Goebbles Experiment

Josef Goebbels

Josef Goebbels

„We shall go down in history as the greatest statesmen of all time, or as the greatest criminals.”

Josef Goebbels a fost ministrul propagandei in perioada de apogeu a Germaniei naziste (1933 – 1945) si totodata un adept fanatic al nazismului. Este cunoscut de altfel si pentru devotamentul total fata de clauza idolului sau, Hitler.

Ma rog, n-o sa insist mult pe acest aspect, nici pe crimele impotriva umanitatii de care se face vinovat, de felul in care a decis sa moara in ’45 alaturi de Fuhrer, de sotia lui si de cei 6 copii in buncarul de sub Reichstag. Am sa ma opresc un pic asupra modului in care Goebbels a pus bazele manipularii publice si ale indoctrinarii pana la fanatism a poporului german (si nu numai).

Fundamente totalitariste care se regasesc  si in ziua de azi in societatea moderna. Doar ca acum au alt nume: presa libera, televiziune, radio, promisiuni politice si reprezinta „arme” mult mai eficace si cinice de control si manipulare a maselor.

Goebbles a inteles ca Hitler si Partidul ar fi ramas la putere doar daca opinia publica ar fi fost in buna parte pro-regim si pentru asta s-a folosit extrem de inteligent de toate oportunitatile. Daca la inceput propaganda insemna arderea anumitor carti, postere sau discursuri electrizante la sfarsitul carora oamenii aclamau minute in sir, spre apogeul razboiului, Goebbles s-a folosit de „inventiile moderne” ca radioul sau filmul pentru a induce poporului german si celor din teritoriile ocupate un soi de autism rupandu-i practic de realitatea vremii.

Dincolo de geniul cinic din spatele lui Goebbles, imi pun intrebarea: daca in ’45 a fost posibila o asemenea indoctrinare totala, oare acum, dupa 66 de ani cata legitimitate mai au cei care spun ca sunt liberi….in gandire?

„If you tell a lie big enough and keep repeating it, people will eventually come to believe it”

Mai multe puteti in documentarul  „The Goebbles Experiment” disponibil acum si pe youtube 🙂

 

Un comentariu la “Goebbles Experiment

Lasa un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s