Cateva cuvinte despre sistemul imunitar (partea 1) si modurile in care poate fi el potentat (partea 2)

PARTEA 1

M-am gandit sa scriu lucrurile astea pe masura ce le-am „invatat” si eu din diverse surse pentru a face ceva lumina asupra catorva aspecte in tratamentul lyme.

Inainte de a incepe povestea, vreau sa spun doar ca cel putin 50% din vindecare sta in propriul nostru sistem imunitar asa ca avem tot interesul sa-l tinem puternic, alert si sa-l antrenam ca un adevarat sportiv de performanta care urmeaza sa lupte pentru aurul olimpic la Londra 2012. In plus, intelegerea unor termeni mi-a fost f. utila in descifrarea hemoleucogramei. sic!

Asadar, sa purcedem in ape tulburi!

Sistemul imunitar poate fi impartit in doua:

 • sistemul imunitar nespecific, innascut
 • sistemul imunitar dobandit

Sistemul Imunitar innascut este cel cu care ne nastem si care poate fi mai puternic sau mai putin puternic in functie de bagajul genetic pe care il primim la nastere. Este si primul care reactioneaza in cazul unei infectii.  Intr-un final, SIN cheama intariri si anume sistemul imunitar dobandit care are capacitatea de a se adresa specific infectiei din organism si a o neutraliza „pe limba ei” (in plus, SID poate sa memoreze caracteristicile unei infectii putand s-o recunosca la o eventuala (re)infectie-asa se naste „imunitatea”). Din nefericire, de multe ori ambele sisteme sunt depasite de infectii. Lucru valabil si in boala Lyme pentru care nu dobandim imunitate 😦

Personajele principale ale sistemului imunitar nespecific

 • Macrofagele – sunt „cercetasii” sistemului imunitar. fac „de garda” prin corp pentru a cerceta o posibila infectie. Daca o gasesc, marcheaza problema (labeled for killing) si dau alarma intregului sistem imunitar.
 • Celulele „ucigase” – NK (Natural Killer) – aceste Bruce Willis ale sistemului imunitar nespecific pot sa ucida bacterii fara sa aiba nevoie de o „marcare” initiala ca inamic a unei celule infestate/bacterii. Pot de asemenea sa anihileze o celula cu totul daca e infestata.
 • Citokinele – sunt substante chimice produse atat de SIN cat si de SID care au rolul de mesageri pentru restul cavaleriei (cabluri de comunicatii). In acelasi timp, citochinele dilata vasele de sange pentru a facilita accesul celulelor albe. Sunt doua tipuri de citochine, cele pro-inflamatorii si cele anti-inflamatorii (produse de lymphocite). Inflamatia se produce tocmai pentru a ajuta sistemul imunitar sa patrunda in zona si sa curete locul. In acelasi timp citochinele anti-inflamatorii incearca sa mentina un echilibru si sa reduca inflamatia pentru a evita daunele colaterale

Personajele principale ale sistemului imunitar dobandit

 • Celulele T – lymphocite
 • – Th1 (T helper one) – proinflamatoriu (foarte eficient impotriva infectiilor dar si foarte deranjant prin durerile pe care le produc)
 • -Th2 (T helper two) – anti-inflamator si controleaza celulele care produc anticorpii.
 • -Treg (regulator) – asigura balanta intre Th1 si Th2 astfel incat sa nu existe durere
 • Anticorpii (produsi de Celulele B)
 • -IgM (imunoglobulina M) – anticorp care se produce in primele saptamani de la infectia cu Lyme
 • -IgG – apare mai tarziu in dezvoltarea bolii (3 saptamani +)
 • Alte Ig-uri (A/E/D)

Scopul anticorpilor e sa caute spirochetele si sa se ataseze de ele. Cavaleria chemata mai devreme localizeaza astfel mai usor intrusul si-l neutralizeaza. Din nefericire uneori apare acel „friendly fire” cand ostasii isi ataca propriile capetenii si atunci apare acel sindrom „autoimun”.

Alti actori: glandele suprarenale, endorfinele (substanta produsa de corp cu scopul de a atenua durerea si a produce o stare de bine) – atunci cand sunt produse in cantitatea necesara, aceasta potenteaza celulele NK cu 300% facandu-le mai eficiente. In timpul somnului se produc cele mai multe endorfine (in special intre 2 si 4 AM).

Toate astea nu ar fi fost posibile fara imensul aparat prin care limfa (in care se gasesc celulele albe/celulele SI) circula in corp si fara glandele producatoare de celule imunitare. Asa ca de fiecare data cand aveti vreo durere in una din zonele indicate in poza de mai jos, ganditi-va si ca acesti ganglioni limfatici sunt suprasolicitati si trebuiesc ajutati sa se descongestioneze pentru a evita eventualele probleme (iritatii, umflari, etc).

Bibliografie:

The Lyme Disease Solution – KB. Singleton

Imunologie si Imunochimie

Microbiology and Infectious Diseases for dummies – Immunology

Scientia.ro

E posibil ca in unele locuri sa fi scapat anumite aspecte, nu uitati ca este o prezentare  „foarte pe scurt”. Daca e cazul am sa revizuiesc intregul text.

Partea a 2-a VA URMA

3 comentarii la “Cateva cuvinte despre sistemul imunitar (partea 1) si modurile in care poate fi el potentat (partea 2)

 1. Pentru efectul autoimun , explicatia poate fi alta :

  Urmariti filmul . Envita Medical Center este specializata in tratarea Lyme-ului cronic.

  Sunt doua opinii cu privire la efectul autoimun.Una dintre ele este ca in spatele acestor efecte stau infectii nedepistate.

 2. Va multumesc mult pentru informatiile corecte si precise pe care le oferiti D-le „ciobanas aviar”!Pe mine m-ati informat foarte mult in Boala Lyme!Astept cu nerabdare fiecare postare a Dv…..Sanatate multa v adoresc!

 3. Pingback: Sistemul limfatic « Numai un alt blog

Lasa un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s