclusive evidence to suggest any benefit to nucleic acid supplements for humans. Your body makes nucleic acids. It is not necessary to ingest them–unlike other cellular-building blocks like amino acids.
      mie nu prea-mi inspira incredere un medic care prescrie asa ceva ca pe un medicament salvator.
      Sper sa nu te supere mesajul meu.Poate pana la urma raspunsurile sunt tot in medicina conventionala pe care o tot respingem,nustiu ce sa mai zic.

      • well, in cazul meu tratamentul dat pentru imbunatatirea memoriei si concentrarii a functionat. fiecare merge acolo unde se simte inspirat de catre doctor si are incredere in capacitatile medicale si mai ales cunostintele acestora.

      • Apropos de un medicament miraculos din Canada!
       Un medic de pe la noi, destul de renumit mi-a spus ca nici nu am habar ce usor se trateaza borrelia cu UN MEDICAMENT DIN CANADA- VIRANOX, DE DR. ADAMS MICHAEL. Am tot cautat pe internet, exista un Viranox de Leigh si Williams, nu de Adams si cica e important sa fie de Adams. Daca aflati ceva, dati-mi si mie de veste , va rog!

  • D-nul Dr, mi-e foarte greu sa-i fac Silviei punctie din LCR, nu cred c-as putea s-o supun unei asemenea proceduri. Si in niciun caz n-as face asta fara a discuta in prealabil cu Dvs. Iar daca vom face totusi punctia, sigur ca n-am sa duc proba la Cantacuzino, ci la LD. Daca vom avea ,,dovada” (cum spunea raposata) unei neuroborrelioze, as vrea sa-i vad pe eminentii neurologi cum vor trata ei asta. Deoarece au admis ca Silvia ar putea avea borrelioza, insa fara punctie nu se poate nici macar pune in discutie o eventuala neuroborrelioza.

   • Personal SINT impotriva unor astfel de masuri invazive pentru a demonstra ceea ce este in multe cazuri evident. Mai mult, benzile oligoclonale pot apare si in borrelioza, astfel ca nu sint un marker sigur pentru una sau alta. Dar desigur ca LCR-ul aduce o serie de informatii utile iar daca cumva se va face atunci este interesant ca tot il aveti sa faceti teste pe el.

    Acum desigur ca in Romania circula o multime de mituri, unul mai absurd ca altul si care n-au de-a face cu realitatea. Termenul de neuroborrelioza NU defineste acea stare in care in LCR sint prezenti anticorpi antiborrelia. Trebuie sa fii extrem de redus sa poti crede ca daca un WB din LCR iese pozitiv inseamna ca ai neuroborrelioza. SINGURA semnificatie a acestui test este doar ca ai anticorpi anti borrelia in LCR, care oricum ii ai daca ai borrelia, indiferent unde ar fi aceasta.

    ADICA toti cei care au un WB pozitiv la o anumita specie, indiferent care este aceea, atunci daca ar face un WB din LCR acesta ar iesi pozitiv, DIN SIMPLUL MOTIV ca rolul anticorpilor este sa vegheze impotriva infectiilor si fac aceasta RASPINDINDU-SE peste tot in organismul pacientului, in special acolo unde este extrem de important sa fie.

    Astfel ca daca aceste teste ies pozitive NICI MACAR NU SINT O DOVADA A BACTERIEI IN CREIER ci doar a prezentei anticorpilor! Desigur ca un DFM pozitiv din LCR ar fi o dovada a prezentei bacteriei in creier, numai ca DFM-urile pozitive din LCR sint greu de obtinut si oricum nu le ia mai nimeni in considerare.

    De asemenea termenul de neuroborrelioza nu defineste nici prezenta bacteriei in creier. FOARTE probabil pacienti cu borrelia afzeli sau orice alta specie de borrelia care nu da manifestari neurologice ci de ex. articulare au aceste spirochete si in creier ca peste TOT IN ORGANISM. Cu toate aceastea nu au neuroborrelioza. ADICA nici unul dintre pacienti care au anticorpi antiborrelia sau borrelii in creier sau LCR dar nu au simptome neurologice nu au nici neuroborrelioza.

    Un alt mit raspindit de data aceasta de medici de laborator si preluat mult prea usor de clinicieni in constituie tratucerea notiuni de BORDERLINE pe WB.

    Borderline inseamna ca rezultatul este LA LIMITA. Traducerea nefericita atribuita de medici romani insa este: ECHIVOCA. Cu toate aceastea rezultatele NU SINT DE LOC ECHIVOCI. In general din soft atit Euroimunul cit si Mikrogenul cenereaza un rezultat LA LIMITA atunci cind titrul unor PROTEINE ULTRASPECIFICE (de ex. BmpA sau OSpC) este mic, dar aceste proteine sint prezente.

    Acestia isi iau pur si simplu o masara de precautie si RECOMANDA prin ghidul emis de acestia medicul de laborator sa interpreteze rezultatul prin prisma acestor proteine. Ideea este de exemplu ca o serie de proteine precum p100, p83, OspC sau BmpA etc sint atit de specifice incit ACESTEA se gasesc CHIAR NUMAI pe afzeli, garini, burgdorferi, spielmani, bavariensis sasmd. ADICA o serie de proteine chiar nu apar la alte bacterii, nici macar la alte borrelii. ADICA CINE ARE UN OspC de spielmani pozitiv, indiferent cit de mic este acel titru, acesti anticorpi NU AU CUM sa apara decit daca acel pacient a avut contact cu spilmani. La fel si p83 sau p100: este chiar si un picut pozitiv, atunci pe acela scrie afzeli si cam pe toti din jurul lui, INDIFERENT daca pe testul de afzeli sau pe cel recombinat scrie negativ sau borderline

    • Multumesc pentru raspunsul clar, deja m-ati convins. Ce putem face atunci cand avem de-a face si cu un proces autoimun din cauze virale? Bun, detectam virusii, dar cum rezolvam? Intreb asta deoarece stiu ca si cei de la Augsburg fac o serie de teste pt virusi, insa tratamentul e tintit tot asupra bacteriilor. Medicul neurolog mi-a explicat ca leziuni se pot produce si pe perioada tratam cu abx, mai ales cand avem de-a face cu o afectare de tip autoimun. In timp se diminueaza. Asta nu face decat sa-mi intareasca presupunerea ca imunostimulatoarele trebuiesc administrate cu prudenta. Mai exact, punctual in cazul sorei mele, nu pot sa nu ma gandesc ca adiminstrarea celor 3 ig vena a contribuit substantial la rezultatul pe care il avem acum.
     PS. Toata lumea stie ca dvs sunteti importiva imunoglobulinei.

