Lactatele. Bune?/Rele?!

Omul – singura specie care mai consumă lapte după ce a fost înțărcat, singura specie care consumă laptele altei specii (spre exemplu, laptele de vacă a fost destinat cui? Puiului de om? Nu. Puiului de vacă, vițelușul. Ca sa ce? Ca sa crească? Știți câte kg. are un vițel de 6 luni? Vă spun eu… sunt 3 cifre… Laptele de vacă are hormoni de creștere, care la om, poate duce la alte creșteri… adică tumorale.” ( Dr.Mărginean)

Maica’mea imi povestea ca atunci cand eram mic, dupa intarcare cum imi dadea lapte de vaca cum vomitam cu o presiune demna de camera hiperbara (citez: “aruncai pe pereti!”). Ulterior, pe la 4-5 ani mi-am revenit si am inceput sa consum cu placere lapte de vaca de la laptarul satului. La 12 ani deja beam 1 L de lapte pe zi (jumate dimineata la micul dejun, jumate la ora 16, cu cacao, la desenele de pe tvr2). Pe la 16 ani a inceput pasiunea pentru branzeturi pe fondul unei taieri bruste a apetitului pentru lapte. Fara un motiv perceptibil, am realizat ca nu mai vreau lapte, ca nu mai merge. Nici cu paine, nici cu cereale, nici seara la culcare. Nimic.

Ulterior am ramas cu branza experimentand de zor ca orice tanar dornic de …cunoastere. Pana si in ziua de azi mai consum pe alocuri branza si produse lactate de fermentatie (kefir, iaurt, sana, smantana).

Totusi, o fi bine? O fi rau?

Nutritionistii moderni ne spun ca e bine sa consumam lapte pentru aportul de calciu pe care acesta ni-l ofera. Reclamele din media abunda de indicatii ‘pretioase’ despre beneficiile consumului crescut de lapte iar gama de produse s-a largit incredibil in anii democratiei mioritice. De la celebrele sticle cu gat gros si iaurturile cu acel capacel de staniol la tetrapak-uri, sticle de plastic, caserole, pungi de plastic, oferta pietei a crescut exponential. Totusi, statisticile furnizate de producatorii din industria laptelui ne asigura ca in Romania consumul de lactate este inca mic comparativ cu tarile “civilizate” si asta e un lucru rau.

“Consumul de lactate este foarte scăzut în România şi punem asta pe seama unei educaţii insuficiente în ceea ce priveşte alimentaţia sănătoasă şi a pierderii obişnuinţei de a consuma lapte şi produse lactate„, declară Cristina Miclea, director de marketing al unei companii care produce lactate.”

Cam asa…. 🙂

Sa vedem ce alte dovezi ni se arunca tot timpul in fata:

“Beneficiile consumului de lactate proaspete se regăsesc nu numai la nivelul sistemului osos şi al celui digestiv, ci şi în creşterea rezistenţei la boli, în scăderea riscului de cancer sau în micşorarea tensiunii arteriale.

„Laptele şi produsele lactate conţin un ansamblu de compuşi naturali (minerale, aminoacizi esenţiali, bacterii lactice, fosfolipide), a căror valoare biologică şi eficienţă nu poate fi egalată de niciun alt aliment. Prin aportul de calciu, fosfor şi proteine, laptele e alimentul ideal pentru o creştere osoasă optimă, fiind produsul de referinţă în prevenţia nutriţională a osteoporozei. Elementele nutritive din lapte consolidează nu numai oasele, dar şi sistemul imunitar, dinţii, asigură o digestie optimă, reduc tensiunea arterială şi contribuie la menţinerea echilibrului ponderal”, precizează dr. Mihaela Bilic.

Laptele natural este unul dintre puţinele alimente în care sunt prezente toate elementele nutritive de bază, în proporţii optime: proteine (3-3,5%), glucide (4-5%) şi lipide (3,5-4,5%), precum şi toate mineralele indispensabile vieţii. Atenţie însă: prin fierbere sau pasteurizare îşi pierde însă enzimele esenţiale”

1. Putem slăbi cu 30% mai repede dacă includem în dietă lapte şi produse lactate

2. Laptele este singurul produs de origine animală care nu creează acidoză, adică nu îmbătrâneşte şi nu îmbolnăveşte.

3. „Bine crescut” înseamnă crescut cu lapte.

