Treatment of Chronic Lyme Disease – dr. Burton Waisbren

Cea mai ‘calda‘ aparitie de pe piata Lyme este cu atat mai speciala cu cat este scrisa de dr. Burton Waisbren, unul din fondatorii IDSA!

Spre deosebire de „politica” societatii americane de boli infectioase, dr. Waisbren recunoaste ideea de Lyme Cronic si mai ales ideea de tratament antibiotic sustinut pe o perioada mai lunga de 7,14,21,28 zile…

dr. Waisbren descopera boala Lyme si devine „pasionat” de ea confruntandu-se frecvent cu prezenta anticorpilor pentru diverse infectii in cazul bolnavilor de MS, ALS, etc.

Cartea de fata prezinta 51 de cazuri tratate de el. Fiind atat de multe, prezentarea fiecarui caz e destul de succinta. Trecutul pacientului cu lyme, simptome, evolutie, tratament strict alopat si evolutie ulterioara. Am fost oarecum surprins sa descopar ca americanii iau antibioticele mai rau decat noi (la un moment dat spune ca i-a recomandat unui pacient ca dupa trei ture de ceftriaxona sa mearga mai departe ‘profilactic’ cu un an cu doxiciclina (si antiparazitare).

Cele 51 de cazuri sunt destul de eterogene. Sunt pacienti vindecati de cativa ani dupa doar 2 luni de antibiotic la vremea aia si sunt pacienti care au facut doi ani de antibiotice si inca mai au simptome. Unele cazuri extreme au sfarsit prin deces.

In plus, in finalul cartii sunt si 11 eseuri despre lyme din care cele mai interesante mi s-au parut cele care propuneau doua moduri ‘noi’ de a trata lyme cronic si respectiv folosirea ζ globulinei ca si potentiator pentru antibiotic.

Primul protocol recomanda 6-8 grame ceftriaxona IV timp de 6 saptamani + doxiciclina 200 mg-zi oral , Diflucan  (200 mgzi), eritromicina, Flagyl 500 mgzi, valtrex si ζ globulina 4 cc IV – 2 pe saptamana. Evident, tratament alternat cu cel pentru coinfectii care este cel clasic…mepron, malarone, rifampicin, gentamicina.

Al doilea protocol spune asa: penicilina oral + Ceftin (cefuroxima) in diferite concentratii in functie de modul de administrare al ceftinului + tratamentul alternant pentru coinfectii.

Per ansamblu, cartea e un pas inainte. Daca un medic cu 50 de ani de „practica” in IDSA a recunoscut ca exista lyme cronic poate se vor lua si alte decizii pozitive.

Totusi, desi cartea trateaza in mare problema B. burgoferi – specia americana, cred ca e utila si medicilor care trateaza lyme in europa de ceva vreme dar si celor care sunt la inceput de drum si vor ca pe langa experienta din teren sa-si imbogateasca si experienta teoretica cu 51 de cazuri care mai de care mai diverse. Eu i-am imprumutat-o medicului de familie (zice ca are unele cazuri ciudate si de cand a aflat de lyme de la mine vrea sa investigheze problema). Dupa ce mi-o returneaza, la cerere, o pot imprumuta amatorilor de lectura.

Let it snow, let it snow!

8 comentarii la “Treatment of Chronic Lyme Disease – dr. Burton Waisbren

 1. Pe mine ma pune pe ganduri altceva. Cand ma fost in spital in Cluj am primit Ceftriaxona trei zile e drept fara reactie – doua zile mai tarziu dezvoltam herx extrem de puternic acasa cu pierderea constientei. Deci ceftriaxon.
  Acum termin 6 sapt de minociclina – nici o reactie, nimic special.
  Ma intreb de ce?

  • depinde de la om la om. eu la minociclina am fost cel mai rau dintre toate curele.
   teoretic, medicii spun ca daca ai herx-uri inseamna ca tratamentul e eficient si ca organismul e supraintoxicat si nu poate elimina suficient neurotoxinele. pe de alta parte daca elimini suficient de bine toxinele (fie prin natura organismului fie prin tehnici de detoxifiere) e f. posibil sa nu ai herx-uri. cel putin nu herx-uri mari.
   SAU, poate la momentul la care faceai ceftriaxona erai plin de borrelii iar acum esti mai curat si drept urmare si herx-urile sunt mai slabe sau deloc…
   e discutabil

 2. Exista si alte posibile explicatii. Atunci am primit doar antbiotic. Acum am inceput cu 2 saptamani de dezintoxicare. Apoi a intrat antibioticul. Atunci nimic in afara de ceftriaxon acum e schimbata dieta intr-o masura sesizabila plus cantitati apreciabile de ceai zilnic. De aceea sunt rezervat dar nu pot sa nu remarc sa nu ma gandesc.

 3. Multumim pentru noutate. Ma inscriu pe lista 🙂
  In legatura cu americanii care fac tratament mai agresiv cu ab decat noi…ti-am mai zis don’t worry bunica-mea ia antibiotice lunar de la varsta de 4 ani ptr bronsita ei si e bine merci acum la 65 ani , deci a trait 61 ani cu ab-uri lunar (si nu orice fel…antibiotice puternica ca zinnat), iar noi ne plangem ptr 1-2 ani cat ar trebui sa bagam in noi, sau poate chiar mai putin cine scapa mai repede.

  • doar ca nu cred ca dansa ia doze maximale :p
   esti prima pe ‘lista’ pentru carte. o sa-ti scriu un mail cand mi-o returneaza dna dr. (probabil saptamana viitoare).
   dna Moscu, cu cea mai mare placere.

 4. Buna ziua.Eu initial am fost suspecta de SM si am fost lasata fara tratament desi aveam IgM pe borrelia b. aproape 1 an si 8luni,apoi am facut o luna tratament cu Amoxi 3 g /zi(acum 6 luni in urma).Mi-am facut analizele si IgM este mai mare.Acum fac tratament cu Ceftriaxona 4 g/zi.Intre timp mi s-a declansat si spondilita ankilopoietica pentru fac fac alt tratament pt ca fara imi intepeneste coloana vertebrala.Nu mai stiu ce sa mai fac,mi-e teama sa nu intru in depresie, sunt dezamagita de dr si de superficialitatea cu care am fost abordata, dezinteres si asa mai departe. Simt ca este o poveste fara sfarsit, mi s-a schimbat modul in care vad viata si imi doresc sa ma trezesc intr-o zi si sa aflu ca sunt in sfarsit bine.

 5. Dr. Weisbren a fost doctrul meu pentru un an de zile din februarie 2012 pana in ianuarie 2012 cand a decedat.
  M-a ajutat incredibil de mult acest om, este eroul meu. Ma gandesc la dansul in fiecare zi cu cea mai mare recunostinta.
  A fost un om incredibil cu cea mai agera minte la cei 92 de ani.
  Am urmat diverse tratamente cu dansul printre care si cele 6 grame de ceftriaxona + diverse alte antibiotice si imunoglobulina IM.
  Nu pot spune ca sunt mult mai bine, ma mentin, avand in vedere ca sunt un caz ceva mai extrem dar stiu cu siguranta ca poate daca nu il intalneam pe acest om, eram papapa pana acum…poate…

Lasa un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s