     • Azi mi-am luat rezultatele de la analizele de control( ficat-perfecte, rinichi-bune, sange- scazute usor globulele albe si niste eozinofile mari) si am trecut pe la dr mea de familie. Am gasit-o singura seara si am stat de vorba. Mi-a zis ca ma mint singura ca tratamentul facut ar putea avea o influenta cat de mica asupra evolutiei spondilitei ankilozante. Ca un caz nefericit a facut sa se suprapuna borrelia( specie necunoscuta) peste o boala genetica de fapt…si eu in disperarea mea nu pot accepta ca de fapt nu se mai poate face nimic. Problema e ca stiu asta in sinea mea.Dar cand o aud iar si iar…ma intristez si mai tare. Am tot cautat in grupul acesta sau pe net pe careva cu HLA-ul pozitiv ca si mine….si tratament de Lyme, dar nu am gasit. Bine, au fost care au avut diagnostic pus gresit de SA cu HLA negativ. De cand iau abx neurologic au disparut problemele ca de obicei, dar coloana si soldurile ma supara tot mai rau. Dimineata la trezire nici nu pot stranuta pentru ca” ma tin” coastele, nu ma pot apleca pana nu fac exercitii juma de ora sa-mi dau „drumul” la vertebre… Urata boala si ma face sa nu ma pot gandi la nimic bun in viitor.
      Chiar si dl. dr. ION mi-a spus ca SA nu trece, mi-amintesc cat de daramat am venit de la primul consult. Si acceptarea asta e grea!
      Ma gandesc ca inghit ca proasta pastile si de fapt stiu ca boala care ma macina nu are de-a face cu spirochetele din sange.
      Da, le mai raresc… si poate nu voi mai avea prb neurologice un timp. Dar BINELE ala care mi-l doresc nu va veni.
      Nu sunt in vre-o depresie azi, e doar o concluzie dupa o discutie asa prelunga cu dr mea. Si stiu ca are dreptate.
      ma plimbam azi cu baietii pe malul marii. O vreme superba chit ca eram cu fesuri si eu cu cizmulite. La orizont se plimbau batranei asa la brat si ma uitam oarecum cu invidie ca la varsta lor pareau atat de ok, ba unii si alergau. Pe mine ma dureau soldurile si spatele la fiecare pas si m-am chinuit sa le zambesc copiilor care insistau sa ma pozeze. La varsta aia oare cum am sa fiu…m-am intrebat!
      Chestiile astea nu ma prea ajuta cu nimic…stiu. Pana la urma nu am cancer si nu am sa mor, nu? Dar…ma voi chinui, cu borrelii sau fara…

      • Dragă Tatiana,îţi înţeleg frământările şi sunt alături de tine , chiar dacă deobicei nu scriu comentarii legat de asta, şi sunt convinsă că şi ceilalţi sunt alături de tine. „Nu ştiu alţii cum sunt” dar eu , în fiecare clipă sunt recunoscătoare pentru tot ce am, inclusiv pentru sănătatea mea precară. Cred că asta e cea mai bună cale: să te bucuri zilnic că poţi să te mişti, chiar dacă pt asta tb să faci eforturi . E dureros că eşti tânără ,ai copii şi nu poţi duce o viaţă normală. Dar alte persoane sunt mult mai bolnave, altele au murit şi au rămas copii mici în urma lor . Tu poţi să te lupţi cu boala, ceea ce şi faci şi să-ţi creşti copiii. Din fericire Costin a creat blogul şi aici ai prieteni care te susţin.Capul sus, nu eşti singură !

       • Cand mi-am revenit dupa socul aparut la anestezia de cezariana si am aflat ca-mi scazuse tensiunea sub 5 si ca dr se chinuisera apoi sa ma reanimeze…m-am gandit ca nimic nu mai conteaza si important e ca am avut ocazia sa-mi cunosc copilul si sa-i fiu alaturi. Apoi cand durerile, boala si teama m-au lovit din plin…am uitat de cele bune. Logic ca mi-e ciuda ca lucrurile nu stau asa cum mi-am dorit, ca nu sunt o mama ideala, sanatoasa, o sotie in putere care sa aduca bani in casa nu sa-i toace pe pastile…dar incerc sa ma lupt cu toate.
        Mi-ar fi placut sa stiu ca la finalul luptei, oricat ar dura si oricat efort as depune, ar putea exista si vindecarea si starea de bine. Dar stiu ca nu e posibil si…chestia asta imi amaraste sufletul.

    • domnul doctor, am o intrebare de vreo doua zile la care nu am gasit raspuns, daca puteti sa faceti lumina, va rog:

     nelamurirea mea este legata de benzile oligoclonale: cum se face diferenta pe aceste benzi intre raspuns autoimun viral si/sau bacterian (borrelia+etc) si raspuns autoimun sm ?

 52. UndergroundEverything you need to know about surviving lyme disease.

  Home

  Detox

  Eats!

  Fun and Other

  Learning

  Money Issues

  Treatments

  .

  ILADS Lyme Conference 2011, Part 2

  Posted on 30. Oct, 2011 by admin in Learning

  Day 2 of the 2011 ILADS Lyme Disease Conference was truly amazing! The sessions on integrative care and environmental issues are two of the must-sees if you’re planning on buying any of the recorded materials.

  Steven Bock, MD spoke on integrative medicine as it relates to lyme disease. Here of some of the highlights of his presentation:
  ◦People with neuropathy are better off when they stop eating wheat and soy.
  ◦Build up the body prior to administering antibiotics, using a combination IV Vitamin C, nutritional therapy, acupuncture, and Ondamed.
  ◦Fungal hypersensitivity should be considered.
  ◦Rhodiola (herb) is good for helping a depleted neurological system.
  ◦Thyroid issues may be cased by depleted selenium and mercury toxicity.
  ◦Mercury can cause TH2 autoimmune issues.

  Lisa Nagy, MD spoke on environmental illness and mold exposure. There was way too much in her presentation to write down, so I encourage you to get the video and slides for this presentation!

  ◦The immune system may be damaged from mold exposure prior to lyme. In this case, the body can’t fight off the tick bite, and may have a host of positive tests. Remember that this could be a prior exposure, not just current conditions!
  ◦Musty work environment often indicates mold. Check history: i.e. building with prior flood or roof leak.
  ◦Suspect mold if white blood cell count is 3.5-4.
  ◦If several in a family are sick, consider the possibility of a moldy home.
  •Possible indicators that you have mold toxicity:
  ◦Cutting out clothing tags because they itch.
  ◦Bras that always feel tight or constricting (even if proper size).
  ◦Progressive sensitivity to smells.
  •Treat deficiencies first (in this order).
  ◦Adrenals – mold often harms these first.
  ◦Thyroid
  ◦POTS
  •Recommended testing.
  ◦Urine test.
  ◦Mold testing in home (can vacuum dust and submit, or use mold plates).
  ◦Venous blood gas test.
  ◦Allergy testing.
  ◦Saliva cortisol test.
  •Other possible conditions that need to be treated.
  ◦Low aldosterone.
  ◦Symptoms may include dizziness when getting up from tying shoes, tearful when watching commercials or movies.
  •Low DHEA.
  ◦Treating may reduce anxiety.
  •Recommended products for the home and environment.
  ◦NO pine flooring! Contains toxic chemicals.
  ◦Charcoal air filter.
  ◦Mountain Valley Water in glass container.
  ◦Use glass bottles – don’t drink anything from plastic containers.
  •Some recommended treatments (too many to write down!).
  ◦Alpha Lipoic Acid.
  ◦Good for pain and mold toxicity.
  •Sauna (regular or infrared).
  ◦140-150 degrees in regular sauna, adjust for infrared sauna. Portable infrared saunas are relatively inexpensive for this.
  ◦30 minutes total, 20 minutes of sweating. Work up to daily saunas.
  ◦Toxins go into blood, get processed by the liver, go out into urine.
  •Rotational diet.
  ◦Don’t repeat foods.
  ◦Eat same food every 4 days.