4. Laptele reduce hipertensiunea arterială şi scade cu 50% riscul de accidente vasculare cerebrale.

5. Pasta de dinţi cea mai eficientă în lupta cu cariile este… laptele.

6. Nimic nu poate înlocui laptele ca sursă de calciu pentru organism.

7. În lapte există bacterii nobile numite PRO-biotice, adică favorabile

 8. Nu există fenomenul numit intoleranţă la lactoză

9. Sloganul „Beţi zilnic 2 litri de lichide” presupune inclusiv lapte.

10. Creierului îi place laptele şi mai ales forma lui „îngheţată”

**************************************************************************

Si-acum fata mai putin mediatizata a laptelui, acea parte pe care producatorii de lapte “uita” sa ne-o spuna:

In primul rand, laptele de vaca contine in proportie de 80 % (conform cu Studiul China – Cambell)  cazeina, o substanta proteica aflata in lapte care prin coagulare produce ceea ce noi numim “branzeturi”. Multi nutritionisti au spus despre cazeina ca este un carcinogen!

Cazeina este de doua feluri: beta – cazeina A1 si A2.

Acestea doua difera printr-un singur aminoacid.

Beta cazeina A1 produce o reactie de opiacee in organism iar BC A2 este de fapt beta cazeina originala care a fost produsa de primele vaci domestice. Actualmente, cele mai multe vaci din crescatorii produc beta cazeina A1. Rasele Holstein si Friesians produc si A1 si A2. Beta cazeina A2 este produsa de rase vechi de bovine, vitele zebu, izoni, caprine, iac si oi. Vaca Guernsey produce lapte care contine in jur de 90% beta cazeina A2.

Dupa cum ati realizat A2>A1. In timp ce laptele A1 este strans legat de diabetul zaharat de tip 1, boli de inima, placi arteriare, cancer, bolile autoimune, autism, probleme intestinale si permeabilitate intestinala, laptele A2 este mai hranitor,  nu este modificat genetic, el contine aceeasi cantitate de calciu, alte minerale si lactoza ca si laptele normal.

Dar laptele uman? De ce tip e? Studiile spun ca e de tip A2 motivand:

“produsele lactate nu au fost destinate consumul uman, ci doar pentru vitei sau alti pui de animale. Laptele de vaca contine de 20 de ori mai multa caseina decat laptele uman. El este destinat sa creasca intr-un interval de un an, un vitel de 45 kg pana la 500 kg, pe cand laptele uman dezvolta un copil de la 3,5 kg-15 kg in 18 luni”.

De altfel, laptele de vaca are de patru ori mai multe proteine si de peste sase ori mai multe minerale decat laptele uman.

Iata deci un alt motiv pentru care proaspetele mamici ar trebui pe cat posibil (daca se poate) sa alapteze copilul cu lapte de la san sau din sursa A2 (nicidecum lapte praf sau de vaca).

Ce se intampla insa dupa 18-20 de luni de la nastere? Pai corpul omenesc incepe sa digere diferit laptele pe masura ce sucul digestiv incepe sa se produca. Daca pana la acest moment laptele era alcalin si nu incuraja formarea de mucus, dupa aproximativ 20 de luni, odata diluat in sucul gastric, o foarte diferita reactie chimica intervine si transforma laptele intr-un lichid acid incurajator al formarii de mucus pe organe. Un alt aspect e ca laptele contine lactoza pe care stomacul o digera f. greu dupa o anumita varsta si asta din cauza lipsei de enzime speciale de care dispun doar “puii”. Lactoza nedigerata produce indigestii, balonari, dureri abdominale, samd.”

Laptele fiecarui mamifer are exact cantitatea necesara de proteine, calciu si vitamine cresterii si dezvoltarii puilor acestora. Fiecare tip de lapte este adaptat exclusiv pentru organismul puiului. Imaginativa ce mix ciudat molecular este in acel lapte « industrial » provenit de la sute, poate chiar mii de vaci (mai bolnave sau mai sanatoase). La asta se mai adauga faptul ca prin preparare termica (UHT) laptele devine acid, fapt care creste riscul de aparitie a calculozei, epuizarii musculare si inflamatiei tractului gastrointestinal. Prin prepararea termica se distrug vitaminele solubile in apa (vitamina C si complexul de B-uri). Fierberea laptelui determina saturarea grasimilor si formarea de legaturi glicozidice cu proteinele, marindu-le potentialul alergen.

