Cateva cuvinte despre cartea lui Wolf Storl – „Healing Lyme disease naturally”

Cartea se gaseste in format digital (google books) si la rubrica linkuri din partea dreapta a Healing Lyme Disease Naturally - Wolf Storlblogului. Nu toata ci doar cateva zeci de pagini foarte interesante care de altfel m-au convins s-o cumpar de pe amazon.com

In primul rand trebuie mentionat ca Wolf Storl este un antropolog german, scolit prin america si care actualmente locuieste in Germania, el insusi fiind un fost bolnav de Lyme in urma cu 30 de ani (ajuns la o varsta respectabila acum) vindecat, spune el, cu ajutorul detoxifierii, tincturii din radacina de varga ciobanului (teasel root) recomandata si de Matthew Wood, cunoscutul herbalist american,  si a altor adjuvante naturale (terapie prin caldura – sauna umeda, uscata, expunere la lumina soarelui, la aer curat, exercitii fizice,  schimbarea dietei si a stilului de viata, etc) si alte cateva ierburi, ceaiuri, tincturi. O mare parte din carte trateaza diverse aspecte ale acestei tincturi de „teasel” (de la cultivare, perioada de recoltare, cum se face tinctura, cum se dozeaza, de unde poate fi cumparata). In acelasi timp antibioticele sunt declarate „inutile” de autor in lupta cu Lyme (din diverse motive ca rezistenta bacteriei la ele, efectele adverse si mai ales folosirea in exces a antibioticelor la momentul descoperirii lor si imunitatea tot mai mare dezvoltata de o gramada de bacterii care desi banale in trecut devin din ce in ce mai virulente in prezent) la fel cum face chiar si biologul ce a descoperit prima oara bacteria  Willy Burgoferi lucru cu care nu sunt de acord in totalitate cat timp pe unii antibioticele se pare ca i-a ajutat.

Daca asteptati niste raspunsuri concrete, pragmatice la boala Lyme, acel tratament minune, atunci cartea lui Storl nu este exact ceea ce cautati. Sunt mentionate totusi cateva protocoale concrete (salt-C, protocolul Klinghardt, Buhner, in mare cam toate care se gasesc si pe net). Antropologul abordeaza vindecarea mai mult prin importanta aspectului spirititual si antropologic sustinut de ierburi diverse dar foarte utile impotriva spirochetelor.

Storl vede boala Lyme (pe care o dateaza dincolo de anul 1970 cand teoretic ar fi fost descoperita in jurul laboratorului microbiologic de la Plum Island) ca fiind de fapt un mesager al Terrei care vine din negura vremurilor (vezi stirea recenta conform careia Oetzi, omul preistoric din Alpi ar fi avut Lyme) sa ne infecteze si sa ne spuna ca dezechilibrele naturale incep sa se intoarca impotriva noastra fortandu-ne sa ne schimbam  si compara din pct de vedere antropologic spirochetele de lyme cu cele de sifilis (lucru care de altfel se intampla pe tot parcursul cartii).

Oricum, o lectura placuta, usoara, cartea iti lasa o stare de bine prin nota pozitiva prin care e scrisa iar plantele „leac” enumerate in ea merita toata atentia (e drept, sunt multe, sunt in engleza si trebuiesc gasite corespondentele romanesti).

Enjoy!

Lasa un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s