  You can order the videos of all presenters either individually or by category, as well as all of the slides, on the ILADS website. I do recommend getting at least a few of these, as they contain great info!

  Be Sociable, Share!

 53. ILADS Lyme Conference 2011, Part 1
  Posted on 28. Oct, 2011 by admin in Learning
  The ILADS Lyme Conference was available to everyone via streaming video today, and will continue tomorrow. The streaming video is covering the primary presentations as well as some of the breakout sessions of the conference.
  Not all of the presentations were available via the video stream today, some got cut off (like Burrascano’s session) and are supposed to available for replay online at a later time.
  Garth Nicolson talked mostly about ATP Fuel and NT Factor, both are helpful mostly for patients with severe fatigue, with little effect on patients with mild fatigue. NT Factor can also stabilize nerve cells for those with fibromyalgia.
  Christine Green talked about co-infections (other than babesia). She says that many of the co-infections are spread by sources other than deer and deer ticks, with 8 out of 10 squirrels in CA positive for tick-borne diseases. She also stated that 40%-60% of domestic cats have bartonella, so if you’ve ever been scratched by a cat, or if you’ve had cats as pets, then you definitely have an exposure risk.
  Green also mentioned some of the drug therapies that she uses. She says never to use rifampin alone, some combos mentioned were rifampin with zithromax, or rifampin with doxycycline. For chronic viral infections, she says that 4 months to several years of treatment is often needed. She uses high-dose Valtrex (6000mg per day) for herpes infections, and acyclovir for HHV-6 infections, stating that low-dose Valtrex does not get into the brain tissues.
  Richard Horowitz had more to say than I could possibly write down, but hopefully I got the important points in his talk on babesia. His session was also having audio/video technical issues, so hopefully this too will be on the replay later on. He thinks that babesia and parasitemia (babesia is a parasite too) is a major concern, and that there are multiple strains of babesia that can come into play. He’ll use a combo of clindamycin, zithromax, plaquenil and Mepron (with Mepron at 2tsp bid), and then replace the Mepron with Malarone after a while. He says that Septra makes the Mepron more effective, and that zithromax and Septra are an effective combo for bartonella. Short courses of Coartem have also proven to be effective with his patients, with 4 tablets bid for 3 days, which is then repeated as necessary. However, he warned that often antibiotic therapy alone is often not sufficient to prevent relapse once off of the medications, so he uses herbal therapies as well.
  For non-pharmaceutical therapies, Horowitz says he has good success with cryptolepsis at 1tsp tid, often combined with some of the Cowden and Byron White formulas (he wasn’t specific as to which ones). He also uses stephania. Turmeric (curcumin) is also a good herb to use, since it is anti-malarial and down-regulates COX2. Personally, I use black seed oil instead of the dried herb for this, and it is interesting that some Multiple Sclerosis (MS) patients have reported good success with the black seed oil as well. Horowitz said that heparin is also good for babesia, in that it helps to clear the intracellular parasites, but didn’t mention dosages on this.
  Stay tuned for more tomorrow

 54. TATIANA :
  Dar stiu ca nu e posibil si…chestia asta imi amaraste sufletul.

  ca sa dau un exemplu oarecum legat de cealalta tema a blogului, muntele, nici Edmund Hillary – cel dintai om pe Everest n-a stiut ce se afla la capatul incercarilor (sau daca exista un capat) de a ajunge pe cel mai inalt varf de pe planeta. Insa a tot incercat si a incercat si n-a incetat nicio clipa sa creada ca in ciuda peretilor innaccesibili, crevaselor, corniselor si pericolelor care ii blocau ascensiunile de saptamani intregi in cautarea unui drum de acces spre varf ca exista un drum si ca va ajunge sa urce pe varf. Noah, si in Mai 1953 dupa vreo 3 incercari nereusite extrem de lungi intinse pe mai multi ani, a reusit.
  Ce vreau sa spun e ca pe langa modul in care parcurgi drumul spre „varf” conteaza si credinta imensa ca exista un varf si ca poate fi atins in ciuda faptului ca NIMENI nu l-a mai atins pana atunci.
  Or altfel, mergi pe un drum fara sens, fara inainte sau inapoi, la nesfarsit…
  Continuand alegoria, eu zic ca ai picioare de fier, ai echipamentul necesar insa trebuie sa lasi zvonurile ca multi nefericiti temerari s-au intors din drum declarandu-se batuti, nu e niciodata imposibil sa fii prima!:)

  la naiba, cred ca ma apuc de scris nuvele!:)

  • Sa scrii mai ca eu citesc tot! 😛
   In afara de blogul asta si de reclamele la concedii la partie si zapada in ianuarie la reduceri…nu mai citesc nimic altceva. Mi-am pierdut rabdarea pe tratament, la citit.
   A! Citesc si etichete la ce cumpar de mancare sa nu dau balarii copiilor.
   Deci…multa „lectura”!

 55. G. :
  ….benzile oligoclonale: cum se face diferenta pe aceste benzi intre raspuns autoimun viral si/sau bacterian (borrelia+etc) si raspuns autoimun sm ?

  Nu se face! Pot apare sau nu in oricare din aceste stari. Este la fel ca si leziunile de demielinizare care pot apare ORIUNDE si ORICUM. Acum desigur ca exista destui oameni pe aceasta lume care cred ca uitindu-se in ZATUL de cafea pot ghici viitorul. LA FEL EXISTA NEUROLOGI care cred ca uitindu-se la distributia leziunilor de demielinizare pot ghici cauza lor! Eu unul nu pot!

  • Si atunci de ce naiba te mai pun astia sa faci punctie??? Cum stabilesc ei, in baza benzilor olgoclonale, ca avem de-a face cu SM sau borrelioza? Stabilesc diagnosticul care le mai la indemana???
   Inca ceva, d-nul dr: daca aveam de-a face cu o afectiune autoimuna virala, mai putem trata cauza asta? Mi s-a spus ca, dupa multi ani, se formeaza anticorpi si nu se mai poate trata.Nu prea pricep cum sta treaba, adica, de bine de rau mai eradicam infectia cu bacterii, insa cauza virala e imbatabila?
   Si as vrea sa va mai intreb ceva: borrelia poate produce demielinizari si in zona cervicala?