Bine, bine, dar omul a baut lapte din vremuri imemorabile, ba chiar proprietatile lui curative in cazul “otravirilor” au fost consemnate inca din timpurile marilor imperii.

Ei bine se pare ca in urma cu cateva mii de ani a existat o singura mutatie genetica intr-una din vacile europene, una din proteinele constitutive ale laptelui si una din moleculele de caseina. Aceasta unica mutatie genetica a modificat unul din elementele structurale ale proteinei ceea ce nu schimba foarte mult functionalitatea laptelui dar inseamna ca molecula aceea de caseina este susceptibila ruperii la acel nivel specific de catre enzime eliberand o componenta cu efecte similare morfinei. Despre aceasta proteina se crede ca ar putea cauza o serie de boli.

Pana la urma, aduce sau nu laptele calciu in organism?

Daca a intrebati pe mine as spune ca aduce. Poate asa se explica faptul ca n-am avut probleme cu dintii sau oasele cand eram mic (si nici acum). Insa la fel de bine aportul de calciu ar fi putut fi adus de altceva ce mancam des: patrunjel! (mentionez ca la data ultimei analize a Calciului seric eram in limita superioara chiar).

In statele occidentale si probabil si in Romania, sunt cateva sortimente de lapte imbogatit cu vitamina D (pentru o mai buna absorbtie a Ca.).

Totusi, la conferinta nationala a institutiilor sanitare din SUA (1994) a concluzionat ca echilibrul calciului si gradul de densitate a oaselor nu depinde atat de aportul de calciu cat de raportul dintre aport si pierdere. Se pare ca acest raport in cazul lapteului este subunitar.

Ok, atunci de unde luam calciu?

Pai avand in vedere ca eu unul am ajuns sa consum branzeturi in jur de 50-100 g pe saptamana si 4-500 ml de kefir, iaurt, etc la doua saptamani (ma stradui sa renunt dar mai am de lucrat, poate acea substanta opinacee din lapte da dependenta) probabil ca acel Ca. crescut la mine e datorat….plantelor?

Calciu in doze foarte mari se gaseste in plantele verzi (salata, spanac, urzici, papadie, patrunjel, frunze de telina) precum si in susan, migdale, vlastarii, algele….

Laptele mai are o componenta care ne face vulnerabili in fata infectiilor: histamina.

Dr. Calin Marginean spune despre histamina ca este una dintre cele mai alergice substante care ne slabesc imunitatea deschizand astfel usile bacteriilor si parazitilor.

Dar macar…branza?

Ok, nu bem lapte dar macar branza? Ar spune orice fost mare amator de branza. Pai ce e branza? Un lapte concentrat. Un rezervor de sodiu (daca la 1 L de lapte exista 500 mg de sodiu, la un kg de branza cantitatea de sodiu poate ajunge pana la 4500 mg).

Cancerul?

S-a aratat mai sus ca laptele are un efect de crestere, crestere care se rasfrange si asupra tumorilor in oricare stadiu de crestere s-ar afla. Acum, think for yourself cum ar spune englezul….

Compromisul?

Ideal ar fi sa renuntam la lactate. Laptele e bun cand suntem f. mici. Daca insa nu se poate? se poate consuma cu moderatie lactate de capra, oaie, bivolita (astea de pe la noi), pe cat posibil obtinut prin metode igienice si nepreparat termic (contrar credintei ca laptele nefiert e cah si plin de mizerii! taranii au baut lapte direct de la ugerul animalului mii de ani). Cat despre laptele de vaca el ar trebui consumat cu f. mare moderatie, ca si branza si alte produse derivate.

„Bottom line”-ul e ca fiecare isi da seama pe propriul corp ce si cum. Sigur ca scepticii si adeptii asa-zisei gandiri „critice” pot spune ca e o alta prostie vegana asa ca inca o data alegerea pastilei albastre sau a cele rosii ramane la latitudinea fiecaruia.

Inlocuirea ar insemna deliciosul lapte de susan, de migdale, de soia sau tofu ca si branza….