 56. Doina :
  ….Bun, detectam virusii, dar cum rezolvam? …

  NU STIU! In marea lor majoritate sistemul imunitar reuseste sa-i anahileze. iar daca nu reuseste atunci nu prea se scapa de acestia. Numai ca infectiile virale nu tin de specializarea mea! Probabil ca refacerea sistemului imunitar si buna functionare a acestuia va permite si o eficentizare a protectiei antivirale. Daca aveti dubii cel mai bine este sa intrebati infectionistii!

  Doina :
  ….Ce putem face atunci cand avem de-a face si cu un proces autoimun din cauze virale?…

  NU STIU! nici ce se poate face si nu stiu daca virusi pot genera conditii autoimune. In general virusii, daca reusesc sa PATRUNDA IN INTERIORUL celulelor pacientului incep sa se inmulteasca rapid si in cantitati mari declansind o cascada de evenimente in sensul multiplicarii continue si necontrolate. IMUNITATEA este cea care stopeaza acest proces, uneori atit de agresiv incit devine coplesitor, situaie in care pacientul privat de imunitate si este mincat de bacteriile pasnice din si de pe el! De aceea mie cel putin mi se pare ilogica implicarea acestora in conditii autoimune datorita mecanismului lor patogen. Mult mai mult este posibila o implicare a unor bacterii cu caracter parazitar precum micoplasme, chlamidii sau borrelii in fenomene autoimune, datorita mimetismului de care dau dovada. INTREAGA lor supravietuire nu se bazeaza PE O CONFRUNTARE DIRECTA CU SISTEMUL IMUNITAR cum fac virusii (versus anticorpi) sau stafilococul (versus macrofage). Ultimul daca scapa de sub control in citeva zile va transforma intr-o punga de puroi, adica va maninca de vii si de tot! Spirochetele insa sint ca Jana lui Margineanu: se transforma, in sensul ca daca antibioticele le agreseaza isi schimba forma din cea de spirocheta in cea de gema sau daca anticorpi le ataca isi schimba proteinele de suprafata. ADICA acestea sint intr-o CONTINUA SCHIMBARE a caracteristicilor lor ceea ce determina un efort IMUNITAR DEOSEBIT si pot genera confuzii cu structurii propii, astfel ca este mult mai probabil ca bacterii precum chlamidiile, micoplasmele sau chiar borreliile sa fie implicate in fenomene autoimune decit stafilococii sau, la capatul celalalt, virusii.

  Eu cred ca detectarea virusilor in borrelioza este mai degraba un GAG DE MARKETING. Oricum in borrelioza datorita epuizarii sistemului imunitar ai de a face cu o multime de coinfectii, inclusiv de o serie de virusi si foarte probabil ca prezenta unui anumit virus poate canaliza simptomatica intr-o directie grava sau chiar extrem de grava, oricum poate marca simptomatica si asigura aceasta varietate imensa de simptome a bolnavului cu Lyme cronic. Daca insa facem o analogie cu sifilisul si in acest caz in sifilisul tertiar (adica un echivalent al Lyme-lui cronic) intilnim leziuni asemanatoare borreliozei: de la gomele osoase sifilitice la leziuni de neuron motor sau de demielinizare! DECI NU PREZENTA virusului genereaza aceste leziuni, ci SIGUR prezenta spirochetei, POATE acompaniata de un virus care sa potenteze o exprimare sau alta. DAR numai tratamentul sifilisului stopeaza evolutia gomelor sau a lez de demielinizare sau de neuron motor din sifilis. Adica antibiotic. SI cam tot atit de mult cit ajuta zatul de cafea, pelinul, absintul, artemisininul, samento, wobenzime, usturoiul sau imunoglobulinele in sifilis ajuta si in borrelioza!

  Este simplu insa in medicina sa cauti sa-ti maschezi un esec sau neputinta aratind cu degetul catre ceva ce oricum nu poti trata, adica sa zici ca nu mai este de la borrelia ci de la virusul herpetic, pe care oricum il au toti si care oricum nu da leziuni de demielinizare!

 57. Doina :

  Si as vrea sa va mai intreb ceva: borrelia poate produce demielinizari si in zona cervicala?

  Spirochetele pot produce ORIUNDE leziuni de demielinizare, adica caracterul acestora este ALEATOR, unora le apar in zone NONFUNCTIONALE, adica mor cu multe gauri in creier (AKA leziuni de demielinizare) fara sa aiba nici cea mai mica simptomatica, iar pe altii ii plezneste in zone functionale. In functie de aceasta pierzi o functie sau mai multe. Daca loveste in aria rezervata pentru 2002 uiti ce s-a intimplat atunci, iar daca loveste pe piciorul sting acesta paralizeaza. La fel cum poti pierde alte functii precum miros, vaz, auz (partial sau total), cum acestea se pot denatura, sau cum se pot pierde functii motorii, cognitive sau comportamentale sau pot apare senzatii de arsura, furnicaturi, durere sau dispare aceste functii. Uneori arealele afectate sint macroscopice (se vad la RMN) alteori sint microscopice si nu se vad la RMN ci doar la SPECT CT sau si la PET CT.

  Ca idee NU SPIROCHETELE genereaza leziunea de demielinizare, ci, ele fiind in singe, PROVOACA VASCULITA, care POATE APARE ORIUNDE si acolo unde apare lasa o GAURA in urma, INDIFERENT UNDE: ca-i in creier, ca-i in maduva, ca-i in os, ca-i in pancreas sau tiroida, incep sa apara gauri. E CA SI CUM v-ati juca cu fosforul de la un chibrit: unde sare ramane o gaura in urma!

  • Da, mie chiar doctorul Bajenariu( era presedintele neurologilor din Ro atunci, acum nu mai stiu daca mai e sau nu) mi-a spus ca leziunile mele demielinizante sunt date de o vasculita atipica…si ca, cauza e mult prea greu de stabilit dar…mi-a inmanat o scrisoare medicala prin care insista sa nu mi se mai dea MEDROL sub nici o forma( dr de la Colentina ma tineau pe cortizonice de ceva luni, situatia agravandu-se si aparand si afectarea reumatica dupa…)!
   Un domn doctor la care am fost cu o cunostinta( lucra la un laborator la spitalul Cantacuzino) mi-a spus o chestie absolut asemanatoare dupa ce s-a uitat pe RMN-uri si arterografii+angiografii. Mi-a mai marturisit ca dr. nostri care au demielinizari aleg sa nu faca terapia standard ci se trateaza in afara cu imunoglobulina sau „altceva”.Dansul m-a incurajat sa fac terapia data de dr. Boszik chiar daca dozele ii parusera prea mari. Dansul avea experienta de zeci de ani in diagnosticarea sifilisului si era foarte in tema cu tratamentele a la long.Regret ca nu i-am retinut numele intreg dar stiu ca prenumele era tot „Ion” 😛

 58. TATIANA :
  … am trecut pe la dr mea de familie. Am gasit-o singura seara si am stat de vorba. Mi-a zis ca ma mint singura ca tratamentul facut ar putea avea o influenta cat de mica asupra evolutiei spondilitei ankilozante. …

  daca nu ma insel este acelasi medic care v-a mintit ca borrelioza s-ar putea trata cu ozonoterapie, desi NICAIERI in lume nu exista nici macar un studiu care sa ateste sau sa explice rolul ozonului in borrelioza.

  Tinind cont de faptul ca o serie de date legate de cazul Dvs nu le pot discuta voi incerca sa fac referiri doar la acele aspecte pe care Dvs. le-ati facut public. Pe linga faptul ca Dvs. aveti HLA B27 pozitiv, INCA nu indepliniti toate criteriile care sa certifice SA. Adica este foarte posibil sa dezvoltati SA la un moment dat si chiar sinteti pe aceasta directie, dar aceasta afectiune inca nu s-a declansat in sensul protocoalelor alopate. Este insa adevarat ca trebuie folosit cuvintul INCA! In schimb exista o serie de date ce sugereaza prezenta unei infectii spirochetale si atesta alte doua infectii. Mai mult RMN-ul cerebral facut de dvs atesta ceva mult mai grav decit SA si care n-are nici o legatura cu SA, dar foarte probabil are legatura cu o posibila borrelioza, si anume leziuni de demielinizare, care daca continua sa apara la un moment dat vor putea genera disfunctionalitati ale creierului Dvs incompatibile cu viata sau cu o viata normala. Cu alte cuvinte vorbim de doua lucruri diferite la o persoana care are si un HLA pozitiv. Oricum nu sinteti singura persoana cu HLA B27 pozitiv aflata in tratament de borrelioza, din contra chiar, dar nu SA este problema de care eu ma ocup ci borrelia! La fel si in lupus sau alte afectari lezionale: intii sa-si trateze borrelia si apoi mai departe vedem ce se intimpla cu afectarea autoimuna.

  INDIFERENT ce si cum, cita vreme este prezenta o borrelia in singe si in special afzeli, daca vre-un medic are ideea magnifica de a administra CORTICOSTEROIZI transforma acest pacient intr-unul care mai devreme sau mai tirziu imi va cere sfatul legat de necroza avasculara, deoarece inca nu exista in Romania si alti hiperbaristi care sa se ocupe de astfel de cazuri, in sensul de a avea sansa la o „second opinion” in limba romana.

  Cum sa va explic eu dilema bolilor autoimune? Daca e o astfel de situatie se suprapune peste o borrelioza, indiferent ca are sau nu legatura cu aceasta infectie, tratamentul de baza si anume corticoterapia genereaza mai devreme sau mai tirziu, dar aproape sigur, necroza osoasa avasculara, indiferent de ce-i faci si de cum administrezi corticoterapia. Adica la ora actuala este cunoscut si incriminat faptul ca o corticoterapie prelungita poate genera NACF sau alte localizari, dar nu este cunoscut mecanismul, iar eu sustin ca acesta este unul generat de o infectie oculta cu o spirocheta.

  Indiferent de ce si cum ca idee cortizon-necroza iar necroza-hiperbara. Ideea cu permisul sau cu nepermisul financiar al hiperbarei este simpla: hiperbara desi scumpa este mai ieftina ca o proteza, care desi este platita de un program national, nu exista fonduri (adica sa-ti pui o proteza la medici care au mai pus costa mai mult ca hiperbara) iar pe corticoterapie apare necroza avasculara sistemica, adica mai multe proteze.

  Aceasta afectiune grava, necroza osoasa avasculara, din fericire se poate trata cu hiperbara, dar din nefericire pentru romani se poate trata doar cu o terapie care nu este subventinata de CAS. Mai mult chiar, si in cazul ca aceasta terapie va fi subventionata foarte probabil ca EU nu ma voi inghesui sa inchei un contract cu CAS-ul. Ca sa intelegeti acest fenomen: doua asigurari private din Romania m-au contactat anul trecut pentru a face un contract cu mine pentru ca asiguratii lor sa beneficieze de terapie ca un privilegiu. Raspunsul meu a fost unul foarte simplu: nu avem nevoie de contract. Ei (pacientii) isi achita terapia si daca voi (asiguratorul) vreti sa decontati bine, daca nu la fel de bine. Adica chiar daca ar exista in fiecare spital din Romania o barocamera in relatie contractuala cu CAS-ul, tot nu m-as inghesui ca si asa as avea destul ce face! ORICUM chiar daca aceasta terapie ar fi subventionata nu ar exista locuri suficiente in sensul ca necesarul unei tari ca Romania ar fi undeva pe la 35-36 de barocamere de talia celei din Cta care sa lucreze non-stop, numai pentru necrozele de cap si condil femural din stadiile I si II Ficat-Arlet, fara a socoti stadiile III, care si acestea raspund bine in marea lor majoritate, sau necrozele avasculare de astragal, navicular, scafoid, platou tibial, cap humeral, cap metatarsian si multe altele care mai sint. In plus pe linga acestea mai exista si Sudeck-ul, adica algodistrofia osoasa, care nu este altceva decit o necroza avasculara ce afecteaza portiuni de os fara implicare articulara si care ca si cazuistica reprezinta un numar urias de pacienti, asemanator celor cu NACF, pacienti care fara hiperbara rareori scapa de dureri.

  Dupa cum vedeti alternativele in multe din bolile autoimune, mai devreme sau mai tirziu, cam tot spre orasul in care locuiti duc SAU desigur ca daca cineva nu afla la timp de terapia hiperbara ar mai ramane:

  Ca idee afirmatiile acestui medic sint adevarate desi n-au nici o legatura cu subiectul. Dvs nu faceti NICI UN TRATAMENT pentru SA si oricum NU INTRA IN COMPETENTA MEA tratamentul SA. Dvs faceti un tratament antibiotic pentru o serie de infectii care eu consider ca trebuies eradicate si pentru care port intreaga responsabilitate, TRATAMENT care nu are nici o legatura cu SA si care direct probabil ca nu influenteaza SA, desi prin imunosupresia generata este posibil, adica n-ar fi exclus chiar sa aiba un efect benefic si in SA. Daca medicul Dvs. de familie nu intelege aceste afirmatii destul de simple, il puteti schimba, nu chiar cu frecventa cu care va schimbati chilotii, dar oricum destul de repede si chiar la fiecare 6 luni!