Nu ma credeti? iata alte surse de documentare, matrix e un film interesant privit ca un film SF insa ceea ce se spune acolo si e foarte adevarat e ca industrializarea excesiva si interesele financiare au tras peste ochii nostri o cortina care ne diminueaza capacitatea de mai discerne, de a selecta si de a gandi pentru noi insine. E usor sa spui: „eh nah! cum sa fie laptele daunator? si daca e provenit de la 1000 de vaci acest pahar de lapte ce? e lapte! e bun!”.

http://en.wikipedia.org/wiki/Casein
http://www.naturaltherapypages.com.au/article/beta_casein_intolerance
http://www.abc.net.au/radionational/programs/healthreport/health-controversies-surrounding-milk/3266126
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1610-0387.2009.07019.x/full
http://notmilk.com/
http://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/healthy-eating-plate/
http://www.ligiapop.ro
Anunțuri

22 comentarii la “Lactatele. Bune?/Rele?!

  1. Am fost fan lapte si branza maturata, am baut foarte mult lapte mai ales in timpul celor 2 sarcini si in perioada cat am alaptat cei doi copii, de 3 ani nu am mai baut lapte, a fost primul aliment la care am renuntat cand m-am imbolnavit, mi se parea ca imi este mai rau dupa cana aia de lapte. Am citit si eu „Studiul China” anul trecut in multe privinte nu m-a convins pentru ca mi se pare ca nu are destule dovezi si este scrisa prea acuzator.
    Oricum dupa ce am citit-o am renuntat cateva luni la branza si la iaurt si le-am redus si copiilor portia de lapte. Acum mananc branza cat mai rar si incerc sa fie de capra, iaurt imi iau cu 0,1 % grasime pentru cereale. Daca as reusi sa ma organizez mai bine nu as avea nevoie nici de branza nici de iaurt. Nu spun ca nu imi plac, vai as putea sa mananc branza la fiecare masa a zilei cu acceasi placere.

    • nici nu cred ca vor exista vreodata dovezi irefutabile intr-un sens sau altul. nu pentru ca ele nu s-ar putea produce ci pentru ca e prea mult „zgomot de fond”. pana la urma nu ne ramane decat sa judecam totul empiric. mie unu’ mi s-a pus „dopul” acela, tu ai constatat ca iti era mai rau dupa o cana cu lapte. trebuie sa invatam sa ne ascultam corpul.