  • Am uitat sa precizez ca „pacientul vindecat total” doar cu ozon acum prezinta gemme in sange! 😛 Asta a fost ultima chestie aflata. Si ca borrelia nu moare niciodata…
   Da domnule dr., stiu ca de SA nu am sa o patesc eu asa grav dar partea cu demielinizarile e grava. Stiu prin ce am trecut la inceput si aveam „doar” leziuni cerebrale si nici un gand de SA la acea vreme. Daca nu faceam tratamentul acela al dr. Boszik…cine stie prin ce spital zaceam acum ca de neurologie eram satula de luni de zile( recoltari LCR, benzi oligoclonale pierdute, rezultatee aiuristice etc.). Merg inainte cu tratamentul, sunt constiincioasa orice pareri as auzi stanga sau dreapta. Chiar ma mir ca rezist atat de ok la terapie, la cate grozavii am auzit atat de la medici cat si de la pacienti.
   Prima tura am suportat-o foarte bine si la a 2-a nu am avut absolut nici o reactie adversa( asa cum patisem acum 4 ani si ceva) decat usoare ameteli si acum o insomnie de scriu la 5 dim pe blog 🙂 . Analizele de control au iesit foarte bune, deci terapia de sustinere cu lichide, protectoare hepto-biliare si vitamine, probiotice etc. isi face treaba foarte bine. Nu stiu cat rau fac antibioticele dar e clar ca pe supresoare nu m-am simtit mai bine ba din contra.
   –––––––––––
   Acum o intrebare: care s-a mai ingrasat pe terapie?? Visez numai mancare! Sunt suparata pe mine ca sobolanul din stomac nu-mi da pace! Cred ca-mi fac un abonament la o sala de fitness. Nu am fost in viata mea dar…la 35 de ani mi-o veni si mie randul. Pe tratament simt nevoia sa mananc mai mult, dar m-am obisnuit sa am abdomenul plat si acum ma simt inconfortabil. Pe malul marii e cam frig sa mai alerg si prin parcuri risc sa adun toti cateii dupa mine si nu numai 😛 Care-i din Constanta si merge la sala? Vreau sa merg cu cineva…

   • si mie mi se intampla asa . Simt nevoia sa mananc des pe minociclina si m-am ingrasat nepermis de mult iar asta ma deprima. Observ ca toate patim asa .
    E bine sa te duci la sala. Si pt. durerile de spate, ajuta !
    Am gasit si eu o amica cu care o sa merg la fitness , sauna inot … asta e ultima speranta !

  • Mai puneti cateva filme din astea si ati reusit sa ma convingeti ca decat sa ajung la chestia aia…mai bine-mi iau gatul!! A, daca nu merge cu antibioticul……care oricum nu e ptr SA care oricum va duce la aia. Eu una sunt satula de operatii si cioparteli!

 59. Doina :
  …Cum stabilesc ei, in baza benzilor olgoclonale, ca avem de-a face cu SM sau borrelioza? Stabilesc diagnosticul care le mai la indemana???

  Benzile oligoclonale, ca si leziunile de demielinizare SINT date certe ce atesta prezenta unei inflamatii la nivel cerebral ce trebuie investigata. Acestea pot apare in cadrul unor infectii, precum cele spirochetale, iar daca spirochetele nu sint gasite, atunci nu stim de unde apar si zicem ca se numeste SM. Daca vreti o definitie mai exacta a SM-ului ar putea fi si acea forma de borrelioza in care nu se descopera borreliile!

  Diagnosticul nu se pune pe ce este mai la indemana, ci in cazul prezentei benzilor oligoclonale sau a leziunilor de demielinizare ESTE OBLIGATORIU de a investiga si exclude o posibila infectie cu borrelia, in special cu acele tulpini cunoscute si recunoscute ca dau leziuni de demielinizare si cu sifilisul.

  Daca aceste infectii se exclud, atunci nu stim care este cauza acestor inflamatii si ca sa medici sa nu para nestiutori in fata maselor se foloseste termenul idiopatic (adica de cauza necunoscuta).

  Legat de diagnosticul SM pentru a putea spune ca este SM, adica de cauza NECUNOSCUTA, trebuiesc INTII EXCLUSE TOATE cauzele cunoscute ale aparitiilor leziunilor de demielinizare, adica in primul rind spirochetele, dar si cauzele aparitiei benzilor oligoclonale, cum ar fi infectii cu spirochete sau virale, la fel ca si cauzele aparitiei sindromului antifosfolipidic, adica tot infectii oculte cu spirochete, micoplasme sau chlamidii.

  SINTAGMA de „cauza NECUNOSCUTA” nu se refera la necunoasterea sau nepriceperea medicului care investigheaza astfel de cazuri, ci INSEAMNA O cunoastere temeinica a fenomenelor si ca sa poti spune ca nu stii cauza trebuie intii temeinic investigate si excluse cauzele cunoscute.

  Principala investigatie consta si in a cauta teste complexe si performante dedicate speciilor de borrelia europene pentru a EXCLUDE CU CERTITUDINE SI FARA DUBII BORRELIA!

  Chiar si cel mai mic dubiu al posibilei prezente de spirochete spulbera diagnosticul de SM, in sensul ca acest dubiu poate explica prezenta leziunilor de demielinizare si transforma boala demielinizanta din una cu o cauza necunoscuta in una generata de spirochete. Mai mult chiar daca nu se tine cont de acest lucru si pacientul chiar are spirochete, daca il maninca undeva pe medicul curant sa inceapa cu medrol, IMI DAU DE LUCRU, in sensul generarii IATROGEN al unor leziuni care in marea lor majoritate se pot vindeca doar in cadrul specializarii pe care o practic.

  Nu mai putin adevarat insa este faptul ca atunci cind aceste infectii au fost investigate temeinic si FARA DUBII se poate exclude prezenta unei spirochetoze, pacientul cu leziuni de demielinizare poate primi diagnosticul de SM!

 60. iolanda :
  Apropos de un medicament miraculos din Canada!
  Daca aflati ceva, dati-mi si mie de veste , va rog!

  Iolanda, am amici si rude in Canada. Am sa ma interesez. Stii daca se elibereaza numai cu reteta?

 61. Doina :

  iolanda :
  Apropos de un medicament miraculos din Canada!
  Daca aflati ceva, dati-mi si mie de veste , va rog!

  Iolanda, am amici si rude in Canada. Am sa ma interesez. Stii daca se elibereaza numai cu reteta?

  Cum se numeste ?

  • Se numeste VIRANOX. Dar neaparat de dr Adams Michael.
   Pe cel de Leigh si Williams l-am vazut, mi-a dat si Anka relatii, dar nu este acela.
   Compozitia celui de la Leigh si Williams este urmatoarea :
   Q. What are the ingredients in Viranox Capsules & Salve?
   A. Viranox Salve ingredients: Certified Organic Palm Oil, Certified Organic Beeswax, Certified Organic Coconut Oil, Certified Organic Shea Butter, Certified Organic Sunflower Oil, Certified Organic Olive Oil, Zinc Oxide, Fragrance (Natural Preservative), Tea Tree Oil, Eucalyptus Oil, St John’s Wort Infused Oil, Vitamin E Acetate.
   Viranox Capsules ingredients: l-lysine, Vitamin C and bioflavonoids.

   L- lysine gasim si prin naturistele de la SECOM.Merita sa ne interesam!

   Dar repet, nu este acesta!
   Iar pe cel de Adams nu il gasesc!
   Incep sa ma intreb daca nu cumva informatia este gresita!

 62. TATIANA :
  …Chiar ma mir ca rezist atat de ok la terapie, la cate grozavii am auzit atat de la medici cat si de la pacienti… Analizele de control au iesit foarte bune, deci terapia de sustinere cu lichide, protectoare hepto-biliare si vitamine, probiotice etc. isi face treaba foarte bine. Nu stiu cat rau fac antibioticele dar e clar ca pe supresoare nu m-am simtit mai bine ba din contra…

  Grozaviile vehiculate de medici legate de antibiotice tin de slaba lor pregatire. La fel si idee ca borrelia nu moare! daca tuberculoza s-ar trata ca si borrelioza probabil ca si despre aceasta s-ar fi creat un mit ca este netratabila!

  Tratamentele cu antibiotice daca sint bine controlate si compensate cu o serie de protectoare decurg fara probleme majore. Desigur ca nu este usor si apar o multime de inconveniente, ENORM mult mai mari ca o durere de cap, DAR ENORM mult mai mici decit o leziune de demielinizare sau o necroza avasculara. Daca intrati acolo unde discuta cei cu necroze veti vedea un alt ton al discutiei: si acestia au borrelii, si acestia se trateaza de borrelia, dar scapa de ea deoarece urmeaza intregul tratament fara comentarii deoarece problemele generate de aceasta au un impact atit de mare incit o terapie antibiotica de lunga durata pare nimic in comparatie cu ceea ce puteau pati.

  Sa stiti ca exista multi medici in Romania care in diferite infectii cronice recurg la poliantibioterapie inalt dozata si pe termen lung care stiu foarte bine ceea ce fac astfel incit sa nu genereze probleme mai mari decit are pacientul. In ori ce terapie este deosebit de important in primul rind de a nu STRICA nimic si desigur de a ajuta cu ceva. Altfel ajungem in aceeasi situatie ca si cea generata de corticoterapie.

  Chiar daca borrelia este greu de tratat acest lucru nu inseamna ca nu se trateaza. La fel este posibil ca o serie de specii de borrelia sa raspunda la alte antibiotice, astfel ca daca stii sa tratezi burgdorferii sau afzeli de departe NU INSEAMNA CA STII sa tratezi borrelia.

  • Si totusi am vazut ca indiferent de specia de borrelie pacientii din intreaga lume primesc tratamente destul de asemanatoare si in general sunt rotite daca nu au dus la vindecare … E cam aceeasi chestie ca si faza cu „Nemtii testeaza de virusi” si noi nu am vazut si cum ii trateaza, asaca se cauta acul in carul cu fan si nu exista un sandard de tratare ptr iecar specie, ca sunt 300 la urma urmei. Daca nu as fi crezut ca „crapa borreliile” cum mama lor s-or numi astea care apar la mine de 5 ani incoace si culmea ca la laboratoare diferite, in ani diferiti si chir tari diferite…LA FEL, nu luam tratamentul care e oarecum aclasi la toti!!!! Probabil ca TINTIT ar avea rezultate mai rapide…
   ––––––––
   Am o noua problema acum, daca cineva ma poate juta cu ceva sfaturi.
   La mine la analize a iesit EO% 7, normal fiind 0-4, leucocite 4, NEUT# 1,64(2-7,9) etc. Dr de familie a zisca indica o parazitoza! Ok! O fi…. Problema e ca pruncul meu cel mic de 4 ani jumate are probleme. Initial scarpinatulul fundului asa energic si non-stop si…analize negative! Mi-am zis ca o avea oxiuri si nu au iesit la teste ca asa-i la noi:nimic nu iese! L-am bagat pe capsule de usturoi, pelin, oregoano si ceva vitaminizare ptr 2 saptamani. Simptomatologi s-a redus imediat. Ba chiar acum vad ca nu s-a mai plans deloc. Ok! Dar de tuse astmatica de luni de zile nu scapa. Nu are nimic pulmonar dar seamana a bronsita astmatiforma alergica… Acum dr de fam i-a tot rotit siropurile mai alopate, homeopate, naturiste….sa le ia mama gaia! HM! Ce sanse sunt sa fie o TOXOCARA???? Nu mi-a facut febra! Nu a raspuns grozav la antihistaminice… 😦
   Dar ca simptomatologie… e posbil. Am gasit in Constanta sa fac Anti TOXOCARA IgM Elisa dar am inteles ca un rez poz sau negtiv…nu ar fi cert. Exista o legatura intre modificarile mele de anaize si …copil? Adica parazitozele pot fi in familie nu? Pana la urma urmei l-as putea baga pe Zentel 3-5 zile ca asta merge pe tote „ramele” la copiii, dar suntem 4 in familie! Eu una nu mai vreau surplus la terapie. Chiar nu stiu ce sa fac! 😦 Eu oricum iu tinizolul si pelinul…

  • domnu’ doctor, atunci eu va doresc dvs cat si celor aflati in tratament de mult timp la dvs si nu numai sa produca acel „val” de vindecari (ca deja sunt multi trecuti de vreo 12 luni de tratament efectiv) ca doar n-or fi toti pacientii „neascultatori” si nu-si urmeaza tratamentul asa cum aud tot mai des vociferandu-se. Dupa „valul” asta de vindecati (pe care personal il astept in urmatoarele 6 luni cand o buna parte din cei care au inceput tratamentul prin 2011 ar trebui sa se vindece, nu?) probabil va exista ceva mai multa certitudine si incredere in calea antibioterapiei de lunga durata.
   pana atunci insa discutam in continuare prin exemple, comparatii fortate si supozitii, pure supozitii.

 63. Pentru cine e interesat de schema dr Lee Cowden „Cowden Support Porgram” de la Nutramedix, pot sa va spun ca din ce am studiat eu, cea mai avantajoasa metoda de a achizitiona este direct de pe Nutramedix, produsele pentru tarile din UE se expediaza din Irlanda, ceea ce inseamna ca nu se mai platesc taxele aditionale la vama (24%tva, 9% taxe vamale). Transportul este insa aprox 40 usd.
  Am plasat azi o comanda pentru un amic.

 64. G. :
  well, in cazul meu tratamentul dat pentru imbunatatirea memoriei si concentrarii a functionat. fiecare merge acolo unde se simte inspirat de catre doctor si are incredere in capacitatile medicale si mai ales cunostintele acestora.

  G la ce medic ai fost pt. mbunatatirea memoriei si concentrarii, ce specialitate?Ei mers cu tratamentul in paralel cu abx

  • este neurolog. da, am mers si merg in continuare dupa o schema de tratament in paralel cu schema data de dr. ion. schema vine in completarea tratamentului infectios pentru anumite efecte locale la nivel neuro, insa nu este o schema naturista, si nu poate fi generalizata.