  2. Laptele de vaca si derivatele sunt din ce in ce mai periculoase din cauza injectarii animalelor cu hormoni si antibiotice dar chiar si facand abstractie de aceste aspecte, laptele de orice mamifer aduce mai multe neajunsuri decat beneficii in organismul uman .
    Hormonii specifici altor specii care se regasec in lapte, pot disturba grav balanta endocrina, mai ales in cazul copiilor iar la adulti sa provoace alergii cu manifestari autoimune.
    Este clar ca omul nu a fost configurat initial sa se hraneasca cu laptele altor mamifere , cel putin nu pe termen lung. Nimeni nu are interes sa spuna asta intrucat industria trebuie sa castige . Mihaela Bilic daca ar spune ca laptele nu este buna, nu si-ar mai vinde nici cartile si ar intra in conflict cu toata media care o sustine din reclamele la produse lactate , printre altele. Ca Nadia Comaneci a ajuns sa faca reclama la margarina, hranindu-si propriul copil cu cel mai dezastruos si dezechilibrat produs ce poate fi dat unui copil , exceptand otrava pura …e foarte trist si dezarmant pentru oricine ar incerca sa aduca putina lumina in sfera aceasta, a produselor industrializate masiv .
    In afara de asta… omul a inceput initial sa fiarba laptele pentru a-l decontamina de paraziti si virusi iar pentru asta trebuia supus termic pe la 40 de grade . la un moment dat au fost gandite niste oale de lapte din acelea cu pereti dubli si cu suierator . Fiecare familie avea cate una in casa . Intre peretii oalei se iontroducea apa si se punea la foc molcom
    sa fiarba indelung , astfel incat laptele sa nu fie agresat termic si sa nu-si piarda echilibrul
    energetic. O serie de bacterii bune aerau distruse dar mai ramanea cate ceva .
    Pe atunci omul inca dadea semne de gandire logica si intru interesul sanatatii sale.
    Apoi vine Pasteur cu o instalatie industriala de sterilizare prin care laptele este adus la o temperatura de 75 grade C pentru 15 secunde , tzak pak, si apoi racit la fel de brusc printr-un mecanism cu zeci de tevi incarligate. Din acest moment licoarea aceea alba si delicioasa la gust ( ce-i drept e drept) nu mai aduce niciun beneficiu organismului uman ci doar te umfla-n burta si angreneaza o serie de deranjamente metabolice pentru ca prin aceasta incalzire/racire brusca sunt distruse doar bacteriile insa hormonii , antibioticele si proteinele alergene raman . Apoi ca sa fie treaba si mai productiva , niste baieti au inventat instalatia UHT ( Ultra High Temperature) prin care laptele este adus la 150 grade C pentru 2 secunde , pak si apoi trecut printr-o succesiune rapidă de etape de încălzire şi răcire pana ajunge vai mama lui, o zeama inerta si distrusa, ambalata in cutii septice din carton si oferita copiilor lumii de catre guvernele inconstiente . In acest moment acest produs , alaturi de margarina, este poate cel mai dezechilibrat energetic produs alimentar , pentru ca tot ce se face cu el este impotriva firii si a naturii insasi. Legatura noastra cu natura trebuie sa fie delicata si nu atat de agresiva . Pana si carnea unui animal care este omorat in chinuri devine toxica . Si organismul nostru devine toxic in urma agresiunilor
    de orice fel…
    Branza., sa zicem ca mai are o mica sansa … daca nu este obtinuta din lapte sterilizat .
    Eu in acest moment consider ca toate produsele lactate sunt incompatibile cu recuperarea dintr-o boala cronica , cu atat mai mult cu cat lyme provoaca ea insasi o serie de dezechilibre endocrine.
    Am renuntat si eu greu la lactate, in decurs de cateva luni am tot scos din ele , incepand cu laptele dulce si finalizand cu smantana si untul ,care-mi placeau cel mai mult .
    Cel mai greu este sa ma obisnuiesc a nu le mai folosi in perparate . Sunt atatea preparate grozave care se fac cu lapte, smantana si unt … Orice preparat vegetal este mai delicios cu niste smantanica deasupra iar supa de ceapa sau de praz fara niscai parmezan la decor parca nu mai are niciun chichirez. Spanacul fara sosul de branza … Ca sa nu mai spun de crevetii trasi in unt ca deja mi se inunda tastatura … sau de serile romantice alaturi de o branzica fermentata de inspiratie mediteraneana si un pahar de vin rosh. Am priceput clar ca toate astea vor ramane nostalgii si incerc sa suplinesc cu altceva .
    Nici sa consumi lapte crud nu e ok ca faci limbrici. Imi povestea mama ca ei la tara beau lapte crud si aveau toti viermisori.
    Coccooo beeello, coccooo beeello neamule! Ia cancerul, ia limbricul, ia hormonul , ia alergia … la alegere 🙂 pret bun, pret bun ! ieftin, ieftin ! Cine mai doreste , cine mai pofteste ?!!

  3. scuze ca sunt offtopic, am inceput si eu abx-urile mino+cipro+tini intr-o perioada de maxima vulnerabilitate, sunt f slab, aproape un schelet ambulant.
    dupa prima zi au aparut niste dureri la ceea ce presupun ca e tendonul lui ahile(deasupra calcaiului drept), mai mult ca sigur un efect secundar al ciprofloxacinei, din pacate de mare risc, sper sa nu se agraveze si sa fiu nevoit sa intrerup cipro.
    nu am prea auzit pe niciun borelios sa se planga de tendinita cauzata de cipro, cred ca sunt primul…
    ma asteptam sa ma doboare minociclina, deocamdata, dupa doar o zi-300, am avut doar o senzatie de sufocare si durere in piept,puls 90 si tensiune 140/100, dar totul e suportabil
    AMR 44:D
    efecte secundare vestibulare inca nu, prob sunt mai frecvente la femei decat la barbati
    sanatate tuturor!

    • am un amic care a avut simptome grave la calcaiul lui ahile de la levofloxacina. atat de grave incat a incheiat tratamentul dupa 21 de zile ca ii era frica sa nu i se rupa tendonul. nici nu mai putea sa calce. de cipro n-am auzit nimic.
      in rest, succes cu mino, simptomele vestibulare apar din propria-mi experienta de mascul dupa vreo 4 zile 🙂
      vezi mai bine ce faci cu tensiunea aia….