  • Buna, Anda!
   E un medic internist bun din zona mea, dar foarte dificil ca si caracter, la care m-am dus cand mi-era rau in prima tura de antibiotic sa faca un eco si sa imi spuna daca e ceva in neregula la ficat.
   M-a facut cu ou si cu otet, mi-a spus ca el nu crede decat daca ii aduc analize din Germania si daca e adevarat, aceasta boala nu se trateaza cu antibiotic ci cu ceva mult mai simplu , dar nu mi-l spune ca as fi in stare sa il iau fara sa am confirmarea.
   Acum in toamna mi-am adus aminte si i-am dat telefon, asa, macar sa nu raman datoare cu datul peste nas.
   Asa ca i-am spus : Stiti, domnul doctor, borrelioza aceea in care nu credeati, s-a confirmat si in Germania. Asa ca va rog sa imi spuneti medicamentul acela minune, asa cum mi-ati promis.
   Asa am aflat de VIRANOX dar numai de ADAMS.
   De aceea am spus mai sus ca am inceput sa nu mai cred in veridicitatea informatiei!
   Ca de Adams nu am gasit nimic.
   O exista si el, asa cum nu exista borrelia in acceptiunea acestui doctor!
   Ceea ce ma pune insa pe ganduri este faptul ca Viranoxul acesta este un antiviral.
   Baiatul meu are infectie cu Coxsackie Virus, sunt multi care au virusuri in stare latenta, ciobanasul tocmai a postat un articol cu asa ceva. O fi ceva la mijloc?

    • Da, Costin!
     La Augsburg au fost urmatoarele rezultate!
     IgG Typ B1- pozitiv
     1: 1600 (1:100)
     IgM- negativ
     Serologic exista semne de contact cu virusul cocsackie.
     Pentru clarificare se recomanda pe langa urmarirea simptomelor clinice si un control serologic in urmatoarele 2-3 saptamani.

 65. Am vrut sa zic „Buna!” dar mi-am dat seama ca nu e prea buna treaba… Aseara am avut cateva ore de cosmar, rau de tot…M-am intors de la doctor asa greut ca ma dureau absolut toate balamalele. Pe la ora 8 seara m-au luat niste dureri atroce la nivelul coloanei lombare, ca niste lovituri de cutit si apoi durere naspa in solduri si genunchi. In 15 minute nu-mi mai simteam picioarele asa 80%. Cred ca de da intensitatea durerii in adancimea articulatiei. Nu mai puteam sta nici in fund. In urmatoarea ora s-a extins la umeri, degete si toata coloana. Imi era greu sa si respir. Am intrat si-n panica cred ca am izbucnit in plans. Faza e ca m-a luat un frig( chit ca toata familia era la maneca scurta ca e o caldura in casa) dar asa cu frisoane si tremuraturi ca se auzeau dintii clantanind de la distanta….Talpile, picioarele le simteam apoi asa foarte grele si ma chinuiam sa-mi misc degetele….doar-doar le-as simti macar nitel. Sa nu mai zic de greutatea si ceata din creier. Cam 2 ore a durat asa la intensitatea asta. Am adormit ca eram si franta de oboseala. Dimineata am „facut ochi” pe la 5 jumate ca m-a luat foamea si pofta de salata de patrunjel cu rosii. 😀 M-am trezit mult mai ok dar cu o redoare naspa la coloana si merg schiopatand si tarandu-ma asa… datorita soldurilor.
  😦 😦
  Sunt in crestere usora de mino. Se pare ca nu prea a mers…
  Naspa, naspa rau!
  Ieri i-am vazut pe toti cei cu carje si caun cu rotile si cand ma iau durerile astea ma gandesc cat mai am pana ajung asa! Logic ca nu-mi doresc….dar nu stiu de ce oricat as incerca eu sa-i dau in cap, boala asta e si mai coltoasa.
  Azi macar am o stare asa de calm total. Am poftit fructe ciudate si cred ca trimit pe careva sa-mi refaca stocul de patrunjel. Nu stiu ce m-a apucat cu balaria asta! Visez patrunjel si noaptea!
  Dimineata am luat pastilele si vad ca e totul ok….nici o rabufnire ca aseara. De obicei adormeam la 8-9 dimineat iar, dar acum ma simt fresh asa. Pacat ca nu pot merge cu baietii pe malul marii. Sotul meu are un fix cu iesitul la ger pe malul apei acum. Cred ca ma duc cu masina si stau asa sa trag aer in piept, ca se poate cobora pana la malul apei

  • din cate povestesti parca erai mai bine cand nu luai antibiotic, nu? interesant, l-ai rascolit pe dracu’ . am mai auzit cazuri de genul asta cu oameni care erau cat de cat ok, pe linia de plutire si dupa ce au inceput antibioticul s-au prabusit cu totul (unii in primele luni doar).

   • Da, e clar ca „ceva” s-a rascolit. Azi nu ma mai doare deloc insa coloana, vad ca mi-am revenit cu dexteritatea la maini, vad mai clar. Capetele femurale, solduri, codita le resimt asa ca o rana parca. Dar sunt semne spre bine. O fi de la patrunjel? :)) Glumesc, logic!!!!
    Sincer daca ma si umflam ca tura trecuta credeam ca am facut un soc ceva….dar nu a fost vorba de asa ceva!. Mai eu merg inainte cu antibioticul! Un timp……..

 66. Hi there, and thank you for the good read. Ive certainly learned something new
  from it. I did however have several technical problems using this site, as my browser kept on crashing.
  Anyway Im adding this to my RSS Feed and will look out for much more of
  your interesting content. Ensure that you update this
  again very soon…. Appreciate it!

  • Draga mea,
   Imi pare rau, dar prietena mea, dr homeopat nu se pricepe la boala lyme.
   Am auzit ca ar fi eficient un tratament homeopat, ledum, dar nu l-am incercat.
   Am mers pe varianta alopata cu antibiotice si apoi cu naturiste.
   La un moment dat, o prietena mi-a dat o adresa de email a unei doamne dr din brasov cu rezultate pe aceasta boala, dar nu o pot posta aici.
   Ori roaga moderatorul acestui blog sa iti dea adresa mea, ori trimite-mi un mesaj privat pe forumul de hiperbara.
   Numai bine va doresc !

    • Costin, am rugamintea sa stergi tu adresa de email a Alinei, am luat deja legatura…
     Nu vreau sa se trezeasca bombardata de cine stie ce mesaje.
     Multumesc anticipat

 67. buna la toti ,eu am fost diagnostificata cu SM dar nu era prea convingator doctorul care mi-a pus aceasta diagnoza,intre timp am facut analize de singe ca sa exclud borelia si au iesit negative,am facut si microscopie pe cimp intunecat si s-a depistat anaplazma/erhlich si spirochete borelia nu s-au vazut in singe,as vrea sa intreb daca stie cineva,in asa caz borelioza e exclusa sau boreliile pot fi si in alte forme decit spirochetele si provoca proces demielinizant?

Lasa un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s