      • Durerile in zona tendodului lui Ahile nu sunt nimic altceva decat un proces inflamator fulminant in urma antibioterapiei, nicidecum un herx.

    • Si eu am avut si am in continuare aceste probleme cu un tendon de la piciorul drept. Dar le-am avut si inainte. O sa constati ca problemele articulare si neurologice se agraveaza foarte mult in timpul tratamentului dar incet, incet pe la cura a doua de antibiotice incep sa devina mai difuze si suportabile.

  4. ce e de mare risc mai omule ? Ca te doare tendonul? Pai ce-o sa faci cand or sa vina palpitatiile , problemele respiratorii si tot alaiul de herx?
    Tendoanele sunt afectate de boala iar abx-urile amplifica initial simptomatologia, de aceea te doare.
    Eu am avut afectate toate tendoanele de la maini si glezne ,multa vreme dar nu am intrerupt tratamentul .

    • durerea e nimic, ma ref la riscul de ruptura, durerea fiind un semn, daca as simti ca o ruptura e iminenta, as opri cipro. nu merita riscul, tendoanele se vindeca in 6 luni un an;deocamdata e ok

  5. Din păcate sunt o persoană care nu aduce prea mult optimism pe blog.
    Tot ce ştiu sigur, este că nimic nu e sigur.
    Legat de ce e bun sau rău în alimentaţie , tare mă tem că e ca în modă. Acum e un curent, apoi altul. OMS a inclus dieta cu alimente netratate termic şi cea vegetariană pe lista bolilor deoarece copiii crescuţi astfel au mari carenţe. În Malaga nişte copii crescuţi astfel au ajuns în comă şi părinţii au fost decăzuţi din drepturile părinteşti.
    Tocmai au plecat de la mine nişte prieteni din Franţa care se amuzau văzând la tv. că trebuie băut 2 litri de lichide pe zi. Ziceau că asta a fost şi la ei un timp, apoi cică s-ar fi dovedit că nu face decât să te stoarcă de minerale şi să-ţi pună rinichii la lucru. Culmea, din nou , în Polonia, se spune că margarina ar fi mai bună decât untul.
    Unii susţin că ciocolata nu ar trebui să lipsească din alimentaţia bolnavului, decât dacă acesta este alergic la acest produs, pt că beneficiile sunt mai mari decât prejudiciile.
    E la fel şi în creşterea copilului. În anii 70- 80 era regula să-l hrăneşti la 3 ore şi să nu-l legeni. Acum am cumpărat 5 cărţi , în toate scrie să-i dai de mâncare de câte ori are nevoie, să-l legeni , iar în 3 din ele scrie chiar să-l culci cu tine în pat.
    În mod sigur mişcarea şi hrana sănătoasă ne ajută. Acum ce e hrană sănătoasă….Cred că fiecare trebuie să-şi asculte organismul şi să găsească calea care-l face să funcţioneze , nu să se prăbuşească.

  6. Dupa 6 saptamani de detoxifiere ma simteam mai in forma iar acum am inceput prima runda de antibiotice combinate(minociclina) si dupa 4 zile toate simptomele au revenit agravate(ceata in cap,amorteli fata,maini,picioare, scame in gura, dureri in incheietura de la laba piciorului,descarcari in muschi,vibratie interioara etc.).Nu toate sunt in acelasi timp ci fac niste combinatii imprevizibile care tin cu orele sau chiar 1-2 zile.De circa un an de cand am simptome tensiunea nu a depasit 10-6 iar acum e oscilanta ajunge pentru putin timp la 12-7(asa cum o aveam candva).Intrebarea mea este daca din cauza antibioticului este starea mai rea sau e o reactie a corpului? Tratamentul cu abx este prima runda intrucat diagnosticarea bolii a durat mai bine de un an!!!(cred ca stiti de ce)

    • putin probabil sa fie reactie adversa a antibioticului mai ales daca spui ca vorbim de agravare a simptomelor pe care le-ai mai avut si inainte cand nu luai antibiotic. cel mai probabil au inceput sa moara lighioanele (cam asa patesc si eu, abia in a 4 zi se pare ca incarcarea toxica e atat de mare incat sa ma simt rau) si de aia patesti asa.
      in timp or sa mai dispara din simptome sau or sa scada in intensitate. deocamdata esti la inceput. ai un drum lung in fata asa ca….rabdare 🙂

  7. ileana, daca e sa te iei dupa tot ce-ti dau cercetatorii britanici, cei americani, ce ti se da in media si ce spune OMS-ul (supranumit „gripa aviara”) vei sfarsi printr-o incapacitate cronica de a mai discerne nu doar in cea ce priveste mancare ci orice.
    Citeam in anii mei de adolescenta si ma bucur ca am citit atunci inainte sa ma confrunt cu viata de adult, cartea lui Orwell – 1984 precum si cartea futurologului Alvin Tofler – „Socul viitorului” unde se mentiona alegoric sau direct ca afluxul imens de informatie contradictorie va incapacita mental omul anihilandu-i liberul arbitru. Dieta nu e o moda! nu putem sa ne luam dupa o moda (in anii 70 in america dieta standard americana era obligatorie cu mega doze de proteine doar ca explodase cancerul). In „1984” populatia tarii era in razboi in fiecare zi cu o alta tara astfel incat populatia nu mai stia care e de fapt amenintarea reala. stia doar ca e „amenintata” (cam ca si „terorismul”, nu?). Asa si cu mancarea, azi ciocolata e buna, maine nu mai e buna, azi margarina e cancerigena, maine untul e cancerigen, azi se descopera ca fructele ingrasa, maine ca slabesc. In plus, nu putem sa luam ca un exemplu cazuri izolate de prin Malaga in timp ce alte milioane de copii cresc cu dieta predominant vegana si nu au nicio carenta. din contra, sunt supli, energici si voiosi spre deosebire de copii cu dieta „la moda” cu mcdonalds si kfc la fel cum nu trebuie sa consideram ca este o piatra de hotar faptul ca nu stiu ce profesor universitar care a fost 30 de ani vegetarian s-a dat pe carne la batranete (poate ala a facut-o pentru ca amanta lui de 18 ani era fana mcdonalds, who knows?). ideea e ca pentru a decide ce trebuie sa faci e nevoie sa analizezi „stirile” dincolo de afirmatiile simpliste cu care media ne-a obisnuit: „cercetatorii au declarat ca e bine sa mananci 1 kg de ciocolata pe zi pentru ca substanta activa din cacao face bine la sist. nervos” omitand ca cele 500 g de zahar se vor duce fix in sistemul sanguin si-ti va stresa pancreasul pana la limita diabetului.
    pana la urma conteaza intuitia si ceea ce simti ca te face sa te simti bine. din ce am citit despre nutritie pana acum si din cum m-am simtit pe dieta aleasa, eu n-am nici cea mai mica indoiala legata de dieta mea (analizele nu fac decat sa confirme eficienta ei).
    iata si un exemplu clasic de zgomot informational:
    http://www.joannamadlochphoto.com/-/joannamadlochphoto/gallery.asp?LID=&cat=134720&pID=1&row=15&photoID=10172139

    sageata zice in stanga, indicatorul zice sens unic in celelalt sens. ce faci?

  8. Cred ca e bine sa citim argumente si din alte surse legate de Studiul China:
    http://rawfoodsos.com/the-china-study/
    http://www.westonaprice.org/blogs/2010/09/29/addendum-to-the-curious-case-of-campbells-rats/
    Ca nota separata, cam toate studiile pe lactate s-au facut pe produse pasteurizate, eu nu stiu de vreun studiu care cerceteaza efectele lactatelor crude..
    Nu c-as fi eu Gica contra, dar cred ca pentru o buna intelegere e bine sa analizam toate punctele de vedere si, in plus, sa observam fiecare efectele alimentatiei asupra propriului organism.

  9. Deocamdata pentru noi este un subiect clar. Pentru ca atata timp cat suntem pe tratament antibiotic lactatele trebuie reduse mult pentru a nu declansa candida.

  10. Atata vreme cat laptele este crud si fermentat nu cred ca e nevoie sa se reduca mult lactatele. Candida se hraneste cu lactoza din lapte, dar daca acesta este lasat la prins/facut iaurt sau kefir/transformat in smantana fermentata, rezultatul va contine foarte putina lactoza.

Lasa un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s